Iako toga vjerojatno niste ni svjesni, pločice koje odaberete za uređenje svoje terase ili balkona puno govore o vama. Jeste li otvoreni prema novim stvarima ili tradicionalnog seta vrijednosti? Draža su vam sjećanja ili maštanje o budućnosti? Više volite geometrijske linije ili crtanje slobodnom rukom? Izaberite pločice i otkrijte!

Vanjska terasa s bijelim vrtnim namještajem, vanjskim tušem i pločicama u imitaciji kamena.Vanjska terasa s bijelim vrtnim namještajem, vanjskim tušem i pločicama u imitaciji kamena.

Kad otvorite balkonska ili vrata koja iz dnevne sobe vode na terasu, atraktivno opremljen balkon ili terasa trebali bi organski slijediti dizajn unutarnjeg prostora, biti njegov logični nastavak. Terasa, balkon, dvorište, tratina iza kuće... sve su to prostori idealni za druženje i za opuštanje. Ali prije nego se opustimo, valja te prostore urediti, učiniti ih istovremeno i privlačnima i funkcionalnima.

Počnimo od - stola.

Stol za kojim se okuplja cijela obitelj jedan je od najvažnijih komada namještaja u svakom domu. Stol nije važan samo kad je obitelj u pitanju, za stolom često ugošćujemo i prijatelje i drage nam ljude. Vjerojatno nema komada namještaja koji bi, da može, ispričao zanimljivije priče: gotovo sve najvažnije stvari u našem obiteljskom i društvenom životu događaju se za stolom.

Zašto si onda ne biste priuštili stol za kojim ćete se moći opustiti i uistinu uživati u druženju s ljudima koje volite?

Porculanski stol sjajan je izbor ako želite kvalitetan i funkcionalan stol koji će istovremeno u vašem prostoru izgledati poput umjetničkog djela. Jer porculanski je stol nešto neočekivano u blagovaonici, otklon od uobičajenog drvenog ili staklenog stola, decentni detalj koji prostoriju suptilno pretvara u oazu luksuza. Ako ste kuhinju ili blagovaonicu opločili keramičkim pločicama, porculanska ploča stola može postati lijepi nastavak sjajne dizajnerske priče, ona će samo zaokružiti sveukupni dojam, postati svojevrsna točka na "i" vizualnog identiteta prostora.

Bijeli blagavaonski porculanski stol s crnim stolicama na terasi s pogledom na prirodu.Bijeli blagavaonski porculanski stol s crnim stolicama na terasi s pogledom na prirodu.

Porculanski stol oplemenjuje prostor

Porculanski stolovi savršen su spoj vrhunske porculanske ploče i sofisticiranog postolja. Osim luksuznog izgleda u imitaciji mramora, mat ili sjajne završne obrade, porculanska je ploča izuzetno otporna na udarce, ogrebotine i mrlje, a jednostavna je za čišćenje poput keramičkih pločica. Upravo je porculanska ploča jedan od glavnih aduta ovih stolova; naime, poznato je da se porculan razlikuju od "obične" keramike po udjelu komponenti od kojih je izrađen, kao i po proizvodnom procesu (viša temperatura pečenja, veći tlak). Sve to porculansku ploču čini čvršćom i trajnijom od keramičke. Postotak upijanja vode bitno je manji, a zbog manjeg postotka upijanja vode porculanske su ploče puno otpornije na smrzavanje i samim time pogodnije za sve vanjske prostore. Imajući to na umu, možete se pouzdati u to da će vas vaš stol vjerno godinama služiti i izgledati jednako dobro kao prvoga dana, postavili ga u blagovaonicu ili na natkrivenu terasu.

Bijela porculanska ploča s crnim postoljem postavljena na vanjsku terasu s pogledom na more.Bijela porculanska ploča s crnim postoljem postavljena na vanjsku terasu s pogledom na more.


Da dizajnerska priča o keramičkim stolovima ne bi bila na "klimavim nogama" brinu se atraktivno osmišljena metalna postolja. Sve su verzije postolja modernog dizajna i sofisticiranih linija te s porculanskom pločom čine skladnu cjelinu. U ponudi je više verzija metalnih postolja i ploča za stol - što vam omogućava da kreirate stol jedinstvenog dizajna. Ploča se nivelirajućim vakuumskim priljepcima jednostavno pričvršćuje za postolje, što montažu stola čini izuzetno jednostavnom. Porculanska ploča Porculanska ploča za stol Concepto Round Titanium Black, imitacije mramora i mat završne obrade, sjajno će izgledati u vašem interijeru, ali i natkrivenom prostoru terase ili vrta. Sljubljena s postoljem po vašem ukusu, postat će središnja točka okupljanja vaše obitelji i prijatelja.

Upravo mogućnost smještanja vašeg novog porculanskog stola u natkriveni prostor balkona, terase ili vrta otvara pitanje uređenja tih prostora. Lijepo uređeni vanjski prostori estetski su nastavak skladno uređenih interijera, vanjski i unutarnji prostori se međusobno nadopunjuju. Evo kako ih učiniti atraktivnima!

Izaberite idealne pločice za terasu

Bez obzira planirate li samo obnoviti balkon ili projektirate terasu "od nule", jedna od bitnijih stvari koje ćete trebati izabrati su - keramičke pločice. A priča o pločicama za vanjske prostore malo se razlikuje od priče o pločicama za unutarnje uređenje; svaka ima svoje zakonitosti.

Kad birate pločice kojima ćete opločiti balkon ili terasu, važno je prvo znati odgovore na pitanja poput "Jesu li pločice izdržljive?", "Jesu li sigurne, otporne na klizanje?", "Mogu li pločice izdržati niske zimske temperature?"...

Protukliznost je jedna od najvažnijih kvaliteta kad su pločice za vanjske prostore u pitanju. Jer činjenica je da će balkonske i pločice na terasi često biti mokre, bilo od kiše ili snijega, bilo od prolivene vode ili možda soka. A tad je važno biti siguran da se balkon ili terasa neće pretvoriti u "klizalište"... Da se to ne bi dogodilo, važno je provjeriti koeficijent protukliznosti pločica. Taj se koeficijent označava slovom R i brojem, a istaknut je na pakiranju. Što je broj viši, to je veća protukliznost. Za vanjske natkrivene prostore dovoljne su pločice faktora protukliznosti R9 i R10, dok se za nenatkrivene vanjske prostore preporučuju pločice oznaka R11 i više.

Retro pločice za terasu s retro namještajem i metalnim stolom i stolicama za van.Retro pločice za terasu s retro namještajem i metalnim stolom i stolicama za van.

Što otpornije, to dugovječnije

Druga važna stvar kod vanjskih pločica je podatak o upijanju vode. Keramičke pločice u pravilu upijaju malo vode, stoga se i postavljaju u kuhinje i kupaonice; kod vanjskih je pločica to još i važnija kvaliteta jer bi se pločice koje upijaju više vode zimi mogle smrznuti i puknuti. Vanjske su pločice u pravilu još izdržljivije od onih koje se postavljaju u interijere. Najbolje je odlučiti se za porculanske pločice, koje upijaju još manje vode od običnih keramičkih.

Porculanske su pločice i čvršće, što je još jedan plus kad govorimo o opločavanju vanjskih površina. Što je pločica čvršća, otpornija je na udarce, što jamči dugi vijek trajanja. Važno je istaknuti da su vanjske pločice otpornije i na mehaničko habanje, tako da će vremenski uvjeti manje utjecati na njih i dugo će zadržati originalni izgled.

Pločice u imitaciji betona postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi crni metalni stol i plavi vanjski namještaj.Pločice u imitaciji betona postavljene na vanjsku terasu na kojoj se nalazi crni metalni stol i plavi vanjski namještaj.

Ljubav na prvi pogled

Kad smo zadovoljili tehničke uvjete, možemo se pozabaviti estetskim pitanjima. Kakve pločice izabrati kad je u pitanju njihov dizajn?

Na to ćete pitanje najbolje odgovoriti vi sami - izbor je toliki da će zadovoljiti i najizbirljivije među vama. Na nama je samo da vam damo neke smjernice, a na vama je da donesete konačnu odluku.

Za početak, probajte odabrati pločice koje će izgledom prirodno slijediti podnu plohu prostorije iz koje se izlazi na balkon ili terasu, a koje će se dobro uklopiti u vanjski prostor. Tako ćete dobiti kontinuitet, sažimanje vanjskog i unutarnjeg prostora, a balkon ili terasa vizualno će proširiti i dnevnu sobu, ako se iz nje izlazi van. Kretanje između ta dva prostora tako postaje još lakše, prirodnije.

Uzmite u obzir i nalazi li se vanjski prostor u sjeni ili na suncu. Ako se nalazi u sjeni, pločice svjetlijih tonova vizualno će ga "razbuditi", unijet će više svjetla. Ako je terasa okupana sunčevim svjetlom, pločice tamnijih tonova će je osvježiti, malo će umiriti tu razigranu energiju. Kad je dizajn pločica u pitanju, izbor je uistinu velik, ali naša su preporuka pločice u imitaciji prirodnih materijala.

Pločice u imitaciji drva idealne su za vanjske površine: one nas jednostavno pozivaju da se izujemo i bosonogi uživamo u podatnoj teksturi drva. Pločice u imitaciji kamena i pločice u imitaciji betona sadrže hladniju notu i bolji su izbor za modernije eksterijere okupane suncem, dok će pločice u imitaciji mramora vaš vanjski prostor učiniti profinjenim, udahnuti mu notu svevremenskog luksuza. 

Krom vanjski tuš postavljen na vanjsku terasu pored bazena s plavim mozaik pločicama.Krom vanjski tuš postavljen na vanjsku terasu pored bazena s plavim mozaik pločicama.

Rashladite se pod tušem

Pločice su tu, društvo je za stolom, dobro se zabavljate, možda ste na tratini iza kuće odigrali i partiju badmintona... Vrijeme je za osvježiti se! Priznajte, u takvim bi vas trenucima spasio vanjski tuš! Zašto se ne biste počastili, vanjski tuševi su dostupniji no ikad. Možete birati između klasičnih tuševa ili pak solarnu inačica vanjskoga tuša. Solarni tuševi su posebno zanimljivi jer imaju ugrađen spremnik koji pomoću sunčeve energije grije vodu za tuširanje. Zahvaljujući inovativnim rješenjima zajamčena je optimalna apsorpcija sunčeve energije, a tuš je dizajniran kako biste ga mogli smjestiti i u najmanje prostore. Savršen primjer vanjskog tuša je model Voxort Joy, tuš izrađen od inoxa mat crne boje, s elegantnom i praktičnom drvenom podlogom. Osim što će se atraktivnim dizajnom skladno uklopiti u prostor terase ili vrta, bitnije je da će vas redovito osvježavati tijekom vrućih ljetnih dana.

Ako se i niste odlučili za vanjski tuš, svakako će vam na terasi ili u dvorištu dobro doći vrtna slavina, jedan od ljeti najkorisnijih predmeta. Izbor vrtnih slavina je uistinu velik: možete birati između standardnih ili ukrasnih, s ručicom na potisak ili sa zakretnim ventilom, stojeće ili zidne, kuglaste, kutne, s holender nastavkom, s dodatnim priključkom i pokretnim izljevom... Naša je preporuka upravo ova posljednja slavina - osim što ćete uživati u komforu konvencionalne slavine, tu je i priključak na kojem će istovremeno biti priključeno i vrtno crijevo.

Za one koji imaju poneki kvadrat "viška" na krovu, toplo preporučujemo i solarni paket za pripremu tople sanitarne vode.

Pomoću njega možete godišnje uštedjeti i do 60 posto na iznosu računa za zagrijavanje vode, što je uistinu lijepa ušteda.

Sad kad smo vas zaintrigirali idejama za opremanje vaših prostora na otvorenom, provjerite bogatu ponudu artikala u Fero-Term prodajnim centrima i na našem webshopu - i uživajte na otvorenom!