Uređenje apartmana za odmor izazovan je posao jer prostor mora izgledati atraktivno, poput istinske oaze za opuštanje, a zadržati svakodnevnu funkcionalnost doma. 
 

 

Kad smo na odmoru, želimo se osjećati nesputano i slobodno, želimo si priuštiti dašak luksuza koji ne doživljavamo svakodnevno. Pri izboru smještaja, najvažnija nam je lokacija - ali pristat ćemo i na kompromis ako pronađemo prostor za odmor koji je slatkiš za oko. Atraktivan, skladno namješten i funkcionalan apartman privući će pozornost, stoga vrijedi uložiti euro više kako biste imali zadovoljne goste koji će se vraćati iz godine u godinu i spremni su preporučiti vas svojim prijateljima. 


Digitalno je doba uvelo nova pravila. Danas gost svojom recenzijom prostora za odmor može domaćinu osigurati još veći interes, samim time i zaradu. U slučaju da je recenzija negativna, iznajmljivač se može naći u neugodnoj situaciji. Zato je dobro predvidjeti sve potrebe koje gosti mogu imati i unaprijed ponuditi adekvatna rješenja. Imate li to pravilo na umu pri uređenju apartmana, vaši će gosti odlaziti zadovoljni, a posao će vam cvjetati.
 

 

Koje to potrebe gosta valja zadovoljiti? Počnimo od onoga što će vaši gosti prvo vidjeti - a to je eksterijer. Ulazni prostor ili terasa svojevrsna su posjetnica vašeg apartmana, puno govore o tome što gosta unutra očekuje. Zato se potrudite lijepo urediti taj prostor, držite ga urednim i ukrasite ga nekim neočekivanim detaljem. Kad birate pločice za terasu, obratite pozornost na protukliznost. Velika je vjerojatnost da će balkonske i pločice na terasi često biti mokre, a tad je važno da se ne pretvore u "klizalište". Zato birajte pločice većeg koeficijenta protukliznosti. Taj se koeficijent označava slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju pločica. Što je broj viši, to je veća protukliznost. Za vanjske natkrivene prostore dovoljne su pločice faktora protukliznosti R9 i R10, dok se za nenatkrivene vanjske prostore preporučuju pločice oznaka R11 i više.


Isto tako, odaberete li za unutarnji prostor iz kojeg se izlazi na terasu ili balkon iste pločice kao i za vanjski, vizualno ćete dobiti osjećaj većeg prostora. To je naročito važno ako je unutarnji prostor manje površine, gost će dobiti dojam raskošnijeg interijera i eksterijera. Dodatni ćete plus već na prvi pogled dobiti izaberete li za vanjski prostor kvalitetnu vanjsku rasvjetu. Moderna vanjska rasvjeta koristi LED tehnologiju koja štedi potrošnju električne energije, a vanjskom će prostoru dati jedinstven izgled. Rasvjetu postavite na strateški važne točke na svojoj terasi ili u vrtu, koje će gostu osigurati siguran povratak u apartman u noćnim satima. 

 

Zgodan detalj koji bi gost već pri dolasku mogao privući pogled je vanjski tuš. U ljetnim mjesecima vanjski tuš donosi instant osvježenje, stoga će ga gosti posebno cijeniti. Naročito ako je u pitanju atraktivna Voxort Joy serija vanjskih solarnih tuševa, sa spremnicima vode kapaciteta 20 ili 35 litara. Ovim tuševima treba otprilike 2 sata sunca da zagriju vodu, a obje verzije imaju i priključak za vrtno crijevo. 


Nakon što ste gosta već osvojili savršenim izgledom ulaznog prostora i terase, vrijeme je da nastavite vrijedno skupljati bodove uređenjem interijera apartmana. Istraživanja pokazuju da je prostorija koja vam donosi najviše bodova kod gosta - kupaonica.  Čista, ukusno i praktično uređena kupaonica najviše govori o vlasniku apartmana i trudu koji je uložen u uređenje. Apartmanske kupaonice su u načelu manje površine, stoga je najvažnije prostor učiniti što funkcionalnijim i intuitivnijim za korištenje (ali i održavanje). Odabirom odgovarajućeg kupaonskog namještaja osigurajte svojim gostima dovoljno mjesta za pohranu svih potrebnih sitnica - jer svaka ladica i otvorena ili zatvorena polica je važna. 

Pritom razmišljajte i o što jednostavnijem održavanju i birajte viseće elemente, koje je moguće montirati na zid. Ispod njih će ostati ravna površina koju je puno jednostavnije održavati nego da svakodnevno metlom ili krpom zapinjete za brojne nožice elementa. Na primjer, viseća toaletna školjka i viseća četka elegantno su i oku ugodnije rješenje, a omogućuju održavanje bez puno muke. 

Uz dovoljno prostora za pohranu, vodite računa i o ravnim površinama na umivaoniku i oko njega. One su uvijek potrebne za odlaganje sapuna i čaša za četkice za zube, a gostima mogu dobro doći i za odlaganje (primjerice, upravo ispranih kostima za kupanje). Atraktivna kupaonska baza može biti univerzalno rješenje koje će osigurati i prostor za pohranu i prostor za odlaganje - poput modela Concepto+ Mavi 90. Osim ugrađenog umivaonika i dovoljno ravnih površina oko njega, ova baza ima veliku ladicu sa soft-close tehnologijom zatvaranja te dodatni otvoreni prostor za pohranu - ondje možete gostima ostaviti čiste ručnike.
 

 

Prostor za tuširanje također je važan dio kupaonice vašeg apartmana. Možete ga kreirati na više načina, od klasične tuš kabine do walk-in tuša. Način na koji riješite organizaciju prostora za tuširanje uvelike će odrediti izgled i atmosferu u vašoj kupaonici. Da, tuš kabina je praktična (i još uvijek čest izbor), ali tuševi koji su od ostatka kupaonice odijeljeni samo staklenom tuš stijenom donose novu dimenziju luksuza. Takvi tuševi izgledaju izuzetno elegantno, kupaonicu čine vizualno većom i općenito modernijom. 

Tuš stijene se u pravilu postavljaju na plitke tuš kade, dubine samo nekoliko centimetara. Prostor za tuširanje može se jednako efektno ostvariti i montažom staklenih tuš stranica i tuš vrata. Ugradnju tuš kade možete izbjeći organizacijom walk-in verzije tuša: umjesto tuš vrata i stranica, walk-in tuševi se sastoje samo od staklene stijene, a voda otječe niz tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen pločicama. Walk-in tuševi su izuzetno elegantni, a naročito ih je lijepo vidjeti u apartmanskim kupaonicama. 

 

 

Kod kreiranja ugodne atmosfere, važan je odabir kupaonske rasvjete. Osim stropnog rasvjetnog tijela, potrebno je osigurati dodatnu rasvjetu koja će gostima biti potrebna pri obavljanju svakodnevnih rituala, poput brijanja ili šminkanja. To možete osigurati ugradnjom praktičnog kupaonskog ormarića s ogledalom i ugrađenom rasvjetom ili atraktivnog ogledala s ugrađenom rasvjetom. Pri razmještanju rasvjetnih tijela dobro bi bilo razmisliti i o ambijentalnoj rasvjeti. Pravilno pozicionirana, rasvjetna tijela ugodne temperature boje kreirat će jedinstvenu, opuštajuću atmosferu - točno ono što vašem gostu treba. 

Dobro raspoređena kupaonska rasvjeta ili obilje prirodnog svjetla samo će dodatno naglasiti vaš izbor podnih i zidnih pločica. Pri odabiru pločica za apartman razmišljajte o tome da svjetlije boje otvaraju i vizualno proširuju prostor. Povežete li više prostorija apartmana istim ili pločicama iz iste serije, dobit ćete prostor koji će se činiti većim i prostranijim. To naročito vrijedi za pločice visokog sjaja, čija refleksijom stvorena razigrana ploha posebno oduševljava i odaje dojam luksuza. Jednostavno ih je održavati, ali ih je zbog sjajne površine potrebno čistiti češće - za razliku od mat pločica koje uspješnije skrivaju trunke prašine. 

Kad je dizajn pločica u pitanju, najpopularnije su pločice koje dizajnom prate prirodne materijale poput kamena, drva i mramora. S pločicama u imitaciji kamena ne možete pogriješiti jer ih je jednostavno uklopiti i u klasični i u moderni interijer. Ako želite kreirati luksuzni interijer, tu su pločice u imitaciji mramora. Bile one u verziji visokog sjaja ili u mat izvedbi, svojim dizajnom stvaraju ugodnu, smirujuću atmosferu - toliko potrebnu na odmoru. S druge strane, pločice u imitaciji drva interijer spajaju s eksterijerom, udahnjujući pritom vašem apartmanu dašak prirode. Ovakve su pločice dobrodošle u kupaonici i dnevnom boravku, ali isto tako i u kuhinji.

 

A upravo je kuhinja još jedna važna prostorija apartmana. Za očekivati je da će gosti na odmoru uživati u delicijama iz lokalnih restorana, ali to ne umanjuje važnost apartmanske kuhinje. Ona mora biti opremljena za svaki zadatak, od kuhanja prve jutarnje kave do pripremanja bogatog ručka ili večere. A nakon obilnog obroka slijedi i pranje posuđa, stoga se pobrinite da gostu osigurate atraktivnu kuhinjsku miješalicu i funkcionalan sudoper. Sudoper može biti granitni ili od inoxa, a na vama je da izaberete svog favorita. Granitni sudoper možete nabaviti u raznim bojama i tako ga vizualno uskladiti s ostatkom kuhinje, dok inox sudoper zbog izdržljivosti nehrđajućeg čelika jamči dugogodišnju trajnost.  

Nakon što ste odabrali odgovarajući sudoper, na redu je i miješalica za sudoper. Dva su osnovna kriterija pri kupnji kuhinjske miješalice: visina i dubina. Viša miješalica omogućuje nesmetano pranje većih komada posuđa, pri čemu pomaže i ako miješalica ima i tuš. Tuš se jednostavno izvlači iz miješalice i olakšava usmjeravanje vodenog mlaza, što čini pranje većih komada posuđa bitno ugodnijom radnjom. Osim visine, valja obratiti pozornost i na dubinu miješalice, o kojoj ovisi udaljenost mlaza vode od ruba prema središtu korita sudopera. Uz različite dimenzije, kuhinjske miješalice možete birati i prema bojama - sve su popularnije miješalice u bijeloj, crnoj ili boji ružičastog zlata, poput Voxort Tea serije miješalica.

Trebate li ideju kako efektno opločiti bočne stranice kuhinjskog šanka ili kreirati luksuzni zid iznad kuhinjske radne ploče, razmislite o pločicama XXL formata. Zahvaljujući impresivnim dimenzijama (120x278 cm) i laserski rezanim rubovima, ove pločice stvaraju dojam jednak onom koji se postiže uporabom mramora ili prirodnog kamena - uz višestruko manju cijenu. Ukupan dojam ukusno namještene kuhinje i blagovaonice dodatno ćete pojačati oplemenite li prostor za objedovanje atraktivnim porculanskim stolom. Ako ste apartmansku kuhinju ili blagovaonicu opločili keramičkim pločicama, porculanska ploča stola bi se mogla ukusno dizajnerski nastaviti na ostatak priče i upotpuniti ukupan dojam. Tu vam mogu pomoći i efektni zidni paneli, koje ćete bez dizanja buke i prašine jednostavno postaviti na bilo koji zid u apartmanu.

I na kraju - obratite pozornost na detalje. Samo ćete tako svom apartmanu udahnuti život i učiniti ga privlačnim gostima. U Fero-Termovim poslovnicama i na našem webshopu provjerite i bogatu ponudu sitnica koji čine razliku, od kupaonskih tepiha i košara za rublje do setova galanterije i polica. Zaokružite cijelu dizajnersku priču efektnim detaljima i privucite goste kakve zaslužujete!