Skandinavski stil predstavio je kupaonice s blagim, umirujućim i svijetlim tonovima u kombinaciji s minimalističkim i modernim uređenjem, a njegov je trend popularan još od 50tih godina - traži maksimalnu korisnost prostora, što više prirodnog svijetla te puno prirodnog materijala, uz što veću ekološku prihvatljivost. Pročitajte naš novi blog i saznajte kako urediti svoju kupaonicu u skandinavskom stilu!

Kupaonica sa svijetlim pločicama i bijelom sanitarijom.Kupaonica sa svijetlim pločicama i bijelom sanitarijom.


Učestalo čujemo pojam skandinavskog stila kao jednog od najpopularnijih stilova kupaonice, ali znamo li zapravo što ga čini unikatnim i tako primamljivim?
Skandinavski stil predstavio je kupaonice s blagim, umirujućim i svijetlim tonovima u kombinaciji s minimalističkim i modernim uređenjem, a njegov je trend rastuće popularnosti još od 1950-te.
Ovaj stil traži maksimiziranje korisnosti prostora, što više prirodnog svijetla te puno prirodnog materijala.
Osnovne značajke koje skandinavski stil čine jedinstvenima su:

  • Minimalistički dizajn
  • Neutralne boje
  • Čvrsti podovi
  • Prirodno svjetlo

U nastavku bloga pročitajte detaljnije o svim značajkama skandinavskog stila kupaonice. Pažljivo ih pratite i budite sigurni da ćete izbjeći česte greške prilikom renovacije kupaonice.

MINIMALISTIČKI DIZAJN

Jedno od najprepoznatljivijih značajki skandinavskog stila je minimalistički dizajn spojen s funkcionalnošću te čistim i jasnim linijama.
Bijeli elementi poput bijele WC školjke, bijelih ormarića i kada uz prigodnu LED rasvjetu jedna je od skandinavskog uređenja. Bijeli tonovi obično se kombiniraju uz drvene elemente i boje.
Kao detalji izvrsno odgovaraju biljke, police i ručke od elemenata u boji drva te jednostavni lusteri koji se bojom uklapaju u ostatak kupaonice.

Minimalno uređena kupaonica s drvenim pločicama stojećom kadom bijelim umivaonikom s crnom miješalicom.Minimalno uređena kupaonica s drvenim pločicama stojećom kadom bijelim umivaonikom s crnom miješalicom.

NEUTRALNE BOJE

Igranje s raznim bojama jedan je od najvažnijih trendova u dizajnu kupaonice.
Pomoću boja ostvarujemo najveći efekt u stvaranju toplog i ugodnog ugođaja. Učestale boje u skandinavskom stilu su bijela, krem, siva i blijedo plava boja koje variraju u raznim tonovima.
Uz neutralne i prigušene boje pozadine i elementa, već samim detaljima postižemo izvrstan efekt cjelokupne kupaonice.
Izvrsna kombinacija ručnika, posudica za sapun, okvira od ogledala i ostalih detalja iz skandinavskog stila uzet će ono najbolje, kombinacije toplih, ali kontrastnih boja.

ČVRSTI POD

U skandinavskom stilu kupaonice teško ćete pronaći tepihe.
Podovi koji karakteriziraju ovaj stil su pločice u imitaciji drva, kamena ili laminata također u neutralno/toplim bojama kao što su Wood Nordic pločice, Eleganza pločice ili Newtron pločice.
Danas možete pronaći brojne pločice s vjernom imitacijom drva ili kamena koje idealno odgovaraju u kupaonice sa svojim značajkama poput npr. protukliznosti.
Više o pločicama idealnim za kupaonicu možete pročitati na našem prijašnjem blogu!

 

Kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i bijelom stojećom kadom.Kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i bijelom stojećom kadom.

PRIRODNO SVJETLO

Skandinavci su predvodnici trenda prirodnog svjetla u kupaonici.
Oni itekako znaju cijeniti prirodno svjetlo, pogotovo što su njihove zemlje prilično ispunjene tmurnim i rijetko sunčanim danima. Stoga nije čudno što skandinavski stil upravo zagovara prirodno svjetlo.
Veliku količinu prirodnog svjetla u kupaonicu možete dovesti kroz velike prozore i staklene stijene te pomoću reflektirajućih podloga poput keramičkih pločica.

MATERIJALI

U skandinavskom dizajnu kupaonica, drvo (i svaka kombinacija s njim) je najzastupljeniji materijal.
Tako u skandinavskom stilu kupaonica često primjećujemo kombinacije bijelih keramičkih elemenata kombiniranih s drvenom oblogom.
Iako je drvo najzastupljeniji materijal, skandinavski stil voli sve prirodne materijale pa tako možemo vidjeti razne detalje s kamenom ili imitacijom kamena poput već navedenih pločica.

Viseća toaletna školjka pored viseće bijele baze u kupaonici s drvenim pločicamaViseća toaletna školjka pored viseće bijele baze u kupaonici s drvenim pločicama

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Opće je poznato da nordijske zemlje iznimno drže do očuvanja okoliša.
Ista stvar vrijedi i kod njihovog dizajna interijera.
Pravilna izolacija zidova, štedne žarulje, prirodno svjetlo, tehnologija s ekološkim načinom rada (poput perilice rublja ili WC školjke s eko sistemima) samo su neki od aspekata koje su u skandinavskom dizajnu itekako poželjni.

KAKO UREDITI KUPAONICU U SKANDINAVSKOM STILU?

Sada kada poznajemo značajke skandinavskog stila kupaonice, možemo navesti i kako je urediti u ovom modernom stilu.

4 ideje za uređenje svoje skandinavske kupaonice donosimo u nastavku!

1) SKANDINAVSKE KUPAONICE S DOZOM PLAVE BOJE

Ako ste ljubitelj minimalizma, skandinavski stil će vam pružiti sve što tražite od interijera.
A upravo sitni detalji čine razliku u svakoj kupaonici.
Dodate li u svoju kupaonicu nježnu plavu boju u sitnim detaljima poput plave boje ručnika, plavih držača za ručnike ili sapune, dobivate sasvim novu dimenziju kupaonice s podsjetnikom na Sjeverno more.

2) GEOMETRIJSKI OBLICI U SKANDINAVSKOJ KUPAONICI

Geometrijski oblici svaku kupaonicu čine interesantnijom, a upravo idealno pašu uz skandinavski stil zbog neutralnih tonova kojom razbijaju svaku monotoniju.
Geometrijski oblici mogu se primijeniti u obliku pločica s geometrijskim oblicima, okruglih ogledala i ovalnih kada.

Fero Term blog: Skandinavska kupaonica s pločicama u geometrijskim oblicimaFero Term blog: Skandinavska kupaonica s pločicama u geometrijskim oblicima

3) BIJELO-CRNE SKANDINAVSKE KUPAONICE

Uvijek efektne kombinacije s kontrastnim bojama super su izbor za one koji su skloni skandinavskom stilu, možda malo netipičnom jer se na koncu ipak ne držimo u strogih pravila.
Iako crna nije među najučestalijim bojama koje možemo vidjeti u navedenom dizajnu kupaonice, ona će svakako postići izvrstan vizualan dojam te razbiti monotoniju i sterilnost bijele boje.
Kombinacija bijele i crne boje se posebice ističe u dizajnu pločica u skandinavskim kupaonicama.

4) SKANDINAVSKE KUPAONICE S KOMBINACIJOM DRVA

Skandinavski stil i drvo su kao lonac i poklopac.
Savršeno pristaju jedno uz drugo te pridaju skladan vizualni efekt nježnih i prirodnih tonova. Idealni su za sve koji žele postići spa ugođaj u svojoj kupaonici.

ZAKLJUČAK

Skandinavski stil vrlo je popularan u današnjem dizajnu kupaonica, a jasno nam je i zašto.
Jednostavnost inspirirana prirodnom toplinom i ugođajem daje poseban osjećaj prilikom svakodnevnog boravka u kupaonici.
Minimalističko uređenje kombinirano s bojama ili geometrijskim oblicima čini i najjednostavniju kupaonicu drugačijom i modernijom.
Ono što skandinavski stil zagovara su prirodni materijali, jednostavnost, funkcionalnost i ekološka prihvatljivost. I vi možete urediti svoju kupaonicu u skandinavskom stilu, čekamo vas na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.