Kvalitetno toplinski izoliran životni prostor značajno smanjuje troškove grijanja i hlađenja.

Tko izolira, profitiraTko izolira, profitira


Aktualni su dnevnopolitički događaji natjerali velik broj naših sugrađana da se zabrinu za iznose računa za grijanje i pritom dobro razmisle gdje bi mogli uštedjeti. Iako stara poslovica kaže "Bolje ikad nego nikad", razmišljati o odgovornoj potrošnji energije moramo već pri planiranju životnog prostora, bilo da je riječ o samostojećem objektu ili o stanu u zgradi. I prisjetiti se one "Bolje spriječiti nego liječiti". Jer u oba slučaja možemo napraviti puno da bismo ostvarili uvjete za manju potrošnju energije - i planiranjem i odgovornim ponašanjem.

Najčešće pitanje upućeno prodavačima u trgovinama grijaćim tijelima jest: "Koliko ovaj radijator/peć/kamin može zagrijati kvadrata?" Bilo bi lijepo kad bi odgovor mogao biti jednostavan i precizan: "50 kvadrata". Ali, nažalost, odgovor na tako postavljeno pitanje ne može biti sasvim precizan. Pravi je odgovor: "Ovisi". Znamo, ne biste bili sretni da to čujete, ali uistinu je veliki broj čimbenika koji utječu na snagu i kvalitetu grijanja. U tu je jednadžbu potrebno ubaciti puno nepoznanica: kvalitetu toplinske izolacije samog objekta, broj otvora u zidovima prostorije koja se grije (vrata, prozori), kvalitetu stolarije, pa čak i zemljopisni položaj objekta (jer nije svejedno živite li na obali ili u kontinentalnom dijelu Hrvatske).

Djevojka ispred upaljenog kamina na drva leži na tepihu sa šalicom u ruci.Djevojka ispred upaljenog kamina na drva leži na tepihu sa šalicom u ruci.

Utvrdite stvarne troškove grijanja

Prvi korak ka boljem životu uvijek pretpostavlja suočavanje sa stvarnom situacijom. Želite li uštedjeti na grijanju, morate biti svjesni koliko uopće iznose realni troškovi grijanja vaše kuće ili stana. Jednostavan (ne i sasvim precizan) odgovor možete dobiti već pogledom na energetski certifikat - specifična potrošnja toplinske energije u rasponu je od ledenih 250 (i više) do impresivno niskih 15 kWh/m2 (za pasivne kuće). Kad taj broj  pomnožite s brojem kvadrata koje ćete grijati, dobit ćete godišnju potrošnju energije potrebnu za grijanje prostora.

Taj broj može izazvati jezu ili zadovoljstvo, ovisno o tome koliko ste uložili u toplinsku izolaciju kuće ili stana. Ako ste pri izgradnji kuće sve učinili kako treba, ušteda će u startu biti golema. Točan izračun uštede ovisi od kuće do kuće (jer puno je čimbenika koje treba uzeti u obzir), ali u načelu se toplinskom izolacijom kuće već s osnovnih 10 cm izolacije na zidovima i 20 cm u krovištu godišnje može uštedjeti čak i više od 60% energije za grijanje (u odnosu na loše izoliran objekt). Investicija u toplinsku izolaciju isplatila bi se za maksimalno 10 godina (možda i kraće, ovisno o vrsti grijanja).

Prikaz kupaonice u kojoj se nalazi električni radijator, crna kupaonska baza i bijeli umivaonik s crnom miješalicomPrikaz kupaonice u kojoj se nalazi električni radijator, crna kupaonska baza i bijeli umivaonik s crnom miješalicom

Kad izolacija postane unutarnji neprijatelj

Vanjska izolacija kuće izuzetno je važna kad je u pitanju ušteda energije potrebne za grijanje. Izvede li se kako treba, moći ćete planirati kupnju grijaćih tijela manje snage za unutarnje prostore, što je već u startu lijepa ušteda. Štedjet ćete i ljeti na hlađenju prostora jer dobra će toplinska izolacija doprinijeti ugodnijoj temperaturi i spriječiti prejako zagrijavanje zidova.

Unutarnja je izolacija objekta podjednako važna, naročito kod starijih objekata, kad više ne možete utjecati na odabir građe i fasadu. Stropovi (ispod negrijanih tavana) i podovi (iznad negrijanih prostora poput garaža ili podruma) izazivaju najviše glavobolje, stoga ćete znatno poboljšati energetsku sliku stambenog prostora ako dobro toplinski izolirate te površine pomoću kamene ili staklene vune. (Ako je izolacija loše izvedena ili je uopće nema, kroz krov može otići gotovo trećina energije!) Ugradnja podnog grijanja, bilo ono električno ili toplovodno, elegantno bi riješila problem grijanja interijera iznad negrijanog prostora.

Dnevni boravak u kojem se nalazi pločasti bijeli radijator montiran na zidDnevni boravak u kojem se nalazi pločasti bijeli radijator montiran na zid

Male promjene za veliku uštedu

Ali i manji zahvati mogu puno pomoći u borbi protiv gubitka topline. Što manje toplog zraka izlazi iz stana ili kuće, to će račun za potrošnju energije biti niži. Sigurno ste barem jednom vidjeli ručnik ili krpu postavljene uz donji rub vrata grijane prostorije - to je "old school" jednostavno rješenje kako spriječiti prodor hladnog zraka u prostoriju. Postavljanje kvalitetnijih vrata i prozora može donijeti značajnije uštede. Koliko kvaliteta prozora utječe na uštedu energije možemo vidjeti iz sljedećeg primjera. Pri vanjskoj temperaturi -10°C i temperaturi prostorije 20°C, na unutarnjoj će stijenki prozora s jednostrukim staklom debljine 4 mm temperatura biti -2°C. Pri istoj će temperaturi, ali kod prozora s izo-staklom (4+12+4 mm, s međuprostorom ispunjenim argonom) temperatura na unutarnjoj stijenki biti 15°C.

Svaka sitnica pomaže u borbi protiv "curenja" topline. Nadamo se da ste prije početka sezone grijanja odzračili sve radijatore kako bi radili punom snagom. Ako niste sigurni "diše" li vaš radijator punim plućima, opipajte ga kad se zagrije - ako je donji dio topliji, a gornji hladniji, vjerojatno se u radijatoru nakupilo zraka. Radijatori koji rade punom snagom u termalno dobro izoliranom prostoru jamstvo su topline i niske potrošnje.

Pločasti bočni radijator montiran na zidPločasti bočni radijator montiran na zid


Također, prije postavljanja radijatora (ili bilo kojeg drugog grijaćeg tijela) budite sigurni da ste odabrali pravo mjesto na koje ga postaviti. Kad su radijatori u pitanju, preporučljivo ih je postavljati ispod prozora ili staklenih površina. Oni su učinkoviti zahvaljujući načelu konvekcije (kruženja zraka) u prostoriji pa hladni zrak koji dolazi od prozora ili staklene površine mogu efikasnije zagrijati. Jasno, radijatore možete postaviti gdje god želite, ali mjesta ispod prozora odličan su izbor zbog smjera strujanja hladnog zraka. Tako će, na primjer, pločasti radijator Terma Compact 22K 600/800 smješten ispod prozora efikasno zagrijati vaš omiljeni prostor za opuštanje, dok će vas kupaonski radijator TermaBad R01 Black - postavite li ga na vanjski zid - ugodno grijati kad koristite kupaonicu.

Dobro toplinski izoliran životni prostor značajno smanjuje troškove grijanja i hlađenja. Kad je tako, lakše je izabrati odgovarajuće radijatore, kotao ili kamin i svu opremu za grijanje. U Fero-Termovim prodavaonicama i na našem webshopu možete pronaći sve što vam je potrebno da vam zimski dani prođu samo kao kratka (i topla) stanka do prvih visibaba :)