Kamin na pelet idealan je spoj tradicije i naprednih tehnologija: dok ćete u jednom trenutku lopaticom ubacivati pelete u kamin, u drugom ćete daljinskim upravljačem regulirati temperaturu u prostoriji.

Crni kamin na pelet u dnevnom boravku naslonjen na pločice u imitaciji cigle.Crni kamin na pelet u dnevnom boravku naslonjen na pločice u imitaciji cigle.


Stil života. U ove dvije riječi stane toliko toga. Naše želje, navike, ponašanja, naši snovi, naše vizije, set vrijednosti, sve što nas određuje stane u te dvije riječi. Recimo, neki od nas vole izazove, vole biti fizički aktivni, dok je nekima draže podići noge na stolić u dnevnom boravku i prebirati prstima po tipkama daljinskog upravljača.

A postoje i oni koji vole zlatnu sredinu, finu ravnotežu između tjelesne aktivnosti i relaksacije. To je upravo tip ljudi kojima se u životni stil savršeno uklapa - kamin na pelet.

Crno bijeli kamin na pelet s dimnjakom za dnevni boravak.Crno bijeli kamin na pelet s dimnjakom za dnevni boravak.


U potrazi za idealnim generatorom topline za svoj dom sigurno ćete na papir staviti sve mogućnosti, uzeti kalkulator i izračunati što vam se na duge staze najviše isplati. Naravno, u cijelu ćete računicu, osim konkretnih brojki, morati uključiti i vlastiti karakter - jer nije nevažno koliko ste sami spremni angažirati se u cijeloj toj priči. Nekima je važno da ih ujutro sve prostorije dočekaju ugodno ugrijane i nije im važno koliko to košta. Drugi će se radije više angažirati: možda da bi uštedjeli, a možda jer vole jutarnju rutinu loženja vatre, taj ih postupak relaksira i pruža im osjećaj da su u dan krenuli radeći nešto dobro za sebe i svoju obitelj.

Grijanje na plin i električnu energiju najelegantnije su vrste grijanja - sve što trebate napraviti jest pritisnuti prekidač. S druge strane, grijanje na kruta goriva puno je zahtjevnije. Recimo, grijanje na drva podrazumijeva niz predradnji, od piljenja, cijepanja i slaganja drva do ranijeg ustajanja i paljenja vatre. Ali pogled na vatru u kaminu, dok vani steže studen, vrijedan je svega što je prethodilo...

Sivi kamin na pelet postavljen u dnevni boravak pored sofeSivi kamin na pelet postavljen u dnevni boravak pored sofe

 
Ako ste ljubitelj prave vatre, ali ipak želite brigu oko loženja i održavanja vatre svesti na minimum, kamin na pelet mogao bi biti vaš najbolji izbor. Sobni kamini na pelet spadaju u skupinu toplozračnih kamina, a dijelimo ih na ugradbene i samostojeće; i jedni i drugi mogu biti kanalski ili s prednjim ispuhom. Ugradbeni kamini izgledom podsjećaju na klasične, a oblažu se  zidanom, knauf i kamenom oblogom, ovisno o željama naručitelja. S druge strane, samostojeći se sobni kamini na pelete proizvode u raznim oblicima: mogu biti ravni, zaobljeni, plitki, s metalnom ili keramičkom oblogom te raznih boja.

Princip rada sobnog kamina na pelet je relativno jednostavan.

Zagrijani se zrak upuhuje u prostor u kojem se kamin nalazi pomoću ventilatora zraka. (Pojedini modeli nude mogućnost isključenja rada ventilatora da rad kamina bude što tiši.) Izgaranje se kontrolira upravljanjem brzinom rada ventilatora dimnih plinova - on stvara podtlak u ložištu i izbacuje van dimne plinove putem dimovodnog sustava. Sustav dobave regulira ubacivanje peleta u ložište; razlikujemo pužni i dozator oblika zvijezde, koji su pogonjeni elektromotorom. Dozatorom u obliku zvijezde postiže se jednoličnija dobava peleta, što je posebno važno kod kamina manjih snaga.

Crni kamin na pelet sa cijevi za dimovod naslonjen na bijeli zid u dnevnom boravku.Crni kamin na pelet sa cijevi za dimovod naslonjen na bijeli zid u dnevnom boravku.


Svaki je kamin opremljen sigurnosnim elementima poput presostata dimnih plinova (koji izbacuje uređaj iz pogona u slučaju začepljenja dimovodnih kanala), temperaturnog osjetnika dimnih plinova i zraka u prostoru te graničnog termostata (koji izbacuje uređaj iz pogona u slučaju povrata plamena u spremnik za pelete). Tu je i grijač za potpalu, najčešće metalni ili keramički, koji služi za automatsku potpalu peleta u gorioniku. Veličina gorionika ovisi o snazi grijanja kamina, a često se izrađuju kao lijevano-željezni ili iz limenih inox-ploča.

Radom kamina na pelete upravlja elektronska kontrolna jedinica koja se sastoji od ekrana i elektronike. Zahvaljujući ekranu možemo paliti i gasiti uređaj, mijenjati temperaturu, podesiti snagu rada, vrijeme i vremenski program upravljanja. Na ekranu je moguće očitavati i upozorenja i greške (prazan spremnik peleta, potrebno čišćenje, broj greške koji upozorava na određeni problem i slično).

Crni kamin na pelet s mogućnošću regulacije grijanja preko termostata postavljen u bijeli zid.Crni kamin na pelet s mogućnošću regulacije grijanja preko termostata postavljen u bijeli zid.


Kako to izgleda u praksi? Uzmimo za primjer kamin na pelet Terma Lory, neodoljivu kombinaciju tradicionalnog i modernog, analognog i digitalnog. Na prvi pogled, ovaj biste kamin lako mogli zamijeniti za dizajnerski proizvod - jer on uistinu vizualno obogaćuje svaki interijer u koji ga smjestite. Osim što je oku ugodan, kamin na pelet Terma Lory izuzetno je efikasan. Naime, velika površina izmjenjivača topline, zajedno s kontroliranim radom ventilatora zraka za sagorijevanje dovodi do male potrošnje peleta i visokog stupnja iskorištenja energije. Prevedeno u brojeve, efikasnost ovog kamina je 90 posto - što znači da u dimnjaku završi samo 10 posto topline generirane izgaranjem, a ostalih je 90 posto iskoristivo za zagrijavanje doma. Usporedite li taj podatak s efikasnošću kamina na drva koja iznosi - u najboljem slučaju - 80 posto, zaključak se nameće sam: Terma Lory grije efikasnije, što na dulje staze donosi i ozbiljnije uštede.   

Jedna od praktičnih prednosti kamina Lory jest i elektronički nadzor svih uređaja, što zajedno s praćenjem temperature dimnih plinova jamči optimalan rad kamina u svim fazama rada. Osim toga, odmjereno dodavanje peleta u gorionik dovodi do gotovo savršenog sagorijevanja, što rezultira vrlo niskom emisijom štetnih tvari. (Kad je u pitanju zaštita okoliša, dobro je znati i da je pelet zapravo ugljično neutralno gorivo - to znači da je količina ugljika nastala pri izgaranju jednaka količini ugljika koje je stablo apsorbiralo tijekom svog životnog vijeka.)

Kod kamina na drva vatru valja održavati cijelo vrijeme, svako malo treba dodati poneku cjepanicu. Sobni kamini na pelet imaju puno veću autonomija pri radu. Kapacitet spremnika za pelet kod Terma Lory kamina je 13 kilograma, što uz potrošnju peleta od 0,6 do 2 kg/h donosi autonomiju od najmanje 12 sati u prosječnim uvjetima. Kad su zahtjevi za toplinom manji, ta se autonomija može i značajnije produljiti. Na raspolaganju vam je i automatsko upravljanje putem vremenskog programa te mogućnost odabira 5 stupnjeva snage rada. I šećer na kraju - za one kojima se ne ustaje da bi regulirali snagu grijanja, tu je i daljinski upravljač.

Da bi atraktivni kamin na pelet Terma Lory što efikasnije grijao vaš dom, morate znati izabrati i kvalitetan pelet. Pelet je biogorivo proizvedeno iz komprimirane organske tvari (biomase), najčešće iz drva, prehrambenog ili industrijskog otpada, poljoprivrednih ostataka i energetskih usjeva. Iskustvo je majka znanja, kaže stara poslovica; tako ćete i vi vjerojatno morati isprobati više robnih marki prije no što odaberete onaj najprikladniji vašim potrebama. Stvar bi bila jednostavna kad bi proizvođači cijelo vrijeme koristili iste sirovine, ali to se, na žalost, u praksi ne događa prečesto. Važno je znati da proizvođači ne smiju koristiti aditive ni ljepila prilikom proizvodnje peleta, ali i to se pravilo ponekad "zaobiđe" te proizvođač pomoću aditiva pokuša postići bolje rezultate pri prešanju peleta. U svakom slučaju, slijedite ovih nekoliko pravila da biste izabrali najbolji proizvod.

Kao prvo, provjerite certifikat. Peleti koji na pakiranju imaju oznaku klase A1 ili A2 smatraju se uistinu kvalitetnim. Zatim uzmite pelet u ruke. Omirišite ga: kvalitetan će pelet mirisati na drvo, a ne na "kemiju". Kad zaronite ruku u vreću s peletima, na njoj može ostati nešto prašine - ali ne previše; pelet slabije kvalitete prepoznat ćete već i po većem udjelu prašine i izmrvljenih peleta u vreći. Još jedan praktičan test: pokušate li ga saviti, pelet se mora slomiti, a ne razmrviti. Pelet možete testirati i u vodi. Stavite nekoliko peleta u čašu i promatrajte kako se ponašaju: kvalitetni će pelet potonuti na dno i vremenom nabubriti, a voda će ostati bistra, neće se zamutiti ni promijeniti boju. Našu ponudu kamina na pelet možeš provjeriti na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.