Korisni savjeti kako kupaonicu učiniti prostranom a funkcionalnomKorisni savjeti kako kupaonicu učiniti prostranom a funkcionalnom


Donosimo zanimljive i korisne savjete za uređenje kupaonice. Kako urediti kupaonicu po vašim željama, a da pritom bude prostrana i funkcionalna


Viseći kupaonski elementi: Kako osloboditi pod  
 
Ugradnjom visećih elemenata oslobodit ćete površinu poda i tako vizualno kupaonicu učiniti prostranijom te prohodnijom.
 
Do veće kupaonice možete doći na dva načina. Prvi način je rušenje zidova i širenje na okolne prostorije, što podrazumijeva puno znoja i prašine. Drugi je način inventivniji i daleko bezbolniji: umjesto uobičajenog rasporeda, u kupaonicu postavite što je više moguće visećih elemenata i tako oslobodite pod. Na taj ćete način dobiti  neprekinutu podnu površinu, što će vizualno kupaonicu učiniti prostranijom I prohodnijom!

Viseći kupaonski elementi u svijetloj kupaonici.Viseći kupaonski elementi u svijetloj kupaonici.


Što sve postaviti na zid?
 
Za početak, razmislite o visećoj kupaonskoj bazi s dovoljno prostora za pohranu. Takve baze dolaze s već ugrađenim umivaonikom ili ga je na nju moguće postaviti - o vama ovisi koja vam se verzija više sviđa. Concepto+ Ariana 65 viseća kupaonska baza s ladicom u atraktivnoj crnoj ili elegantnoj bijeloj izvedbi primjer je funkcionalne baze modernog dizajna, koja vam omogućuje da odabirom umivaonika stvorite jedinstvenu kombinaciju.

Kupaonski ormarić s ogledalom na vratima u osvijetljenoj kupaonici s velikim lusterom.Kupaonski ormarić s ogledalom na vratima u osvijetljenoj kupaonici s velikim lusterom.


Iznad umivaonika i kupaonske baze ćete postaviti rasvjetu, kupaonsko ogledalo (s ugrađenom rasvjetom, po mogućnosti) ili ormarić s ogledalom. To su elementi koje ćete pronaći u svakoj kupaonici i, osim ogledala, neće utjecati na dojam prostora. Primjerice, ormarići poput modela Concepto Basic 100 i Concepto Basic 60 sofisticiranim će se dizajnom savršeno uklopiti u svaku kupaonicu. Ogledalo bi, pak, moglo utjecati na dojam prostora - odraz prostora u ogledalu također pomaže da kupaonicu optički doživimo prostranijom.

Crna wc školjka, crni umivaonik i crne miješalice za vodu u kuaponici.Crna wc školjka, crni umivaonik i crne miješalice za vodu u kuaponici.


Uz kupaonsku bazu, umivaonik i ogledalo možete postaviti zanimljive vješalice za ručnike; takvi će atraktivni detalji vašu kupaonicu učiniti još luksuznijom. Možete se odlučiti za nešto neočekivano, poput vješalice Voxort 4000 Gold u atraktivnoj zlatnoj boji, ili za sofisticirani model Voxort 3600 Black mat crne boje.

Velika bijela četvrtasta samostojeća kada u kupaonici s bijelim elementima.Velika bijela četvrtasta samostojeća kada u kupaonici s bijelim elementima.


Umjesto nogica - na zid!

I kupaonske ormariće, izuzetno korisne kad je u pitanju pohrana i organizacija svakodnevno potrebnih sitnica, moguće je s nogica premjestiti na zid. Osim što ćete se kupaonica činiti prostranijom, bit će vam puno jednostavnije čistiti je i održavati kad nećete morati usisavačem, metlom ili mokrom krpom pokušavati dohvatiti prašinu ispod ormara...

Crna viseća toaletna školjka u kupaonici s drvenim ukrasima i mramornim pločicama.Crna viseća toaletna školjka u kupaonici s drvenim ukrasima i mramornim pločicama.


Kad smo već kod čišćenja teško dostupnih mjesta u kupaonici, podsjećamo vas da na zid možete postaviti i toaletnu školjku. Prostor oko konvencionalne školjke, postavljene na pod, uvijek je teže dostupan i stoga kompliciran za čistiti - a viseća će vas toaletna školjka osloboditi tog napornog posla. Uparite li viseću toaletnu školjku s podžbuknim vodokotlićem, imat ćete još manje problema oko čišćenja, a prostor će izgledati estetski još uglađenije.
Još jedan dobar potez: uz viseću toaletnu školjku savršeno pristaje i toaletna četka koja se može montirati na zid.

Luksuzne zlatne keramičke pločice s uzorokom za zid u kupaonici.Luksuzne zlatne keramičke pločice s uzorokom za zid u kupaonici.


Oslobodite prostor i bojom
 
Kad ste već odlučili vizualno proširiti kupaonicu, zašto ne razmisliti i o pločicama kojima biste kupaonicu učinili prostranijom i luksuznijom? Keramičkih pločica je danas toliko da ih uistinu nije lako izabrati, ali izbor će vam biti lakši budete li se držali nekih jednostavnih pravila.

Pločice svijetlih tonova i bijele pločive čine kupaonicu vizualno proširenijom.Pločice svijetlih tonova i bijele pločive čine kupaonicu vizualno proširenijom.


Jedno od pravila kaže da se držite pločica svjetlijih tonova, jer tako ćete dobiti prostor "koji diše". Uz to, koristite retificirane pločice - njihovi su rubovi ravno rezani, stoga ih se može preciznije postaviti, uz minimalne fuge. Dobar je trik za povećanje prostora i jedan zid opločiti istim pločicama kao i na podu, naročito ako se radi o pločicama većeg formata. Pločice u imitaciji drva, poput modela May Ceramics Tiberwood Natura, ili one u imitaciji mramora ili kamena sjajan su odabir za podne površine.

Zidne dekorativne bijele pločice u kupaonici s crnim detaljima.Zidne dekorativne bijele pločice u kupaonici s crnim detaljima.

 

Ali ne morate samo igrati na sigurno, slobodno se odvažite i jedan zid opločite dekorativnim pločicama smjelog dizajna. Pločice iz serije May Ceramics Clinker odličan su primjer kako oplemeniti prostor i vizualno i taktilno; osim što privlače pogled, njihova će vas površina privući da je osjetite i pod prstima. Kod dekorativnih je pločica bitno samo da ne pretjerate; vodite se pravilom "manje je više" i ne možete pogriješiti!

Uređena kupaonica s crnim radijatorom, crnim umivaonikom i biljkama u kupaonici.Uređena kupaonica s crnim radijatorom, crnim umivaonikom i biljkama u kupaonici.