Postavljanjem visećih verzija sanitarija i kupaonskog namještaja na zidove oslobađamo pod i vizualno proširujemo kupaonicu.

Bijela viseća toaletna školjka i bijeli viseći bideBijela viseća toaletna školjka i bijeli viseći bide

Što biste rekli da vam netko ponudi mogućnost da povećate kvadraturu kupaonice za tridesetak posto, i to bez potrebe za rušenjem zidova? "Nemoguće", pomislili biste u sebi i odmahnuli rukom na ponudu. Ali sigurni smo da vam se pomisao na proširenje kupaonice dopala...
 
Ipak, ponuda s početka teksta stoji - i lako je ostvariva! Naime, kupaonice se kvadraturom ubrajaju među manje prostorije, a razloga je više. Jedan od njih je očigledan: prema statistikama, kupaonica je zimi najtoplija prostorija, a manji je prostor lakše zagrijati i jeftinije ga je održavati toplim. Samim time, veća kvadratura podrazumijeva i veće račune za grijanje. A što ako vam kažemo da postoji trik kojim kupaonica površinski ostaje ista, a vi svejedno dobivate više prostora?
 
Trik je genijalno jednostavan - umjesto uobičajenih, stojećih komada sanitarija i kupaonskog namještaja, u kupaonicu postavite što je više moguće visećih elemenata i tako oslobodite pod! Na taj ćete način dobiti neprekinutu podnu površinu, što će vizualno kupaonicu učiniti prostranijom!

Bijela viseća kupaonska baza s cisećom toaletnom školjkom u odličnoj kombinaciji sa svijetlim keramičkim pločicama za kupaonicu.Bijela viseća kupaonska baza s cisećom toaletnom školjkom u odličnoj kombinaciji sa svijetlim keramičkim pločicama za kupaonicu.

Neka visi - sve!

 Toaletna školjka, bide, kupaonska baza i umivaonik, kupaonski ormarići... sve to možete nabaviti u klasičnoj stojećoj, ali i u visećoj verziji. Za početak, razmislite o visećoj kupaonskoj bazi s dovoljno prostora za pohranu. Takve baze dolaze s već ugrađenim umivaonikom ili ga je na nju moguće postaviti - o vama ovisi koja vam se verzija više sviđa. Dobar primjer moderne kupaonske baze je Concepto+ Ariana 85, viseća kupaonska baza s ladicom. Ladica ima maksimalnu iskoristivost zbog posebnog ureza prilagođenog sifonu za uštedu prostora i opremljena je Soft Close sistemom zatvaranjem. Ova je viseća kupaonska baza namijenjena za nadgradne umivaonike, poput modela Concepto Melody, kvalitetnog okruglog umivaonika atraktivnog dizajna.

Bijeli viseći kupaonski pultevi s umivaonikomBijeli viseći kupaonski pultevi s umivaonikom


Sljedeće stavke na popisu za nabavku su toaletna školjka i vodokotlić. Viseće toaletne školjke, naročito rimless verzije (školjka bez ruba, kod koje voda za ispiranje teče iz bočnih otvora), izuzetno su praktične. U kombinaciji s podžbukanim vodokotlićem čine savršenu cjelinu - jedini dodatni napor je odabrati tipke za vodokotlić koje vam stilski najbolje odgovaraju. Ako ugradnja podžbuknog vodokotlića nije opcija, razmislite o slim (uskoj) verziji klasičnog vodokotlića; ako možete iskoristiti neki kut u kupaonici, podsjećamo vas da postoje i kutni vodokotlići.

Bijela viseća WC školjka odlično pristaje smeđim kupaonskim pločicama.Bijela viseća WC školjka odlično pristaje smeđim kupaonskim pločicama.

Prednosti viseće toaletne školjke

Prednosti viseće toaletne školjke su brojne, a najveća je upravo mogućnost postavljanja školjke u visini koja odgovara baš vama. Stojeće školjke ne nude takvu pogodnost, njih nije moguće podešavati po visini. Osim toga, tu je i ravna podna površina koju je puno jednostavnije održavati čistom nego kod stojeće toaletne školjke - u slučaju montiranja viseće školjke, nećete morati na koljenima ručno pokušavati krpom dohvatiti udaljene kutke u kojima se nakuplja nečistoća i prašina. Dovoljno je površinu ispod i oko viseće toaletne školjke prebrisati mopom - i diviti se savršeno čistom podu. Još jedan dobar potez: uz viseću toaletnu školjku savršeno pristaje i toaletna četka koja se također može montirati na zid.

Zidna toaletna školjka je odličan izbor sa bež keramićkim pločicama i bijelom smeđom kupaonskom bazom.Zidna toaletna školjka je odličan izbor sa bež keramićkim pločicama i bijelom smeđom kupaonskom bazom.


Uz toaletnu školjku, na zid možete postaviti i bide. Ovaj komad sanitarija svojevremeno je bio izuzetno popularan, da bi smanjivanjem kvadrature prosječne kupaonice bio nepravedno zapostavljen (točnije, izostavljen). Ali bide se vraća na velika vrata, naročito nakon što je znanstveno dokazano da je puno bolji izbor za održavanje higijene. Zašto? Zamislimo, na primjer, da zaprljate ruke (nije teško zamisliti, zar ne?). Što ćete nakon toga napraviti? Pokušati papirima obrisati nečistoću? Ili ćete ruke dobro oprati vodom i sapunom? Sigurni smo da biste izabrali drugu opciju. Ista je stvar i s bideom: jedno je istraživanje pokazalo da pranje intimnih dijelova tijela u bideu nakon nužde sprječava širenje norovirusa. Osim toga, korištenjem bidea sigurno nećete zaboraviti oprati ruke nakon nužde.
 
Korištenje bidea je i puno bolji izbor za vašu kožu od korištenja toaletnog papira. To je naročito važno pri nekim stanjima (poput hemeroida), gdje vam mlaka voda i pH neutralan sapun mogu - doslovno - spasiti stražnjicu. Uz to, korištenje bidea vam štedi i novac - prosječna obitelj dnevno potroši 57 listića toaletnog papira - pomnožite to s brojem dana u godini i cijenom role toaletnog papira i dobit ćete popriličan iznos. (Stručnjaci su izračunali da vam se kupnja i montaža bidea te korištenje vode umjesto toaletnog papira u potpunosti isplati već za dvije godine.)

Bijeli zidni kupaonski bide s cnom miješalicom na smeđim pločicamaBijeli zidni kupaonski bide s cnom miješalicom na smeđim pločicama

Oslobodite prostor izborom pločica


 
Kad ste već odlučili vizualno proširiti kupaonicu, zašto ne razmisliti i o pločicama kojima biste kupaonicu učinili prostranijom i luksuznijom? Keramičkih pločica je danas toliko da ih uistinu nije lako izabrati, ali izbor će vam biti lakši budete li se držali nekih jednostavnih pravila.
 
Jedno od pravila kaže da se držite pločica svjetlijih tonova, jer tako ćete dobiti prostor "koji diše". Uz to, koristite retificirane pločice - njihovi su rubovi ravno rezani, stoga ih se može preciznije postaviti, uz minimalne fuge. Dobar je trik za povećanje prostora i jedan zid opločiti istim pločicama kao i na podu, naročito ako se radi o pločicama većeg formata. Pločice u imitaciji drva, poput modela May Ceramics Sandwood Brown, ili one u imitaciji mramora ili kamena sjajan su odabir za podne površine.

Sve je u vašim rukama

Postavljanjem visećih elemenata kupaonicu ćete vizualno povećati, a pritom i znatno uštedjeti na vremenu - slobodna podna ploha znači jednostavnije i brže čišćenje i održavanje. Odaberete li pritom i ugradnju bidea, vaša koža će vam biti zahvalna, a računi za toaletni papir manji.
 
Sve je u vašim rukama. Viseće sanitarije i namještaj imaju svoje prednosti, ali ni stojeće verzije namještaja i sanitarija nisu bez draži. Na kraju krajeva, sve se svodi na ukus. Mi znamo da imate dobar ukus - za koju se god verziju odlučili, sve što vam treba za funkcionalnu i atraktivnu kupaonicu možete pronaći u Fero-Term prodajnim centrima i u našem webshopu!