Led u cijevima instalacija noćna je mora svakog vlasnika nekretnina: rupa u cijevi znači konkretno i veliku rupu u novčaniku. Evo što napraviti da biste izbjegli taj scenarij.

Zaštitite cijevi od smrzavanja!Zaštitite cijevi od smrzavanja!

Zima ne mora svake godine biti polarna, ali dovoljan je i kratki period kad zavladaju temperature ispod ništice da prouzroče veliku štetu na cjevovodima. Led u cijevima instalacija može uzrokovati velike glavobolje vlasnicima nekretnina jer - osim što prekida opskrbu vodom - može rezultirati puknućem cijevi i velikim troškovima popravka i sanacije.

Kao i svake zime, čini se da su dani tijekom kojih će se živa u termometru spustiti ispod nule pred nama, stoga je dobro ponoviti gradivo kad je u pitanju zaštita vodovodnih cijevi od smrzavanja.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kad je zdravlje u pitanju, prevencija je uvijek bolja od liječenja. Istog biste se pravila trebali držati pri postavljanju instalacija: valja razmišljati "nekoliko poteza unaprijed", predvidjeti moguće probleme i izolacijom zaštititi slabe točke sustava. Ako ste to napravili, mi vam čestitamo, ne morate čitati dalje, vi ste svoje obavili.

Ali svjesni smo da smo na ovoj točki izgubili samo mali broj čitatelja - velik se dio budućih vlasnika nekretnina pri projektiranju instalacija drži one "Pa neće valjda..." Na žalost, zima ponekad pokaže zube i pokaže se da tako optimistično razmišljanje nema pravu podlogu u stvarnosti; u tom se slučaju poseže za svim mogućim "alternativnim" načinima zaštite.

Obložite okno priključka

Poznato vam je već da su potrošači odgovorni za održavanje internih vodovodnih instalacija, koje čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza priključka (tj. glavnog vodomjera). Stoga je potrošač dužan zaštiti ih; prvenstveno okno vodovodnog priključka te instalacije koje su izložene hladnoći izvan objekta i u negrijanim objektima (poput kuća za odmor, garaža, ostava, ljetnih kuhinja i sličnih objekata).

Jedne od najčešćih "žrtava" niskih temperatura su staklo vodomjera i spojne cijevi, stoga ćete instalacije unutar okna vodomjernog priključka najbolje zaštititi obložite li stijenke i donji dio poklopca krutim izolacijskim materijalom (najbolje staklenom vunom ili stiroporom, a od priručnih sredstava možete iskoristiti stare deke ili slamu).

Najveća opasnost od smrzavanja prijeti slavinama postavljenim na vanjskim površinama, stoga je preporučljivo zatvoriti ventile koji vode prema njima, ispustiti preostalu vodu i fizički ih zaštititi nekim izolacijskim materijalom. (Ne brinite o vizualnom doživljaju: slavina omotana toplim slojem starih krpa i prekrivena najlonom možda neće lijepo izgledati, ali će "preživjeti" niske temperature i vjerno vas nastaviti služiti dolaskom toplijeg vremena.)

Pucanje cijevi prilikom smrzavanja uslijed niskih temperatura.Pucanje cijevi prilikom smrzavanja uslijed niskih temperatura.


Kad su u pitanju instalacije u kući, opasnosti od smrzavanja su najizloženije cijevi u vanjskim zidovima i one koje prolaze prostorijama koje se ne griju (podrumi, tavani, garaže, ostave), stoga biste trebali razmisliti kako ih "za prvu ruku" bolje izolirati (svaki materijal koji ih fizički može zaštititi od hladnoće je dobrodošao). Alternativa toplinskoj izolaciji je dodatno zagrijavanje takvih prostora: na raspolaganju vam je bogat izbor grijalica koje ćete, kad prođe frka oko niskih temperatura, moći koristiti i za povremeno zagrijavanje prostorija u slučaju kad vam to zatreba (recimo, za hladnijih dana tijekom perioda kad vam se ne isplati uključivati centralno grijanje).

Zatvorite sve ventile

Kuće za odmor - i svi prostori u kojima se ne živi tijekom cijele godine - također mogu biti pogođeni niskim temperaturama. Ako ste vlasnik vikendice, vjerojatno ste to već učinili - ali nije zgoreg podsjetiti: kad napuštate objekt, zatvorite ventil iza vodomjera i obavezno ispustite vodu kako biste spriječili smrzavanje vode u cijevima.

Ako vam je vikendica blizu i želite skoknuti do nje (ili imate mogućnost upravljanja grijanja putem aplikacije na mobitelu) i podesiti grijanje postavkom termostata na zvjezdicu (*), što predstavlja zaštitu od smrzavanja, morate znati da ćete tako zaštititi radijatore, ali ne i cjelokupni sustav.

Što ako je prekasno?

U slučaju da su vam se cijevi ipak smrznule, odmah o tome obavijestite lokalni vodovod i zatražite savjet stručnjaka - jer uslijed smrzavanja može doći do puknuća cijevi što ćete primijetiti ili fizički, kad se led otopi i voda počne curiti u zidu, ili tek na velikom računu.

Led u cijevi možete pokušati otopiti i grijalicom, sušilom za kosu ili toplom vodom. Pritom budite strpljivi i ne pokušavajte ništa na silu; bolje je malo dulje biti bez vode nego dodatno riskirati puknuće cijevi. I još jedan savjet: otvorite do kraja slavine koje se nalaze na kraju smrznute cijevi; tako će voda nakon otapanja moći nesmetano isteći. Za više inforamcija raspitajte se u našim poslovnicama.

Snijeg i niske temperature u zimskim mjesecima. Snijeg i niske temperature u zimskim mjesecima.