Donesite novogodišnju odluku koje ćete se držati - napokon preuredite kupaonicu po vlastitom ukusu!

Pravokutna tuš kabina pored antarict sjajnih pločica i bijele viseće kupaonske bazePravokutna tuš kabina pored antarict sjajnih pločica i bijele viseće kupaonske baze


Zamislite sljedeću situaciju: gradite kuću i majstorima diktirate svoje želje kad je kupaonica u pitanju: želite veliki prozor ovdje, samostojeću kadu tamo, walk-in tuš ondje... Elemente koji vizualno nagrđuju svaku kupaonicu - poput stroja za pranje rublja, sušilice ili bojlera - strpat ćete u odvojenu prostoriju, da se ne vide.
 
Složit ćemo se da je gore navedena situacija zapravo idealna, naročito ako ne morate brinuti ni koliko će sve to koštati. Ali na žalost, takav "filmski" scenarij može si priuštiti samo mali broj kupaca - većina nas mora se boriti s postojećim prostorom, obično manjih dimenzija, te s ograničenim budžetom i "obveznim elementima" koje u kupaonicu valja "stisnuti", poput već navedenih bojlera i stroja za pranje rublja. Ali imamo i dobru vijest: uprkos svim tim preprekama, dobrim je planiranjem moguće kupaonicu pretvoriti u funkcionalan i oku ugodan prostor koji će cijela obitelj doživjeti kao mjesto za opuštanje. Potrebna je samo dobra volja, malo znanja kako organizirati prostor i prstohvat čarolije, vašeg osobnog stila, kojim ćete kupaonici udahnuti život.

Pa krenimo od početka.

Walk in tuš stijena u kojoj se nalazi tuš set i tuš kadaWalk in tuš stijena u kojoj se nalazi tuš set i tuš kada

Pločica po pločica...


Kupaonica je po mnogo čemu specifična prostorija u svakom domu. Ono što je već na prvi pogled čini drugačijom od ostalih prostorija jest činjenica da je većim dijelom obložena pločicama. Zaželite li se promjene, na primjer, u dnevnom boravku, lako ćete atmosferu interijera promijeniti oličite li jedan zid novom bojom. Kad je kupaonica u pitanju, sigurno nećete svakih nekoliko godina skidati stare i lijepiti na pod ili na zidove nove pločice. Dakle, pločice koje ćete izabrati gledat ćete godinama, do neke nove adaptacije. Stoga je važno izabrati pločice koje će se i dizajnom i funkcionalnošću dobro nositi s vremenom.
 
Kad je u pitanju kvaliteta pločica, sve informacije možete pročitati u našem iscrpnom blogu na ovu temu. Ovdje ćemo se koncentrirati na dizajn i dimenzije pločica. Ako se volite držati pravila, osnovno je pravilo birati za manju kupaonicu svjetlije i pločice manjih dimenzija. Što to zapravo znači?

Sjajne bijele pločice na kojima se nalazi dva crna umivaonika te zidni paneliSjajne bijele pločice na kojima se nalazi dva crna umivaonika te zidni paneli


Dimenzije pločica za kupaonicu su još prije 20-30 godina bile relativno uniformne, kupci su uglavnom kupovali kvadratne pločice manjih dimenzija. Danas se trendovi mijenjaju, najprodavanije su pločice većih dimenzija, naročito dimenzija 60x120 cm. (U Fero-Termu ćete pronaći uistinu velik izbor pločica tih dimenzija, po najpovoljnijim cijenama na hrvatskom tržištu. I još jedna velika prednost: velik dio pločica tih dimenzija je na lageru, što znači da će se u vašoj kupaonici naći u najkraćem roku!) Veća dimenzija pločica znači i manje fuga, koje vremenom mogu promijeniti boju.
 
Želite li manju kupaonicu vizualno proširiti - naročito ako u prostoriji nema prirodnog svjetla - dobar je trik koristiti pločice svjetlijih tonova. Isto tako, sjajne i pločice visokog sjaja također vizualno prostor čine većim, refleksijom ga razigraju, dok pločice mat završne obrade daju prostoru umirujuću notu.

Smeđa kupaonska baza montirana na pločice te se na njoj nalazi brončani umivaonikSmeđa kupaonska baza montirana na pločice te se na njoj nalazi brončani umivaonik

Izdignite sanitarije na viši nivo

 U obveznu opremu svake kupaonice spadaju umivaonik, klasična kada ili tuš kada i toaletna školjka. Kod organizacije prostora, bilo da gradite kuću ili samo adaptirate kupaonicu, dobro pozicioniranje ova tri glavna elementa uvelike će utjecati na krajnji dojam. Ako imate puno prostora na raspolaganju, imat ćete i više mogućnosti što od sanitarija odabrati. S druge strane, ako je vaša kupaonica manje kvadrature, razmislite o tuš kadi (ili walk-in verziji), visećoj toaletnoj školjki i visećoj kupaonskoj bazi za umivaonik.
 
Zašto? Iz jednostavnog razloga - viseći elementi ostavljaju podnu površinu slobodnom, što kupaonicu čini vizualno većom. Dodatni plus: pod je lakše održavati čistim. Kad su kupaonske baze za umivaonike u pitanju, možete odabrati bazu s ugradbenim ili nadgradim umivaonikom. Obje verzije imaju dobrih strana, od više prostora na samoj ploči umivaonika do više prostora unutar ladica ispod umivaonika - što je vrlo praktično kad su male kupaonice u pitanju.       
 
Velika dilema zvana "klasična ili tuš kada" na kraju se često svede na pitanje funkcionalnosti i/li prostora. Naime, ako često uživate u opuštajućim kupkama - i kvadratura kupaonice vam to dopušta - sigurno ćete si ugoditi i odlučiti se za klasičnu kadu. Ako, s druge strane, imate kupaonicu u koju je teško smjestiti kadu klasičnih dimenzija, vjerojatnije je da ćete se odlučiti za tuš kadu. Danas su sve popularniji "walk-in" tuševi, ugrađeni u razini poda. U tom se slučaju ide na ugradnju tuš kanalice, što znači da posebnu pozornost valja obratiti na dobru hidroizolaciju kupaonice.

Zelena kupaonska baza monitrana na pločice i na njoj je bijeli umivaonikZelena kupaonska baza monitrana na pločice i na njoj je bijeli umivaonik

Kupaonski namještaj u novom svjetlu


 
Znate koje pločice želite, iz bogate ste Fero-Term ponude izabrali sanitarije koje želite, na redu je - kupaonski namještaj. Surfate webom, listate kataloge, tražite ponude - ali što vam uistinu treba?
 
Kupaonski je namještaj, kao što ime kaže, namijenjen opremanju kupaonica. Stoga ga je pametno nabaviti u specijaliziranim prodajnim centrima, poput Fero-Termovih. Razlog je jednostavan: odlučite li se za jeftinija rješenja, ormariće i ostale elemente iz centara koji nude obični namještaj, moglo bi vam se dogoditi da vam se to jeftinije rješenje nakon nekoliko mjeseci izloženosti vlažnoj atmosferi kupaonice jednostavno "rascvjeta". Jer materijali koji se koriste za kupaonski namještaj drugačijeg su sastava i tretirani posebnim sredstvima koja ga čine puno otpornijim na specifične uvjete u kupaonici.
 
Kad ste riješili pitanje kupaonskog namještaja, na redu je odabir odgovarajuće kupaonske rasvjete. U kupaonici ponekad želite ambijentalnu rasvjetu, uz koju ćete se moći opustiti, a ponekad vam treba jako svjetlo kako biste dobro vidjeli što radite. To znači da vam jedno rasvjetno tijelo nije dovoljno, već da trebate barem jednu stropnu lampu i jednu iznad ogledala, a sigurno nećete imati ništa protiv još ponekog ambijentalnog rasvjetnog tijela.
 
Kupaonsko ogledalo važan je komad namještaja, a možete ga nabaviti zasebno ili kao kupaonski ormarić s ogledalom. Odlučite li se za zasebno ogledalo, tu su praktični primjerci s već ugrađenom LED rasvjetom i uključivanjem na dodir, poput modela Concepto+ Esther Black 80.

Crni kupaonski ormarić montiran na bijele pločice i nalazi se pored crne kupaonske baze.Crni kupaonski ormarić montiran na bijele pločice i nalazi se pored crne kupaonske baze.

Prilagodite snagu grijanja


Kupaonica je prostorija u kojoj smo često nagi ili oskudnije odjeveni, što znači da je grijanje u toj prostoriji od najveće važnosti. Za zagrijavanje kupaonice najčešće koristimo kupaonske radijatore, cijevne radijatore koje zbog oblika često nazivamo i "ljestvama" ili grijačima ručnika. Neki, manje snažni primjerci, uistinu i jesu namijenjeni grijanju ručnika, ali velik je dio kupaonskih radijatora dovoljno snažan i da bude jedino grijaće tijelo u kupaonici. Kupaonski radijatori mogu biti električni ili dio sustava centralnog grijanja. Moderni električni kupaonski radijatori mogu se koristiti kao osnovna grijaća tijela ili kao dodatno grijaće tijelo kad osnovni sustav grijanja nije uključen. Suvremene električne radijatore odlikuje niska potrošnja električne energije, termostat, više programa rada, brojne funkcije koje se mogu individualno podešavati, IP24 zaštita od prskanja vode i još niz drugih naprednih značajki.

Bijeli kupaonski radijator montiran na crne ploče pored ogledala i svijetle kupaonske baze.Bijeli kupaonski radijator montiran na crne ploče pored ogledala i svijetle kupaonske baze.

Obnovite kupaonsku galanteriju


 
Nakon što izaberete pločice, razmjestite sanitarije i kupaonski namještaj, izaberete odgovarajuću rasvjetu i uklopite grijaća tijela, sve što još trebate napraviti jest staviti šlag na tortu i atraktivnim komadima kupaonske galanterije lijepo zaokružiti cijelu priču. Iako se možda na prvu ne čini da galanterijom možete bitno mijenjati vizualni doživljaj kupaonice, činjenica je da cjelokupna slika često ovisi upravo o detaljima. Na primjer, na vješalicu Voxort 1500 i držač ručnika Voxort 3600 možete objesiti po dva ručnika koja koristite, dok ćete čiste ručnike moći odložiti na dvostruku policu za ručnike Voxort 8000.

 Crna kupaonska galanterija stavljena na zid pored gold rose miješalice Crna kupaonska galanterija stavljena na zid pored gold rose miješalice


Renovacija, adaptacija ili planiranje nove kupaonice uopće nije jednostavan zadatak, ali uvijek si ga možete olakšati posjetom jednom od Fero-Term prodajnih centara diljem Hrvatske, gdje će vam naši prodajni savjetnici pružiti sve potrebne informacije i biti vam podrška za sve što trebate. Prije nego stavite sve potrebno "na papir", inspiraciju za svoju novu kupaonicu pronađite na našim stranicama, pa zatim zavirite u Fero-Termov webshop!