Mali vodič kako se tuširati bez brige gdje će završiti svaka kapljica vode.

Polukružna tuš kabina u kupaonici s pločicama u imitaciji drveta i bijelim kupaonskim sanitarijama.Polukružna tuš kabina u kupaonici s pločicama u imitaciji drveta i bijelim kupaonskim sanitarijama.

Došli ste kući nakon napornog radnog dana. Izujete cipele, ostavljate ključeve od automobila na ormariću u predsoblju, torbu s laptopom odlažete na pod dnevne sobe i odlazite u kupaonicu. Svlačite se i ulazite u kadu, primate tuš slušalicu u ruku i puštate vodu. Pričekate da voda dostigne pravu temperaturu i počnete se tuširati. Sklapate oči. Snažan mlaz tople vode spire s vas sve probleme koje ste taj radni dan doživjeli, razina stresa drastično pada. Vaše se tijelo opušta.

Kad završite, uzimate ručnik i izlazite iz kade. A na podu kupaonice - prava poplava! Hvatate se za glavu, bacate ručnike po podu da upiju vodu, razina stresa naglo se diže. Tuširanje koje vas je trebalo opustiti pretvorilo se u noćnu moru, zbog desetak minuta opuštanja pod tušem sad ćete morati dobro obrisati pod i sav kupaonski namještaj (jer, naravno, slučajno ste poprskali i kupaonski ormarić i ogledalo), a zatim stroj za pranje rublja natrpati mokrim ručnicima...

"Dovraga i takvo tuširanje!", mrzovoljno razmišljate u sebi, uvjeravajući se da ćete već sutra poći u nabavku zaštitne zavjese za kadu.

Polukružna tuš kabina s crnim elementom i bijelom polukružnom tuš kadom.Polukružna tuš kabina s crnim elementom i bijelom polukružnom tuš kadom.

Bolje spriječiti nego... prskati

Tuširanje bi trebalo biti opuštajuće iskustvo. Nakon tuširanja više ne biste trebali biti napeti, korak po izlasku iz kade biste morali (barem privremeno) zaboraviti sve probleme. Što nije moguće ako znate da vas po tuširanju čeka brisanje podova i namještaja, prava mala "generalka" kupaonice. Zbog toga ćete već tijekom tuširanja brinuti gdje će koja kap vode završiti, stiskat ćete se u kut da ne biste pošpricali sve oko sebe, mlaz ćete podesiti na minimalnu snagu kako bi što manje vode završilo na podu i zidovima.

I svi znamo da zaštitna zavjesa za kadu nije rješenje: o zavjesi kao rješenju može razmišljati samo onaj kojem se nikad hladna zavjesa od umjetnog materijala nikad nije zalijepila za golo tijelo...

Što, dakle, napraviti da iskustvo tuširanja bude relaksirajuće, da ne morate razmišljati gdje će i što će voda poprskati, da ne morate prije tuširanja po podu kupaonice postavljati ručnike?

Jednostavno - treba planirati. I klasičnu kadu, po mogućnosti, zamijeniti tuš kadom.

Kvadratna tuš kabina s krom elementom postavljena na bijelu tuš kaduKvadratna tuš kabina s krom elementom postavljena na bijelu tuš kadu

Tuš kada za znalce

Prelazak iz kade u tuš kadu ne mora biti šokantan. Postoje tuš kade, poput modela Voxort Royal New 90, koje nude dublje korito, a imaju i predviđen prostor za sjedenje. Takve su kade uobičajeno sastavni dio tuš kabina, koje su savršene želite li se tuširati bez brige. Kad su tuš kade u pitanju, možete birati dublje i pliće modele, ovisno želite li tuš kabinu ili ćete kadu nadograditi samostojećom staklenom stijenom. Dubina kade koju ćete odabrati ovisi i o tome je li vam važnije zakoračiti pod tuš slobodno, bez potrebe za prekoračivanjem ruba kade, ili želite biti u mogućnosti dublju kadu povremeno napuniti vodom. Dublje su kade praktičnije kad je u pitanju sprječavanje prskanja jer njihov viši rub zadržava većinu kapljica koje se odbijaju od dna kade.

Tuš kabine najbolja su zaštita od prskanja: zahvaljujući činjenici da iza sebe možete u potpunosti zatvoriti vrata kabine, možete se tuširati bez stresa, svaka kap će ostati unutar stijenki kabine. Nakon tuširanja je dovoljno prebrisati stranice tuš kabine suhom krpom.

Staklena prozirna tuš stijena u kombinaciji s krom detaljima u kupaonici.Staklena prozirna tuš stijena u kombinaciji s krom detaljima u kupaonici.

Pod okriljem tuš stijene

Nakon tuš kabine, sljedeće na ljestvici najpopularnijih rješenja kad je sprječavanje prskanja u pitanju su tuševi koji su od ostatka kupaonice ograđeni samo staklenom stijenom. Najuobičajenija je izvedba takvog prostora za tuširanje smještanje tuš kade u kut, pri čemu je prostor s dvije strane omeđen zidom, a s jedne staklenom stijenom. Takav prostor izgleda izuzetno elegantno i vašu kupaonicu čini vizualno većom, naročito odlučite li se umjesto tuš kade na walk-in verziju, kod koje voda otječe u tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen keramičkim pločicama.

Takve su izvedbe izuzetno jednostavne za održavanje, a voda može prskati samo kroz ulazni otvor. Kako se ulazni otvor nalazi sa strane, tako je i opasnost da vodom poprskate dijelove kupaonice koje ne biste željeli svedena na minimum. Kapljice će završiti na zidovima ili na staklenoj stijeni, s kojih će neprimjetno spuznuti u kadu ili na pločice (ako je u pitanju walk-in verzija tuša). Staklene stijene su napravljene od sigurnosnog stakla, a mogu biti prozirne, s uzorkom ili tonirane, što će kapljice učiniti još manje vidljivima.

walkin tuš stijena postavljena u kupaonici sa sivim pločicamawalkin tuš stijena postavljena u kupaonici sa sivim pločicama

Izaberite pravu ružu

Stručnjaci su precizno izračunali da se kap koja pada iz tuš ruže može odbiti 75 do 90 centimetara od mjesta na koje je prvotno pala. Naravno, to ne vrijedi i za kapi koje se odbijaju od vašeg tijela, one mogu završiti puno dalje jer se odbijaju s veće visine. A  tuš ruža je idealna želite li uistinu uživati pod tušem; ovaj je korisni dio kupaonske opreme fiksiran iznad vaše glave i zahvaljujući njemu se možete tuširati bez potrebe da pri tuširanju držite tuš slušalicu u rukama. Jednostavno stanete pod tuš ružu i uživate, znajući da će se kapljice zadržati na stijenkama tuš kabine ili staklene stijene.

Tuš slušalica je klasični izbor za sve one koji pri tuširanju cijene preciznost i brzinu. Pomoću nje ćete brzo i efikasno doseći svaki dio tijela, a pouzdanija je od tuš ruže želite li pri tuširanju izbjeći da vam se smoči kosa. Zahvaljujući mogućnosti izbora vrste i jačine mlaza, većina tuš slušalica omogućuje vam preciznije tuširanje, što dodatno smanjuje opasnost da će voda završiti gdje ne bi smjela.

Crna tuš ruža postavljena u kupaonici s pločicama u imitaciji drveta.Crna tuš ruža postavljena u kupaonici s pločicama u imitaciji drveta.

Pločice koje praštaju

Ako nekim slučajem prilikom tuširanja ipak uspijete izazvati u kupaonici "malu poplavu", dobro je znati da ste prije toga izabrali kvalitetne pločice koje ne upijaju vodu i lako ih je održavati i čistiti. Kupaonske pločice se ne razlikuju samo po dizajnu, već i po karakteristikama. Kad je kupaonica u pitanju, važno je odabrati pločice koje upijaju što manje vode - keramičke pločice upijaju jako malo vode, a porculanske još i manje, što ih čini još boljim izborom.

Druga je važna kvaliteta protukliznost pločica; ne želite se "klizati" kupaonicom nakon što ste smočili pod. Najbolje je za kupaonicu birati pločice što većeg faktora protukliznosti (označen slovom R i brojem - za kupaonicu birajte pločice oznake R9 i više).

Kad je održavanje u pitanju, morate izabrati između sjajnih i mat pločica. Obje verzije imaju svojih prednosti i nedostataka: sjajne su lakše za čišćenje, ali je na njima lakše primijetiti nečistoću, dok su mat zahtjevnije pri čišćenju, ali će "sakriti" manje nečistoće. Ako je odluka već pala svoju tuš kabinu možeš pronaći na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.