Nisu svi rođeni da bi bili dizajneri interijera, stoga vam donosimo sigurna rješenja za atraktivno opločenu kupaonicu.

Sjajne mramorne pločice u kupaonici na kojima je montiran umivaonikSjajne mramorne pločice u kupaonici na kojima je montiran umivaonik


Svatko od nas talentiran je za nešto: netko lijepo pjeva, netko je sposoban prodati led Eskimima, netko je nezadrživ na sportskom terenu... Ali nitko od nas nije talentiran za sve. Kreativnost je također talent kojeg imate ili nemate. Ako ste kreativni, super za vas. Ako niste, ni u tome nema ničeg lošeg.

Kad čitate članke na temu uređenja kupaonice, svi će vam redom predlagati - da budete kreativni. (Znamo, jer i mi smo vam u svojim blogovima to predlagali) Svi vam savjetuju da pustite mašti na volju, da probudite umjetnika u sebi, da se slobodno razmašete i kreirate jedinstven interijer. Takav je savjet lako poslušati kad imate mašte i umjetnica/umjetnik ste u duši - ali što ako niste?

U tom je slučaju najbolje igrati na sigurno. A igrati na sigurno znači izabrati pločice koje su atraktivne, a stilski će izdržati test vremena. Ako niste sigurni u svoj dizajnerski talent, zaboravite igranje raznim uzorcima, veličinama pločica i teksturama - ili se igrajte, ali uz savjete onih koji znaju. Pravi će znalci kombinacijom svih tih elemenata uistinu kreirati jedinstven dizajn, ali oni manje talentirani mogli bi napraviti ozbiljnu zbrku. A ne želite, kad sve bude gotovo, ući u svoju kupaonicu i - namrštiti se.

Nove sjajno tamne kupaonske pločiceNove sjajno tamne kupaonske pločice


Stoga, da biste zadržali osmijeh na usnama, držite se nekih osnovnih zakonitosti. Kao što smo napisali, birajte pločice koje se dizajnom mogu uklopiti u više stilova, a svejedno zadržati elegantnu notu i cijeli prostor dići na viši nivo. Upravo su takve pločice u imitaciji mramora. Iz povijesti umjetnosti znamo da su najpoznatije građevine i najljepša kiparska dijela antike napravljena baš od mramora, nakon čega je ovaj materijal ostao pojam vezan uz luksuzne interijere i eksterijere. Pločice teksture mramora i danas su među najtraženijima jer, bile one visokog sjaja ili u mat izvedbi, reflektiraju duh profinjenosti i čistoće. Ove se pločice odlično uklapaju u sve moderne, ali i tradicionalne ambijente. Izaberete li ih, sigurno nećete pogriješiti.

Pločice u imitaciji mramora mogu donijeti i nešto neočekivano, svojim dizajnom oplemeniti vašu kupaonicu. Upravo su takvi modeli May Ceramics Strato i May Ceramics Fortuna, podne pločice dimenzija 60x120 cm, sjajne glazure i srednje varijacije tonova. Oba su modela zapravo suvremena interpretacija mramora, zbog čega se sjajno (doslovno!) uklapaju u moderne ambijente kupaonica, dnevnih boravaka i kuhinja.

I May Ceramics Strato i May Ceramics Fortuna su podne pločice, s dodatnom kvalitetom. Vjerujemo da već znate da se podne pločice mogu postaviti i na zid (a zidne, koje su krhkije, ne mogu na pod). Podne su pločice u pravilu deblje i izdržljivije, samim time i teže, ali uz odgovarajuće ljepilo može ih se lijepiti i na zid. Što time dobivate? Ako istim pločicama opločite i podove i zidove, prostorija će se činiti vizualno većom. Pritom ne treba zazirati od pločica većeg formata - zahvaljujući dimenzijama bit će manje fuga, što čini kupaonicu prostranijom. Također, krajevi pločica većih dimenzija u pravilu su ravno rezani, tako da su i fuge tanje. Ali pločicama May Ceramics Strato i May Ceramics Fortuna možete obložiti i samo jedan zid i tako ga dodatno istaknuti - dovoljno je da podove i druge zidove obložite jednobojnim ili pločicama jako male varijacije tonova.

Šarene kupaonske pločice s sivkastim uzorkom u novoj kupaonici modernog dizajna.Šarene kupaonske pločice s sivkastim uzorkom u novoj kupaonici modernog dizajna.


Još jedna ideja kad su u pitanju dimenzije: poigrajte se mišlju da na pod stavite pločice većih dimenzija, a na zid pločice iste serije, ali manjih dimenzija. Ili na pod stavite kvadratne pločice (većih dimenzija), a na zidove pločice u obliku pravokutnika (s po dvije stranice različitih veličina). U svakom slučaju, poigravanjem pločicama iz iste serije, ali različitih dimenzija i oblika stvorit ćete istovremeno dinamičan i skladan prostor.

Isto tako možete razmisliti i o načinu polaganja pločica. Dinamiku možete stvoriti i time da ne postavljate pločice u uobičajenom rasporedu, da se gornji rubovi nalaze u ravnini, već ih postavite s malim "pomakom u fazi". Ili stvorite "karirani" ili nekakav slični neočekivani dizajn. (Ako niste sigurni kako bi to izgledalo, možete iskoristiti uslugu besplatnog savjetovanja o uređenju kupaonice.)

Tekstura pločica također može biti efektan dizajnerski element, kako u modi, tako i pri uređenju interijera. Neke serije pločica objedinjuju pločice sličnog dizajna, ali drukčijih tekstura, stoga je to još jedan od načina da prostor dobije na kontinuitetu, a istovremeno se zidovi i podovi teksturom međusobno razlikuju.

Svijetle i tamno plave kupaonske pločice u imitaciji mramoraSvijetle i tamno plave kupaonske pločice u imitaciji mramora


Ako imate malenu kupaonicu, a niste ljubitelj monokromatske palete i više volite razigrane interijere, probajte svoju ljubav prema bojama malo "zauzdati" i ograničiti se na detalje. Pod je idealan za takvo što - možete ga popločiti pločicama zanimljivog dizajna, ali onda ostatak kupaonice, uključujući zidove, iskoristite kako biste ublažili dojam. Modeli pločica poput May Ceramics Mystic i May Murinni Glow Onix Gray idealni su za takvo što. Recimo da ste se odlučili na višebojne podne pločice; u tom slučaju odaberite zidne pločice u jednoj od boja koje se nalaze na podnim pločicama. I birajte neku neutralniju boju, tako ćete postići najbolji efekt.

Šarene kupaonske pločice velikog formata za zid i pod s modernim kupaonskim namještajem.Šarene kupaonske pločice velikog formata za zid i pod s modernim kupaonskim namještajem.


S pločicama u imitaciji mramora uvijek ste na dobitku jer njihov dizajn uvijek prostoru daje "ono nešto", elegantnu notu koju je nemoguće ne zapaziti. Stoga provjerite bogatu ponudu kvalitetnih pločica u imitaciji mramora na našem webshopu ili u nekom od Fero-Term prodajnih centara širom Hrvatske. S veseljem vas čekamo!