Ako ste pripadnik generacije X, sigurno se sjećate vremena kad smo zimi po kući uredno nosili trenirke i deblje pulovere. Razlog je bio jednostavan: štedjela se energija, stoga su temperature u sobama bile daleko niže nego što je to danas. Sustavi grijanja i hlađenja 21. stoljeća donose neke nove standarde, prilagođene potrebama modernih obitelji. 

Klima koja je postavljena na bež zid u blagavaoni iznad blagavonskog stola i četiri stoliceKlima koja je postavljena na bež zid u blagavaoni iznad blagavonskog stola i četiri stolice

Danas je normalno očekivati da ćete i zimi u stanu ili kući nositi kratke rukave, a česte su i situacije da su u prostoriji zimi prozori otvoreni "na kip", iako je uključeno grijanje. Isto tako, ljeti najčešće radimo u klimatiziranim prostorima, stoga i kod kuće koristimo klima uređaje kako bismo rashladili prostor. Računi za režije vjerno odražavaju taj naš životni stil, ali donedavno nas iznosi računa nisu sprječavali da grijanje ili hlađenje "odvrnemo" na najjače.

 

Ali trenutna geopolitička situacija sugerira da bismo ipak trebali početi opreznije pristupati sobnim termostatima. Tržište energenata je poljuljano, a cijene energije probijaju granice. Sukladno tome, i iznosi režija postaju sve viši - što nalaže da se počnemo odgovornije ponašati kad je potrošnja električne energije u pitanju.

U ovom ćemo tekstu pokušati odgovoriti na pitanje koje muči mnoge: "Kako ugodno rashladiti stan ili kuću, a pritom potrošiti što je manje moguće energije?" To ćete uspjeti samo budete li se pridržavali nekoliko jednostavnih pravila; poštujući ta pravila, životni će vam prostor biti ugodne temperature, a iznosi režija i dalje će biti podnošljivi.

1. Izaberite odgovarajući klima uređaj


Kad birate klima uređaj, nemojte ga izabrati samo zato što je na akciji u nekom velikom trgovačkom centru. Cijena uređaja je često najvažniji čimbenik na osnovu koje se odlučujete na kupnju, ali to ne smije biti i JEDINI razlog. Najvažnije je nabaviti aparat čija snaga hlađenja odgovara vašem prostoru i koji je visoke energetske klase, što jamči manju potrošnju. Osim toga, preporuka je da klima uređaj kupite od pouzdanog dobavljača koji će vam dati višegodišnje jamstvo i ima razgranatu i pouzdanu servisnu mrežu.

Terma klima koja se nalazi na zidnim panelima u spavaćoj sobiTerma klima koja se nalazi na zidnim panelima u spavaćoj sobi

2. Klima uređaj pozicionirajte pravilno

Želite li uštedjeti na potrošnji energije, jedna od najvažnijih stvari jest pravilno pozicioniranje vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja. Idealna pozicija unutarnje jedinice bila bi na jednom od kraćih zidova prostorije, tako da puše prema dužoj strani prostorije, paralelno sa zidnom stijenom na kojoj su staklene površine (prozori i balkonska vrata). Također, unutarnju jedinicu treba postaviti tako da sunčeve zrake ne padaju direktno na nju. Vanjsku jedinicu treba instalirati na prozračnom prostoru, po mogućnosti u hladu, na udaljenosti od 3 do 5 metara od unutarnje jedinice. Ako se klima uređaj često koristi i za grijanje, vanjsku jedinicu treba postaviti tako da vjetar ne puše direktno u ventilator jer to smanjuje efikasnost rada. Želite li da vaša klima diše punim plućima, direktno ispred vanjske jedinice ne bi trebale stajati prepreke poput zidova ili pregrada.

Terma klima koja se nalazi na bijelom zidu u dnevnom boravkuTerma klima koja se nalazi na bijelom zidu u dnevnom boravku

3. Ne štedite pri instalaciji klima uređaja


Nastojeći uštedjeti poneku kunu, neki ljudi se odlučuju za samostalnu instalaciju ("Pa ima video o tome na YouTubeu!") ili to povjere nekom poznaniku, "uradi sam" majstoru. To nije preporučljivo iz dva razloga. Prvi je da nestručnom instalacijom možete izgubiti jamstvo, a drugi je moguća pojava čitavog niza problema uzrokovanih pogreškama pri instalaciji. Stoga instalaciju prepustite stručnjaku, a račun ovjeren žigom instalatera sačuvajte uz jamstveni list. Najbolje je klima uređaj instalirati u rano proljeće ili u jesen, jer za ljetnih mjeseci je vrlo teško doći do instalatera koji bi to stručno obavio.


4. Nemojte bespotrebno uključivati i isključivati uređaj


Stalno "igranje" daljinskim upravljačem klime može značajno povisiti račun za potrošnju električne energije. Stoga radije odredite željenu temperaturu i pustite da klima uređaj dosegne i održava tu temperaturu. Također, ne postavljajte prenisku željenu temperaturu. Za ljetnih ćete se vrućina osjećati ugodnu u prostoru rashlađenom na 25°C, stoga uistinu nema potrebe mučiti uređaj (i rasipati energiju) podešavajući ga na 18°C. 

Klima montirana na zidne smeđe zidne paneleKlima montirana na zidne smeđe zidne panele

5. Redovito servisirajte klima uređaj


Održavanje klima uređaja također će se odraziti na iznosu vaših režija. U pravilu, klima uređaj bi trebao proći redoviti godišnji servis, koji treba prepustiti stručnoj osobi. Pečat u jamstvenoj knjižici nakon obavljenog redovitog servisa temelj je za ostvarivanje prava iz dogovorenog jamstva, ali isto tako jamči i da će vaša klima dugo i pouzdano raditi.

6. Nabavite inverterski klima uređaj


Moderna tehnologija za moderna vremena - tako bi trebao glasiti moto za inverterske klima uređaje. Inverterska tehnologija je napredna tehnologija upravljanja motorom, odnosno rashladnim kompresorom koji se nalazi u vanjskoj jedinici klima uređaja. Najjednostavnije rečeno, elektronika i frekventna regulacija opterećenja (ovisno o razlici temperaturnih vrijednosti) omogućava kontrolu rada brzine motora, tj. kompresora. To praktično znači da pri pokretanju klima uređaja kompresor radi punom snagom, čak i do 130 posto normalne, kako bi što prije rashladio prostor. Kako se temperatura prostora bliži željenoj, snaga rada klima uređaja se smanjuje. Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji, kompresor tada održava postignutu temperaturu i tu se ostvaruje najveća ušteda energije. Terma Arbora serija klima uređaja dobar su primjer kvalitetnih inverterskih uređaja koji će vam pomoći da ugodno rashladite životni prostor i pritom još i uštedite.

 

Kao što vidite, odgovornim je ponašanjem moguće i rashladiti dom i štedjeti na potrošnji električne energije. U poslovnicama Fero-Terma i u našem webshopu možete pronaći brojne modele klima uređaja za svoj dom, kao i bogat izbor dodatnog i rezervnog pribora za klima uređaje. Na vama je samo da izaberete onaj pravi!

Najnovije na našem blogu

Kuhinja

Sve što trebaš znati o keramičkim sudoperima

Odabir pravog kuhinjskog sudopera ima ključnu ulogu u stvaranju funkcionalne i estetski privlačne kuhinje.
Ovdje možeš saznati sve o keramičkim sudoperima, fokusirajući se na njihovu dugotrajnost, jednostavnost održavanja te eleganciju koju donose tradicionalnom stilu kuhinje.

Zidni paneli

Kako Voxort akustični paneli poboljšavaju tvoj dizajn interijera

U ovom blogu istražit ćemo Voxort akustične panele i otkriti kako ovi inovativni elementi uređenja prostora mogu značajno obogatiti tvoj interijer.

Kupaonica

Zlatarevo kupaonsko zlato

Zlatna se boja vraća u kupaonice na velika vrata. Evo kako birati kupaonske artikle u zlatnoj boji i s ukusom urediti kupaonicu!

Grijanje

Da vas grijanje ne brine, tu je - dizalica topline!

Pomoću dizalica topline postižu se značajne uštede pri grijanju i hlađenju prostora te pripremi tople vode. Stoga nije čudno da su dizalice topline pravi hit na tržištu - pročitajte kako bi se mogle uklopiti i u vaš sistem grijanja.