Stati na kraju napornog radnog dana pod relaksirajuću kišu kapljica tople vode san je mnogih od nas. Taj san nikad nije bilo lakše ostvariti - sve što trebate napraviti je zatvoriti za sobom vrata svoje nove tuš kabine.

Tuš kabina s krom elementima u lijepo uređenoj kuaponiciTuš kabina s krom elementima u lijepo uređenoj kuaponici


Rezultati međunarodnog istraživanja o navikama tuširanja, koje je 2020. godine provela tvrtka Grohe, pokazali su se izuzetno zanimljivima: tako smo doznali da se 69% Francuza zimi tušira svakodnevno, da 50% Danaca često vodi ljubav pod tušem, a čak 41% Egipćana prilikom tuširanja istovremeno pere - vlastiti automobil!

Ovaj (vrlo slikoviti) posljednji statistički podatak teško je primjenjiv na hrvatske prilike, ali istraživanja o higijenskim navikama naših sugrađana pokazuju da je tuširanje "preskočilo" kupanje u klasičnoj kadi. Rezultati ankete provedene 2019. godine pokazuju da se čak 66.1 posto građana Hrvatske tušira svakodnevno, a njih 26.9 posto to čini barem nekoliko puta tjedno. Za razliku od njih, u kadi se samo nekoliko puta godišnje (i rjeđe!) kupa 45.4 posto naših sugrađana, a 16.1 posto njih je ustvrdilo da se uopće ne kupa u kadi.

Staklena tuš kabina s crnim rubom u kupaonici sa smeđom kupaonskom bazom.Staklena tuš kabina s crnim rubom u kupaonici sa smeđom kupaonskom bazom.


Brojne su dobre strane tuširanja čak i znanstveno potvrđene.  Tuširanje potiče imunitet (naročito ako krenemo s toplijom, a tuširanje završimo hladnijom vodom), a mlaz iz tuša stimulira i vaš nervni sustav, što rezultira boljom prokrvljenošću i ljepšim izgledom kože. Tuširanje potiče i proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kojem se dobro osjećamo, pa se pokazalo pozitivnim i u ublažavanju simptoma depresije.

Protiv stresa se najbolje boriti zatvaranjem vrata; svi ponekad poželimo zatvoriti vrata za sobom, maknuti se od buke i stresa, uživati u opuštajućem miru i tišini spa okruženja. A najbolje od svega je kad su vrata koja zatvaramo za sobom - vrata tuš kabine!

Iako je posljednjih godina u trendu prostor za tuširanje organizirati samo uz pomoć staklene tuš stijene i tuš kanalice, tuš kabine i dalje su najčešći izbor kad je u pitanju renovacija stare ili planiranje nove kupaonice. Klasična izvedba uz tuš kabinu uključuje i tuš kadu, koja može biti dublja ili plića. Pliće su kade praktičnije jer je u njih lakše zakoračiti, a dublje se mogu napuniti vodom i onda koristiti na više načina. Pliće su kade izgledom elegantnije, dok montiranjem tuš kabine na dublju tuš kadu vaša kupaonica dobiva na funkcionalnosti. O vašem ukusu i potrebama ovisi koju ćete tuš kadu izabrati.

Staklena tuš kabina sa staklom i crnim okvirom u bijelo crnoj i smeđoj kupaonici.Staklena tuš kabina sa staklom i crnim okvirom u bijelo crnoj i smeđoj kupaonici.


Tuš kabine se dijele na polukružne i pravokutne: obje su izvedbe praktične i zajedničko im je da iza sebe možete zatvoriti vrata, zaboraviti na stres i spriječiti prskanje vode po kupaonici. A upravo je ovo posljednje - sprječavanje prskanja - najčešći argument za kupnju tuš kabine. Naime, tuširanje bi trebalo biti opuštajuće iskustvo. Nakon tuširanja više ne biste trebali biti napeti, korak po izlasku iz kade biste morali (barem privremeno) zaboraviti sve probleme. Što nije moguće ako znate da vas po tuširanju čeka brisanje podova i namještaja, prava mala "generalka" kupaonice. Zbog toga ćete već tijekom tuširanja brinuti gdje će koja kap vode završiti, stiskat ćete se u kut da ne biste pošpricali sve oko sebe, mlaz ćete podesiti na minimalnu snagu kako bi što manje vode završilo na podu i zidovima.

Tuš kabine najbolja su zaštita od prskanja: zahvaljujući činjenici da iza sebe možete u potpunosti zatvoriti vrata kabine, možete se tuširati bez stresa, svaka kap će ostati unutar stijenki kabine. Nakon tuširanja je dovoljno prebrisati stranice tuš kabine suhom krpom.

Kromirana tuš kabina sa staklom u sivoj smešoj kupaonici i bijeloj kupaonskoj bazi.Kromirana tuš kabina sa staklom u sivoj smešoj kupaonici i bijeloj kupaonskoj bazi.


Moderne tuš kabine spoj su najboljih materijala i suvremenog dizajna. Dobar primjer takvih kabina su Voxort Blue Fly krom i Voxort Blue Fly black serije kabina. Izrađene od sigurnosnog kaljenog stakla debljine 8 mm i masivnih aluminijskih profila u crnoj ili boji kroma, ove tuš kabine modernog dizajna savršeno će se uklopiti u sve suvremeno uređene kupaonice. Posebnost ove serije tuš kabina su posebni klizni panti koji omogućuju inovativan način otvaranja vrata. Na taj se način maksimalno štedi prostor, a ulazak i izlazak iz tuš kabine ne može biti lakši.

Kad je u pitanju održavanje tuš kabina, najvažnije je čistiti ih redovito. Ako svaki puta nakon tuširanja odmah prebrišete staklene površine, na njima neće ostati ružni tragovi nakon što se osuše. Isto tako, ni plijesan i gljivice neće imati podloge za rast. Dakle, čistite češće i izbjeći ćete kasnije klečanje na koljenima i ribanje. Pri pranju i čišćenju koristite blaga, neabrazivna sredstva - možete koristiti i prirodna sredstva za čišćenje, poput smjese sode bikarbone, limunovog soka, ulja čajevca i octa.

polukružna tuš kabina s crnim staklom u bijeloj kupaonicipolukružna tuš kabina s crnim staklom u bijeloj kupaonici


U posljednje su vrijeme sve popularnije tuš kabine tamnijih boja profila. Ako ste se zaljubili u takvu tuš kabinu, ne morate mijenjati sve miješalice u kupaonici kako biste bojom povezali novu kabinu s ostatkom kupaonice. Dovoljno je da uložite u komade kupaonske galanterije, poput serije Voxort 4000 Black, i vaša će kupaonica izgledati kao nova.

Stoga smanjite razinu stresa i pronađite tuš kabinu po svom ukusu u nekom od prodajnih centara Fero-Terma ili u našem webshopu. Jednostavno, zatvorite vrata svoje nove tuš kabine za sobom i prepustite se užitku!

Pravokutna tuš kabina s krom elementima crno i svijetlo smeđoj kupaonici.Pravokutna tuš kabina s krom elementima crno i svijetlo smeđoj kupaonici.