Maštati o ukusno uređenom interijeru može svatko, ali prenijeti sliku iz mašte u stvarnost mogu samo najbolji. Locirali smo 5 stepenica na kojima se u tom procesu možete "popiknuti" - i nudimo vam rješenja kako ih uspješno svladati!

Svjetlo uređena kupaonica s bijelom kadom i krom miješalicom te krom umivaonikomSvjetlo uređena kupaonica s bijelom kadom i krom miješalicom te krom umivaonikom


Svi u početku maštamo o vlastita četiri zida, životnom prostoru koji ćemo ispuniti ljubavlju i toplinom. Kad uspijemo u tom naumu, kad si priuštimo kuću ili stan, puni energije krećemo u avanturu uređenja. I tek onda shvatimo da uz ljubav i toplinu naš novi dom mora biti ispunjen i namještajem, pločicama, sanitarijama, rasvjetnim tijelima... Pri uređenju interijera treba misliti na toliko toga da vam odjednom posao za koji ste mislili da je najljepši na svijetu - uređenje vlastitog doma! - odjednom postaje najgora noćna mora. Ponuda je bogata, mogućnosti su brojne, a vjerojatnost da ćete u nečemu pogriješiti vrlo je velika.

Ali nemojte unaprijed očajavati. Da biste stvorili atraktivan i dobro organiziran životni prostor i skladno spojili prostore kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka i soba u jedinstvenu cjelinu, dovoljno je izbjeći ovih 5 zamki. Vidjet ćete, o nekim od stvari o kojima ćete niže čitati možda uopće niste razmišljali, a one će vam pomoći da uštedite puno novca, vremena i živaca pri uređenju kuće ili stana.

Tamniji umivaonik postavljen na drveni pult s rose gold miješalicomTamniji umivaonik postavljen na drveni pult s rose gold miješalicom

1. "Inspiracija, što je to?!"

Znate otprilike što želite, ali ne možete zamisliti kako bi to konkretno izgledalo? Ne brinite, to je česta pojava. Svima nam se sviđa određeni stil, ali često imamo poteškoća kreirati taj stil i odabrati sve elemente koji nam mogu u tome pomoći. Rješenje ovog problema je jednostavno: dobro istražite stil koji vam se dopada. To ćete učiniti istražujući na internetu ili listajući kataloge i časopise. Ondje ćete pronaći mnoštvo ideja koje zatim možete primijeniti u vlastitom interijeru. Surfajući stranicama i webshopovima, dobit ćete precizniju sliku o tome što zapravo želite, s konkretnim artiklima koje možete upotrijebiti. Sviđa li vam se, na primjer, industrijski stil uređenja kupaonice, dovoljno je u tražilici pod kategorijom "dizajn" izabrati "industrijski" i dobit ćete pločice koje odgovaraju industrijskom stilu uređenja.

Bogato uređena kupaonica s stojećom tuš kadom, mramornim pločama i umivaonicamaBogato uređena kupaonica s stojećom tuš kadom, mramornim pločama i umivaonicama

2. Ne prilagođavate dizajn vlastitom prostoru

Kad ste u potrazi za inspiracijom, imajte na umu da nećete samo tako uspjeti "prekopirati" dizajn s fotografije u vlastiti dom. Naravno, možete pokušati, ali svaki prostor ima svoju vibraciju i svoje posebnosti, stoga ono što funkcionira u jednom ne mora biti idealno rješenje za drugi interijer. A - što je najvažnije - morate biti svjesni i činjenice da ste upravo VI i članovi vaše obitelji glavne zvijezde ove dizajnerske priče. Zato prilagodite sebi i svojim ukućanima dizajn koji vam se dopada, nemojte ga bespogovorno kopirati s fotografije.

Blagavanoski stol sa stolicama i elegantnim dizajnom kuhinje.Blagavanoski stol sa stolicama i elegantnim dizajnom kuhinje.

3. Ne bavite se brojkama

Kažu da je tanka linija između mašte i stvarnosti, između sna i jave. Kad je uređenje interijera u pitanju, ta linija ne može biti konkretnija - i povučena je metrom. Naime, potrebna je posebna vještina da izaberete namještaj ili sanitarije za novu kupaonicu i da sve ono što ste izabrali postane skladna i funkcionalna cjelina. Prije odabira pojedinih artikala dobro izmjerite prostoriju, a zatim i konkretne artikle kojima taj interijer želite opremiti. Jer uzalud ste izabrali najljepši porculanski stol i oko njega poredali set atraktivnih stolaca ako je prostor za objedovanje premalen - tad će se sve činiti skučeno i pretrpano.

Retro uređena kupaonica s tuš stijenom i rose tuš setom.Retro uređena kupaonica s tuš stijenom i rose tuš setom.

4. Niste u stanju vizualizirati rezultat

Sklopiti oči i zamisliti kako bi trebala izgledati vaša nova kupaonica nije teško, ali postoji bolji način - širom otvoriti oči i vidjeti, na ekranu ili na papiru, kako će vaša kupaonica UISTINU izgledati. Usluga 3D vizualizacije već je duže vrijeme dostupna u Fero-Termu, naši stručnjaci na temelju želja kupaca kreiraju trodimenzionalni prikaz interijera sa svim artiklima koje su kupci izabrali ili koji se već nalaze u prostoru kupaonice.  

Koristeći tu mogućnost, vlastitim ćete se očima uvjeriti kako će kupaonica uistinu izgledati s odabranim pločicama, sanitarijama i kupaonskim namještajem. Najveća prednost 3D vizualizacije jest u tome da ćete se lako moći uvjeriti jeste li odabrali odgovarajuće artikle i kreirali jedinstven interijer - u suprotnom, to može biti i dobra prilika da promijenite neke odluke i izaberete pločice ili ostale proizvode koji će se bolje uklopiti u vaše zamisli. 

Vizualizacija se izrađuje prema vašim željama, ali zatražite li savjet, naši će vam stručnjaci rado pomoći riješiti i neke nedoumice.

Tuš kada pored umivaonika i miješaliceTuš kada pored umivaonika i miješalice

5. Ne razmišljate o dostupnosti artikala

Za kraj, jedan sasvim praktičan savjet. Naime, pri biranju pločica, namještaja i opreme, često zaboravljamo jedan važan podatak - je li artikal odmah dostupan ili ćemo na njega morati čekati tjednima. Tvrtke poput Fero-Terma, koje imaju velik dio ponuđenih artikala na lageru, olakšat će vam život pri kupnji i uređenju. Kad znate da sve potrebno za uređenje imate spremno na datum kad vam dolaze majstori koji će sve to instalirati, riješili ste se jedne velike brige. Također je dobro da artikle nabavljate u provjerenim prodajnim centrima, gdje će vam prodajni savjetnici ponuditi pomoć u kreiranju jedinstvenog interijera.