Današnje uređenje kupaonica predstavlja pravi užitak s obzirom na to da mnoge stvari više ne zavise o vodoinstalateru kao što je donedavno bio slučaj. Najnoviji trendovi u uređenju kupaonica obuhvaćaju mnogo stavki i detalja koji kupaonicu pretvaraju u pravu oazu opuštanja.

Samostojeća bijela kada postavljena na pločice u imitaciji drveta u kupaonici s pločicama sjajne bojeSamostojeća bijela kada postavljena na pločice u imitaciji drveta u kupaonici s pločicama sjajne boje

Pročitajte naš novi blog post i saznajte koji su najnoviji trendovi u dizajnu kupaonica.

S obzirom na to da prosječno u kupaonici provodimo 30 minuta dnevno, odnosno 182 sati godišnje, kupaonica zaista ima važnu ulogu u našem domu.

Iako možda zahtjeva mnogo resursa i vremena, kupaonica predstavlja dugoročno ulaganje. S obzirom na to da osim funkcionalnih značajki ona danas posjeduje i snažnu emocionalnu stavku, vrlo je važno pažljivo pristupiti njenom uređenju.

Prilikom početka uređenja važno je odabrati stil kupaonice, a o kojima smo već pisali u našem blog postu o stilovima kupaonica.

U nastavku današnjeg blog posta donosimo vodeće ideje za uređenje kupaonice.

ZA POČETAK, RASPOREDIMO PROSTOR!

Današnji trendovi u kupaonicama govore o raspodijeli prostora u kupaonici (ako su takve mogućnosti). Zbog toga često u modernim uređenjima možemo vidjeti ograđene dijelove prostora za presvlačenje ili kutka za šminkanje.
Također, odvajanjem kade, odnosno prostora za kupanje od ostatka kupaonskih elemenata, dobit ćete opuštajući ugođaj saune. Pogledajte samo ovu modernu kupaonicu, doslovno imate osjećaj kao da ste u wellnessu nekog luksuznog odmarališta.

Bijeli stojeći kupaonski element s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom.Bijeli stojeći kupaonski element s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom.


U slučaju manjih kupaonica, trend je iskorištavanje prostora na pametan način. To lako postižemo brojnim stalažama i kupaonskim ormarićima koje je danas lagano pronaći u većini dimenzija.
Odlična i inovativna ideja za uštedu prostora je udubina u zidu s postavljenim policama na koje možemo odložiti ručnike ili kozmetiku. Ako postavimo staklena vrata, dobit ćemo odličan ugradbeni ormarić.
Također, prostor se može uštedjeti i pomoću modernih tuš kabina bez tuš kade, ograđene staklenom stijenom, odnosno tzv. walk-in tuš kabine.

ISTRAŽITE, KOMBINIRAJTE, OSVJEŽITE!

Nekada smo u kupaonicama najčešće nalazili kombinaciju pločica s golim zidovima te jednobojnim kupaonskim elementima.
Danas kombiniramo pločice raznih imitacija, poput kamena, drva ili betona, s kupaonskim elementima drvenih detalja i keramikom u raznim oblicima.
Kombinacijom ovih elemenata dobivamo pravi spa ugođaj inspiriran prirodom za maksimalnu relaksaciju.

UBACIMO MALO BOJE...

Stvorite razigrani, a opet sofisticirani ugođaj igranjem s bojama. Ubacite kontraste poput crne i bijele boje koje uvijek izgledaju zanimljivo i elegantno.
Ako ste više skloniji vedrijim bojama, ubacite trendi crvenu, narančastu, plavu ili bilo koju drugu boju u svoju kupaonicu.
U bojama mogu biti zidovi, pločice za kupaonicu ili kupaonski namještaj, a najviše efekta kupaonicama blagih tonova daju sitni detalji kričavih tonova kao što je ovaj plavi zid koji odvaja prostor s kadom.

Kupaonica s plavim pločicama i zlatnim uzorkom te visećom smeđom bazom i bakrenim umivaonikom.Kupaonica s plavim pločicama i zlatnim uzorkom te visećom smeđom bazom i bakrenim umivaonikom.

SVJETLO I RASVJETA

Kako bi se tijekom cijelog dana vašom kupaonicom širila vedrina, postavite u svoju kupaonicu velike zidne ili stropne prozore. Naravno, ako ste u mogućnosti. Osim ugođaja, uštedjet će vam i novac.
Dodajte osjećaj topline u svoju kupaonicu dodajući rasvjetu s regulacijom svijetla, stropne lampice ili viseće lustere. U prilog navedenom izboru rasvjete, svakako idu LED svjetla.
Također, danas su trend u dizajniranju kupaonica svijećnjaci te ugrađeni kamini kojima je cilj širenje ugode, topline i osjećaja mirnoće kakav imamo u spa centrima.

SJAJ I GLAMUR

Moderan glamur kupaonice jednostavno postignite uz sjaj. Visoki sjaj kupaonskih elementa, sjajni paneli za tuš kabine ili pločice visokog sjaja uz kombinaciju pravilno odabranog svijetla, osigurat će osjećaj luksuza i glamura.
Isto također možete postići i snažnim rasvjetnim elementima te velikim prozorima koji propuštaju mnogo svjetlosti. Kupaonica u nastavku tako osim dojma glamura pruža i dovoljno svijetla. Ako pak zatreba više, rasvjetni elementi su dovoljno snažni da osvijetle i njen najmračniji kutak.

Prostrana kupaonica s rasvjetom postavljenom na pločice sive boje iznad ogledala i bijelih sanitarija.Prostrana kupaonica s rasvjetom postavljenom na pločice sive boje iznad ogledala i bijelih sanitarija.


Značajna stavka u sjaju je i kvalitetan metal od kojeg su napravljene npr. moderne miješalice ili držači za ručnik pružaju sjaj i refleksiju te osjećaj čistoće.
Ipak, pripazite sa sjajem. Previše sjajnih površina može izazvati i osjećaj prevelike sterilnosti uz koju se gubi toplina.

TEHNOLOŠKE I EKOLOŠKE INOVACIJE

Veliku ulogu u trendy kupaonicama imaju tehnološke inovacije od kojih većina ima cilj smanjiti potrošnju energije i vode, odnosno probuditi ekološku svijest kod korisnika.
Povećanjem ekološke svijest, sve popularnijim postaju i toaleti s dvojnim ispiranjem za štednju vode te recikliranje vode iz tuševa. Također, Rimless tehnologija WC školjke je danas pravi hit u tehnologiji sanitarija.
Podno grijanje se pokazalo kao odlično rješenje za moderne kupaonice. Osim što ne isušuje zrak, ne skuplja niti prašinu poput radijatora te ravnomjerno raspoređuje temperaturu.
Također s ekološke strane, podno grijanje smanjuje emisiju štetnih plinova.
Pomalo neobično, ali poprilično korisno rješenje je ugradnja mini hladnjaka za pohranu lijekova, lakova za nokte, određenih kozmetičkih preparata i drugog.

MIRISI, DAR PRIRODE

Ugodni mirisi u kupaonici pomažu da se dodatno prepustimo užitku relaksacije, pogotovo ako su mirisi prirodne, blage naravi.
Kao prvi izbor u stvaranju mirisa odabrali smo biljke koje možemo postaviti u kupaonici poput aloe vere, begonije ili orhideje koje mogu opstati u vlažnom prostor s manje svijetla.
Osim širenja ugodnog mirisa, odlične su kao dekoracija za upotpunjavanje vizualne estetike. Dobar izbor su i sušene biljke s mirisom koje možemo postaviti u dekorativne vaze.
Takve dekorativne vaze u kupaonici u nastavku služe kao prirodan zid između dva prostora s različitom namjenom.

Kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i visećom drvenom bazom i bijelim umivaonikom.Kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i visećom drvenom bazom i bijelim umivaonikom.

 

Mirisne svjećice pomoći će u kreiranju neodoljivih i ugodnih mirisa za stimulaciju opuštanja, a također doprinose i romantičnom spa ugođaju.
Također, svjećice možemo koristiti i uz eterična ulja koja uz estetski dojam i blagotvorno utječu na zdravlje.

DETALJI - MALI, ALI VAŽNI

Jednu od najvažnijih uloga u suvremenim trendovima dizajna kupaonice čine detalji.
Kada pričamo o detaljima koji, iako su mali i često nezamjetni, oni su također vrlo efektni. Na primjer, ako smo skloni nekom određenom stilu, važnu ulogu će imati odabir slavine.

Pravilni odabir slavine koja stilom i funkcijom odgovara vašoj kupaonici često čini razliku između dobro i odlično dizajnirane kupaonice. Stilove slavina i miješalica smo obradili na našem blogu te ih vizualizirali u obliku infografike.
Također, ugodniji i topliji prostor pružit će nam slike ili oslikani zidovi kao i pravilno odabrane zavjese za prozore kao i tuš zavjese.

Veći dojam prostora, ali i dobru vizualnu estetiku stvorit će nam ogledala, pogotovo ako odaberemo najbolji oblik ili okvir koji odgovara s odabranim stilom kupaonice.
Ako želite stvoriti topli ugođaj u svojoj kupaonici, dobar izbor je postavljanje manjih tepiha toplih boja kao i već spomenute biljke koje će kupaonici dati prirodni ugođaj.
Savršen dojam u vašoj kupaonici ostavit će dekorativne pločice poput mozaik pločica. Ubacite li takve pločice samo na jedan dio svoje kupaonice, npr. oko kade ili unutar tuš kabine, one će podići vašu kupaonicu na sasvim drugu razinu.

Svakako ne zaboravimo i na detalje poput pravilnog izbora boje ručnika, vješalice, dozatora tekućeg sapuna, košare za rublje, toaletne četke i ostalih manjih elemenata koji uvelike pridodaju cjelokupnom dojmu vaše moderno dizajnirane kupaonice.
Neovisno kuda ih stavite, ovakvi sitni detalji pružaju dodatan štih svakoj kupaonici. Pogledajte samo kupaonicu niže! Bez sitnih detalja kao što su sapuni, visoka polica za ručnike, mozaik pločice i biljka, ova bi kupaonica odisala prosječnošću.

Kupaonska košara postavljena pored crnog visećeg elementa na kojem se nalazi bijeli umivaonik s crnom miješalicom.Kupaonska košara postavljena pored crnog visećeg elementa na kojem se nalazi bijeli umivaonik s crnom miješalicom.

ZAKLJUČAK

Možemo zaključiti da se današnji trendovi u dizajnu kupaonica vode imitacijom spa centra te kako kupaonice postaju sve bitniji dio kućanstva. Zamišljene kao mjesto opuštanja, trendy kupaonice utječu na sva osjetila.
Kroz estetiku, funkcionalnost, mirise pa čak i zvukove poput pucketanja kamina ili opuštene glazbe svojstvo im je pozitivno utjecati na emocionalne stavke.
Ako niste u mogućnosti prostorno ili novčano osigurati neke od navedenih trendova, zapamtite da je ljepota u detaljima. Stvorite ugodnu atmosferu u bilo kakvoj kupaonici izmjenom sitnica poput isticanjem boja, postavljanjem slike i biljaka ili rasvjete. Tako i uz minimalni budžet možete stvoriti svoje carstvo mira i opuštanja. Posjetite naš webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu i osigurajte svojoj kupaonici spa osjećaj!