Hladni zimski dani sve su bliži, a to nas podsjeća da dolazi i doba grijanja koje nam omogućava da se u svom domu osjećamo ugodno tijekom cijele zime. Saznajte koje vam vrste grijanja stoje na raspolaganju i kako odabrati ono pravo za vaše potrebe i mogućnosti.

Crni kamin na drva postavljen u zid u prostoriji dnevne sobeCrni kamin na drva postavljen u zid u prostoriji dnevne sobe

Osim što želimo da nam je u domu toplo, želimo i da nam grijanje nije preskupo te da je odabran sustav grijanja energetski efikasan.

Želimo li smanjiti troškove grijanja, moramo obratiti posebnu pozornost na toplinsku izolaciju prostora uz pomoć koje dugoročno možemo uštedjeti veliku količinu novaca. Neki od važnijih elemenata izolacije su kvaliteta stolarije, krova i fasade kako bi prostor u što većoj mjeri zadržavao toplinu.

KOJE VRSTE GRIJANJA POSTOJE?

Danas postoje brojne vrste grijanja dostupne za kućanstvo - od tradicionalnog grijanja na kruta goriva pa do solarnih sustava grijanja.

1) GRIJANJE NA DRVA

Grijanje na drva predstavlja najstariji izvor toplinske energije, a danas je to i ekonomski i ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja.

Grijanje na drva predstavlja vrlo čest izbor grijanja u domovima što nam govori i podatak da se više od 30% kućanstva u Hrvatskoj grije na ovaj način.
 
Prednosti grijanja na drva su brojne, a najveća je prednost jeftinije gorivo. Unatoč brojnim prednostima, grijanje na drva ipak nije prihvatljivo za svako kućanstvo. Za peć na drva je potreban dimnjak kojeg treba redovno održavati, potrebno je čistiti ložište te osigurati dovoljan pristup svježeg zraka.
 
Među najučestalijim rješenjima za grijanje na drva su grijanje na kamin te centralno grijanje na drva. Ako niste sigurni koji kamin je idealan za vaše potrebe, pročitajte naš prijašnji blog o kaminima na drva, a provjerite i našu ponudu kamina - naša je preporuka  klasični kamin na drva Terma FT-S snage 8 kW.

Kamin na drva u dnevnoj sobi s velikim otvorom za drvaKamin na drva u dnevnoj sobi s velikim otvorom za drva

2) GRIJANJE NA STRUJU

Jedan od čestih načina grijanja, pogotovo na područjima gdje nije dostupan plin ili gradski toplinski sustav centralnog grijanja, jest grijanje na struju.

Riječ je o grijanju koje je jednostavno za korištenje, ali ovisno o sustavu može biti skupo ili vrlo povoljno. Kad odabiremo ovaj način grijanja, valja razmisliti o veličini prostora koji želimo grijati te o lokaciji postavljanja uređaja.

Jedan od načina grijanja na struju je putem električnog kotla koji zagrijava vodu te je šalje u radijatore. Početna investicija samog kotla je niska, a pogonski troškovi relativno visoki, ovisno o veličini i načinu gradnje stambenog objekta koji je potrebno grijati.

Bijeli konvektor postavljen na pod dnevne sobeBijeli konvektor postavljen na pod dnevne sobe

Drugi načini grijanja na električnu energiju su grijanje putem klima uređaja ili dizalica topline koji mogu učinkovito i brzo zagrijati prostor, a ujedno predstavljaju i jednostavan način zagrijavanja.
 
Inverter uređaji su često skuplji od klasične on/off klime, ali se isplate posebice kada je u pitanju veći prostor.

Prijenosne grijalice idealne su za male prostore. Njihova karakteristika je brzo grijanje prostora te laka prenosivost.

Terma konvektorske grijalice predstavljaju upravo ono najbolje od ovog tipa grijanja - tankog su i modernog dizajna te iznimno tihog rada.

Iako su prijenosne grijalice prilično jednostavne te trenutno griju prostor, s njima je potrebno biti oprezan. Vrlo je opasno ostaviti ih uključenima dok nema nikoga u kući. Uz to, predstavljaju poprilično skup izvor grijanja ako se koriste kao primaran izvor grijanja.

Zidni kupaonski radijator i smeđa kupaonska baza na bež kupaonskim pločicama.Zidni kupaonski radijator i smeđa kupaonska baza na bež kupaonskim pločicama.

3) GRIJANJE NA PLIN ILI ULJE

Centralno grijanje na plin najviše se koristi u zgradama i kućama koje imaju mogućnost spajanja na plinovod posebice zbog svoje jednostavnosti, ali i ekonomski prihvatljivijeg troška u usporedbi sa strujom.

Ovaj se tip grijanja izvodi tako da se voda koja se zagrijava u plinskom kotlu šalje u radijatore ili u podno grijanje gdje posebno dolazi do izražaja iskoristivost kondenzacijskih plinskih kotlova.

Lož ulje kao vrsta toplinskog energenta vrlo je slična principu grijanja na plin te predstavlja jeftiniji način grijanja od struje.

4) SOLARNI SUSTAV GRIJANJA


Solarni sustav grijanja može se kombinirati s kondenzacijskim kotlom, kotlom na pelete ili s nekim drugim izvorom grijanja uz čiju kombinaciju se također štedi i do 25% energije.

Solarni sustavi grijanja se mogu koristiti samostalno, ali se također vrlo često kombiniraju sa solarnim kolektorima kojima se ostvaruje znatna ušteda prilikom pripreme tople vode ili grijanja. Tako Terma termosifonske solarne pakete za pripremu tople sanitarne vode odlikuje:

  • visoka iskoristivost
  • jednostavna instalacija
  • dug vijek trajanja
  • mogućnost grijanja tople vode bez pumpe i regulacije
  • zaštita spremnika magnezijevom anodom
  • visoki stupanj iskoristivosti kolektora

Solarni sustav grijanja je ekološki najprihvatljiviji način grijanja. Iako zahtjeva poprilično visoku početnu investiciju, dugoročno se itekako isplati. Solarni sustav grijanja idealan je za obiteljsku kuću, pogotovo ako je u njoj više članova obitelji.

Solarni sustav grijanja na krovu kuće.Solarni sustav grijanja na krovu kuće.

5) PODNO GRIJANJE

Podno grijanje obećava niže troškove grijanja od klasičnih centralnih grijanja jer zahtijeva nižu temperaturu vode, pri čemu dolaze do izražaja kondenzacijski plinski kotlovi i dizalice topline

Podno grijanje je prilično komforan način grijanja koji ne podiže prašinu i ne suši zrak, a raspodjela topline je jednolika (što dolazi do izražaja u velikim prostorima). Upravo iz tih razloga je zdravstveno prihvatljivije od klasičnog radijatora. Osnovna prednost podnog grijanja je njegova moguća implementacija u kući ili u stanu, ali i na vanjskim površinama poput terase ili balkona.

Podno grijanje ispod laminataPodno grijanje ispod laminata

KAKO ODABRATI VRSTU GRIJANJA?

Ne postoji univerzalno idealno rješenje za svačiji dom, jer bi ga u tom slučaju većina nas i koristila. Neki sustavi grijanja nude uštedu, dok drugi nude praktičnost. Odabir grijanja nije jednostavna odluka, a ona bi se trebala donositi uzevši u obzir mogućnosti, veličinu prostora, broj ukućana te buduće planove.
 
Izbor ovisi o nekoliko faktora:

  • svakom pojedinačnom i željenom učinku
  • dostupnosti energenata
  • uvjetima pružatelja operatera grijanja

Također, nije isto birati vrstu grijanja živite li u kući ili pak živite u stanu. Dok u stanu ovisite o cjelokupnom sustavu grijanja i vlasniku zgrade, u kući je lakše odabrati vrstu grijanja pošto sami odlučujete o svojoj sudbini.

ZAKLJUČAK

Grijanje na drva je jeftin i ekonomičan način grijanja, ali i nudi ultimativan zimski ugođaj. S druge strane, grijanje na električnu energiju ili plinsko centralno grijanje nudi komfor i jednostavnost korištenja.

Solarno grijanje još uvijek iziskuje više početne troškove, ali je moguća implementacija s drugim oblicima grijanja tijekom čega se također štedi značajan postotak energije. Podno grijanje se još uvijek smatra skupljom verzijom iako predstavlja zdravstveno i ekonomski izuzetno prihvatljiv način grijanja, dok električno grijanje unatoč lakoći uporabe i dalje iziskuje najviše troškove.
 
Sve vrste grijanja imaju određene prednosti i nedostatke, stoga se krajnja odluka treba prema vlastitim preferencijama i mogućnostima. Grijanje koje vam najviše odgovara možete pronaći na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.