Kako najpopularniju prostoriju u domu učiniti što atraktivnijom, ali da pritom ne zaboravimo i na udobnost i funkcionalnost.

Kuhinja s dva inox sudopera i krom miješalicom, popločena s pločicama u imitaciji drveta.Kuhinja s dva inox sudopera i krom miješalicom, popločena s pločicama u imitaciji drveta.

Kuhinja već duže vrijeme nije tek samo prostorija u kojoj svakodnevno pripremamo obroke. Danas je kuhinja srce svakog doma i toga smo svi svjesni.

Tako, umjesto u dnevnoj sobi, većina druženja završi upravo u ovoj prostoriji. Za kuhinjskim stolom djeca pišu zadaće, s prijateljima ispijamo kavu, ručamo i provodimo subotnje večeri s cijelim društvom.

Kad malo bolje razmislite, u kuhinji zaista provodimo najviše vremena s obitelji. To znači da kuhinja istovremeno mora biti praktično uređena radi svoje glavne namjene, ali i da mora imati privlačan i ugodan ambijent za druženje.

Pomalo težak zadatak uskladiti sve to s obzirom na toliko velikih i malih detalja koji su nam nužno potrebni, zar ne? U mislima sve izgleda potpuno jednostavno, no jednom kad započnete s uređenjem kuhinje shvatite da to baš i nije tako lak zadatak. Pa čak i pločice za koje nas većina pomisli „Ah, pa to su samo pločice“  imaju bitnu ulogu…

Uz kuhinjski namještaj najveća su ploha koju vidimo i mora biti ugodna oku, a osim estetike, mora zadovoljiti visoki kriterij kvalitete i čvrstoće s obzirom na to da je kuhinja sigurno najprohodnija prostorija u svakom domu, pogotovo kada se radi o odabiru podnih pločica

Pločice za kuhinju: ove ili one - pitanje je sad!

Jeste li već prošvrljali pogledom po pločicama? Širok je to izbor pločica za kuhinju, zar ne? Mogli bi razmišljati satima, danima, pa čak i mjesecima, a još uvijek ne bi bili sigurni koje su najbolje pločice za vašu kuhinju. Preplavljenost osjećajima samo raste i raste, a s osjećajima raste i količina izbora.

Odluka o dizajnu i stilu kuhinje je od presudne važnosti, a većina nas ima samo jedan pokušaj da kuhinju uredi kako treba. Kako bi mi ovdje rekli, da sve bude cakum-pakum (osim ako nekim slučajem niste dobili na Lotu :)). Tako da priznajemo, lako se možete osjećati izgubljeno u moru boja, različitih uzoraka i tekstura pločica.

Odabir pločica za kuhinjski pod je vrlo važan korak jer on ipak sve zajedno povezuje. Uz izbor boje zida, podovi će imati najveći utjecaj na ukupni izgled i doživljaj kuhinje. Bez ikakvih smjernica, vrlo lako možete završiti s kuhinjom čiji elementi nemaju veze s vezom.

No nemojte se plašiti. Idemo zajedno riješiti sve nedoumice i pojednostaviti cijeli proces odabira pločica za kuhinju :)

1.Odaberite pločice za kuhinju koje je jednostavno za održavati

Održavanje, grrrr… 

Ma koliko got bili organizirani, koristili sve trikove kako bi kuhinja i nakon brojnih ručkova, raznih deserta i  druženja  i dalje bila čista  i uredna, vrlo je vjerojatno da će nam barem nekoliko kapi nečega pasti na pod…a da ne govorimo o nesretnim slučajevima kada nam cijela teglica pekmeza ili boca najfinijeg crnog vina padne na naše prekrasne pločice

Zato zlatno pravilo prilikom odabira pločica za kuhinju glasi - Biramo pločice koje su izuzetno izdržljive i naravno, još lakše za održavanje! 

Ponpitanju izdržljivosti i kvalitete, podna pločica mora biti porculanska pločica, jer upravo one imaju visoku razinu izdržljivosti na udarce, a koji su, moramo biti iskreni, u kuhinji kao takvoj gotovo svakodnevni.  

Uz visoku otpornost na udarce, jako je bitno da vaša pločica ima što niži stupanj apsorpcije (upijanja), kako bi izbjegli mrlje koje se ili ne daju očistiti s pločica ili pak to čišćenje oduzima previše vremena i energije. 

Također, pločice sa šarenijom teksturom, poput onih imitacije drva ili mramora, idealne su za „skrivanje“ malih mrljica pa se tako ne morate bojati ako vam  svekrva ili gosti stignu nenajavljeni da će uočiti išta na vašem podu.

Blagovaona s pločicama u imitaciji mramora crnim postoljem i crnom pločom za stol.Blagovaona s pločicama u imitaciji mramora crnim postoljem i crnom pločom za stol.

 

2. Uskladite kuhinjske pločice s kuhinjskim elementima

Kuhinja se u principu sastoji od kuhinjskih elemenata, točnije ormarića. I to je to. A upravo zbog toga ti elementi definiraju cjelokupan izgled kuhinje.

Ako se nikako ne možete odlučiti za dizajn pločica, odredite ih prema izgledu kuhinjskih elemenata. Osim što je ovaj savjet hvale vrijedan, on isto tako predstavlja jedno od nepisanih pravila kod uređenja kuhinje. Zašto? Jer u kuhinji prevladavaju kuhinjski elementi i pločice, pa se očekuje da jedno uz drugog stoje u skladu.

Razmislite o boji i kontrastu. Želite li pločice sličnih nijansa kao što su ormarići ili pak želite dobiti kontrast? Odlično pitanje, zar ne?

Pogledajte ovaj primjer uređenja kuhinje. Drveni kuhinjski elementi s tamnom radnom površinom u kombinaciji s May Ceramics Retro Charcoal podnim pločicama daju skladni izgled kuhinje. Tamnije nijanse pločica u skladu su s radnom površinom i drvenim stolom, dok su svjetlije nijanse na pločicama u skladu s drvenim kuhinjskim elementima i bijelim zavjesama.

Kuhinjske podne pločice u imitaciji drveta postavljene u blagovaoni.Kuhinjske podne pločice u imitaciji drveta postavljene u blagovaoni.


Kada pogledate svaki od tih elemenata zasebno,  kuhinja s drvenim frontama, stara cigla na zidovima, retro podna pločica, sve je nekako išlo u smjeru da se od jednog zaista velikog prostora dobije topao domaći ambijent. Dakle, opet se vraćamo na početak, prije nego odaberete pločice, razmislite koji je krajnji rezultat koji želite postići, koji stil birate i u kakvom se prostoru osjećate ugodno.

3. Pripazite prilikom odabira različitih oblika i veličina pločica

Možda je očigledno, no moramo naglasiti da bi pločice morali odabrati prema veličine kuhinje.

Ako imate manju kuhinju, pločice s dominantnim i tamnijim uzorkom mogu napraviti kontra efekt onoga što smo naveli da bi se u svojoj kuhinji trebali osjećati ugodno. Puno uzoraka u malom prostoru izazvat će vrtoglavicu kao i ograničiti vas sa sitnim ukrasima ili kuhinjskim pomagalima kojima je mjesto na radnoj ploči jer će jednostavno sve biti konfuzno i šareno. Dakle za manje prostore najbolje je odabrati jednobojnu pločicu ili pločice s uzorkom neutralnijih boja.

Za veće kuhinjske prostore možete odabrati bilo koju veličinu kao i bilo koji uzorak jer veliki prostori podnose takve igre. Zato je odlično ako ste u mogućnosti spojiti kuhinju s blagovaonicom i napraviti jedan zajednički prostor u kojem ćete imati otvorene ruke za razne kombinacije. 

Veličina pločica i za manji i za veći prostor je nešto što ne diktira daljnjem uređenju te u tom segmentu sigurno nećete napraviti pogrešku što god da odaberete, samo pripazite na debljinu fuge koju ćete dogovoriti s keramičarem a koja može bitno utjecati na krajnji izgled svega…iako je nju lakše napraviti, u većini slučajeva debela fuga može jako nagrditi cijelu priču. 

Na primjer, ovdje nema debelih fuga pa sve izgleda savršeno :)

Podne pločice u imitaciji betona postavljene u kuhinju pored kuhinjskog pulta.Podne pločice u imitaciji betona postavljene u kuhinju pored kuhinjskog pulta.

4. Za kuhinju su najbolje protuklizne pločice

„Što su pločice kvalitetnije to će i dulje izdržati“ jedan je mali logičan zaključak. Iako ga se ne pridržavamo uvijek, kod pločica bi to trebalo biti pravilo i poštovati ga jer pločice ipak nisu stavka koju je baš tako lako zamijeniti.

S obzirom na sve radnje koje se u kuhinji događaju, idealne pločice bi morale:

  • imati visok koeficijent čvrstine
  • biti otporne na habanje i trošenje
  • biti otporne na klizanje

Sigurnost kretanja u kuhinji jedan je od najvažnijih čimbenika, a protukliznost pločica se označava slovom “R” te se mjeri na skali od R9 do R13. Što je veća vrijednost to je veća hrapavost površine, to jest, protukliznost. 

Pločice viših vrijednosti protukliznosti su većinom namijenjene terasama, pa za kuhinju slobodno odaberete pločice nižih vrijednosti. Tek toliko protuklizno da vam boravak u kuhinji ne bi uvijek bio kao pravi Lunapark.

Evo na primjer, May Ceramics Phuket Mix Ivory, mat se nalaze među našom ponudom protukliznih pločica. A još su i retro! Sigurnost i moderni dizajn u jednom :)

Bijele pločice u imitaciji mramora sa sivim uzorkom postavljene u kuhinji i blagovaoni.Bijele pločice u imitaciji mramora sa sivim uzorkom postavljene u kuhinji i blagovaoni.

5. Zidne i podne pločice nisu jedno te isto

Iako nam na oko mogu izgledati gotovo isto, podna i zidna pločica su proizvodi potpuno različitih tehničkih karakteristika i svojstava, pa nikako ne pokušavajte staviti zidnu pločicu na pod kako biste je ljepše ukomponirali s ostatkom prostorije. 

Iako pod neće znati što je na njemu, vi zasigurno hoćete i to vrlo brzo, jer nećete biti zadovoljni učinjenim. Zašto? Zidna pločica niti ima potrebnu debljinu, a samim time ni čvrstoću koju ima podna pločica. Uz to, zidna pločica nema završni sloj predviđen za hodanje po njemu, što znači da nema ni protukliznost.

Ali zato vas ništa ne treba spriječiti u postavljanju podne pločice na dio zida ili čak na cijeli zid! Dapače, podna pločica u imitaciji drveta imat će prekrasan efekt na zidu

Ako ste u potrazi za zidnim pločicama, svakako pogledajte našu ponudu zidnih pločica :)

Zid ove kuhinje krasi May Ceramics Neve Space Bianco pločica. Radi se o dekorativnoj pločici mat glazure i modernog formata. 3D struktura pločice stvara spektakularan i dinamički ambijent, upravo onakav kakav jedna kuhinja zavređuje imati :)

Antracit podne pločice postavljene u kuhinji i blagovaoni.Antracit podne pločice postavljene u kuhinji i blagovaoni.


I sada za kraj, nakon ovih pet savjeta koje smo vam dali, dobra vijest je da kupnja kuhinjskih pločica ne mora biti gnjavaža!

Ako kupujete kod nas, ne morate se čak ustati iz kauča! Detaljne informacije o pločicama možete naći online, pa čak odabrati prostoriju za koju kupujete i tako skratiti vrijeme traženja! Možete i smanjiti mogućnost krivog odabira ili nas možete i nazvati ili poslati email. Isto tako, ako vam se odmah iz prve svide neke pločice, možete ih kupiti samo jednim klikom :)

Dostavit ćemo vam ih sigurno i u jednom komadu!