Oduvijek sanjate o uređenju kupaonice baš po svom ukusu? Imate u glavi otprilike vizualizirano kako vaša kupanica iz snova izgleda, ali niste sigurni kako zadržati jedinstveni stil? Pročitajte više o 7 različitih stilova kupaonica te kako uklopiti elemente i zadržati jedinstveni stil vaše oaze mira.

Prostrano uređena kupaonica s tuš panelom crne bojeProstrano uređena kupaonica s tuš panelom crne boje

Uređenje kupaonice jednako je važno kao i uređenje ostatka prostora ako uzmemo u obzir da je kupaonica mjesto gdje se na ovaj ili onaj način volimo opuštati. S obzirom da smo već spomenuli važnost ravnopravnosti kupaonice, iako je obično najmanja prostorija u domu, važno je da joj posvetimo jednaku pažnju. Iz tog vam razloga donosimo najbolje ideje za uređenje kupaonice te stilove kupaonica s kojima ne možete pogriješiti.

Nakon što smo vam dali 5 savjeta za make-over vaše kupaonice red je da vam približimo i stilove u kojima možete urediti svoju kupaonicu.

KAKO ODABRATI STIL KUPAONICE?


Kratko i jasno.

Prvo pravilo - izvucite najviše iz svog prostora što znači da izbjegavate moderne i neobične geometrijske oblike ako vam je kupaonica manje veličine. Drugo pravilo - uredite je po osobnom ukusu jer ste ipak vi ti kojima će boravak u kupaonici biti dio svakodnevice. Treće pravilo - pazite na uvjete, dimenzije i stil ostatka doma kako bi dobili cjelokupni vizualni dojam te stvorili skladnost i ravnotežu. U današnjim brojnim mogućnostima i sve većoj slobodi u kreativnosti postoje mnogi stilovi, a mi ćemo navesti neke od najpopularnijih.

Moderno uređena kupaonica s crnim pločicama bijelog uzorkaModerno uređena kupaonica s crnim pločicama bijelog uzorka

1) MODERAN STIL KUPAONICE

Karakterizira ga prostranost, a uz klasične elemente često se koristi i određeni namještaj kako bi se stvorio dojam ležernosti i komfora. Veliku ulogu imaju i elementi te sanitarna oprema koja može biti u ravnim, strogim crtama ili pak neobičnim zakrivljenim i asimetričnim oblicima. Elementi su obično velikih dimenzija. Ovakav stil kupaonice obilježavaju pažljivo odabrani detalji i moderna tehnološka rješenja od kojih se posebice ističu WC školjke s Rimless tehnologijom koje karakterizira moderan i minimalistički dizajn te učinkovitost i ušteda vode. Kade i klasične tuš kabine zamijenjene se stakleno ograđenim tuševima s podnim pločicama koji često imaju implementirano podno grijane.

Moderno uređeno kupaonica s visećom bazom sive mat boje i ugradbenim umivaonikomModerno uređeno kupaonica s visećom bazom sive mat boje i ugradbenim umivaonikom

2) MINIMALISTIČKI STIL KUPAONICE

Ako je vaša kupaonica kandidat za minimalistički stil, to znači da želite dobiti optimizirani prostor s minimaliziranim kupaonskim aparatima i elementima. Kao i kod kupaonica modernog stila, WC školjke s Rimless tehnologijom odlično odgovaraju i u minimalističko uređene kupaonice. Minimalizam kao stil daje osjećaj udobnog, praktičnog i modernog dizajna. Ovaj stil obično ima stroge linije i jednostavne oblike i boje. Karakterizira ga samo osnovan namještaj i pribor. Minimalizam je stil koji je inspiriran prirodom, pa su tako drvene, zemljane i kamene teksture odlične kao zasebni ili kombinirani elementi u kupaonici. Prilikom odabira boja preporučuje se koristiti nježne ili neutralne boje poput bijele, bež, svjetlo plave i sive.

Minimalno uređena kupaonica s smeđom visećom bazom i bijelim umivaonikomMinimalno uređena kupaonica s smeđom visećom bazom i bijelim umivaonikom

3) RUSTIC STIL KUPAONICE

Ovaj stil inspiriran je okolišem pa ga karakteriziraju topli tonovi poput smeđe i zelene boje te cvjetnih uzoraka bez umjetnih materijala. Važnost odabira materijala istaknuli smo u našem vodiču za renovaciju kupaonice. Kupaonski elementi izrađeni su od grubljeg ili laganijeg drva, a namještaj dolazi obično bez dodatnih lakiranja kako bi se maksimalno postigao osjećaj topline i prirodne ljepote. Podovi su uobičajeno drveni te u slučaju kupaonice i lakirani zbog lakšeg održavanja, iako se danas mogu pronaći razne varijacije pločica s vjernom imitacijom drva. Iznimnu važnost imaju detalji poput cvijeća ili zavjesa u istome stilu. Važno je istaknuti da je za rustic stil kupaonice nužno da je i cijeli dom u istom stilu. Zamislite samo zbrku rustične kupaonice i PVC prozora.

Rustik uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drvetaRustik uređena kupaonica s pločicama u imitaciji drveta

4) INDUSTRIJSKI STIL KUPAONICE

Dominantni materijali u ovom stilu su sirovi uzorci poput metala ili kamena. Moglo bi se reći da je ovaj stil vrlo sličan onom minimalističkom zbog minimalnih elementa koje možemo pronaći u takvoj kupaonici. Vizualni dojam možemo naglasiti okvirima u metalnim ili brončanim bojama, drškama za ladice i ormarima. Boje koje će dočarati ovaj stil su obično hladnije i grube poput sive, bijele, crne i indigo plave te ljubičaste i zelene boje. Također, podovi vrlo često dolaze u imitaciji betona, ali i kao drvena podloga s efektom “istrošenosti”. Naravno, iako njime dominiraju hladne boje, industrijski stil ne isključuje i ostale tonove. Npr. ako ubacimo još neku topliju boju poput žute ili kombiniramo s određenim drvenim detaljima, možemo postići odličan sklad industrijskog stila s elementima rustikalne topline.

Industrijski stil uređenja kupaonice s namještajem industrijskog oblikaIndustrijski stil uređenja kupaonice s namještajem industrijskog oblika

5) VINTAGE STIL KUPAONICE

Vintage stil kupaonice bi nas trebao nostalgično podsjećati na nekadašnja vremena kada nije bilo toliko užurbanosti i hladnoće... Kada su detalji bili dio svakog doma te su stvarali toplinu i poseban ugođaj. Čest uzorak u kupaonicama znaju biti geometrijski oblici na tkaninama ili oni u obliku tapeta te elementi koji su bili tipični u 50-ima. Vrlo često upečatljiv detalj predstavljaju velike i visoke slavine za kade i umivaonike kao i ovalni oblici kada i umivaonika. Ovaj stil karakteriziraju zidovi u bojama kao što su isprano zelena ili plava boja te jednobojne pločice ili pločice raznih uzoraka. Podovi su obično jednobojne pločice ili pločice s raznim geometrijskim oblicima.

Vintage stil kupaonice s pločicama bijele boje i zelenog uzrokaVintage stil kupaonice s pločicama bijele boje i zelenog uzroka


Klasika predstavlja nešto bezvremensko, uobičajeno pa tako i u smislu kupaonica možemo reći da je klasičan kupaonski namještaj pun oblina, zakrivljenih rukohvata i detalja jednostavnih boja. Ovo je stil koji nudi stabilnost i skladnu kompoziciju u neutralnim bojama i s mnogo svjetla čime se dobiva dojam elegancije i profinjenosti. Podne i zidne obloge obično su u prirodnim tonovima poput drva, kamena ili mramora, a odlično se slažu i s toplim bojama kao što su žuta i crvena.

Vintage stil kupaonice s viskom miješalicom i visećom bazomVintage stil kupaonice s viskom miješalicom i visećom bazom

7) MEDITERANSKI STIL

Mediteran nam simbolizira more, sunce, lavandu, bor, maslinu, ribe, brodice… I upravo bi nas ta priroda i okolina trebala voditi prilikom uređenja kupaonice. Ovo je stil čistih linija, elegantnih elemenata i toplih svjetlijih boja koje bi nas trebale podsjećati na opuštajuću klimu Mediterana. Najčešće korištene boje su bijela, koja nam daje osjećaj čistoće te se često kombinira s mornarsko plavom bojom pločica, pješčano smeđom ili bojom lavande. U takvim kupaonicama često možemo pronaći razne morske motive na zidnim pločicama ili u detaljima poput sidra, riba, lavande, školjka koje upotpunjuju mediteranski duh. Dodatni morski efekt istaknuti će keramičke ili kamene vaze te posebne zdjelice za sapun. Kao efektna podna obloga odličan odabir su mozaik pločice.

Kupaonica u mediteranskom obliku s plavim pločicamaKupaonica u mediteranskom obliku s plavim pločicama


ŠTO NAKON ODABIRA STILA KUPAONICE?

Sugeriramo da nakon odabira stila kupaonice odaberete koje ćete podne i zidne obloge postaviti. Za kupaonice koje su najviše izložene vodi i vlazi preporučujemo protuklizne podne pločice o kojima smo već detaljno pisali na našem blogu. Također, preporučljivo je obložiti zid keramičkim pločicama zbog koncentracije vlage koja može dovesti do stvaranja gljivica na zidu ili čak i njegovog pucanja. Također, značajna prednost im je u laganom održavanju.

Sive protuklizne pločice u kupaonici s crnom stojećom kadomSive protuklizne pločice u kupaonici s crnom stojećom kadom

VAŽNOST ODABIRA BOJE…

Boje su izuzetno bitan faktor jer utječu na cjelokupan ambijent i osjećaj koji ćemo imati prilikom boravka u prostoru. Obratite pozornost na prirodno svjetlo koje prodire u kupaonicu, ali i samu veličinu kupaonice. Naime, ako kupaonica nije prirodno osvijetljena ili je prostorno manja savjetujemo vam da ne birate tamnije kao niti presvijetle boje osim, naravno, ponekih detalja koje želite istaknuti. Prilikom odabira boja vrlo je važan i izbor elemenata koje ćete ugraditi u svoju novu kupaonicu kako bi se izbjegla monotonost i postigao ugodan vizualni efekt.

Kupaonica uređena u svijetlom tonu s bijelim kupaonskim namještajemKupaonica uređena u svijetlom tonu s bijelim kupaonskim namještajem

ZAKLJUČAK


Razni stilovi nam daju široki izbor u odabiru savršene kupaonice u kojoj ćemo i najmanji prostor pretvoriti u našu najdražu oazu mira. Vrlo je važno i pripaziti na dizajn interijera ostatka doma kao i na prostorna i ostala ograničenja. Svaki stil ima svoju priču iza koje se krije i naša osobnost. Bitno je naglasiti da se svaki stil uz malo mašte, znanja i vještine može pomiješati s drugim. Tako možete izbjeći striktno ograničavajuće pravilo određenog stila. Ipak, prilikom kombinacije dvaju stilova valja biti vrlo oprezan.

Nakon odabira stila preporučujemo razmišljati o funkcionalnim stavkama poput kvalitetnih i otpornih zidnih i podnih obloga. Također, razmislite i o tome kako uskladiti neophodne elemente poput perilice za rublje ili WC školjke sa stilom kupaonice te kako cijelom prostoru osigurati dovoljno svjetla i prostranosti. Nakon ovakvih ideja vrijeme je da posjetite Fero-Term webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu.