Moderna sanitarna keramika nije napredovala samo u dizajnu:  današnji umivaonici, kade, toaletne školjke i ostala sanitarija uporabom visokih tehnologija počinju aktivno štititi zdravlje korisnika, istodobno čineći održavanje i čišćenje bitno lakšim poslom.

Keramički crni umivaonici s dvije crne miješalice postavljene na mramorne pločeKeramički crni umivaonici s dvije crne miješalice postavljene na mramorne ploče


Dizajn kupaonice uvelike se mijenjao kroz povijest, a s njim su se mijenjale i kupaonske sanitarije. Od početne "osnovne opreme" koja se sastojala od lavora, ručnika i bokala vode, kupaonica je s vremenom postala prostorija u kojoj nije važna samo funkcija, već i dizajn, doživljaj, ugođaj... Drugim riječima, kupaonice su nadrasle samu funkciju, danas se od kupaonice traži da nam pruži puno više od svoje osnovne namjene.

Tehnološki i dizajnerski gledano, znatno su napredovale i kupaonska keramika i sanitarije. Ergonomski su gotovo savršeno prilagođene korisniku, materijali od kojih su izrađene osiguravaju dugotrajnost i lako održavanje, a dizajnom oplemenjuju svaki interijer.

Samostojeća bijela kada s krom miješalicom položena na sive pločeSamostojeća bijela kada s krom miješalicom položena na sive ploče

Evolucija kada

Kupaonska kada odličan je primjer evolucije kupaonske keramike i sanitarija. Prve su kade bile nalik na drvene bačve, da bi ih zamijenile kade od lima, kositra, cinka ili lijevanog željeza. Svi su ti materijali imali ozbiljnih problema s korozijom - cink i kositar su mijenjali boju u dodiru s vodom i sapunom, željezo bi vremenom počelo hrđati, a mjesta spojeva metalnih ploča spajale bilo je izuzetno teško održavati čistima. To je riješeno keramičkim premazom, a luksuzna verzija bila je porculanska kada (početkom 20. stoljeća i desetak puta skuplja od obične).

Bijela samostojeća kada kutnog oblika.Bijela samostojeća kada kutnog oblika.


Evolucija materijala od kojih se izrađuju kade kulminirala je sanitarnim akrilom, koji je ugodan na dodir, odlično održava temperaturu vode i praktičan je za održavanje. Osim akrila, suvremene su kade najčešće izrađene od sanitarne keramike i lijevanog mramora, a česte su i kade od emajliranog čelika i lijevanog željeza.

Prema tipu, kade se dijele na kutne, ugradbene i samostojeće. Reprezentativan primjer samostojeće kade je model Samostojeća dizajn kada Linea Stella Black&White, kada koja atraktivnim dizajnom prati najnovije trendove uređenja kupaonice. Kada je ovalnog oblika, izrađena od akrila ugodnog na dodir, a istovremeno trajnog i izdržljivog. Samostojeće su kade "slatkiš za oči", kupaonicu pretvaraju u dizajnerski interijer, ali i ugradbene i kutne kade imaju svoje prednosti. Ugradbena kada Voxort Image New 180/80 sjajne je površine, B klase protukliznosti i zapremnine 255 litara. I nudi jednu zanimljivu opciju - mogućnost da je opločite ili postavite oblogu za kadu, već prema tome što vam više odgovara. Kutne kade, poput modela Voxort Image 150/100 L, jednako su praktične, a posebna im je prednost maksimalna iskoristivost prostora.

Klasična kada ugrađena u betonski elementKlasična kada ugrađena u betonski element

Tuširanje za pet

Iako su klasične kade i dalje popularne, sve ih brže dostižu tuš kade. Tuširanje je novija praksa od kupanja - zapravo, tuševi su u začecima bili naprave s više mlaznica i reklamirani kao sprave za stimuliranje prokrvljenosti kože i poboljšanje rada bubrega. Danas je tuširanje izuzetno popularno; stručnjaci predviđaju da će ove godine u svijetu biti prodano samo sredstava za tuširanje u iznosu 35 milijardi eura. Neka od tih sredstava će oteći niz tuš kanalice ugrađene u podu, a većina će proći kroz sifone tuš kada. Bez obzira odlučite li se za tuš kabinu ili prostor za tuš ogradite tuš stijenom, velika je vjerojatnost da ćete izabrati i tuš kadu. A izabrati pravu tuš kadu za vašu kupaonica nikad nije bilo lakše - ponuda je takva da ćete eventualno morati birati koja vam se kada više sviđa.

Tuš kade mogu biti dublje ili pliće, a o vama ovisi koju ćete izabrati: pliće tuš kade su praktičnije jer je u njih lakše zakoračiti, a dublje tuš kade se mogu napuniti vodom i onda koristiti na više načina. Obje verzije mogu biti pravokutne ili polukružne i možete ih od ostatka kupaonice odijeliti staklenom stijenom ili tuš kabinom. Zajedničko im je da su izrađene od sanitarnog akrila, koji je ugodan na dodir, jednostavan za čišćenje i održavanje te otporan na habanje.

Polukružna tuš kada s polukružnom tuš kabinom u kupaonici obloženom sivim i smeđim pločicama.Polukružna tuš kada s polukružnom tuš kabinom u kupaonici obloženom sivim i smeđim pločicama.

Jedna linija, više izbora

Podsjećaju li vas ponekad kupaonske sanitarije na klasični namještaj? Kada je najsličnija krevetu, umivaonik stolu, a toaletne školjke i bidei najviše sliče stolcima. Doduše, moderne toaletne školjke su toliko udobne da su sličnije raskošnim foteljama nego običnim stolcima... Uzmimo za primjer Concepto Feel i Concepto Feel Rimless modele: obje toaletne školjke su najsuvremenijeg dizajna koji će estetski "podići" svaku kupaonicu, savršene ergonomije i oblikovane tako da vam što više olakšaju čišćenje i održavanje. Rimless tehnologija je omogućila proizvodnju toaletnih školjki bez klasičnog ruba, kod kojih voda za ispiranje teče iz bočnih otvora, a snažan mlaz osigurava savršeno ispiranje i čistoću. Rezultat: održavanje i čišćenje školjke je jednostavnije i temeljitije, nema više onog napornog struganja na slijepo i pokušaja skidanja kamenca koji se vremenom stvara ispod rubova.

Bijela viseća toaletna školjka postavljena na kremasto bež zid.Bijela viseća toaletna školjka postavljena na kremasto bež zid.


Kad je o sanitarnoj keramici riječ, dizajneri su već odavno tržištu ponudili linije proizvoda koje su uključivale toaletnu školjku, bide i umivaonik; na taj bi se način čitava kupaonica dizajnerski efektno "zaokružila". Danas je taj trend otišao korak dalje: dizajneri sad u istoj liniji nude više različitih verzija proizvoda, pa možete izabrati između viseće toaletne školjke ili one koja se postavlja na pod, okruglog ili pravokutnog umivaonika... Concepto Feel linija dobar je primjer tog trenda jer nudi artikle različitih dimenzija, oblika i načina ugradnje. Tako možete birati između viseće ili toaletne školjke koja se postavlja na pod, okruglog ili pravokutnog umivaonika u raznim dimenzijama, što na omogućuje da dvije kupaonice opremljene istom linijom proizvoda izgledaju potpuno drukčije.

Osim toaletne školjke (koju možete nabaviti i u monobloku, kompletu s vodokotlićem), kupaonicu možete opremiti i bideom i pisoarom i tako je i funkcionalni i estetski upotpuniti.

Bijeli viseći keramički bide ugrađen na zid smeđe bojeBijeli viseći keramički bide ugrađen na zid smeđe boje

Tehnologija rješavanja tekućih pitanja

Kao što smo napisali, umivaonik u kupaonici ima jednaku važnost kao stol u blagovaoni. Umivaonik je, uz miješalicu za umivaonik, najčešće korišteni predmet u svakoj kupaonici, stoga mora zadovoljiti visoke ergonomske i estetske kriterije. Visina, dubina, širina i oblik umivaonika moraju odgovarati svim korisnicima kupaonice, a isto je i s njegovim izgledom. Na sreću, izbor umivaonika je ogroman i sigurno ćete pronaći onaj koji će savršeno odgovarati vašim i potrebama ostalih ukućana. U ponudi su okrugli, četvrtasti i ovalni umivaonici, izrađeni od keramike ili lijevanog mramora, različitih tonova i nijansi, prema načinu ugradnje zidni, nadgradni ili ugradbeni... U trendu su umivaonici poput onih iz serije Concepto Bell, pravokutni, ali zaobljenih kutova. Istovremeno, neočekivanim će nijansama privući mnoge poglede i kupaonicu učiniti atraktivnijom. Concepto umivaonici i inače su u glavnoj ulozi u kupaonicama diljem Hrvatske, a postavljaju se samostalno ili na kupaonsku bazu. Svi umivaonici branda Concepto vrhunske su kvalitete, tako da se ne morate bojati - koji god izabrali, možete biti sigurni da će vam dugo i vjerno služiti.

Bijeli keramički umivaonik na crnoj kupaonskoj bazi.Bijeli keramički umivaonik na crnoj kupaonskoj bazi.


Nije zgorega znati i da su tehnologije koje se koriste pri izradi proizvoda iz Concepto asortimana također vrhunske. Navest ćemo kao primjer Concepto Hygiene+ (oznaka H+) tehnologiju - dodavanjem nano-silver iona prilikom pečenja keramičkih elemenata došlo se do proizvoda s nizom poboljšanih svojstava. Najnovija nano-silver tehnologija implementirana u Concepto sanitarne elemente, uz ostale pogodnosti, pruža 99-postotnu zaštitu od skupljanja bakterija na površinama navedenih elemenata (anti-bacterial), što nije vidljivo golim okom, ali pruža trajnu vrijednost u kupaonici.

Tijekom testa u istraživačkom centru, bakterije su paralelno nanesene na uobičajeni keramički element i Concepto Hygiene+ element te su promatrane 24 sata. Vidljivo je bilo da su se bakterije na uobičajenom keramičkom elementu razmnožile, dok se na Concepto  Hygiene+ elementu to nije dogodilo. Jedna od pogodnosti dobivenih Concepto Hygiene+ tehnologijom je puno ravnija površina, bez sitnih neravnina uobičajenih za keramičke elemente. Samim tim površina je posebno glatka i sjajna te omogućuje lagano čišćenje (Easy Clean) i uvelike smanjuje taloženje kamenca. Što Concepto  Hygiene+ proizvode čini izrazito ekološki prihvatljivima.

Kao što vidite, umivaonici - kao i ostale kupaonske sanitarije - nisu napredovale samo u dizajnu, već uporabom visokih tehnologija počinju aktivno štititi zdravlje korisnika, istodobno čineći održavanje i čišćenje manje zahtjevnim poslom. Više o Conceptu možete pronaći na webshopu ili Fero-Term poslovnicama.