Iako toga vjerojatno niste ni svjesni, pločice koje odaberete za uređenje svoje terase ili balkona puno govore o vama. Jeste li otvoreni prema novim stvarima ili tradicionalnog seta vrijednosti? Draža su vam sjećanja ili maštanje o budućnosti? Više volite geometrijske linije ili crtanje slobodnom rukom? Izaberite pločice i otkrijte!

Vanjska terasa s vrtnim namještajem i bazenom popločena u pločice s imitacijom kamena.Vanjska terasa s vrtnim namještajem i bazenom popločena u pločice s imitacijom kamena.

Kad maštamo o domu iz snova, ne ograničavamo se samo na eksterijer već idealnom domu priključujemo i vanjske površine: balkone, terase, dvorišta, travnjake, vrtove... Lijepo uređeni vanjski prostori estetski su nastavak skladno uređenih interijera, vanjski i unutarnji prostori se međusobno nadopunjuju. Kad otvorite balkonska ili vrata koja iz dnevne sobe vode na terasu, atraktivno opremljen balkon ili terasa trebali bi organski slijediti dizajn unutarnjeg prostora, biti njegov logični nastavak. Terasa, balkon, dvorište, tratina iza kuće... sve su to prostori idealni za druženje i za opuštanje.

Ali prije nego se opustimo, valja te prostore urediti, učiniti ih istovremeno i privlačnima i funkcionalnima. Taj posao nije jednostavan, ali ne morate brinuti - uz naš će vam vodič kako opremiti eksterijer taj zadatak biti osjetno jednostavniji. I zabavniji!

Terasa s drvenim namještajem, kaminom u sredini i pločicama u imitaciji betona.Terasa s drvenim namještajem, kaminom u sredini i pločicama u imitaciji betona.

Pločica do pločice - terasa

Bez obzira planirate li samo obnoviti balkon ili projektirate terasu "od nule", jedna od bitnijih stvari koje ćete trebati izabrati su - keramičke pločice. A priča o pločicama za vanjske prostore malo se razlikuje od priče o pločicama za unutarnje uređenje; svaka ima svoje zakonitosti.

Kad birate pločice za interijere, važno je da znate razlikovati podne od zidnih pločica i da poštujete određene estetske zakonitosti. Kad birate pločice kojima ćete opločiti balkon ili terasu, važno je prvo znati odgovore na neka druga pitanja. Jesu li pločice izdržljive? Jesu li sigurne, otporne na klizanje? Mogu li pločice izdržati niske zimske temperature? Pođimo redom...

Vanjske pločice u imitaciji betona postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi drevni namještaj.Vanjske pločice u imitaciji betona postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi drevni namještaj.


Protukliznost je jedna od najvažnijih kvaliteta kad su pločice za vanjske prostore u pitanju. Jer činjenica je da će balkonske i pločice na terasi često biti mokre, bilo od kiše ili snijega, bilo od prolivene vode ili možda soka. A tad je važno biti siguran da se balkon ili terasa neće pretvoriti u "klizalište"... Da se to ne bi dogodilo, važno je provjeriti koeficijent protukliznosti pločica. Taj se koeficijent označava slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju. Što je broj viši, to je veća protukliznost. Za vanjske natkrivene prostore dovoljne su pločice faktora protukliznosti R9 i R10, dok se za nenatkrivene vanjske prostore preporučuju pločice oznaka R11 i više.

Druga važna stvar kod vanjskih pločica je podatak o upijanju vode. Keramičke pločice u pravilu upijaju malo vode, stoga se i postavljaju u kuhinje i kupaonice; kod vanjskih je pločica to još i važnija kvaliteta jer bi se pločice koje upijaju više vode zimi mogle smrznuti i puknuti. Vanjske su pločice u pravilu još izdržljivije od onih koje se postavljaju u interijere. Najbolje je odlučiti se za porculanske pločice, koje upijaju još manje vode od običnih keramičkih.

Porculanske su pločice i čvršće, što je još jedan plus kad govorimo o opločavanju vanjskih površina. Što je pločica čvršća, otpornija je na udarce, što jamči dugi vijek trajanja. Važno je istaknuti da su vanjske pločice otpornije i na mehaničko habanje, tako da će vremenski uvjeti manje utjecati na njih i dugo će zadržati originalni izgled.

Vanjska terasa s podnim pločicama u imitaciji kamena.Vanjska terasa s podnim pločicama u imitaciji kamena.


Ljubav na prvi pogled

Kad smo zadovoljili tehničke uvjete, možemo se pozabaviti estetskim pitanjima. Kakve pločice izabrati kad je u pitanju njihov dizajn?

Na to ćete pitanje najbolje odgovoriti vi sami - izbor je toliki da će zadovoljiti i najizbirljivije među vama. Na nama je samo da vam damo neke smjernice, a na vama je da donesete konačnu odluku.

Vanjske pločice u imitaciji drveta postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi stolić i komoda za sjedenje.Vanjske pločice u imitaciji drveta postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi stolić i komoda za sjedenje.


Za početak, probajte odabrati pločice koje će izgledom prirodno slijediti podnu plohu prostorije iz koje se izlazi na balkon ili terasu, a koje će se dobro uklopiti u vanjski prostor. Tako ćete dobiti kontinuitet, sažimanje vanjskog i unutarnjeg prostora, a balkon ili terasa vizualno će proširiti i dnevnu sobu, ako se iz nje izlazi van. Kretanje između ta dva prostora tako postaje još lakše, prirodnije.

Uzmite u obzir i nalazi li se vanjski prostor u sjeni ili na suncu. Ako se nalazi u sjeni, pločice svjetlijih tonova vizualno će ga "razbuditi", unijet će više svjetla. Ako je terasa okupana sunčevim svjetlom, pločice tamnijih tonova će je osvježiti, malo će umiriti tu razigranu energiju. Kad je dizajn pločica u pitanju, izbor je uistinu velik, ali naša su preporuka pločice u imitaciji prirodnih materijala.

Vanjske pločice imitacije svijetlo smeđeg drveta za terase ili balkon. Vanjske pločice imitacije svijetlo smeđeg drveta za terase ili balkon.


Pločice u imitaciji drva idealne su za vanjske površine: one nas jednostavno pozivaju da se izujemo i bosonogi uživamo u podatnoj teksturi drva. Pločice u imitaciji kamena i pločice u imitaciji betona sadrže hladniju notu i bolji su izbor za modernije eksterijere okupane suncem, dok će pločice u imitaciji mramora vaš vanjski prostor učiniti profinjenim, udahnuti mu notu svevremenskog luksuza.

Opustite se za stolom

Opločili ste balkon ili terasu i sad je želite oplemeniti odgovarajućom sjedećom garniturom. Ključnu ulogu u svakoj vanjskoj sjedećoj garnituri igra - stol. I, naravno, vi želite da vaš stol bude istovremeno i funkcionalan i vizualno upečatljiv. Naravno, uvijek možete posegnuti za nekim od uobičajenih rješenja, ali naš je prijedlog da razmišljate izvan okvira, da svojim izborom iznenadite goste koje namjeravate okupiti oko stola.

I da izaberete - porculanski stol!

Porculan je, da podsjetimo, još čvršći i izdržljiviji "brat" uobičajene keramike - porculanske se ploče razlikuju od keramičkih po udjelu komponenti od kojih su izrađene, kao i po proizvodnom procesu (viša temperatura pečenja, veći tlak). Sve to porculansku ploču čini čvršćom i trajnijom od keramičke. Također, zbog manjeg postotka upijanja vode porculanske su ploče puno otpornije na smrzavanje i samim time pogodnije za sve vanjske prostore.

Stoga je stol koji je spoj vrhunske porculanske ploče i sofisticiranog postolja idealan izbor za vaš vanjski prostor. Osim luksuznog izgleda u imitaciji mramora, mat završne obrade, porculanska je ploča izuzetno otporna na udarce, ogrebotine i mrlje, a jednostavna je za čišćenje poput keramičkih pločica. U našoj ćete ponudi pronaći  više verzija metalnih postolja i ploča za stol,  što vam omogućava da kreirate jedinstven stol suvremenog dizajna.

Valja napomenuti da se ploča nivelirajućim vakuumskim priljepcima jednostavno pričvršćuje za postolje, što montažu stola čini izuzetno jednostavnom.

Bijeli keramički stol s crnim postoljem za balkone i terase vani. Bijeli keramički stol s crnim postoljem za balkone i terase vani.

Rashladite se pod tušem

Pločice su tu, društvo je za stolom, dobro se zabavljate, možda ste na tratini iza kuće odigrali i partiju badmintona... Vrijeme je za osvježiti se! Priznajte, u takvim bi vas trenucima spasio vanjski tuš! Zašto se ne biste počastili, vanjski tuševi su dostupniji no ikad. Možete birati između klasičnih tuševa ili pak solarnu inačica vanjskoga tuša. Solarni tuševi su posebno zanimljivi jer imaju ugrađen spremnik koji pomoću sunčeve energije grije vodu za tuširanje. Zahvaljujući inovativnim rješenjima zajamčena je optimalna apsorpcija sunčeve energije, a tuš je dizajniran kako biste ga mogli smjestiti i u najmanje prostore.

Vanjski tuš postavljen pored bazena s mozaik plavim pločicama.Vanjski tuš postavljen pored bazena s mozaik plavim pločicama.


Ako se i niste odlučili za vanjski tuš, svakako će vam na terasi ili u dvorištu dobro doći vrtna slavina, jedan od ljeti najkorisnijih predmeta. Izbor vrtnih slavina je uistinu velik: možete birati između standardnih ili ukrasnih, s ručicom na potisak ili sa zakretnim ventilom, stojeće ili zidne, kuglaste, kutne, s holender nastavkom, s dodatnim priključkom i pokretnim izljevom... Naša je preporuka upravo ova posljednja slavina - osim što ćete uživati u komforu konvencionalne slavine, tu je i priključak na kojem će istovremeno biti priključeno i vrtno crijevo.

Za one koji imaju poneki kvadrat "viška" na krovu, toplo preporučujemo i solarni paket za pripremu tople sanitarne vode.

Pomoću njega možete godišnje uštedjeti i do 60 posto na iznosu računa za zagrijavanje vode, što je uistinu lijepa ušteda...

Zaplivajte u vlastitom bazenu

Uživati na uređenoj terasi, za porculanskim stolom, pa se rashladiti pod vanjskim tušem... Ima li što bolje?

Zapravo ima. Rashladiti se plivajući u vlastitom bazenu.

Kad govorimo o bazenima, prva slika koja nam dolazi pred oči je veliki bazen olimpijskih dimenzija. Koji, naravno, "olimpijski" i košta. Ali nisu svi bazeni olimpijski, priča o bazenima puno je raznovrsnija - i glede dimenzija i glede cijene. Ako se u bazenu želite samo bućkati tijekom ljetnih mjeseci, treba vam bazen manjih dimenzija, dubine oko 1,2 metra. Ako u bazenu želite plivati, dulja stijenka bazena mora biti dugačka barem 9 metara, a bazen bi trebao biti dubine 1,5 metara. Želite li se "filmski" odraziti u bazen s daske za skakanje, računajte na ozbiljnije dimenzije i dubinu 3 metra.

Bazen u mozaik pločicama postavljen na sredinu terase.Bazen u mozaik pločicama postavljen na sredinu terase.


Keramičke pločice također igraju veliku ulogu kad su bazeni u pitanju: pločice za vanjske prostore lijepo će izgledati uz bazen, a tu su i mozaik pločice za bazene koje će vašem bazenu dati poseban sjaj. Ali prije nego dođete do pločica za popločavanje bazena, morat ćete se pozabaviti i nizom drugih važnih detalja, poput izbora kvalitetne bazenske hidroizolacije i impregnacije, ljepilima i silikonima, dodacima za ljepila te masama za fugiranje.

Vanjski hidromasažni bazeni za balkone i terase. Vanjski hidromasažni bazeni za balkone i terase.


Ako u dvorištu nemate prostora za klasični bazen, pa ni onaj manjih dimenzija, razmislite o hidromasažnim bazenima. Takvi su bazeni predviđeni za troje do petero kupača, a dimenzija su oko 2x2 metra. Obloga bazena je UV-otporan materijal, a obloženi termoizolacijskim materijalom radi lakšeg zagrijavanja i zadržavanja temperature. Kad ga ne koristite, tu je praktičan UV-otporan termo pokrov. Nakon ovakvih ideja vrijeme je da uredite svoju terasu, čekamo vas na webshopu ili u najbližoj Fero-Term poslovnici.