Povratak na Fero-term.hr

Prijavite se na svoj račun

Prvi put? Registrirajte se!

B2B (ugovorni kupac)prijava

Povijest kada: Od privatnih kupki u zatvorenim bazenima do veličanstvenih samostojećih kada

Povijest kada: Od privatnih kupki u zatvorenim bazenima do veličanstvenih samostojećih kada

Nema ničeg boljeg od uživanja u toploj i mirisnoj kupki. Postoje dani u kojima nam je kada najbolji prijatelj. To je vrijeme u kojem se namakanjem u vodi savršene temperature i mirišljavoj sapunici koja seže preko vrha kade želimo opustiti i zaboraviti na svijet oko sebe.

Znate o čemu pričamo, zar ne? Iako ste možda pobornik tuširanja i vi ponekad dobijete želju za podulje namakanje cijelog tijela :)

Iako je danas kada nešto što se nalazi u gotovo svakoj kupaonici, sigurno se rijetko tko pitao kako je kada uopće nastala. Tko je došao na ideju ovog savršenstva?


Povijest kade kroz čovječanstvo

Najranije otkriveni vodovodni sustavi datiraju još od prije gotovo 6 000 godina u blizini rijeke Ind u Indiji gdje su arheolozi otkrili bakrene vodovodne cijevi u iskopinama jedne palače. 

Ubrzamo li 3 000 godina unaprijed, to je otprilike vrijeme kada je na otoku Kreti iskopana prva kada naših predaka. Bila je duga otprilike 1,5 metara, izrađena od tvrde keramike, a oblikom je nalikovala baroknim kadama.


Uspon i pad kupanja 

Od 500-te godine prije Krista do 455-te godine poslije Krista, Rimsko Carstvo se zalagalo za svakodnevne obrede tuširanja. Rimljani su koristili brončane i olovne cijevi te mramorne armature. Tijekom tog razdoblja javljale su se javne, ali i privatne kupke koje su bile nalik našim zatvorenim bazenima koji su obično ispunjavali cijelu sobu. 

Padom Rimskog Carstva, palo je i kupanje. Kupanje su zamijenili parfemi, a vodovodne instalacije su zamijenile kante s otpadnim vodama koje su završavale na ulici.


Izum modernih kada

Kraj Prvog svjetskog rata je za sobom donio i građevinski boom u Ameriku kojeg su karakterizirale instalacije modernih kada, sudopera i toaleta u mnogim američkim domovima. 

Amerikanac John Michael Kohler je 1883. godine izumio prvu kadu na svijetu. Uzeo je konjsko korito od lijevanog željeza, prekrio ga emajliranom bojom te je na dno dodao četiri ukrasne nogice. Izgledom nešto slično našoj Voxort Linea Retro 175 klasičnoj kadi s retro nogicama :)

Tvrtka Kohler, koja je u početku bila tvornica, vrlo je brzo shvatila koje blago imaju u rukama te su iz tvornice za proizvodnju proizvoda od čelika i metala brzo promijenili posao i fokusirali se na izradu kada. 

Kade i sanitarna oprema su veoma dugo bile čistog i minimalističkog stila, bez ikakvih promjena u dizajnu sve do 1928. godine kada je tvrtka Crane lansirala kade i sanitarni čvor različitih boja i stilova.

Danas se kupaonski trend vraća svojoj izvornoj eleganciji i luksuznoj bijeloj boji. Iz kupaonica se polako vade ugradbene kade koje se zamjenjuju sa samostojećim stilskim kadama!


4 dobra razloga za odabir samostojećih kada

Ah, samostojeća kada… zaista predivan luksuz opuštanja. 

Zamislite oazu u kojoj se um i tijelo mogu prepustiti mirnom i opuštenom stanju. 

Donesite tu oazu kući našim Voxort samostojećim kadama. Voxort samostojeće kade imaju prepoznatljiv karakter i sigurno će, bez obzira na vaš stil, unijeti dašak hrabrog luksuza u vašu kupaonicu. 

Budući da su samostojeće kade su postale IN u uređivanju kupaonice, one zaslužuju biti u svakoj kupaonici. 

I maloj i velikoj :) 

Osim što smo postojeću ponudu kupaonskih kada upotpunili prekrasnim izborom samostojećih kada, nabrojat ćemo vam top 4 razloga zašto bi vaša kupaonica morala imati samostojeću kadu!

Razlog #1: Samostojeće kade vizualno otvaraju prostor

Za razliku od klasičnih kada koje su pod oblogom ili pod keramikom od poda do vrha, samostojeća kada je kako i sam naziv govori SAMA.

Dok radi načina ugradnje klasična kada vizualno stvara dodatni zid unutar kupaonice, samostojeća kada, ovisno o veličini prostora i mogućnošću pozicioniranja, a radi otvorenog prostora ispod, ostavlja dojam samostalnog elementa koji „diše“ unutar prostorije. To jest nije strogo smještena u neki kut kao što je slučaj kod klasične kade. 

Samostojeća kada upravo radi toga što ne mora biti naslonjena na neki od zidova, a u slučaju dovoljno prostora, ostavlja razne mogućnosti, kako razmještaja kupaonskog namještaja i sanitarija, tako i dodatnog dekoriranja prostora. 

Razlog #2: Raznovrsnost oblika samostojećih kada

Samostojeća kada može odgovarati svakom stilu. Od klasičnog baroknog oblika do modernog “jajastog” oblika, ne postoji ograničenje u izboru oblika samostojećih kada. 

One se ne moraju gurati u kut kupaonice ili uza zid, tako da možete biti mnogo kreativniji u samom uređenju kupaonice.

Samostojeća kada također više nalikuje kao umjetničko djelo nego kao nešto u čemu obavljamo svakodnevnu higijenu. Ona je centar pozornosti i daje kupaonici kreativan i elegantan izgled. 

Razlog #3: Laka ugradnja samostojećih kada

U usporedbi s ugradbenom kadom, samostojeća kada je bezbolna za ugradnju. Umjesto pozivanja keramičara i ostalih izvođača radova, ovdje ćete vjerojatno trebati samo vodoinstalatera. 

Razlog #4: Voxort samostojeće kade napravljene su od akrilnog materijala

Akril je materijal sličan fiberglasu (stakloplastici). Budući da je lagan i dostupan u mnogim oblicima i veličinama, akril je popularan izbor u izradi samostojećih kada. Iako izgleda prilično slično kao i fiberglas, akril je otporan na koroziju, zbog čega je njegova izdržljivost mnogo dulja od fiberglasa. 

Također je otporan na ogrebotine i teške udarce te se jednostavno čisti i održava. 

Uživajte u opuštajućoj kupki i zaboravite na svijet oko sebe. Pozivamo vas da pogledate ponudu naših samostojećih kada koje će preporoditi kako vas, tako i vašu kupaonicu :)


 
Podijelite ovaj članak s prijateljima
Pogledani proizvodi
Povezani proizvodi
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Sveukupno
{{totalPrice}} Uključen PDV
Preuzimanje u FT: 0,00 kn
Dostava na adresu: {{deliveryPrice}}
Cijena paleta: {{paletePrice}}
Završite kupovinu Nastavite kupovati
Pošalji sadržaj košarice na e-mail
Zatraži poziv
Pošalji košaricu
Povratak na vrh