Morate kupiti novu miješalicu za umivaonik. Potražili ste inspiraciju na Fero-Termovim stranicama i primijetili ste crne miješalice. Dopale su vam se na prvi pogled.

Crni umivaonik postavljen stojeću crnu otvorenu kuaponsku bazu sa smeđom kupaonskom pločom Crni umivaonik postavljen stojeću crnu otvorenu kuaponsku bazu sa smeđom kupaonskom pločom


Već razmišljate promijeniti i tuš slušalicu. I nabaviti novu - crnu, naravno. Niste jedini: crna je boja ušla na mala vrata u svijet kupaonica i kuhinja, ali prema oduševljenu koju su izazvale crne miješalice, tuš slušalice, pločice i ostali predmeti crne boje - pred crnom je svijetla budućnost! Stvari nisu crno-bijele, kaže stara poslovica. Kad su kupaonice u pitanju, stvari uistinu nisu bile takve - bile su gotovo isključivo bijele. Bijela kada, bijeli umivaonik, bijela toaletna školjka, bijeli bide, bijele pločice, bijeli ormarići... Bijela je boja bila siguran izbor, temelj gotovo svake kupaonice.

Ne više.

Reći da je "crna nova bijela" bilo bi možda pretenciozno; ulazak crne u svijet kupaonica nije se dogodio ove godine, preko noći. Taj trend nije od jučer, ali u posljednje je vrijeme doživio svjetski procvat. Kad su Miles Harwell i Matt Withington, vlasnici engleske tvrtke SplinterWorks, 2013. godine predstavili svoju crnu kadu u obliku viseće mreže, rastegnute između dva zida, nisu bili spremni na ogroman interes koji je njihov dizajn izazvao. Kada napravljena od ugljičnih vlakana, koja lebdi iznad poda kupaonice, i danas je hit: njenu crnu verziju možete nabaviti već od "povoljnih" 25.400 eura...

Dva crna umivaonika postavljena na dvije viseće crne kupaonske baze koje su montirane na pločice sive bojeDva crna umivaonika postavljena na dvije viseće crne kupaonske baze koje su montirane na pločice sive boje


Dizajneri su zavoljeli crnu; dovoljno je da danas bacite pogled na Bongiove miješalice Pure Glam (koju potpisuje Federico Rossi) ili Myamix, s potpisom Marca Polettija. Tu je i Tissinova Parina, serija minimalističkih crnih miješalica za kadu, tuš sistema i tuš ruža; pogled privlači i skladna Groheova Allure Brilliant miješalica za umivaonik, koja bi se savršeno sljubila sa samostojećim umivaonicima serije Wire talijanske Hidre.    

Crna je boja danas (doslovno) preplavila kupaonice: počelo je "na kapaljku", s detaljima poput komada kupaonske galanterije, nakon toga su "pale" obične i tuš kade, zacrnili su se i kupaonski radijatori, da bi na kraju i zidovi i podovi postali crni zahvaljujući nizu kvalitetnih pločica u crnoj boji. Recimo, May Ceramics Flat Black zidne pločice sjajan su primjer kako legendarne pločice "metro" stila mogu sjajno izgledati u crnoj boji i interijer u očekivanom "metro" stilu pretvoriti u nešto sjajno (doslovno) i neočekivano.

Kupaonica s crnim pločicama i crnim umivaonikom.Kupaonica s crnim pločicama i crnim umivaonikom.


Ali da crno ne bi postalo "crnilo", treba se držati nekih pravila...

Birajte monokromatsku paletu

Bez obzira želite li jednostavno da paleta vaše kupaonice bude tamnija ili je samo želite oplemeniti dekorativnim elementima ili sanitarijama u crnoj boji, nastojte sve zadržati u monokromatskim tonovima. Namjeravate li uz crnu koristili i više drugih boja, vizualna ravnoteža vaše kupaonice mogla bi se ozbiljno narušiti. Stoga igrajte na sigurno i uz crnu koristite nijanse sive i bijelu.

Kad birate fronte kupaonskog namještaja, razmislite o frontama u imitaciji drva, naročito tamnog; izgled (i tekstura) drva ublažit će atmosferu tamno intonirane kupaonice.

Povratak u budućnost

Želite impresionirati goste izgledom kupaonice, ali niste sigurni kako najlakše postići taj "Wow!" efekt? Ne morate obnoviti cijelu kupaonicu, dovoljno je da iznenadite tako što ćete nabaviti komad namještaja, sanitarija ili rasvjete koji je inače očekivano bijele boje - u crnoj verziji. To može biti kupaonsko ogledalo (poput modela Concepto+ Black 80) ili tuš kada (kao što je model Voxort Premium Belle 80/120) - neuobičajena (crna) boja definitivno će privući poglede. Za one koji žele otići i korak dalje: još će efektnije biti postavite li u kupaonicu neki tradicionalni komad - poput kade s nožicama ili stolića u baroknom stilu koji služi kao kupaonska baza - ali crne boje.

Crna tuš kada s crnim vratima postavljena u kupaonici s sjajnim pločicama i crnim umivaonikom.Crna tuš kada s crnim vratima postavljena u kupaonici s sjajnim pločicama i crnim umivaonikom.

Koristite teksturu

Ako ste dovoljno smjeli da posegnete za crnim pločicama, razmislite o pločicama koje imaju izraženu teksturu. Tako ćete razbiti eventualnu monotoniju zida. Kupaonica će izgledati još efektnije ako u nju prodire puno prirodnog svjetla ili ako vješto postavite kupaonsku rasvjetu: igra svjetla i sjene dodatno će istaknuti tamne detalje.

Crne pločice u kombinaciji s crnim umivaonikom i kupaonskim ogledalomCrne pločice u kombinaciji s crnim umivaonikom i kupaonskim ogledalom

Mala crna halj... kupaonica

Mala crna haljina spada u obvezne elemente ženske garderobe. A mala crna kupaonica? Kad je o malim kupaonicama riječ, dizajneri uvijek preporučuju uporabu pločica svjetlijih tonova jer se tako prostor čini optički većim. Što ne znači da je crna na popisu zabranjenih boja; dapače, ukusno odabrani detalji poput dekorativnih crnih pločica, okvira ogledala ili miješalice za umivaonik vizualno će razigrati vašu kupaonicu i unijeti malo dinamike u vaš mali, ukusno uređen prostor.

Razlozi ZA crne elemente

Za početak, crna je neočekivana boja u kupaonici. Godinama smo gledali u kromirane miješalice i slušalice tuša, stoga je neobično umjesto sjajne kromirane vidjeti mat crnu miješalicu. Taj element iznenađenja u dizajnu na visokoj je cijeni i sigurni smo da će trajati još neko dulje vrijeme. Isto vrijedi i za toaletne školjke, kade, kupaonski namještaj...

Kad gledamo širu slika, crna se odlično uklapa u paletu boja gotovo svake kupaonice. Kad razmišljamo o dizajnu kupaonice, trudimo se birati što neutralnije tonove i elemente kako bi dizajn što duže prkosio zubu vremena (jer ne obnavljamo kupaonicu svake dvije-tri godine). Crna se odlično slaže s neutralnom paletom kupaonice; istovremeno, crni se detalji poput miješalica, tipki za kotlić ili tuš ruža lijepo ističu i mogu postati oku najugodniji predmeti u interijeru.

Crna boja dodatno ističe ljepotu prirodnih materijala poput drva, mramora i kamena. Ako ste kupaonicu popločili pločicama u imitaciji tih materijala, crna će ih decentno istaknuti i donijeti dodatnu vrijednost vašem interijeru.

Kad je u pitanju održavanje, otisci prstiju će biti manje vidljivi na crnim nego na kromiranim miješalicama. Većina crnih miješalica prolazi kroz proces galvanizacije kako bi postale otpornije na ogrebotine - ali to ih ne čini neuništivima.

Kupaonica s pločicama u imitaciji drveta i crnom kupaonskom stojećom kadom i dva crna umivaonikaKupaonica s pločicama u imitaciji drveta i crnom kupaonskom stojećom kadom i dva crna umivaonika

Kako održavati mat crne miješalice, slušalice i ruže

Miješalice za kadu i umivaonik te tuš slušalice i tuš ruže najpopularnije su u mat crnoj izvedbi, ali neki se nećkaju kupiti ih jer se boje da su takvi artikli zahtjevni kad je održavanje u pitanju. Njihov je strah neopravdan: gledana pod mikroskopom, površina mat predmeta zapravo je vrlo gruba i nesavršena, a tako je dizajnirana da se svjetlost koja na nju pada raspršuje u svim smjerovima - upravo tako i nastaje taj mat efekt. S druge strane, kromirane i sjajne površine zahtjevnije su od crnih; svaka nepravilnost (poput ogrebotine ili otiska prsta) umanjuje refleksiju i "bode oči". Želite li da izgledaju savršeno, kromirane i sjajne površine valja neprestano čistiti i glancati - što nije slučaj s mat crnim površinama.

Baš zbog grube i nesavršene površine, mat crne miješalice, slušalice i ruže ne smijete čistiti proizvodima koji sadrže vosak ili bilo kakvo drugo sredstvo za ispunu. Kad biste ga koristili, vosak bi ispunio mikropukotine i neravnine na površini mat crnih predmeta, čime bi se izgubila sposobnost površine da reflektira svjetlost u svim smjerovima - samim time biste lagano uništavali izgled svoj mat crne miješalice, slušalice ili ruže.

Ako niste sigurni u sastav sredstva za čišćenje, najbolje je ne koristiti ga. Uzmimo za primjer industriju autokozmetike: proizvodi za pranje i njegu automobila usavršavaju se već dugi niz godina. Za vašeg limenog ljubimca postoje sredstva za čišćenje koja ispunjavaju i prekrivaju mikrorupice kako bi vaš automobil blistao. Isto tako, postoje odlična sredstva za njegu automobila mat boje, koja ne sadrže sredstva za ispunu i poliranje. Ono što trebate je pH neutralno sredstvo na bazi vode i sapuna.

Isto možemo preslikati i u kupaonicu: vaše mat crne miješalice, ruže i slušalice najbolje je prati sapunom i vodom, pomoću krpe od mikrovlakana. Zaboravite sva sredstva koja sadrže agresivne sastojke, kiseline, otapala i abrazive.   

Jednostavna rješenja najčešćih izazova

Prvo što vam padne na pamet kad razmišljate o kupnji crnih elemenata za kupaonicu sigurno je: "Na njima će se sve vidjeti". Ali ne morate brinuti - prašinu, puder, tragove zubne paste... sve je to moguće jednostavno ukloniti uporabom obične krpice od mikrovlakana.

Na isti ćete način zaštititi boju na svojoj miješalici ili slušalici - dovoljno je prebrisati ih povremeno upravo krpom od mikrovlakana. Zahvaljujući nježnoj strukturi mikrovlakana, krpica neće ostavljati mikroabrazije na crnom predmetu, zahvaljujući čemu će boja biti postojana dugi niz godina.      

I na kraju, kao i prilikom montaže bilo kojeg dijela kupaonske opreme ili namještaja, budite pažljivi da ne ostavite tragove alata na predmetima.

Podvucimo crtu: kupiti ili ne?

Da. Kupiti. Ne zato što je crna danas u modi, već zato što crna oplemenjuje svaki interijer, sjajno se slaže s paletama boja kupaonica i kuhinja te dodatno naglašava ljepotu prirodnih i materijala koji ih dizajnom prate. Predmete crne boje nije teško održavati, odlično skrivaju otiske prstiju i sigurni smo da ćete u njima dugo uživati. Jer crna nije prolazni trend - crna je trend za sebe! Trk u najbližu Fero-Term poslovnicu ili webshop kako bi ste svoju kupaonicu uredili u trendu!

Crna tuš slušalica s miješalicom rose gold boje montirana na zid bijele boje s crnim uzorkomCrna tuš slušalica s miješalicom rose gold boje montirana na zid bijele boje s crnim uzorkom