Što bi trebali imati u kupaonici: prostor i organizacijaŠto bi trebali imati u kupaonici: prostor i organizacija


Svaka kupaonica bez obzira na stil koji ste se odlučili, zahtjeva elemente koji zadovoljavaju osnovne kriterije funkcionalnog prostora, a u nastavku saznajte koji su to elementi.


Kupaonica je nezaobilazna prostorija svakog doma, no često smo, nažalost, primorani pomiriti se s kupaonicom nešto manje kvadrature

Kada i tuš kabina u istoj kupaonici? O tome možemo samo sanjati jer ipak moramo nekamo staviti i wc školjku ;)

Zadovoljni smo s manjom tuš kabinom, malim kupaonskim ormarićem u koji istovremeno ne stane četkica za zube i šminka, a ogledalce je tako malo da mu slobodno možemo reći “Ogledalce, ogledalce, molim te pokaži mi kako izgledam jer se ja ne vidim”.

Zaista, lako je govoriti o savršenoj organizaciji u kupaonici kada imate mjesta na razbacivanje, no kako smo rekli, češći je slučaj da dvije osobe u kupaonici ne mogu istovremeno biti zajedno. No koliko god kupaonica bila mala, uvijek ima nade da je pretvorite u funkcionalnu i ugodnu prostoriju u kojoj ćete s guštom započinjati i završavati dan.

 

Mala kupaonica s kadom i dobrim razmještajem.Mala kupaonica s kadom i dobrim razmještajem.


Dobra organizacija, ugodne boje i rasvjeta nužni su za funkcioniranje kupaonskog prostora, a važan element ove priče je kupaonski namještaj.

Kupaonski namještaj je ono što stvara funkcionalnu kupaonicu

Kupaonske baze, viseći ormarići i ostali kupaonski namještaj imaju glavnu ulogu u samom skladištenju i organizaciji u kupaonici te su ključni sastojak u postavljanju samog stila kupaonice. Isto tako, kupaonski ormarići sve češće služe i kao potpora za umivaonik, pa prilikom izbora ormarića treba pripaziti na njegovu strukturu i namjenu.

Budući da kupaonski namještaj često diktira organizaciju ostatka kupaonice, isplati se posvetiti mu pozornost odmah na početku samog renoviranja ili prilikom površinskog facelifta kupaonice.

No kada ćete početi sa shoppingom, pronaći ćete beskrajno mnogo izbora, varijacija i tipova instalacija kupaonskih ormarića i baza

Kupaonske baze često nude dvije ili tri ladice ili prostor za skladištenje ispod umivaonika. Fronte kupaonskih baza i ormarića mogu biti raznih materijala od iverala presvučenog običnom ili 3D folijom i sjajnog iverala do MDF-a (srednje gusti vlaknasti materijal u obliku ploča) te lakiranog medijapana ili medijapana obloženog folijom.

Presjek kupaonskih ormarićaPresjek kupaonskih ormarića


Isto tako ormarići i baze, mogu biti raznih boja, kao što su antracit, bijela, siva ili svijetli hrast, pa možete zamisliti koliko je teško uprti prstom u jedan od kupaonskih elemenata i reći “To je taj!”

Namještaj za kupaonicu i varijacija bojaNamještaj za kupaonicu i varijacija boja


Zato će vam Fero-Term ekipa pomoći kod stvaranja kupaonske organizacije i dati vam korisne savjete oko toga što bi sve trebali imati u kupaonici :)

1. Kupaonske baze: velike ladice, mnogo prostora za pohranu i soft close zatvaranje

Neki to vole, neki ne, no mi smo mišljenja da ladice i prostor za pohranu moraju biti što veći! Iako su neki kao hrčci pa će u ladice strpati poluprazne bočice parfema, maskare ili laka za kosu, sva sreća da su velike ladice lako pregledne jer se cijele mogu izvući ;)

Concepto+ je mislio na sve! Police ili ladice ispod umivaonika su praktične i dekorativne, a često ovakav element prati i uspravni ormarić.

Kupaonske baze sa soft close zatvaranjem.Kupaonske baze sa soft close zatvaranjem.


Budući da govorimo o ladicama koje se mogu cijele izvući, Concepto+ kupaonske baze imaju integrirani soft close sustav koji ublažava zatvaranje i otvaranje ladica. Naime soft close blago usporava ladicu i tiho je zatvara sve do kad se ne zaustavi, pa se ne morate plašiti da ćete zbog jakog zatvaranja oštetiti ladicu.

Ladice sa soft close sustavom.Ladice sa soft close sustavom.

2. Kupaonske baze mogu biti s ugrađenim ili nadgradnim umivaonikom

Ovisno o stilu uređenja možete odabrati kupaonsku bazu s ugradbenim ili nadgradim umivaonikom. Ona s ugradbenim umivaonikom u većini situacija ipak ima malo više prostora za odlaganje unutar ladica ili ormarića, dok opcija s nadgradnim umivaonikom pruža dodatno prostora za odlaganje ili dekoriranje na samoj ploči umivaonika. 

Bez obzira koju kupaonsku bazu izabrali, Concepto+ se zaista potrudio maksimizirati prostor za pohranu, pa vjerujemo da se u bližoj budućnosti nećete pitati: “Kamo s tim?”

Kupaonske baze s nadgradnim i ugradbenim umivaonikom.Kupaonske baze s nadgradnim i ugradbenim umivaonikom.

3. Viseći kupaonski ormarići i kupaonske baze su mnogo bolji izbor za manju kupaonicu

Ako vam kupaonica to dopušta, odaberite viseće ormariće i kupaonske baze jer će ostaviti veći dio otvorenog poda radi čega se stvara i veći dojam prostorije

Velika prednost takvih ormarića i baza je da nećete imati problema s čišćenjem podova jer nema teško dostupnih mjesta niti sa sakupljanjem prašine.

4. Kupaonski ormarići s ogledalom štede prostor

Kupaonski ormarići s ogledalom su dva u jedan proizvod! Dobivate prostor za pohranu s mnogo polica i veliko ogledalo pred kojim se možete uređivati do mile volje zbog čega bi ženskoj populaciji svakako predložili ono koje ima i integriranu rasvjetu, nema više nejednako nanesenog pudera, rumenila ili sjenila 

Ovakvi su ormarići idealni za sitnije stvari kao što su kreme, proizvodi za skidanje šminke, lakove i ostalo što svakodnevno koristite i to iz razloga slaganja na police koje su u razini očiju zbog čega je sve lako dostupno i pregledno.

 

Viseći ormarići s ogledalom su dva u jedan proizvod.Viseći ormarići s ogledalom su dva u jedan proizvod.

5. Galanterija je odličan organizator prostora, ali samo ona prava!

Zamislimo da imate tuš kabinu ili usku kadu. Ili pak imate malenu kupaonsku bazu čiju cijelu površinu zauzima umivaonik. 

Kamo ćete staviti šampon za kosu, gel za tuširanje, sapun, četkice za zube? U većini slučajeva je najčešći odabir pod, neka košara ili prozor u slučaju da se on nalazi pokraj tuš kabine. 

Ipak najbolje rješenje leži u visećim držačima. Tako da:

Viseći držači ne smetaju na području umivaonika ni tuš kabine ili kade te ne zauzimaju toliko prostora kada vise na zidu.

6. Viseće police za kupaonicu

Mislimo da ne moramo davati poseban razlog za viseće police u kupaonici. Police su, što samo po sebi znači i više prostora za potrebne stvari. 

Odaberite viseće police namijenjene za tuš kabinu, košare koje idu na kliznu šipku ili police koje se montiraju za zid.

Galanterija za kupaonicuGalanterija za kupaonicu


Želite li u svakom trenutku znati gdje se što nalazi onda je to potrebno i spremiti na svoje mjesto. A “sve to” mora imati svoje mjesto. Kupaonica tako izgleda mnogo urednije, ljepše, komotnije i funkcionalnije.

Zato nemojte više odgađati i krenite u organizaciju kupaonice. Prvi korak je zaista najteži pa ćemo vam ga mi olakšati klikom na poveznicu dolje ;)

ORGANIZIRAJTE KUPAONICU VEĆ SADA!