Oduvijek sanjate o luksuznim i opuštajućim kupkama sa kadom ispunjenom cvjetnim laticama i mjehurićima, a na kraju ili početku dana svejedno se odlučite za brzinsko tuširanje? Saznajte kako postići da i tuširanje bude podjednako opuštajuće.

Moderno uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drveta s dva bež boje umivaonika i walkin tuš stijenom.Moderno uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drveta s dva bež boje umivaonika i walkin tuš stijenom.

Rezultati ankete provedene 2019. godine pokazuju da se čak 66.1 posto građana Hrvatske tušira svakodnevno, a njih 26.9 posto to čini barem nekoliko puta tjedno. Za razliku od njih, u kadi se samo nekoliko puta godišnje (i rjeđe!) kupa 45.4 posto naših sugrađana, a 16.1 posto njih je ustvrdilo da se uopće ne kupa u kadi.

Statistički, brojke su na strani tuša. Uz to, analitičari predviđaju da ćemo 2021. godine na globalnoj razini potrošiti oko 35 milijardi eura na proizvode za kupanje i tuširanje - što je puno bočica ispunjenih gelovima za tuširanje, kupkama i raznim drugim kozmetičkim proizvodima. Ne zaslužujemo li onda da nam iskustvo tuširanja bude podjednako raskošno?

Kako smo svi različiti, tako se razlikujemo i po periodu dana u kojem se imamo naviku tuširati. Netko se voli tuširati navečer, i sa sebe isprati sav nakupljen znoj i prljavštinu tokom dana te se čist leći u krevet. Drugi pak ne mogu zamisliti jutro bez tuširanja, baš kao što mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez kave.

 

Klasična tuš miješalica krom boje montirana na retro pločiceKlasična tuš miješalica krom boje montirana na retro pločice

Kratka povijest tuš(iranj)a

Naravno da zaslužujemo. Kad je tuš u pitanju, iskustvo tuširanja danas i ono prije stotinjak godina, kad su se tuševi stidljivo počeli masovnije upotrebljavati, različito je poput neba i zemlje. Tuširanje se kao metoda održavanja higijene provlači kroz cijelu povijest ljudskog roda: od onog originalnog, pod prirodnim slapom, preko drevnih Egipćana, Grka i Rimljana do današnjih dana. Prvi je napravu sličnu današnjem tušu (ali na ručni pogon) 1767. godine patentirao Englez William Feetham, dok su prvi "moderni" tuševi uvedeni u javnu uporabu sedamdesetih godina 19. stoljeća - i to u zatvorima. Zaslužan za njihovu pojavu bio je francuski liječnik i izumitelj Francois Merry Delabost, koji je uveo tuševe u državni zatvor u kojem je radio kao glavni kirurg. Svoju je invenciju obrazložio gospodarskim razlozima, navodeći da tuševi omogućavaju da se u pet minuta istušira osam zatvorenika i pritom se potroši samo 20 litara vode. Tuševi su nakon toga uvedeni i u francuske vojarne, a prvi tuš u javnom kupalištu postavljen je 1887. godine u Beču.

 

Kutna bijela kada montirana u kupaonici s pločicama sive mat bojeKutna bijela kada montirana u kupaonici s pločicama sive mat boje

Iako je i prije bilo domaćinstava u kojima su ih koristili, tuševi su se u kućnim kupaonicama "udomaćili" puno kasnije, u drugoj polovici 20. stoljeća; prvo u klasičnim kadama, a tek kasnije kao zasebne tuš-kabine. I danas je u hrvatskim kupaonicama najčešća kombinacija kade i tuša, ali sve je više kućanstava koje se odlučuje samo za tuševe, bilo za kabine ili walk-in izvedbu.

Pravokutna tuš kabina crne boje ugrađena na pločice sive bojePravokutna tuš kabina crne boje ugrađena na pločice sive boje

Vječna dvojba: je li bolje tuširati se ili leći u kadu

Često je duga, opuštajuća kupka potrebna terapija koja nam može uljepšati dan ili večer. Bitno je istaknuti da je za pripremu kupke također potrebno potrošiti vrijeme, koje bi inače mogli iskoristiti za šetnju, čitanje ili kratki odmor, a nakon toga možete „uskočiti“ pod tuš i osvježiti se.

U svim područjima života pratimo trendove ekološke osviještenosti tako da bi napomenuli da je za tuširanje u prosjeku potrebno oko 60 litara vode, dok je za kupanje potrebno barem 80 litara.

Ugradbena bijela kada postavljena na crne pločice s bijelim uzorkomUgradbena bijela kada postavljena na crne pločice s bijelim uzorkom

Osim što je tuš efikasniji pri uklanjanu nečistoća, tuširanje je i ekonomičnije od kupanja. Istraživanja su pokazala da tuširanje potiče naš imunitet, naročito ako krenemo s toplijom, a tuširanje završimo hladnijom vodom. Mlaz iz tuša stimulira i vaš nervni sustav, što rezultira boljom prokrvljenošću i ljepšim izgledom kože. Tuširanje potiče i proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kojem se dobro osjećamo, pa se pokazalo pozitivnim i u ublažavanju simptoma depresije.

Tuš sistem crne boje montiran u kuaponici svijetlih bojaTuš sistem crne boje montiran u kuaponici svijetlih boja

Tuš kada ili walk-in tuš?

Kad se odlučite na renovaciju ili izgradnju nove kupaonice, potrebno je izabrati između klasične kade, tuš kade sa kabinom, stijenom i/ili vratima ili walk-in varijantom gdje je dio kupaonice odijeljen samo staklenom stijenom. Klasične kade dijelimo na kutne, samostojeće ili ugradbene, te po obliku na oble, polukružne ili pravokutne.

Bijela tuš kada postavljena na pločice u imitaciji drvetaBijela tuš kada postavljena na pločice u imitaciji drveta


Tuš kade mogu biti dublje ili pliće, o vama ovisi što želite i što vam se više sviđa. Pliće su kade praktičnije jer je u njih lakše zakoračiti, a dublje mogu se mogu napuniti vodom i onda koristiti na više načina. Tuš kabine se dijele na polukružne i pravokutne: obje su izvedbe praktične i zajedničko im je da iza sebe možete zatvoriti vrata i spriječiti prskanje vode po kupaonici.

Posljednjih su godina sve popularniji tuševi koji su od ostatka kupaonice odijeljeni samo staklenom stijenom. Takvi tuševi izgledaju izuzetno elegantno, kupaonicu čine vizualno većom i čine da kupaonica izgleda izrazito moderno. Primjer takve moderne stijene je Voxort Blue Black, samostojeća tuš stijena izrađena od toniranog sigurnosnog  stakla debljine 8 mm i mat crnim profilima čime će se uklopiti u svaku suvremeno opremljenu kupaonicu. Uz ovu tuš stijenu u kompletu dolaze fiksator i donja lajsna. Staklene stijene možete nabaviti u raznim veličinama, a može ih se izraditi i po narudžbi, tako da vaš prostor bude uistinu jedinstven. Osim dimenzija, možete birati i debljinu i vrstu stakla (prozirno, tonirano ili s uzorkom).

Walk in tuš stijena crne boje postavljena na pločice u imitaciji drvetaWalk in tuš stijena crne boje postavljena na pločice u imitaciji drveta


Tuš stijene se obično postavljaju na izrazito plitke tuš kade, čija je dubina samo nekoliko centimetara, ili na kade koje su uzdignute iznad pločica, iz kojih voda otječe zahvaljujući maloj kosini. Ako želite biti uistinu u trendu, možda ćete se odlučiti za walk-in izvedbu. Riječ je o minimalističkom  konceptu - umjesto tuš kabine, vrata i stranica, walk-in tuševi obično se sastoje samo od staklene stijene, dok voda otječe niz tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen pločicama. Takvi su tuševi idealni za male prostore, a istovremeno kupaonici daju profinjen izgled jer se pločice prirodno nastavljaju u prostor tuša.

Tuš kanalica postavljena ispod tuš sistema krom bojeTuš kanalica postavljena ispod tuš sistema krom boje

Tuširanje bez ruku

Nakon što ste izabrali izvedbu tuša, vrijeme je da odlučite želite li se tuširati bez ruku. Ako želite, izabrat ćete tuš ružu. Riječ je o nastavku koji omogućuje maksimalno uživanje pod tušem jer je fiksiran iznad vaše glave i ne zahtijeva upotrebu ruku - na vama je samo da stanete pod opuštajući mlaz vode i uživate.

Krom tuš ruža postavljena na pločice imitacije drveta.Krom tuš ruža postavljena na pločice imitacije drveta.


Kako to izgleda možete provjeriti bacivši oko na tuš ružu Voxort Premium Black , elegantnog dizajna u crnoj mat izvedbi. Ako ste za "preciznije" tuširanje, birat ćete klasičnu tuš slušalicu, poput modela Voxort Premium.

Tuš panel krom boje montiran na tamnije pločice sa zlatnim uzorkomTuš panel krom boje montiran na tamnije pločice sa zlatnim uzorkom


Oni zahtjevniji bi mogli posegnuti i za elegantnim tuš panelima, koji uz tuš ružu i tuš slušalicu imaju ugrađene i mlaznice za hidromasažu. Takvi su paneli izuzetno atraktivni i značajno podižu izgled kupaonice, naročito ako je riječ o podžbuknoj varijanti.

Tuš sistem crne boje sastoji se od tuš ruže i tuš slušalice.Tuš sistem crne boje sastoji se od tuš ruže i tuš slušalice.


Jednostavnija verzija su tuš sistemi, koji se sastoje od tuš ruže i tuš slušalice. Pitate se zašto i ruža i slušalica? Odgovor je jednostavan: želite li pri tuširanju izbjeći da vam se, recimo, smoči kosa, to ćete puno jednostavnije obaviti korištenjem tuš slušalice.

Klasična tuš miješalica crne boje postavljena na bež pločiceKlasična tuš miješalica crne boje postavljena na bež pločice

Održavanje prostora tuša

Predivni interijeri kupaonica, kakve možete vidjeti u raznim časopisima, mogu tako izgledati i u praksi samo ako se kupaonicu redovito čistite. Posebno se to odnosi na prostor tuša, kojeg mogu napasti neugodne gljivice, plijesni, kamenac...

Prvo je pravilo - kvaliteta. Jeftiniji će vam proizvod, koji izgleda identično skupljem, možda uštedjeti novac, ali najveća je vjerojatnost da je jeftiniji s razlogom. Kvalitetni materijali najbolja su garancija da će proizvod dugo godina zadržati prvobitni izgled i da ćete normalnim održavanjem dugo vremena biti zadovoljni svojim izborom. Zato uvijek kupujte samo u provjerenim trgovinama, gdje će vam ponuditi kvalitetan proizvod i jamstvo.

Drugo pravilo: ne štedite na silikonu. Kvalitetniji silikon znači i manje problema s nastankom gljivica te jednostavnije čišćenje. Naročito je to važno kod walk-in tuševa; dobro bi bilo da u tom slučaju razmislite i o popločavanju poda pločicama većih formata. Naime, veći format znači manje pločica, samim time i manje fuga. Najbolje je uzeti pločice retificiranih rubova (ravno rezane) jer one zahtijevaju minimalnu širinu fuge.

Treće pravilo: kad je god moguće, koristite prirodna sredstva za čišćenje. Smjese sode bikarbone, limunovog soka, ulja čajevca i octa već su dugi niz godina prvi izbor znalaca. Izbjegavajte agresivna industrijska sredstva što je više moguće.

I posljednje, ali ne manje važno pravilo: prostor tuša čistite redovito. Ako svaki puta nakon tuširanja odmah prebrišete staklenu stijenu, na njoj neće ostati ružni tragovi nakon što se osuše. Isto tako, ni plijesan i gljivice neće imati podloge za rast. Dakle, čistite češće i izbjeći ćete kasnije klečanje na koljenima i ribanje. Ako ste sve ovo usvojili vrijeme ja kupnju, čekamo vas na webshopu ili najbližoj Fero-Term poslovnici. :)