Kad razgovaramo o organizaciji prostora u kupaonici, postoje samo dva tipa ljudi: oni koji vole sve imati uredno posloženo u ladicama i pretincima - i oni koji vole brisati prašinu. Šalimo se, ali skladno uređena kupaonica podrazumijeva i dovoljno prostora za pohranu, što ćete osigurati kupnjom kupaonske baze, ormarića i polica.

Kupaonica koja je popločena crnim i bijelim mramornim pločicama, ima viseći kupaonski element.Kupaonica koja je popločena crnim i bijelim mramornim pločicama, ima viseći kupaonski element.

Danas uistinu ne postoji niti jedan valjan razlog zašto bi vaša kupaonica izgledala poput jedne od onih s fotografije PRIJE. Za početak je dovoljno riješiti se svega čemu nije mjesto u kupaonici - ne morate ondje držati šestomjesečne zalihe sredstava za čišćenje ni brojne poluprazne plastične boce šampona i gelova za tuširanje... Kad raščistite nered i uklonite sve suvišno, razmislite o tome što vam konkretno treba da biste prikladno pohranili sve što želite imati nadohvat ruke - ali skriveno od pogleda. Ako se bolje zagledate u fotografije snimljene PRIJE i POSLIJE renovacije ili uređenja kupaonica, uvijek je na fotografiji PRIJE prikazana kupaonica zatrpana deterdžentima, tekućim i običnim sapunima, kremama, mokrim ručnicima, potrepštinama za čišćenje, prljavim rubljem... Baš suprotno, fotografija POSLIJE prikazuje kupaonicu u kojoj je sve gore nabrojano ili uredno pospremljeno ili skriveno od pogleda.

Kupaonska baza iz snova

Kad ujutro stanete pred ogledalo u kupaonici, želite sve što vam je potrebno imati pri ruci. Nabavite li kvalitetnu kupaonsku bazu, obavili ste pola posla! Osim što - kako joj ime govori - služi kao baza za umivaonik, kupaonska baza bi trebala elegantno sakriti sve sitnice koje vam trebaju. Za početak, morate odlučiti želite li bazu otvorenog ili zatvorenog tipa. Kupaonske baze zatvorenog tipa zbog svojih su velikih i lako dostupnih ladica idealne kad želite sve potrepštini sakriti od pogleda (i prašine). Concepto+ Glam 80 viseća kupaonska baza od oplemenjenog iverala odličan je primjer baze zatvorenog tipa. Uz keramički umivaonik raskošnih dimenzija, ova baza ima i dvije raskošne ladice sa soft close sistemom zatvaranja. Gornja ladica ima i urez za sifon za uštedu prostora, a fronte visokog sjaja napravljene su tako da nemaju ručkica o koje biste mogli zapeti.

Viseća kupaonska baza s crnim oblim umivaonikom i crnom cool start miješalicomViseća kupaonska baza s crnim oblim umivaonikom i crnom cool start miješalicom

Ako ste ljubitelj industrijskog stila, vjerojatno ćete se odlučiti za kupaonsku bazu otvorenog tipa. Riječ je o bazama jednostavne, industrijski ogoljene konstrukcije i s prostorom za pohranu koji se sastoji od police ispod umivaonika. Kod ovih ćete baza možda imati malo više posla s čišćenjem, ali će vam sve biti nadohvat ruke, nećete morati otvarati i zatvarati ladice. Ova dva osnovna modela baza predstavljaju i dva različita pogleda na uređenje interijera, ali i odaju način razmišljanja vlasnika kupaonice. Stojeća kupaonska baza Concepto+ Luna 100 karakteristična je predstavnica baza otvorenog tipa - ispod keramičkog umivaonika samo je jedna rešetkasta polica, na koju možete staviti rezervne ručnike ili kutije sa sitnijim potrepštinama.

Zeleno crni kupaonski element s umivaonikom i crnom cool start miješalicom.Zeleno crni kupaonski element s umivaonikom i crnom cool start miješalicom.

Ormarić koji čuva vaše tajne

Koliko ste puta u nekom filmu vidjeli kako gosti radoznalo u kupaonici ispituju sadržaj domaćinova kupaonskog ormarića? Ovaj čest filmski prizor ima uporište u stvarnosti - u jednom je istraživanju čak 40 posto ispitanika priznalo da voli "pronjuškati" što se nalazi u kupaonskom ormariću domaćina. (Istovremeno, 38 posto ispitanika je priznalo da sklanjaju neke stvari iz ormarića prije nego im dođu gosti.) Kad nemate kupaonsku bazu zatvorenog tipa, kupaonski je ormarić (naročito kupaonski ormarić s ogledalom, postavljen iznad umivaonika) glavni komad kupaonskog namještaja namijenjen pohrani bitnih sitnica.

Kao i baze, i ormarići mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa, ali puno su češći oni koji imaju vratašca koja od pogleda mogu sakriti najčešće korištene potrepštine. Ovisno o stilu uređenja koji vam se više sviđa, izabrat ćete ormarić poput modela Concepto+ Sara 86 ili pak Concepto Basic Noa 100. Prvi je ormarić jednostavan, s LED rasvjetom, prekidačem, utičnicom, uskom policom i velikim ogledalom, dok drugi model nudi puno mjesta za pohranu, skrivenog iza dvoja široka vrata.

Ormarić, samo veći

Osim u kupaonski ormarić, glavninu stvari u kupaonici obično pohranjujemo u kupaonske ormare, i to stojeće ili viseće modele. Oni su naročito praktični jer u njih stanu i veći predmeti, poput dodatnih ručnika, deterdženata, paketa toaletnog papira... I u ovom slučaju možete birati kupaonske ormare otvorenog ili zatvorenog tipa. Otvoreni mogu poslužiti i kao police na koje možete postaviti biljku ili zanimljivu fotografiju, dok iza vrata ormara zatvorenog tipa stane uistinu puno toga. Naročito odlučite li se za model poput  Concepto+ Dali 50.2. Fronta ovog kupaonskog ormara izrađena je od lakiranog medijapana, dok je korpus proizvoda izrađen od iverala kantiranog ABS-om, u izvedbi visokog sjaja. Concepto+ Dali 50.2 dolazi u kompletu sa (zaokretnim) vratima, jednom drvenom policom i jednom ladicom.

Za manje je kupaonice zgodno rješenje poput kupaonskog ormara Concepto+ Sara. Specifičnost ovog modela je ogledalo postavljeno cijelom površinom vrata, koje stvara iluziju većeg prostora. Iza ogledala je pet praktičnih polica, a zatvaranje vrata je izuzetno ugodno zahvaljujući soft close mehanizmu.

veliki bijeli stojeći ormarić koji se nalazi pored bijele viseće baze i krom miješalice.veliki bijeli stojeći ormarić koji se nalazi pored bijele viseće baze i krom miješalice.

S police u košaru

Posljednja linija obrane od nereda u kupaonici su kupaonske police i košare. Naime, ne možemo sve sakriti od pogleda, a neke stvari je i puno praktičnije imati nadohvat ruke, bez potrebe za otvaranje i zatvaranjem ladica i vrata ormarića. U prostoru za tuširanje sigurno će vam dobro doći police na koje ćete moći staviti bočice šampona i gelova za tuširanje, dok na zidove možete postaviti police na koje možete staviti rezervne ručnike (ili objesiti mokre da se suše). Ako želite, umjesto ormarića iznad umivaonika možete postaviti neko lijepo kupaonsko ogledalo, a ispod ogledala elegantnu policu za sitnije potrepštine - poput modela Voxort 750 Black, izrađenog od nehrđajućeg čelika, ili zanimljivog modela Voxort 760, atraktivne gun ash boje. 

Nitko od nas ne voli iznositi vlastito prljavo rublje u javnost - ni u prenesenom ni u doslovnom značenju. Za ono prvo je dovoljno voditi pošten život, a da biste sakrili ovo drugo, dovoljna vam je kvalitetna košara za rublje. Kad ste od pogleda sakrili rublje, ostaje vam da kupaonici date završni dodir luksuza, što ćete najlakše učiniti oplemenite li kupaonski prostor kvalitetnim komadima kupaonske galanterije. Umjesto da tekući sapun držite u generičkoj plastičnoj ambalaži, izaberite atraktivan dozator tekućeg sapuna, poput modela Voxort Isa. Za dizajnerski bod više, uskladite dozator s ostalom galanterijom Isa serije. Ako vas je ovaj tekst zaintrigirao i potaknuo da počnete razmišljati kako bolje organizirati vlastitu kupaonicu, rješenje vaših problema je tu - samo nekoliko klikova mišem daleko. Ili, bolje rečeno, blizu ;)

Košara za rublje nalazi se pored svijetlo rozastih pločicaKošara za rublje nalazi se pored svijetlo rozastih pločica