Svi zimi volimo biti u toplom, ali ne želimo da nam grijanje donese "propuh" u novčaniku. Kako grijati dom i istovremeno štedjeti? Jednostavno - pametnom regulacijom sustava grijanja!

Crni sobni termostat postavljen na bijeli zid pored prekidača za svjetlo.Crni sobni termostat postavljen na bijeli zid pored prekidača za svjetlo.

Istraživanja su pokazala da donosimo kvalitetnije odluke - i zadovoljniji smo njima - kad pri odlučivanju imamo manje izbora. A znajući da, prema nekim izvorima, čovjek dnevno donese čak 35 tisuća odluka (po jedna odluka svake dvije sekunde!), ono što nam uistinu treba jest odmor od odlučivanja. I manji izbor; što manje odluka moramo dnevno donijeti, tim bolje, tim su bitne odluke kvalitetnije.

Uzmimo, na primjer, grijanje

Kad uključiti grijanje? Kako održavati temperaturu prostorija? Koje prostorije zagrijati više, a koje manje? Kako to postići? Kad isključiti grijanje? Otvoriti prozore da se prostorija rashladi ili ne? Kako uštedjeti na grijanju? 
Toliko pitanja - i tako svakog dana. Sve to samo dodatno opterećuje naš mozak, oduzima nam dragocjeno vrijeme i smanjuje naš kapacitet donošenja kvalitetnih odluka - barem kad su u pitanju bitne odluke. 
Ne bi li, stoga, bilo pametno odluku o grijanju - koja definitivno spada među bitne - donijeti odmah, a ne zamarati se donošenjem odluka na tu temu iz dana u dan? I kad jednom donesete odluku, da se više ne morate ponovno zamarati time? 

Naravno da bi bilo pametno. Ali kako to napraviti?  

Tako da promijenite način razmišljanja o regulaciji sustava grijanja.

Bijeli termostat postavljen na zid krem boje u dnevnom boravku odmah do stepenica.Bijeli termostat postavljen na zid krem boje u dnevnom boravku odmah do stepenica.

Regulacija sustava grijanja - što je to?

Regulirati sustav grijanja znači nadgledati ga i brinuti se da svaka prostorija bude u određeno vrijeme zagrijana na točno određenu temperaturu. To možete raditi sami - uključivati, gasiti, provjeravati stanje na termometru, provjetravati - ili to možete prepustiti uređajima koji sav taj posao mogu obaviti umjesto vas i tako vas rasteretiti. Mi smo uvijek za ovu drugu varijantu. I vi ste? Onda nastavite čitati i provjerite kako to postići.

Počnimo s osnovama. Svi želimo da su nam tijekom sezone grijanja prostorije u domu zagrijane na točno odgovarajuću temperaturu. Što to znači? Kupaonica je mjesto gdje ćemo često biti u "kostimu" u kojem smo rođeni, stoga je logično da će to biti najtoplije mjesto u svakom domu - stručnjaci preporučuju da kupaonice zagrijemo na 24oC. Prostorije u kojima boravimo preko dana trebale bi biti zagrijane na temperaturu između 21 i 22oC, a spavaće sobe na 18oC; hodnici i predsoblja mogu biti i stupanj-dva hladniji od spavaćih soba. 

Ali vi nemate vremena trčati od sobe do sobe s termometrom u ruci, provjeravati temperaturu i mehanički podešavati glave radijatora u svakoj prostoriji da biste postigli idealne uvjete, zar ne? I pritom stalno razbijati glavu koja temperatura odgovara određenoj brojci na glavi radijatora (i to ćemo "dešifrirati" malo kasnije u tekstu). Za početak, umjesto termometra vama treba kvalitetan - termostat.

Bijeli termostat postavljen pored prekidača za svjetla u hodniku.Bijeli termostat postavljen pored prekidača za svjetla u hodniku.

Termostat, osnove 

Svi smo se u životu susretali s raznim vrstama termostata, često i nesvjesni njihovog postojanja. Termostati tako vrijedno rade u automobilima, glačalima, strojevima za pranje rublja, bojlerima... Sobne termostate, s druge strane, često doživljavamo kao "onaj aparatić na zidu na kojem se bojiš pritisnuti bilo koju tipku jer se onda sve poremeti". Šalimo se, ali prije su digitalni termostati, naročito oni prvi, izazivali strahopoštovanje jer je malo tko u obitelji znao pravilno njima rukovati, kamoli programirati ih. 

Danas to više nije tako.

Termostat je uređaj pomoću kojeg reguliramo temperaturu u sustavu grijanja - to je najjednostavnija definicija. Sobni termostati, o kojima pišemo, zaduženi su za održavanje konstantne temperature u prostoriji - ili u više njih, ako je riječ o stanu ili kući. Kad unesemo željenu temperaturu, termostat uključuje kotao ili pumpu centralnog grijanja kako bi prostor zagrijao na tu temperaturu. Kad se željena temperatura dostigne, termostat to percipira i isključuje grijaće tijelo. Kad putem osjetnika (senzora) primijeti da temperatura u prostoriji pada, termostat ponovno uključuje grijaće tijelo. 

Vrste sobnih termostata

Sobni se termostati dijele u dvije osnovne vrste: mehaničke i digitalne. Mehanički termostati dobro su nam poznati: njihov smo kotačić za regulaciju temperature svi imali pod prstima. Jednostavni su i izgledom i konstrukcijom; temperaturu detektiraju uz pomoć bimetalne trake - kako se temperatura mijenja, tako se traka širi ili skuplja i zahvaljujući tom se procesu grijanje uključuje ili isključuje. Njihova je osnovna namjena održavanje određene temperature i to uspješno obavljaju. Rukujete li njime pravilno i pametno regulirate temperaturu, i mehanički će vam termostat pomoći da uštedite na potrošnji energije, samim time i uštedite novac (od 7 do 15 posto manji računi).

Crni termostat postavljen na bijeli zid u hodniku pored biljkeCrni termostat postavljen na bijeli zid u hodniku pored biljke


Ali analogni termostati ipak nisu precizni poput digitalnih termostata, koji su također namijenjeni održavanju temperature u prostoru ali - za razliku od mehaničkih - prikazuju i trenutnu temperaturu, precizniji su pri mjerenju i brži u reakciji. 

Stepenicu više u priči o regulaciji grijanja predstavljaju programabilni digitalni termostati, koji su postali standard pri opremanju novih nekretnina. Njima je moguće puno učinkovitije upravljati grijanjem; većina ih ima unaprijed uprogramirane načine rada, na dnevnoj i tjednoj bazi, koje je moguće vlastoručno izmijeniti i prilagoditi vlastitim potrebama do najsitnijih detalja. Kao primjer možemo uzeti digitalni termostat Terma ST 04, koji služi za automatsku vremensku kontrolu temperature grijanja ili hlađenja prostora te nudi mogućnost upravljanja radom uljnih, plinskih ili kotlova na pelet, cirkulacijskim crpkama te termičkim i zonskim ventilima. Zahvaljujući većem broju podesivih parametara, ovaj digitalni termostat omogućava učinkovito upravljanje sobnom temperaturom.

Programabilni digitalni termostati ipak imaju jednu manu - korisničko sučelje nije u duhu 21. stoljeća, u potpunosti prilagođeno korisniku. Stoga su inženjeri i dizajneri korisnicima ponudili WiFi termostate, koji korisniku donosi čitav niz novih, donedavno nezamislivih mogućnosti. Tako u Fero-Termovoj ponudi možete pronaći Terma ST-05, regulator grijanja najnovije generacije, čiji je popis mogućnosti duži od popisa za kupnju novopečenog osvajača milijunskog jackpota. 

Zvuči impozantno? Slažemo se. WiFi termostati (ili regulatori grijanja) sve postavke vezane za grijanje vašeg doma čine dostupnima na dodir prsta, preko vašeg mobitela, i omogućuju vam da na lak i jednostavan način nadzirete i upravljate grijanjem. Oni će vam prezentirati trenutnu potrošnju, ali i predvidjeti koliko ćete trošiti. Jer - umreženi su. Pa se tako sustavom grijanja može upravljati vođeno vanjskom temperaturom, pomoću osjetnika vanjske temperature ili daljinski, izravno prema podacima meteorološke službe. 

Uz sobne, postoje još neke vrste termostata koje u kućanstvu koristimo za reguliranje sustava grijanja, poput termostata za ventilokonvektore ili termostata za podno grijanje

Posebno poglavlje zaslužuju i termostatske glave za radijatore. Riječ je o vrlo korisnim napravama koje se montiraju na radijator, a zadatak im je postići i održavati željenu temperaturu. Sigurno ste primijetili da brojevi na termostatskim glavama nikad ne predstavljaju temperaturu, već neku okvirnu brojčanu vrijednost, najčešće od 0 do 5. Razlog tome je činjenica da je svaka prostorija koja se grije različita, a senzor unutar termostatske glave reagira na niz čimbenika (toplina iz radijatora, hladni zrak od vanjskog zida, temperatura vode...), stoga nije moguće sasvim precizno, u stupanj, odrediti temperaturu. "Prevedeno", te brojke na termostatskoj glavi znače sljedeće: 0 znači da je radijator isključen (simbol zvjezdice * predstavlja zaštitu od smrzavanja), broj 1 predstavlja zadanu temperaturu između 12 i 15°C, broj 2 od  17 do 18°C, broj 3 predstavlja temperaturu između 19 i 21°C, broj 4 od 22 do 24°C, a broj 5 znači da radijator radi punom snagom. 

Klasične termostatske radijatorske glave najčešće su mehaničke, ali sve su popularnije i pametne termostatske glave koje koriste WiFi vezu i kojima je moguće upravljati putem mobitela. Kod klasičnih, glava je punjena tekućinom, gelom ili plinom (senzor), a područje namještanja temperature je od 7 do 30 °C, dok je kod digitalnih to područje nešto šire, od 5 do 35 °C.

Kako najbolje pozicionirati sobni termostat

Kao što smo već spomenuli, senzor unutar termostata reagira na vanjske utjecaje, stoga je važno sobni termostat postaviti na unutarnji zid (kako njegov senzor ne bi "zbunjivala" hladnoća vanjskog zida), daleko od grijaćih tijela, ventilacijskih otvora i prozora (iz kojih može strujati hladan zrak ili prodirati sunčeva toplina). Sobni termostat ne bi smio biti ni zaklonjen namještajem, a trebalo bi ga postaviti na visinu od 150 do 160 centimetara od razine poda.

Crni termostat postavljen na zeleni zid u kutu dnevnog boravka.Crni termostat postavljen na zeleni zid u kutu dnevnog boravka.

Kako pravilno regulirati sobnu temperaturu

Želite li da je vaše kućanstvo dobro zagrijano, a istovremeno želite uštedjeti na računima za grijanje, vaš sustav grijanja mora učinkovito funkcionirati. To znači da je, recimo, bolje da vaš  kondenzacijski bojler radi punom snagom neko vrijeme, nego da se uključuje svako malo kako bi se temperatura digla za jedan stupanj. 

To ćete postići pametnim programiranjem sobnog termostata

Prije spavanja bi bilo idealno podesiti nižu temperaturu: 16oC je temperatura ispod koje će se rijetko živa u termometru zimi spustiti unutar dobro izoliranog doma, što znači da će se bojler tijekom noći rjeđe uključivati. Programirajte sobni termostat da počne grijati vaš dom 30 minuta prije no što se obitelj budi, tako da će vas prostorije dočekati ugodno ugrijane (posebno je važna topla kupaonica). Nekih 15 minuta prije odlaska no što odlazite na posao, termostat neka smanji grijanje na 16-17 stupnjeva i održava ga na toj razini do 30 minuta prije nego se vratite s posla. Ako imate sustav koji uključuje sobni termostat i termostatske glave na zasebnim grijaćim tijelima, dodatno ćete uštedjeti postavljanjem idealnih temperatura za svaku prostoriju zasebno: prostorije u kojima se ne boravi (predsoblja, hodnici) mogu biti nekoliko stupnjeva hladnije od dnevnog boravka ili kuhinje, dok kupaonica mora biti 2 do 3 stupnja toplija od dnevnog boravka. 

Najbolja kombinacija 

Sobni termostat nije svemoguć, stoga je najbolje upariti ga s termostatskim glavama za radijatore - prostor će tako biti idealno ugrijan, a računi za grijanje manji. 

Zašto je tome tako? Kao što znate, sobni termostat mjeri temperaturu sobe u kojoj je smješten - obično je to dnevna soba. Ako je želite zagrijati na 22°C, termostat šalje signal bojleru da radi dok se ne postigne željena temperatura. Istovremeno rade i radijatori u svim ostalim prostorijama - neke su prostorije manje, pa će temperatura u njima biti veća nego u dnevnoj sobi, a neke će se prostorije potpuno nepotrebno grijati (hodnici, spavaća soba). Tako bespotrebno trošite energiju i novac. Ugradnjom termostatskih glava za radijatore, sami određujete pri kojoj se temperaturi radijator isključuje - i tako štedite. Uštede mogu biti značajne: stručnjaci su izračunali da pametnom regulacijom sustava grijanja možete uštedjeti čak do 30 posto energije. Preračunate li tu uštedu u mjesečni novčani iznos, pa pomnožite s brojem mjeseci tijekom kojih koristite grijanje, shvatit ćete da se ugradnja pametnih regulatora sustava grijanja itekako isplati! Pronađite svoj idealni termostat na webshopu ili u Fero-Term poslovnici.

Terma termostat postavljen u dnevnom boravku iznad kauča.Terma termostat postavljen u dnevnom boravku iznad kauča.