Često razbijate glavu koji radijator je idealan za vaše potrebe? Ne znate razliku između pločastog, cijevnog i aluminijskog radijatora? Spominjući radijatore nismo niti svjesni koliko o njima trebamo znati prije nego li se odlučimo za njihovu kupnju. Stoga u novom blogu donosimo sve što ste ikada željeli znati o radijatorima za centralno grijanje.

Bijeli pločasti radijator postavljen na sivi zid blagavaonice.Bijeli pločasti radijator postavljen na sivi zid blagavaonice.

Radijatori su toliko česti u stanovima, ali i u kućama upravo zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti. Njihova je funkcija održavati dom toplim i ugodnim za boravak tijekom hladnijih dana.

Sustav grijanja uz radijatore je toliko napredovao da čak može prepoznati kada dolazimo kući, kada se temperatura spusti ispod preporučene ili se pak može povezati pomoću aplikacije uz koju možemo kontrolirati toplinu putem mobitela.

Dok spominjemo radijatore nismo niti svjesni koliko o njima trebamo znati prije nego li se odlučimo za njihovu kupnju.
Svaka vrsta radijatora ima svoje specifične značajke te prednosti i mane. U nastavku bloga donosimo neke od najvažnijih činjenica o radijatorima!

Ako ste u tijeku traženja radijatora za centralno grijanje koji će se funkcionalno i estetski uklapati u vaš dom svakako pogledajte Fero Term ponudu radijatora i pripadajućeg pribora za radijatore.

KRATKA POVIJEST RADIJATORA

Prvi zapisi o radijatorima dolaze od naših starih dobrih (ili ne uvijek tako dobrih) susjeda Rimljana.
Naime, rimski inovator po imenu Sergius Orata prvi je opisao i projektirao sustav grijanja koji je bio korišten u kućama za kupanje.

Pomoću peći, voda se zagrijavala te je kroz zatvoreni podni prostor dopirala kroz zidove do prostorija koje je trebalo grijati.
No nisu samo Rimljani koristili takav način grijanja. Korejci su možda i prije Rimljana koristili sličan način grijanja.

Glavna je razlika što su Koreanci koristili podne dimnjake koji su usmjeravali zrak i toplinu kako bi što prije i efikasnije došli do izlaza.

Iako postoji već tisućama godina, radijator je službeno patentiran tek 1854. godine

Bijeli pločasti bočni radijator postavljen na krem boju zida u dnevnom boravkuBijeli pločasti bočni radijator postavljen na krem boju zida u dnevnom boravku

KAKO RADE RADIJATORI?

Radijatori za centralno grijanje namijenjeni su predaji topline, odnosno, oni su grijaća tijela koja se zagrijavaju putem vode te isijavaju toplinu.

Termalna energija koja je nastala zagrijavanjem vode uz pomoć izvora topline (vatre, plina itd.) prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora.

Radijatori su tako dizajnirani da kroz njih lagano može cirkulirati okolni zrak koji se brzo ugrije. Nakon što ugrije, zrak se diže do stropa te se tamo počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije. Tako se postiže cirkulacija zraka koja održava temperaturu u prostoriji.

VRSTE RADIJATORA PREMA IZVEDBI


Danas možemo pronaći brojne vrste radijatora od kojih se ističu:.

Pločasti klasični radijatori - glavne prednosti su im manja dubina i jednostavnije čišćenje. Zbog drugačijeg dizajna, cijevi kojima putuje voda su skrivene te je završni dojam elegantniji od rebrastih radijatora.

Cijevni radijatori (kupaonski) - glavna značajka su međusobno povezane cijevi koje su postavljene okomito ili vodoravno. Ovakvu vrstu radijatora najčešće možemo pronaći u kupaonicama zbog njihove praktičnosti, a iz Fero Term ponude se posebno ističe TermaBad cijevni radijator za 132,83€ 

Aluminijski radijatori - međusobno povezani članci čine jedinicu radijatora, a broj članaka ovisi o veličini prostora kojeg je potrebno grijati. Najveća mana rebrastog radijatora je njegovo otežano čišćenje, dok im je prednost dugi vijek trajanja.

Crni kupaonski radijator postavljen pored viseće kupaonske baze.Crni kupaonski radijator postavljen pored viseće kupaonske baze.

VRSTE RADIJATORA PREMA MATERIJALU


Radijatore dijelimo i prema više vrsta materijala od kojeg su izrađeni, a među najčešćima su:

Čelični radijatori - drugim imenom ih zovemo i pločastim radijatorima te su trenutno vodeći na tržištu zbog svojih brojnih prednosti. Ističu se niža cijena proizvoda u odnosu na aluminijske, dug vijek trajanja te atraktivan dizajn.

Aluminijski radijatori - dugo su bili vodeći na tržištu zbog svojih iznimnih toplinskih svojstva te visoke otpornosti na koroziju. Aluminijski radijatori cjenovno su znatno skuplji od čeličnih zbog svojih kvalitetnih značajki pa zbog toga daju i efekt luksuza.

Radijatori od lijevanog željeza - za njih bi rekli da su stara škola. Spojeni su vertikalnim cijevima te su idealni za stanove koji se uređuju u tradicionalnom stilu. Njihovo svojstvo je sporo zagrijavanje, ali i dugo zadržavanje topline nakon gašenja te iznimna dugovječnost.

KAKO ČISTITI RADIJATORE

Radijatori su pravi sakupljači prašine, ali i ostalih tvari poput psećih dlaka i sličnih nečistoća, a vrlo često zadaju pravu muku tijekom čišćenja.

Kako bi uspješno i sa što manje muke očistili radijatore pratite sljedeće upute: Ugasite radijatore, zatim u što većoj mjeri usisajte prašinu i  otvora ili je sa sušilom za kosu potjerajte na pod gdje ju tada lako možete obrisati ili usisati.
Pomoću peruške dosegnite dijelove do kojih ne možete rukom,
Vanjski dio radijatora obrišite mekom krpicom i sokom od limuna kako bi se uklonila sva prašina, isperite toplom vodom i temeljito posušite.

Mali bijeli ventilski radijator postavljen na zid u blagavaoniMali bijeli ventilski radijator postavljen na zid u blagavaoni

KOMPAKTNI I VENTILSKI RADIJATORI

Kompaktni i ventilski radijatori osiguravaju najbrže zagrijavanje prostora te pružaju fleksibilnost u reguliranju topline koja omogućava postizanje idealne temperature.

Ventilski radijatori predviđeni su za instalacije grijanja kod kojih je cijevni razvod postavljen u podove ili zidove objekta.

Kompaktni radijatori predviđeni su za klasično postavljanje centralnog grijanja po zidu te se postavljaju najčešće u već nastanjene prostore.

CIJENA RADIJATORA

Cijene radijatora ovise o vrsti, pa se tako pločasti klasični radijatori kreću u cjenovnom razmaku od 50€ po komadu pa i više.

Cijene aluminijskih radijatora ovise o veličini radijatora, a okvirno se kreću od 15 € po članku.

Bijeli ventilski radijator postavljen na zid bijele bojeBijeli ventilski radijator postavljen na zid bijele boje

ZAKLJUČAK

Radijatori za centralno grijanje unijeli su pravu revoluciju u grijanje. S njima se svaka prostorija u kojoj se nalazi radijator grije iz samo jednog izvora topline.

Voda koja se nalazi u cijevima, a prethodno je zagrijana pomoću nekog od izvora topline, dolazi do radijatora gdje se ta toplina zagrijavanjem radijatorskog tijela prenosi na zrak u prostoriji.

Ako ste u nedoumici koji radijator odabrati, svakako preporučujemo pažljivo se raspitati oko životnog vijeka pojedinih vrsta radijatora, njihovom održavanju i njihovoj moći za zagrijavanje specifičnih veličina prostora. Više informacija možete pronaći na našem webshopu ili u Fero-Term poslovnicama.