Iako toga vjerojatno niste ni svjesni, pločice koje odaberete za uređenje svoje terase ili balkona puno govore o vama. Jeste li otvoreni prema novim stvarima ili tradicionalnog seta vrijednosti? Draža su vam sjećanja ili maštanje o budućnosti? Više volite geometrijske linije ili crtanje slobodnom rukom? Izaberite pločice i otkrijte!

Vanjska terasa s bazenom i bijelim vanjskim namještajem popločena s pločicama u imitaciji kamena.Vanjska terasa s bazenom i bijelim vanjskim namještajem popločena s pločicama u imitaciji kamena.


Kad donosite odluku kojim pločicama opločiti terasu ili balkon, vi zapravo ne birate pločice - vi kroz pločice želite stvoriti posebnu atmosferu, ispričati priču, kazati nešto o sebi. Ovisno o tipu, dimenziji, boji, materijalu i završnoj obradi pločica koje ste izabrali, mnogo bi se toga moglo zaključiti o vama samima. Naime, ovisno o stilu koji preferirate, može se zaključiti jeste li tradicionalna ili osoba otvorena prema novitetima, jesu li vam u životu važni red i disciplina ili puštate da vam se stvari događaju. Pogled na stil u kojem ste uredili terasu ili balkon iskusnom će oku reći puno o vama.

Osnovna je podjela - kad je uređenje eksterijera u pitanju - na moderni i tradicionalni stil. Oba stila imaju svojih prednosti, a na vama je da odlučite koji vam se više sviđa. Zapravo, to već instinktivno znate jer će vas privući točno određeni tip pločica - oko će vam reći što je srcu bliže. 

Tradicionalni (ili retro, ili rustikalni) stil biraju osobe kojima je bliži tradicionalni set vrijednosti, vrijednosti koje se prenose s koljena na koljeno. Tradicionalni stil priziva vremena kad je život bio jednostavniji i povezan je s osjećajima koji nas vežu za djetinjstvo i mladost, koji u nama bude sigurnost. Prostor uređen u rustikalnom stilu sasvim je osoban, "potpis" osobe koja ga je uredila moguće je iščitati na svakom detalju. Psiholozi navode da se ljubitelji tradicionalnog stila na drukčiji način vežu uz prostor koji su uredili, da za njih svaki detalj ima svoju priču. 

S druge strane, ljubitelji modernog stila spremniji su riskirati i zaigrati se pri uređenju, otvoreniji su prema novim rješenjima i ne odbijaju unaprijed niti jednu ideju. Važno im je da terasa ili balkon izgledaju skladno, čisto, ne robuju detaljima. Dok će ljubitelj tradicionalnog stila vjerojatno poželjeti tratinu ispred terase prošarati popločenim stazicama te posaditi u zemlju razno bilje i grmlje, ljubitelj modernog stila će radije vidjeti biljke uredno posađene u velike posude za cvijeće. Retro terasa će često biti izvedena u više nivoa, dok će moderna terasa biti geometrijski točno organiziran prostor, logičnog rasporeda. 

Drveni namještaj postavljen na vanjsku terasu s rustikalnim pločicama.Drveni namještaj postavljen na vanjsku terasu s rustikalnim pločicama.

Dva stila, dvije priče

Što moderni i tradicionalni stil znače kad ih prevedemo na jezik pločica? Za početak, navedimo što im je zajedničko. Vanjske pločice oba stila produkt su najsuvremenijih tehnologija i izrađene su od visokokvalitetnih materijala. Postotak upijanja vode sveden je na minimum, tako da su izdržljive i otporne na smrzavanje, a redom su viših i visokih koeficijenata otpornosti na klizanje. 
Ono što ih razlikuje je dizajn. Osnova odlika dizajna rustikalnih i retro pločica su namjerne imperfekcije, zbog čega pločice izgledaju kao da su već godinama korištene - ali na pozitivan način. Pločice 

May Ceramics Hannover Steel dobar su primjer; riječ je o klasično rezanim pločicama u imitaciji kamena, visoke protukliznosti i tradicionalnog izgleda. Činjenica da su klasično rezane znači da će i fuge morati biti nešto šire, što je također jedna od odlika rustikalnog stila. 

Zidna i podna pločica u imitaciji kamena postavljena na vanjsku terasu sa drvenim namještajem i bijelim jastucima.Zidna i podna pločica u imitaciji kamena postavljena na vanjsku terasu sa drvenim namještajem i bijelim jastucima.


S druge strane, moderni i industrijski dizajn pločica podrazumijeva čiste geometrijske plohe jasnih rubova. May Murinni Bstone Grey je podna pločica dimenzije 60x60 cm u imitaciji kamena, mat završne obrade i umjerene varijacije tonova. Pločica May Ceramics Bstone Grey pravi je predstavnik takvog stila: jednostavnog je i suvremenog dizajna, koji se izvrsno uklapa u moderne ambijente. Rubovi ove pločice su retificirani (ravno rezani), što omogućuje polaganje s minimalnom fugom i vizualno širi popločeni prostor terase ili balkona.

Vanjska terasa s metalnim namještajem i pločicama u imitaciji kamenaVanjska terasa s metalnim namještajem i pločicama u imitaciji kamena

Tradicionalni stil: drvo i cigla

Toplina i sigurnost prve su asocijacije kad razmišljamo o tradicionalnom stilu uređenja vanjskih prostora. A materijal koji povezujemo s tim kvalitetama je drvo - stoga su pločice u imitaciji drva najlogičniji izbor za uređenje terase u rustikalnom stilu. Dizajn koji prati godove drva i male nepravilnosti koje su očekivane kad je drvo u pitanju, sve to daje na toplini i autentičnosti eksterijera. May Ceramics Accademia Mix je podna pločica koja dodatno naglašava taj duh tradicije; izrađena je od porculana, mat glazure i otporna na smrzavanje. Razmišljate li o pločici koja bi povezala vaš interijer i eksterijer, ovo bi mogao biti logičan izbor. 

Pločice teksture drveta percipiramo kao toplije i mekše, te ako njima popločimo pod, one jednostavno pozivaju da se opustimo i bosim nogama osjetimo podatnu teksturu - što je idealno za terasu u toplim ljetnim mjesecima. Osim drva, tu su i zidne pločice u imitaciji cigle, koje će vašoj terasi udahnuti duh nekih ljepših vremena. "Shabby chic" izgled gole cigle idealno će se uklopiti u rustikalnu terasu, takve su pločice savršen izbor za opločiti zidić ograde terase. Ali nemojte pretjerati - pločice u imitaciji cigle su sjajan izbor kad treba istaknuti neki zidić ili detalj.

Vanjska terasa s bijelim namještajem i pločicama u imitaciji drveta.Vanjska terasa s bijelim namještajem i pločicama u imitaciji drveta.

Moderan stil: beton i kamen

Moderni stil zahtjeva uporabu drukčijih materijala. Drvo i cigla su "srce i duša" tradicionalnog stila, a kad je u pitanju moderno uređenje eksterijera, isto se može ustvrditi za materijale poput betona i kamena. Iako se beton kao materijal koristi već tisućama godina, danas ga se u pravilu veže s modernim i minimalistički uređenim eksterijerima. Pločice u imitaciji betona djeluju na prvu sirovo i grubo, ali na moderno će uređenoj terasi stvoriti atmosferu autoritativne smirenosti. Ali kako je s godinama beton dobio na "toplini", tako i pločice teksture betona mogu vaš interijer pretvoriti u ugodnu opuštajuću oazu u kojoj se osjećate sigurno. May Ceramics Emotion Taupe Out je reprezentativni predstavnik ove vrste pločica: blage varijacije tonova, mat završne obrade i laserski rezanih rubova, izgledat će atraktivno na vašoj moderno uređenoj terasi. 

Drveni vanjski namještaj postavljen na terasu s pločicama u imitaciji kamena.Drveni vanjski namještaj postavljen na terasu s pločicama u imitaciji kamena.


Vanjske pločice u imitaciji kamena najčešći su izbor ljubitelja moderno uređenih eksterijera. Kamen je materijal koji će oplemeniti svaku prostoriju, a dobra mu je strana i da se jednako dobro uklapa u čitav niz stilova, za slučaj da kroz neko vrijeme odlučite unijeti neke promjene na svoju terasu. Pločice koje dizajnom i teksturom prate kamen nastaju tako da se pri procesu proizvodnje u smjesu dodaje mljeveni granit; iako izgledom podsjećaju na pravi kamen, pločice upijaju puno manje vode, stoga su pogodnije za održavanje, manja je mogućnost nastanka mrlja i otpornije su na smrzavanje. Porculanske pločice May Ceramics Slate White Rilievo mogle bi biti vaš izbor - visoke su protukliznosti (R11), čistog dizajna i blage varijacije tonova. Te će pločice savršeno povezati vaš interijer i eksterijer, ako to poželite. Pločice možete pronaći na webshopu ili vama najbližoj Fero-Term poslovnici:) .