WC školjke su postale pravi dizajnerski element te ih možemo pronaći u raznim oblicima i stilovima. Uz pravi alat i materijale, postavljanje WC školjke može biti gotovo unutar samo sat vremena čime štedite značajan dio budžeta prilikom renovacije kupaonice. Pročitajte naš blog i saznajte kako uštedjeti vrijeme, novac i živce!

Stojeća bijela školjka sa ugradbenim vodokotlićem i crnim tipkama.Stojeća bijela školjka sa ugradbenim vodokotlićem i crnim tipkama.


Odmicanjem vremena i promjenom trendova, WC školjke su postale pravi dizajnerski element te ih možemo pronaći u raznim oblicima i stilovima s kojima postižemo izniman sklad u kupaonicama i toaletima.
Često prilikom renovacije kupaonice, nismo svjesni koliko nekim jednostavnim potezima možemo uštedjeti novac i vrijeme, a jedan od tih poteza je upravo samostalno postavljanje toaletne školjke.
Uz pravi alat i materijale, postavljanje WC školjke može biti gotovo unutar samo sat vremena. U nastavku ovog vodiča saznajte kako sačuvati živce te uštedjeti vrijeme i novac.

ODABIR NOVE WC ŠKOLJKE

WC školjka je dugoročna investicija pa stoga svakako preporučujemo pažljiv odabir kako bi dugoročno bili zadovoljni svojom kupaonicom, kako po pitanju estetike, tako i po pitanju kvalitete njenih elemenata.
Danas se na tržištu može pronaći široka ponuda WC školjki s minimalnim razlikama u cijeni, ali razlike u kvaliteti i tehnologiji mogu biti velike, pa svakako preporučujemo da prilikom odabira nove WC školjke obratite pozornost i na nove trendove u dizajnu, ali i tehnologiji.

Stojeća bijela wc školjka s vanjskim bijelim vodokotlićem.Stojeća bijela wc školjka s vanjskim bijelim vodokotlićem.


Izbor s kojim sigurno nećete pogriješiti su WC školjke na bazi rimless tehnologije koje odlikuje moderan i atraktivan dizajn te njihova vjerojatno najveća prednost - snaga ispiranja cijele unutrašnjosti školjke.
Potrebno je pripaziti na model školjke koja prostorno i stilski odgovara ostatku kupaonice, dok o stilovima kupaonice možete više saznati u prijašnjim člancima na našem blogu.
WC školjku možemo montirati kao viseću ili stojeću s odvodom u zid ili u pod.
Važno je napomenuti da prije odabira nove školjke treba paziti na priključak odvoda kako ne bi imali poteškoće sa spajanjem s istog.
Kod odabira je dobro misliti i na kvalitetu keramike jer osim same trajnosti u pitanju je i lakše održavanje te samim time i broj potencijalnih bakterija.
Snažan krajnji vizualni dojam imat će odabir WC daske, stoga ako želite ostaviti živahni dojam, odaberite dasku s raznim dostupnim motivima, a ako se pak u vaš prostor uklapa isključivo jednobojan ili “mirniji” dizajn, pred vama je također bogat izbor. 
Naša je preporuka svakako odabir WC daske sa sporospuštajućim mehanizmom.

Crna viseća školjka sa toaletnom crnom daskom softclose modeCrna viseća školjka sa toaletnom crnom daskom softclose mode


PRIPREMA ZA POSTAVLJANJE NOVE WC ŠKOLJKE

Potreban alat za postavljanje nove WC školjke:

 • bušilica i svrdla (tiple),
 • olovka,
 • metar,
 • ručni alat.

Potreban materijal za postavljanje WC školjke:

KORACI ZA UKLANJANJE STARE WC ŠKOLJKE

Napomena je da prilikom uklanjanja WC školjke koristite zaštitne rukavice te da je netom prije uklanjanja dezinficirate kako se ne bi širile bakterije.

 1. Osigurajte mjesto gdje ćete odložiti staru školjku,
 2. Zatvoriti ventil za vodu
 3. Isprazniti kotlić,
 4. U posudu isprazniti preostalu količinu vode u školjci,
 5. Ukloniti vijke kotlića koji ga povezuju sa školjkom,
 6. Ukloniti kotlić podizanjem prema gore,
 7. Odvinuti matice na dnu školjke s podesivim ključem,
 8. Okretanjem školjke odvojiti je od poda,
 9. Ukloniti preostali stari materijal s poda.

POSTAVLJANJE NOVE WC ŠKOLJKE

Nakon što smo uklonili staru, u nekoliko jednostavnih koraka, vrijeme je da postavimo novu WC školjku!
U ovom vodiču za postavljanje WC školjke vodit ćemo se postavljanjem klasičnih podnih WC školjki. Montaža visećih WC školjki ipak zahtjeva više vještine i znanja zbog njenog ugradbenog vodokotlića za što je potrebno i više vremena.

1) PRVI KORAK

Prvi korak u montaži stajaće školjke je postavljanje brtvenog prstena na odvod u zidu ili podu. Brtve postoje u raznim modelima te je potrebno pripaziti na izbor kako bi reducirali mogućnost nepoželjnih slučaja izlijevanja sadržaja.
 

2) DRUGI KORAK

Drugi korak je postavljanje školjke na tiple.
Ako na tom mjestu prije nije bilo WC školjke, potrebno je pažljivo označiti položaj za rupe na kojem će se nalaziti tiple te niskim okretajima izbušiti rupe i umetnuti tiple.
Ciljanje WC školjke na trenutke iziskuje lavovsko strpljenje jer, iako je na prvi pogled jednostavno, ovaj dio posla ponekad je pravi ispit za živce.
Istovremeno, školjku treba nataknuti na odvod (podni ili zidni).

3) TREĆI KORAK

Treći korak je pričvršćivanje WC školjke vijcima na pod, no treba paziti da se vijci ne zategnu prejako jer keramika može puknuti. Postavite dekorativne poklopce na vijke kako ne bi isticali.

4) ČETVRTI KORAK

U četvrtom se koraku postavlja vodokotlić na zid.
Spojite kotlić s fleksibilnom cijevi za dovod vode i ventilom za vodu te isplavnom cijevi.
Napomena: u slučaju da spojne cijevi nemaju brtvilo tada na spojna mjesta postavite teflonsku traku.

Bijela wc školjka sa vanjskim vodokotlićem montiran na pločice sive bojeBijela wc školjka sa vanjskim vodokotlićem montiran na pločice sive boje

ZAKLJUČAK

Dobra priprema čini pola posla, a u samo nekoliko jednostavnih koraka te uz dobar alat lako i jednostavno ćete ukloniti staru i postaviti novu WC školjku.
Pravilnim odabirom WC školjke osigurat ćete dugotrajno zadovoljstvo u vidu dizajna, kvalitete i laganog održavanja vašeg sanitarnog prostora.
Postavljanje WC školjke treba biti precizno i pažljivo kako bi imali što manje poteškoća tijekom instalacije, ali i kako bi uštedjeli vrijeme, živce i novac. Sve materijale za postavljanje toaletne školjke možete pronaći na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.