Otkrijte sve što trebate znati o kupaonskim grijaćim tijelima te izaberite ona koja će ugodno zagrijati vašu kupaonicu.

Bijeli kupaonski radijator sa svimi ručnikom naslonjenim na njega.Bijeli kupaonski radijator sa svimi ručnikom naslonjenim na njega.


Istraživanja pokazuju da su tijekom zime hodnici i stubišta najhladnije prostorije u svakom kućanstvu, a nakon njih slijede spavaće sobe. Na vrhu ljestvice najtoplijih prostorija su kupaonice: prosječna temperatura u kupaonici (za vrijeme boravka u njoj) oko 24°C. Kako postići - i održati - tu temperaturu? Jednostavno, dovoljno je izabrati odgovarajuće grijaće tijelo. Birati možete između više grijaćih tijela, a najčešći su izbor kupaonski radijator, grijalica ili podno grijanje.

Crni kupaonski radijator položen na svijetle pločiceCrni kupaonski radijator položen na svijetle pločice

Kupaonski radijatori

Kupaonski radijator grijaće je tijelo, s ugrađenim električnim grijačem ili spojeno na centralno grijanje. Riječ je o cijevnim radijatorima, a zbog oblika ih se često u trgovinama naziva i "ljestvama" ili grijačima ručnika. Neki manje snažni primjerci uistinu i jesu namijenjeni grijanju ručnika, ali velik je dio kupaonskih radijatora dovoljno snažan i da bude jedino grijaće tijelo u kupaonici. Ono što morate znati prije odlaska u kupovinu jest količina topline koju radijator mora prenijeti u prostor koji će zagrijavati. Snaga radijatora izražava se u vatima (W) i istaknuta je na deklaraciji; kod nas su snage prikazane u EN 442 - 75°C/65°C režimu.

Bijeli kupaonski radijator u obliku ljestva zauzima minimalno kupaonskog prostora.Bijeli kupaonski radijator u obliku ljestva zauzima minimalno kupaonskog prostora.


Kako izračunati snagu radijatora u vatima, koja će jamčiti da će vaša kupaonica biti dobro zagrijana? Uzmimo, za primjer, da imate kupaonicu širine 2,3, dužine 3 i visine 2,5 metara. Formula za izračun snage u vatima potrebne za zagrijavanje prostorije prilično jednostavna: (širina prostorije x dužina prostorije x visina prostorije) x 70 = snaga u vatima potrebna za zagrijavanje vaše kupaonice. Znači, ako imate kupaonicu tih dimenzija, morat ćete nabaviti radijator snage oko 1,2 kW. Broj 70 u jednadžbi predstavlja prosječnu toplinsku učinkovitost po kvadratu [W/m3]; ovisno o geografskom položaju i karakteristikama objekta, ta vrijednost obično varira između 60 i 80 [W/m3].

Ono što je krucijalno kod sustava centralnog grijanja je temperaturni režim medija polaza/povrata i uspredba sa stvarnom snagom koju ima kupaonska ljestvica: na primjer, radijator dimenzija 600x1800 mm ima različitu snagu grijanja ako je spojen na visokotemperaturni sustav (kotlovi na kruto gorivo, kotlovi na pelet, elektro kotlovi ili slično) ili na niskotemperaturni režim grijanja (recimo, dizalicom topline, jer joj je maksimalni polaz ogrjevnog medija oko 55°C).

Moderni bijeli električni radijator koriste se naslonjen na zid pored tuš straniceModerni bijeli električni radijator koriste se naslonjen na zid pored tuš stranice


Moderni električni kupaonski radijatori mogu se koristiti kao osnovna grijaća tijela ili kao dodatno grijaće tijelo kad osnovni sustav grijanja nije uključen. Za razliku od električnih grijaćih tijela kakva su se koristila u kupaonicama u neka prošla vremena (najčešće električne grijalice iznad vrata kupaonice) suvremene električne radijatore odlikuje niska potrošnja električne energije, termostat, više programa rada, brojne funkcije koje se mogu individualno podešavati, IP24 zaštita od prskanja vode i još niz drugih naprednih značajki. Električni radijatori TermaBad R01 600x1200 i TermaStar 508x1250 dobri su primjeri suvremenih električnih kupaonskih radijatora. Valja dodati da su električni radijatori novijih generacija energetski visoko efikasni, što će smanjiti račun za električnu energiju na kraju mjeseca. Osim toga, riječ je o niskoj početnoj investiciji, a i montaža je relativno jednostavna.

Bijeli kupaonski radijator s priključkom na struju.Bijeli kupaonski radijator s priključkom na struju.


Centralno grijanje je najrašireniji sustav grijanja kad su u pitanju kućanstva, a najčešći su izbor grijaćeg tijela kod takvog sustava upravo radijatori. Cijevni radijatori najčešća su vrsta radijatora koja se postavlja u kupaonicu - toliko česta, zapravo, da ih najčešće i zovemo kupaonskim radijatorima. Cijevne kupaonske radijatore možete nabaviti u raznim dimenzijama, tako da ih je i širinom i dužinom jednostavno uklopiti u svaku kupaonicu. Osim raznih dimenzija, možete birati tradicionalne, ali i trenutno jako moderne tamnije nijanse, poput modela TermaBad R01 1200/600 Black. Tu su i cijevni radijatori kromirane završne obrade, koji također izgledaju atraktivno u svakoj kupaonici.

Kupaonske grijalice 

Grijalice su popularan izbor već dugi niz godina jer potreba za takvim, stalno dostupnim grijaćim tijelom uvijek postoji - naročito kad treba brzo zagrijati kupaonski prostor. Osnovna prednost grijalice pred ostalim grijaćim tijelima je u činjenici da se najčešće radi o prijenosnom proizvodu, koji je lako premještati u prostoru ovisno o potrebama. Drugim riječima, kad vam treba - tu je, kad vam ne treba - pospremite je. Ali nisu sve grijalice prijenosne; vremenom su neke vrste grijalica istaknule kandidaturu premetnuti se i u primarna grijaća tijela.

Električna konvektorska grijalica prva je na ljestvici popularnosti kad su grijalice u pitanju. Radi na principu konvekcije, odnosno toplinskog strujanja: vrlo pojednostavljeno, hladni zrak koji se prirodno diže s poda prostorije ulazi u grijalicu i zagrijava se prelaskom preko električnog grijača, što rezultira izlaskom toplog zraka iz grijalice. Topli je zrak lakši od hladnog te se diže prema stropu prostorije; vremenom, kako se hladi, spušta se prema podu i cijeli se proces ponavlja. Na taj se način prostorija jednakomjerno zagrijava. Pri odabiru električne (ali i svake druge grijalice) trebali bismo se voditi njenom snagom, odnosno sposobnošću da zagrije prostoriju određenih dimenzija. Iako ta sposobnost ovisi o mnogo čimbenika (kvaliteta izolacije, kvadratura staklenih površina, zemljopisna orijentacija...), načelno je 1kW dovoljan za grijanje prostora od desetak kvadratnih metara, visine stropa do 270 cm. Što znači da, primjerice, konvektorska grijalica Terma Riga snage 2 kW može bez problema zagrijati prostoriju veličine 20 m2. Koliko takva grijalica troši električne energije? Izračun je jednostavan: ostavite li je da radi jedan sat, ta će grijalica za to vrijeme potrošiti 2 kWh; pomnožite to s cijenom kWh i dobit ćete točan iznos. 

Ako ste ljubitelj keramike, za oko će vam jamačno zapeti - keramička grijalica. Riječ je mahom o manjim prijenosnim grijalicama kod kojih se toplina generira iz keramičkog grijaćeg elementa. Činjenica da su grijaći elementi unutar grijalice okruženi keramikom ovakve grijalice čini sigurnijima od ostalih jer nema opasnosti od iskrenja. Opremljene su i zaštitom od prevrtanja, tako da ste i s te strane sigurni. Dobra je strana keramičkih grijalica i mogućnost da ih koristite u dvije svrhe: zimi za generiranje topline, a ljeti kao ventilatore za provjetravanje prostora. Proizvođači ovakvih grijalica tvrde i da bolje održavaju željenu temperaturu jer se, za razliku od grijača u električnim grijalicama, keramički grijači rjeđe uključuju i isključuju u pokušaju održavanja željene temperature. 

Kad su infracrvene grijalice u pitanju, sigurno su prve slike koje padaju na pamet grijalica na zidu u kupaonici ili grijalica na terasi nekog ugostiteljskog objekta. I da, u pravu ste: takve se grijalice i danas često koriste upravo u te svrhe, u interijerima i eksterijerima koje treba brzo zagrijati. Na primjer, kupaonska grijalica Rec Trade Infra 18V namijenjena je upravo takvom zadatku: njeni infracrveni  grijači brzo i učinkovito zagrijavaju prostor, a prikladna je za uporabu u kupaonicama, radionicama, zimskim vrtovima i natkrivenim terasama. (Valja napomenuti i da je kapacitet grijanja ove grijalice povećan, zahvaljujući inovativnoj ventilaciji vrlo širokog raspona grijanja.)

Kupaonska infracrvena grijalica montirana na sive pločice iznad bijelih vrataKupaonska infracrvena grijalica montirana na sive pločice iznad bijelih vrata

Podno grijanje

Radijatori i grijalice su popularni, ali u kupaonicama je posljednjih godina sve češći izbor - podno grijanje. Odlučite li se za ovu vrst grijanja kupaonice, morat ćete izabrati između električnog ili toplovodnog (hidrauličkog) podnog grijanja. Oba sustava imaju svojih prednosti, na vama je da izaberete što vam je praktičnije.

Oni koji adaptiraju kupaonicu i pritom žele uvesti podno grijanje najčešće biraju - električno podno grijanje. Razlog tome najčešće je izuzetno mali gubitak na visini prostora, jer je debljina grijaćih folija manja od 2, a grijaćih prostirki (tj. mreža) manja od 4 milimetra. Hoćete li birati grijaće mreže, kablove ili folije ovisi o tome ispod čega električno podno grijanje namjeravate postaviti: mreže su efikasnije ugradite li ih ispod keramičkih pločica, a folije češće idu ispod parketa i PVC podova. Kad smo već kod toga, važno je znati da se električno podno grijanje može se ugraditi ispod gotovo bilo kakvog završnog sloja, od pločica i parketa do laminata, tapisona, kamena, asfalta i betona. Isto tako, dobro je znati da je električno podno grijanje vrlo jednostavno za postavljanje: dobar će električar u jednom danu električnim podnim grijanjem pokriti i pedesetak kvadrata.       

Ako želite podno grijanje, ali električna energija vam je preskupa, odlučit ćete se za toplovodnu verziju podnog grijanja. Riječ je o vrsti podnog grijanja kod kojeg pod zagrijava topla voda koja prolazi kroz specifično postavljen cjevovod. Toplovodni sustavi dijele se prema načinu ugradnje na suhe i mokre. Cijevi za podno grijanje kod mokrog se sustava ugrađuju u mokri estrih (podnu glazuru) iznad sloja izolacije, dok se kod suhe verzije cijevi nalaze u posebnim izolacijskim podnim pločama, na koje se polaže suhi estrih. Mokri toplovodni sustav uglavnom se ugrađuje pri izgradnji novog objekta, dok je suha verzija pogodnija za ugradnju pri renovaciji ili adaptaciji jer je suhi estrih lakši (i manje konstrukcijski opterećuje objekt), a sloj polaganja bitno tanji. 

Iako podno grijanje nije "od jučer", na našim se prostorima još uvijek njime grije relativno malen postotak stanovništva. Glavni razlog tome je neupućenost u prednosti koje podno grijanje pruža. Podno grijanje ne samo da nije skupo kako neupućeni misle, već je riječ o efikasnijoj i zdravijoj vrsti grijanja u odnosu na one klasične. Jedna od najvećih prednosti podnog grijanja u usporedbi s "klasičnim" sustavima grijanja leži (doslovno) u površini grijaće plohe - zbog velike je grijaće plohe potrebna niža djelatna temperatura, zahvaljujući čemu je moguće ostvariti bitne uštede na računima za grijanje. Zahvaljujući sobnim termostatima i temperaturnim osjetnicima, moguće je vrlo precizno odrediti sobnu temperaturu - i jednako je efikasno održavati. Naime, kad kod klasičnog grijanja otvorite prozore, veliki dio topline iz prostorije će jednostavno izvjetriti i uslijedit će drastičan pad temperature. Kod podnog grijanja, zahvaljujući činjenici da toplina dolazi odozdo i to cijelom površinom poda, prostorija se neće tako brzo rashladiti. Samim time neće biti potrebe za povećanom potrošnjom energije, a iznos na računu za grijanje vaše kupaonice bit će još niži. Za još topliju kupaonicu istražite našu ponudu na webshopu ili potražite najbližu Fero-Term poslovnicu.