Kamin, osim što pruža toplinu, također daje i osjećaj bliskosti, intimnosti i romantike. Tople boje vatre i zvuk pucketanja drva sile nas da se samo uvalimo na kauč i uživamo u pogledu kroz prozor na kasno-jesensku ili zimsku večer.

Kamin na drva postavljen u dnevnom boravku na pločice u imitaciji drveta.Kamin na drva postavljen u dnevnom boravku na pločice u imitaciji drveta.

Kamin, osim što pruža toplinu, također daje i osjećaj bliskosti, intimnosti i romantike. Tople boje vatre i zvuk pucketanja drva sile nas da se samo uvalimo na kauč i uživamo u pogledu kroz prozor na kasno-jesensku ili zimsku večer. Kako bi samouvjereno odabrali idealni kamin za svoj dom i nadolazeće hladnije dane, pripremili smo vodič sa svim potrebnim uvjetima i vrstama kamina koje morate uzeti u obzir.

Dolazak hladnijih dana sve nas nevoljko podsjeća na brigu oko grijanja. Stoga, ako ste razmišljali o grijanju na drva, tada je sada pravo vrijeme za izbor svog idealnog kamina.

Kamin, osim što pruža toplinu, također daje i osjećaj bliskosti, intimnosti i romantike. Tople boje vatre i zvuk pucketanja drva sile nas da se samo uvalimo na kauč i uživamo u pogledu kroz prozor na kasno-jesensku ili zimsku večer.

Teško da se idilične slike zimskih dana mogu zamisliti bez kamina, posebice kada smo okruženi obitelji i dok vani pada snijeg.

Kada je riječ o dizajnu interijera, odabirom lokacije kamina značajno se podiže ukupni vizualni dojam doma.

Kako bi sigurno i bez nedoumica odabrali idealni kamin za svoj dom i nadolazeće hladnije dane, pripremili smo blog post sa svim potrebnim uvjetima te vrstama kamina koje dolaze u obzir.

UVJETI ZA POSTAVLJANJE KAMINA

1) DIMNJAK

Jedan od uvjeta za siguran rad kamina je dobar dimnjak!

Dimnjak služi za odvod dima iz kamina i kao takav treba biti kvalitetno izrađen. Prilikom izrade dimnjaka važno je imati u vidu i njegovu visinu.

Za kamine se najčešće koriste zidani dimnjaci ili inox suho montažni dimnjaci kružnog presjeka.

Promjer dimnjaka se određuje s obzirom na snagu kamina i efektivnu visinu dimnjaka.

Preporuka je da se svake godine napravi čišćenje dimnjaka od strane ovlaštenog dimnjačara.

2) ČVRSTA I STABILNA NOSIVA PODLOGA

Prije samog postavljanja kamina potrebno je osigurati čvrstu i stabilnu podlogu gdje će se kamin nalaziti.

Ako ste u fazi gradnje, tada je prilikom ugradnje kamina vrlo lako na željenu poziciju postaviti betonsku podlogu.

No, kada je riječ o naknadnoj ugradnji kamina, prilikom postavljanja je potrebno ukloniti dio poda gdje će se kamin nalaziti te taj dio nanovo betonirati.

3) DOVOD SVJEŽEG ZRAKA

Dovod svježeg zraka omogućava bolje sagorijevanje, a samim time i bolje zagrijavanje prostorije te prirodnu ventilaciju prostora.

Neki kamini imaju poseban priključak za dovod svježeg zraka iz vana kako se ne bi nepotrebno pothlađivao prostor direktnim ubacivanjem hladnog zraka u prostor. Ako kamin ne sadrži taj priključak, potrebno je ostaviti rešetke na ulaznim vratima čija veličina ovisi o snazi kamina.

VRSTE KAMINA

Kamine najčešće dijelimo prema vrstama ogrjeva, pa tako razlikujemo:


Također, prema izvedbi kamini mogu biti:​ samostojeći kamini ili ugradbeni kamini te kamini otvorenog ili zatvorenog tipa.

1) KAMINI NA DRVA


Kamini na drva predstavljaju vrlo ekonomičan način grijanja koji osim uštede pružaju i pravi užitak uz zvuk pucketanja drva i pravog prirodnog doživljaja vatre.

Za moderne kamine na drva bitno je da su izgrađeni od kvalitetnog čelika, visoko-temperaturnog sigurnosnog stakla te da su konstruirani tako da osiguravaju efikasno sagorijevanje pomoću reguliranja dovoda zraka. 

Pogledajte na slici u nastavku kako se moderan Terma kamin na drva uklopio u minimalistički i ultra-moderan ambijent stana.

Idealni su za sve koji vole tradicionalno i prirodno okruženje u svom domu.

Kvalitetniji kamini imaju duži životni vijek, bolju iskoristivost, a samim time i manju potrošnju goriva.

Kakvi oblici kamina na drva postoje, možete vidjeti iz Fero Term ponude kamina!

Crni kamin na drva postavljen sa dimovodnom cijevi uz bijelu zid u dnevnom boravku.Crni kamin na drva postavljen sa dimovodnom cijevi uz bijelu zid u dnevnom boravku.

2) KAMINI NA PLIN


Za one koji pak malo više vole komfor, idealan je odabir kamin na plin koji se jednostavno pali pritiskom na “upaljač”.

Također, prednost plinskog kamina je što nije potrebno čišćenje ložišta.

Ove kamine možemo podijeliti na klasične i minimalističke, a razlikuju se prema dojmu koji stvaraju.

Klasični kamini pružaju dojam kamina na drva i njegovog sagorijevanja.

Minimalistički plinski kamini omogućavaju prikaz čiste vatre.

3) ELEKTRIČNI KAMINI

Električni su kamini u suvremenim domovima sve prisutniji.

Iako nemaju onaj ugođaj pravog kamina, jednostavniji su za održavanje i korištenje, ne zahtijevaju dimnjak, pale se na upravljač dok određeni moderni kamini pružaju mogućnost efekta plamena u više boja.

Iako navedene stavke predstavljaju mnoge prednosti, ono što električne kamine također čini posebnima je njihova instalacija koja pruža veću fleksibilnost zbog nepotrebnog dimnjaka. Iz tog su razloga jednostavni za instalaciju i u stanovima.

4) KAMINI ZA CENTRALNO GRIJANJE

Kamini ne trebaju biti izvor topline samo za određenu prostoriju - jedan kamin također može grijati i cijeli dom!

Ovu svrhu također imaju i kamini za centralno grijanje, a njihovo se loženje obično odvija na drva.

Kamini na drva za centralno grijanje funkcioniraju tako da toplinska energija iz ložišta zagrijava vodu koja se pomoću cirkulacijske pumpe vodi kroz cijevi u radijatore postavljene u prostorima doma. Zagrijana voda u radijatoru predaje toplinu u prostoru.

Iako kamini za centralno grijanje imaju veći inicijalni trošak, nakon nekog se vremena investicija vrati te predstavljaju štedljiv oblik grijanja, ali i poseban i privlačan estetski dodatak.

Kamin na drva za centralno grijanje s crnom dimovodnom cijevi postavljen uz bijeli zid koji dijeli blagavaonu.Kamin na drva za centralno grijanje s crnom dimovodnom cijevi postavljen uz bijeli zid koji dijeli blagavaonu.

Cijene kamina za centralno grijanje kreću se od 600€ pa na dalje, a cijena ovisi i o veličini ložišta za prostore kojeg planirate grijati, o konstrukciji kamina, načinu otvaranja vrata (u stranu ili podizanje protu-utegom i drugo.

5) KAMINI NA PELETE

Kamini na pelete su vizualno vrlo sličnima onima na drva, međutim, njihova uporaba pruža veći komfor pa ih to čini boljim izborom.

Zahtijevaju manji skladišni prostor i nisu potrebne pred-radnje za njihovo sušenje i skladištenje kao što je to slučaj kod kamina na drva.

Uz pravilnu primjernu i redovno održavanje kamini na pelete imaju dugoročan vijek.

Cijena kamina na pelete je nešto viša od ostalih, a kreće se od1000€ pa na dalje, ali gledajući dugoročno, ovi kamini predstavljaju najekonomičniji izbor.

Crveno sivi kamin na pelet postavljen uz sivi zid na podne pločice u imitaciji drveta.Crveno sivi kamin na pelet postavljen uz sivi zid na podne pločice u imitaciji drveta.

ODRŽAVANJE I KONTROLA KAMINA

Kako bi funkcionalnost kamina bila dugoročno osigurana potrebno je određeno održavanje i kontrola njihovog rada.
Za kamine za koje je potreban dimnjak važno je barem jedanput godišnje voditi brigu o čišćenju.

Čišćenje dimnjaka zahtjeva stručnost, pa tako predlažemo da angažirate dimnjačara koji će uz čišćenje provjeriti i samu ispravnost dimnjaka.

Osim dimnjaka, vrlo je važno i čišćenje samog kamina na drva od pepela te kako bi se osigurao potreban prohod svježeg zraka.

Prilikom čišćenja stakla izuzetno je važno, kao i kod čišćenja samog kamina, da staklo nije vruće. U protivnom, staklo se može oštetiti.

Kontrolu cijelog kamina, dimnjaka i prohoda ulaska vanjskog zraka preporučljivo je učiniti barem jednom godišnje, a pogotovo prije ponovnog korištenja nakon duže pauze.

Također, redovnim provjeravanjem minimizira se rizik od požara i produžuje životni vijek kamina.

ZAKLJUČAK

Grijanje na drva nikad nije bilo toliko in!

Posebice jer je ugradnja kamina jednostavnija i dostupnija nego ikada. Kamini su izvrsni za spajanje ugodnog s korisnim. Osim što pružaju toplinu u prostorijama, također su i efektan dio doma čak i kada nisu u funkciji. Osim grijanja, moderni kamini pružaju ugođaj koji posebno pogoduje za opuštanje uz zvukove pucketanja drva i prikaza plamenih toplih boja vatre.

S obzirom što više preferirate te koje su vam prostorne i ugradbene mogućnosti na raspolaganju, odlučite se za idealnu vrstu kamina, bio on na drva, plin ili struju. Obavezno pripazite na redovno čišćenje i kontrolu dimnjaka. Kako bi smanjili mogućnost požara, ali i produžili vijek trajanja kamina, barem jednom godišnje pozovite dimnjačara da provjeri ispravnost vašeg kamina. Svoj željeni kamin možete pronaći na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.

INFOGRAFIKA

Pogledajte i našu infografiku koja prikazuje uvjete i vreste kamina te kako ih održavati.

Fero Term infografika: Kamini za svačiji dom i jedinstvenu zimsku kućnu atmosferuFero Term infografika: Kamini za svačiji dom i jedinstvenu zimsku kućnu atmosferu