Detaljan vodič o dizalicama topline - sve što trebate znati

Da vas grijanje ne brine, tu je - dizalica topline!

Pomoću dizalica topline postižu se značajne uštede pri grijanju i hlađenju prostora te pripremi tople vode. Stoga nije čudno da su dizalice topline pravi hit na tržištu - pročitajte kako bi se mogle uklopiti i u vaš sistem grijanja. 

dotsmodule-image

Izbor sustava grijanja jedna je od najvažnijih odluka koje ćete donijeti prije izgradnje ili adaptacije svog životnog prostora. Naime, troškovi režija uvelike će ovisiti o vašem izboru, stoga će vam bolja odluka donijeti znatne uštede u godinama koje dolaze. Isto tako, ako izaberete manje učinkovit sustav grijanja, posljedice ćete osjetiti u većim računima za potrošnju energenata potrebnih da zagriju ili rashlade vaš životni prostor.

Iznos investicije u sustav grijanja, naravno, uvijek ovisi o vašem budžetu - ali na duge se staze ta investicija može pokazati manje ili više isplativom. Na primjer, možete se odlučiti na najjeftiniji sustav grijanja, s manjim ulaganjem u generator topline i grijaća tijela, ali vam taj sustav grijanja na dužoj vremenskoj crti može stvoriti ozbiljne financijske izdatke - i tako iz mjeseca u mjesec. S druge strane, ako se odmah odlučite uložiti novac u nešto skuplji sustav grijanja, iz mjeseca u mjesec ta će vam se investicija isplaćivati zbog osjetno manjih iznosa režija.

Što je dizalica topline?

U posljednje su vrijeme dizalice topline jedan od kupcima najzanimljivijih termina kad je u pitanju grijanje i hlađenje prostora, te priprema tople vode. Riječ je o uređaju koji grije ili hladi prostor koristeći obnovljive izvore energije poput zraka ili sunca.

Isplativost dizalica topline

Naime, dizalica topline pretvara energiju iz vode, zemlje ili zraka u iskoristivu toplinu, a pritom troši do 4 puta manje električne energije od grijaćih tijela na struju za proizvodnju iste količine topline. Konkretno, to bi značilo da za utrošen 1 euro dobijemo količinu topline koju bismo inače platili 3 do 4 eura. Isplativo, zar ne? 

Prikaz usporedba cijena grijanja po energentimaPrikaz usporedba cijena grijanja po energentima

Kako radi dizalica topline?

Toplinska se energija sunca zbog niske temperature njenih nosilaca (zrak, tlo, podzemne i nadzemne vode) ne može neposredno koristiti za grijanje, ali je pogodan izvor topline za sustave s dizalicom topline. Tako dizalica topline uzima toplinsku energiju iz okoliša - iz zraka, zemlje ili podzemnih voda - i prenosi je u vaš prostor. Sam sustav s dizalicom topline sastoji se od četiri glavna elementa: kompresora, termoekspanzijskog ventila i dva izmjenjivača (isparivača i kondenzatora). Radnoj se tvari u isparivaču predaje toplina preuzeta od toplinskog izvora, radna se tvar diže na viši nivo u kompresoru, a u kondenzatoru se toplina iz radne tvari predaje vodi koja cirkulira sustavom grijanja.

Ciklus rada dizalice topline sastoji se od četiri dijela. U prvom dijelu  vanjski zrak prolazi kroz isparivač. Pritom zagrijava rashladni medij koji isparava pri niskim temperaturama. Nakon toga se rashladni medij (u plinovitom stanju) usmjerava prema električnom kompresoru, koji povećava tlak i temperaturu plinovitog rashladnog medija. U trećem se dijelu ciklusa plin (vruć i visokog tlaka) ulazi u izmjenjivač topline te prenosi toplinu na vodu za grijanje. Tijekom posljednjeg dijela ciklusa kondenzirana se para rashladnog medija vraća u tekuće stanje prolazeći kroz ekspanzijski ventil, a tlak i temperatura medija se smanjuju. Nakon toga ciklus se ponavlja.  

Funkcioniranje TERMA dizalica toplineFunkcioniranje TERMA dizalica topline

Vrste dizalica topline

Ovisno o izvoru topline, klasične dizalice topline dijelimo na tri vrste: dizalice topline zraka (zrak-voda) u sustav grijanja prenose energiju iz vanjskog zraka; geotermalne dizalice topline (tlo-voda) prenose toplinu iz tla; dizalice topline podzemne vode (voda-voda) kao izvor energije koriste podzemnu vodu - i vraćaju je ohlađenu.

Dizalice topline zraka (zrak-voda)

Sistem s dizalicom topline zraka relativno je jednostavan za instalaciju, a i izdavanja za ovakav sustav su manja u odnosu na sustave koji koriste dizalice topline s drugim izvorima energije. Ugradnjom troputnog prekretnog ventila ovaj se uređaj može koristiti i za hlađenje. Dizalica topline zraka najisplativija je u područjima s blagim zimama, gdje se temperatura ne spušta ispod -5°C - kod nižih je temperatura omjer uložene električne i dobivene toplinske energije nepovoljan, te je potrebno posegnuti za dodatnim grijanjem.

Geotermalne dizalice topline (tlo-voda)

Tlo nudi ujednačenu temperaturu već na manjim dubinama, stoga geotermalna dizalica topline osigurava rad sustava bez velikih dnevnih i sezonskih varijacija. Kod ovih se dizalica u tlo postavlja bušotina (okomito) ili mreža cijevi (vodoravno), te se tako koristi toplina tla za grijanje i pripremu tople vode. O sastavu i vlažnosti tla ovisi koliko se topline može dobiti, kao i o načinu polaganja geotermalne dizalice topline.

Dizalice topline podzemne vode (tlo-tlo)

Ugradnja dizalice topline iz podzemnih voda podrazumijeva izradu proizvodne i upojne bušotine - kroz prvu voda ulazi u sistem, a kroz drugu se vraća. Za proizvodnu je bušotinu potrebna adekvatna pumpa. Treba napomenuti da je za korištenje podzemne vode potrebna i koncesija - dobit ćete je od nadležne županijske stručne službe, nakon što ste pribavili i stručno mišljenje Hrvatskih voda.

Split i monoblok dizalice toplineSplit i monoblok dizalice topline

Ne znate koji je najbolji odabir za vas?

Monoblok i split dizalice topline

Dizalice topline proizvode se u dvije verzije: split i monoblok, i svaka ima svoje prednosti. Split dizalice topline nude krug hlađenja s rashladnim plinom, manji su toplinski i gubici pri punjenju te nema opasnosti od smrzavanja (jer u vanjskoj jedinici nema vode). Raspon snage u grijanju je od 4  do 16 Kw. Prema napajanju mogu biti monofazne ili trofazne. Unutarnje jedinice dolaze u dvije verzije: hidrokit ili hidrokit s integriranim spremnikom kapaciteta 190-210 litara (ovisno o proizvođaču) te električnim grijačem snage 3/6/9 kW (također ovisno o proizvođaču). Od dodatne opreme na raspolaganju su Wi-Fi upravljanje, puffer, modul za zonsko upravljanje... 

Kod monoblok dizalica topline krug rashladnog sredstva hermetički je zatvoren u vanjskoj jedinici (u stambeni prostor ulazi samo voda). Jednostavnije su za instalaciju (nije potrebna dozvola za rad s freonima), a nude raspon snage u grijanju od 6 do 30 Kw. Prema napajanju mogu biti monofazne ili trofazne. Od dodatne opreme možete nabaviti elektrogrijač (3-6 kW, ovisno proizvođaču), Wi-Fi upravljanje, spremnik za PTV, pufer spremnik, međuspremnik... Stručnjaci preporučuju i ugradnju na instalaciju glikola ili protusmrzavajućeg ventila te magnetnog odvajača nečistoća.

Ovdje se prikazuje kako TERMA dizalica topline energetski opskrbljuju cijelo kućanstvoOvdje se prikazuje kako TERMA dizalica topline energetski opskrbljuju cijelo kućanstvo

Nisko i visokotemperaturne dizalice topline 

Ovisno o najvišoj temperaturi polaza vode, dizalice temperature dijelimo na nisko- i visokotemperaturne. Kod niskotemperaturnih je dizalica topline najviša temperatura polaza vode do 60°C u režimu grijanja. Ovakve se dizalice topline ugrađuju u objekte koji imaju podno grijanje, PTV, ventilokonvektore ili niskotemperaturne radijatore. Energetski su učinkovitije od visokotemperaturnih, što ih čini povoljnijima - stoga ne čudi podatak da se takve dizalice topline ugrađuju u veliku većinu objekata.

Kod visokotemperaturnih dizalica topline maksimalna je temperatura polaza vode do 80°C u režimu grijanja. One se ugrađuju u objekte s visokotemperaturnim radijatorima, najčešće u sustave gdje već imate postojeće radijatore, a želite zamijeniti postojeći visokotemperaturni izvor energije (pelet, lož ulje, drva, struja). U tom slučaju dizalica topline može osigurati polaz vode viši od 60°C za osiguravanje dovoljne toplinske energije.

dotsmodule-image

"Mogu li samo doći u trgovinu i izabrati dizalicu topline?"

Da - ali samo ako ste stručnjak. Naime, dizalice topline je moguće ugraditi u sve objekte - manjih ili većih kvadratura, dobre ili loše izolacije - ali je važno pravilno projektirati snagu dizalice ovisno o sustavu koji će pogoniti te temperaturnim zahtjevima mjesta gdje se ugrađuje. Obzirom da je riječ o ozbiljnom sustavu koji se sastoji od niza elemenata, potrebno je ići korak po korak. Svaka paušalna procjena bez kvalitetne razrade sustava bila bi netočna za procjenu snage, ali i budžeta koji je potreban.

Cijena dizalica topline

Za bilo koji objekt prvo je potrebno izraditi strojarski projekt/proračun u kojem bi se točno izračunali toplinski gubici objekta i u skladu s tim izabrao adekvatni uređaji. Po tom se proračunu zatim izrađuje troškovnik, koji predstavlja preciznu procjenu troškova. S projektom i troškovnikom izrađenim od strane ovlaštenog strojarskog projektanta dobivate dokument pomoću kojeg možete pratiti montažu sustava od početka do kraja, uz potpunu kontrolu svih predviđenih troškova. Ukoliko želite i izradu strojarskog projekta, cijena ovisi o složenosti projekta.

Važno je napomenuti da samo projektirani sustav, s precizno proračunatim dimenzijama svih cjevovoda, ventila, pumpi i ostalih elemenata, može biti u potpunosti ispravan i dugotrajno vas vjerno služiti. Stoga se prije nabave dizalice topline za sve informacije obratite prodavačima u Fero-Termovim poslovnicama, koji će vas uputiti u daljnji proces odabira idealne dizalice topline.  Možeš ispuniti i formular te će te kontaktirati naši stručnjaci!

Pročitaj više 

Najnovije na našem blogu

Kuhinja

Sve što trebaš znati o keramičkim sudoperima

Odabir pravog kuhinjskog sudopera ima ključnu ulogu u stvaranju funkcionalne i estetski privlačne kuhinje.
Ovdje možeš saznati sve o keramičkim sudoperima, fokusirajući se na njihovu dugotrajnost, jednostavnost održavanja te eleganciju koju donose tradicionalnom stilu kuhinje.

Zidni paneli

Kako Voxort akustični paneli poboljšavaju tvoj dizajn interijera

U ovom blogu istražit ćemo Voxort akustične panele i otkriti kako ovi inovativni elementi uređenja prostora mogu značajno obogatiti tvoj interijer.

Kupaonica

Zlatarevo kupaonsko zlato

Zlatna se boja vraća u kupaonice na velika vrata. Evo kako birati kupaonske artikle u zlatnoj boji i s ukusom urediti kupaonicu!

Grijanje

Da vas grijanje ne brine, tu je - dizalica topline!

Pomoću dizalica topline postižu se značajne uštede pri grijanju i hlađenju prostora te pripremi tople vode. Stoga nije čudno da su dizalice topline pravi hit na tržištu - pročitajte kako bi se mogle uklopiti i u vaš sistem grijanja.

Tu smo za tebe! Kako ti možemo pomoći?
Niže nam možeš postaviti pitanje vezano za naš asortiman, usluge ili ostaviti koju pohvalu, recenziju za proizvod.
Odgovorit ćemo na vašu poruku u roku od 48 sati. Ako budemo trebali više informacija o temi koju tražite, kontaktirat ćemo vas putem e-mail adrese ili telefonskog broja, ako je naveden