Vrlo je neugodno kada težimo za nečim boljim, utrošimo novac, vrijeme i dobru volju, a zatim vidimo da smo sve mogli učiniti puno bolje.

Bijeli umivaonik na ploču postavljen na crnu viseću kupaonsku bazu montiranu na pločice bež bojeBijeli umivaonik na ploču postavljen na crnu viseću kupaonsku bazu montiranu na pločice bež boje


S obzirom na to, svakako moramo biti upoznati s najčešćim greškama prilikom preuređenja svakog dijela svog doma. ​Kako bi dugotrajno bili zadovoljni s preuređenjem svoje kupaonice, donosimo vam 7 najčešćih grešaka prilikom renovacije kupaonice koje lako možete izbjeći.Svaka renovacija iziskuje značajan iznos novaca stoga bi se u taj proces trebalo ući s dugoročnim planom.

U kontekstu dugoročnog plana, već smo pisali o najvažnijim koracima tijekom renovacije kupaonice na našem blogu.

Vrlo je neugodno kada težimo za nečim boljim, utrošimo novac, vrijeme i dobru volju, a zatim vidimo da smo sve mogli učiniti puno bolje. S obzirom na to, svakako moramo biti upoznati s najčešćim greškama prilikom preuređenja svakog dijela svog doma.

Kada je riječ o kupaonici, želja nam je da ona bude funkcionalna, prostrana te vizualno privlačna.

Kako bi dugotrajno bili zadovoljni s preuređenjem svoje kupaonice, donosimo vam 7 najčešćih grešaka prilikom renovacije kupaonice koje lako možete izbjeći.

1. VLAGA I VENTILACIJA

Jedna od vrlo čestih grešaka koja se dešava prilikom renovacije je zaboravljanje na stvaranje vlage u kupaonici i njeno moguće sprečavanje pomoću integracije ventilatora.

Zrak u kupaonici, osim što širi neugodne mirise, također postaje i vrlo vlažan. Takav zrak pogoduje stvaranju plijesni koja se tijekom vremena širi, postaje štetna za ljudsko zdravlje te narušava vizualni dojam kupaonice.

Sprječavanje takvog scenarija moguće je uz integriranje odgovarajuće ventilacije, pogotovo u kupaonicama gdje nema prozora.

2. NEPROPORCIONALNE DIMENZIJE SANITARIJA I NAMJEŠTAJA

Kada biramo komad odjeće, ne kupujemo odjeću koja nam je premala jer ćemo se u njoj osjećati neugodno.

Ista je stvar i s uređenjem kupaonice - nije nam namjera svaki dan ulaziti u nju s nelagodom.

Bez obzira koliko prostrana bila, ako odaberemo preglomazan namještaj čak i prostrani prostor može postati skučen.

S manjim se prostorom moramo snalaziti pa kod opremanja obično i manje griješimo, dok s većim kupaonicama često znamo loše procijeniti veličinu prostora.

 

Dva bijela umivaonika s krom miješalicama postavljeni na dvije bijele viseće kupaonske baze koje su montirane nakeramičke pločice sive boje.Dva bijela umivaonika s krom miješalicama postavljeni na dvije bijele viseće kupaonske baze koje su montirane nakeramičke pločice sive boje.

3. ODABIR LOŠIH MATERIJALA

Odabir nekvalitetnih materijala kako bi se uštedjelo prilikom renovacije kupaonice nikako nije dobra ideja.
Odabirom lošijeg materijala učestalo se dešava da naknadno ponovno moramo napraviti djelomičnu ili kompletnu renovaciju što na kraju dovodi do duplog troška.
Primjer je loš odabir sanitarija od metala i kupaonskih dodataka poput držača za ručnik, koja se nakon nekog vremena počnu guliti i hrđati. Razne primjere kvalitetnih sanitarija možete pronaći u našoj ponudi kupaonskog namještaja, sanitarija i galanterije.
Također, dobar primjer ove greške je i loš odabir pločica koji može stvarati velike probleme.
Za pločice je bitno da imaju protuklizna svojstva koja sprječavaju moguće neugodne, a često i opasne padove. Ovo se posebice odnosi na pločice unutar tuš kabine.

4. NEDOVOLJNO PROSTORA ZA ODLAGANJE

Prilično iritantan zna biti i nedostatak prostora za odlaganje. Znate onu gnjavažu kada sušilo za kosu ili ručnike držite u drugoj prostoriji pa ih morate nanašati iz jedne prostorije u drugu.
Taj je scenarij moguće izbjeći unaprijed planiranim rasporedom ormarića koji dodatno mogu biti na zidu, ispod umivaonika, između elemenata i sl. Tako ćete dobiti funkcionalniji i uredniji prostor.

Antracit kupaonski ormarić s umivaonikom i krom miješalicom postavljen na bijeli zid s crnim uzorkom.Antracit kupaonski ormarić s umivaonikom i krom miješalicom postavljen na bijeli zid s crnim uzorkom.


Sugeriramo da radije osigurate više, nego manje prostora za odlaganje.

Ako niste u prostornoj mogućnosti za dodatnim ormarićima, pokušajte s policama izrađenima po mjeri te malenim, ali korisnim kukicama za vješanje.

5. LOŠA RASVJETA

Loša rasvjeta često zna biti izuzetno frustrirajuća.

Želite li se pravilno našminkati, precizno obrijati te izaći iz kupaonice uredni tada svakako trebate razmisliti o dovoljnoj količini svjetla.

Prilikom renovacije kupaonice, razmislite o pozicijama rasvjete.

Strateški postavljena stropna i bočna rasvjeta te svjetla oko ogledala mogu pomoći kod frustrirajućih problema loše rasvjete.

Fero Term kupaonica s dobrom kupaonskom rasvjetom postavljenom iznad ogledala i bijelog visećeg namještaja.Fero Term kupaonica s dobrom kupaonskom rasvjetom postavljenom iznad ogledala i bijelog visećeg namještaja.

6. LOŠE INSTALACIJE

Kako bi izbjegli jednu od kritičnih grešaka prilikom renovacije kupaonice svakako obratite pažnju na ovu točku.
Planiranjem lokacija i broja utičnica mogu se izbjeći neugodni problemi brojnih kablova koji često dovode dok mogućih nezgoda.
Loše vodovodne instalacije mogu dovesti do pucanja te izlijevanja vode. Također, opasnost je i u njihovoj lošoj montaži koja može dovesti do neugodnih situacija.
Statistika govori kako se 70% kućanskih nezgoda događa u kupaonici upravo zbog loše postavljenih instalacija.
Zbog toga savjetujemo da oko instalacija potražite pomoć iskusnog i licenciranog izvođača koji će vam pomoći učiniti vašu kupaonicu sigurnom.

7. KRATKOROČNO RAZMIŠLJANJE

Kada biramo automobil, često razmišljamo u budućnost, što znači da razmišljamo npr. o njegovoj cijeni za 5 godina, mogućim budućim putovanjima, količini potrebnog prtljažnika, proširenju obitelji i dovoljno mjesta.
Isti bi postupak trebalo provesti tijekom renovacije kupaonice, od njene funkcionalnosti do dizajna.
Kako bi osigurali funkcionalnost potrebno je misliti unaprijed na već spomenut prostor za odlaganje i kvalitetu elemenata.
Također, moguće dodatne značajke kao npr. ekološki usmjerene sanitarije (kao što su WC školjke na bazi Rimless tehnologije) će, osim uštede novca, potencijalno dovesti i do rasta cijene prilikom prodaje stana.
Ako pričamo o dizajnu, bitno je da se ne pretjeruje u odabranom stilu kupaonice. Trendovi se mijenjaju stoga je idealno rješenje u svaku kupaonicu ubaciti i neke vječne i klasične elemente.
Kako ostvariti ravnotežu između suvremenih trendova i klasičnih elemenata možete saznati u našem starijem članku u kojem smo predstavili 7 stilova kupaonice s kojima ne možete pogriješiti.

 

ZAKLJUČAK

Kupaonica predstavlja obično manju površinu od ostatka kućanstva, ali bez obzira na to ne želimo dupli trošak renovacije u skoroj budućnosti, već želimo dugotrajno biti zadovoljni njome.
Također, osim troška, neke od navedenih najčešćih grešaka prilikom renovacije kupaonice  mogu izazvati razne nezgode.
Upravo je iz tog razloga izuzetno važno pripaziti na njih kako bi se svele na minimum.
Navedene greške efikasno možemo spriječiti ako pomno planiramo svaki detalj te se konzultiramo oko renovacije kupaonice sa stručnim osobama. Sada kad ste otkrili kako spriječiti pogreške u renovaciji kupaonice, onda je krajnje vrijeme da posjetite webshop ili najbližu poslovnicu Fero-Terma i renovirate svoju kupaonicu u stilu!