Iako je rasprostranjeno mišljenje da je podno grijanje najpogodnije za prostorije poput kupaonice, ono će jednako efikasno zagrijati cijeli vaš stambeni prostor.

Podno grijanje za cijeli domPodno grijanje za cijeli dom

Svaka vrsta grijanja ima svoje dobre i loše strane. Pri pogledu na plamenove koji veselo palucaju u kaminu većini će nas odmah postati toplije oko srca. Od naših dnevnih predaka do prizora iz modernih filmova, obitelj okupljena oko vatre, bila ona iz ognjišta ili iz suvremenog kamina, budi u nama osjećaj sigurnosti i ugode.

Ali...


U stvarnosti, romantičnom prizoru obitelji okupljene oko kamina prethode neke... khm... predradnje. Poput kupnje drva, piljenja drva, spremanja drva, cijepanja drva. Pa zatim dovlačenja cjepanica u kuću, rano ustajanje da bi se upalila vatra, drhturenje dok se plamen ne rasplamsa i prostor se ne zagrije, zatim briga oko održavanja vatre, čišćenje i uklanjanje pepela... Da, kamin sjajno grije i pruža romantičnu atmosferu, ali sve predradnje da bi se to postiglo (i održavalo) nisu baš za svakoga.

Jer neki od nas vole kad su stvari savršeno jednostavne - poput podnog grijanja.

BIjela kutna garnitura i žuta fotelja odlično pristaje sivim podnim oblogama i bijelom zidu.BIjela kutna garnitura i žuta fotelja odlično pristaje sivim podnim oblogama i bijelom zidu.

Podno grijanje, bez ograničenja

Kod podnog grijanja sve što morate napraviti jest pritisnuti tipku "uključeno" - stvar je toliko jednostavna! Podno grijanje sve češće ulazi u moderne stambene prostore, često i kao osnovni sustav grijanja. Jer suvremeni sistemi podnog grijanja su izuzetno djelotvorni, a razbijaju i brojne mitove. Za početak, iako se zove "podno", ovaj se sustav grijanja može jednako djelotvorno ugraditi i u zidove ili u strop - dakle, mogućnosti su puno veće nego samo ime sugerira. 

Osim toga, podno se grijanje više ne ugrađuje samo u kupaonicu: podnim grijanjem sve više ljudi oprema i dnevne boravke, kuhinje, blagovaonice, spavaće sobe, hodnike... Podno je grijanje moguće postaviti i vani, pod terase ili staze, tako da zimi možete zaboraviti na čišćenje snijega ili klizanje po zaleđenim površinama.

Ako se odlučite za instalaciju podnog grijanja, morat ćete prvo odlučiti jeste li za električno ili toplovodno (hidrauličko) podno grijanje. Oba sustava imaju svojih prednosti, na vama je da izaberete što vam je praktičnije.

Sve o električnom podnom grijanju

Oni koji adaptiraju prostor i pritom žele uvesti podno grijanje najčešće biraju - električno podno grijanje. Razlog tome najčešće je izuzetno mali gubitak na visini prostora, jer je debljina grijaćih folija manja od 2, a grijaćih prostirki (tj. mreža) manja od 4 milimetra. Hoćete li birati grijaće mreže, kablove ili folije ovisi o tome ispod čega električno podno grijanje namjeravate postaviti: mreže su efikasnije ugradite li ih ispod keramičkih pločica, a folije češće idu ispod parketa i PVC podova. Kad smo već kod toga, važno je znati da se električno podno grijanje može se ugraditi ispod gotovo bilo kakvog završnog sloja, od pločica i parketa do laminata, tapisona, kamena, asfalta i betona. Isto tako, dobro je znati da je električno podno grijanje vrlo jednostavno za postavljanje: dobar će električar u jednom danu električnim podnim grijanjem pokriti i pedesetak kvadrata. 

Žuta fotelja s bijelom kutnom garniturom i seđim podnim oblogama.Žuta fotelja s bijelom kutnom garniturom i seđim podnim oblogama.

Toplovodno podno grijanje

Ako želite podno grijanje, ali mislite da vam je električna energija preskupa, odlučit ćete se za toplovodnu verziju podnog grijanja. Riječ je o vrsti podnog grijanja kod kojeg pod zagrijava topla voda koja prolazi kroz specifično postavljen cjevovod. Toplovodni sustavi dijele se prema načinu ugradnje na suhe i mokre. Cijevi za podno grijanje kod mokrog se sustava ugrađuju u mokri estrih (podnu glazuru) iznad sloja izolacije, dok se kod suhe verzije cijevi nalaze u posebnim izolacijskim podnim pločama, na koje se polaže suhi estrih. Mokri toplovodni sustav uglavnom se ugrađuje pri izgradnji novog objekta, dok je suha verzija pogodnija za ugradnju pri renovaciji ili adaptaciji jer je suhi estrih lakši (i manje konstrukcijski opterećuje objekt), a sloj polaganja bitno tanji.

Podovi ispod kojih se ugrađuje podno grijanje

Prva obloga koja vam pri podnom grijanju padne na um su keramičke pločice. Ispravno, jer su keramičke pločice toplinski visoko provodljive, što jamči da će se toplina iz sustava podnog grijanja brže prenijeti na cijelu površinu poda. Moguće ih je zagrijati do temperature 29oC, što znači da će i prostorije s visokim toplinskim gubitkom biti ugodno ugrijane. Keramičke pločice imaju još jednu dobru osobinu kad je podno grijanje u pitanju: one dobro zadržavaju toplinu, tako da će jednom zagrijani pod dugo održavati toplim. 
   
Poput keramičkih pločica, i kamen je materijal visoke toplinske provodljivosti i odlično će prenijeti toplinu iz podnog grijanja u prostor koji treba zagrijati. 

Uobičajena je predrasuda da podno grijanje ide s pločicama, a ne ide s parketima. Što je sasvim pogrešno: podno se grijanje bez problema može postaviti i ispod parketa i drvenih podova. Ono na što morate obratiti pozornost pri izboru vrste parketa su toplinska svojstva drva od kojeg je parket napravljen. Optimalno je drvo veće gustoće i tanje, kako bi toplinski otpor bio što manji, a proces prijenosa topline što efikasniji. Temperatura površine poda ne bi smjela biti viša od 27°C.

Laminatni su podovi jednostavni za montažu i cjenovno vrlo povoljni, pa su samim time i sve češći izbor. Ako se bojite da  kombinacija laminata i podnog grijanja i nije najsretnija, u krivu ste - važno je samo izabrati laminat veće gustoće. Slično je i s debljinom laminata: tanji će laminat efikasnije i brže prenijeti toplinu iz podnog grijanja u prostor. Stručnjaci preporučuju debljinu do 18 mm. (Uobičajena debljina laminata iznosi između 6 i 12 mm, ovisno o kvaliteti, dok se oni do debljine 18 mm rjeđe sreću.)  Temperatura površine poda može dosegnuti maksimalnih 27°C.

Uštedite novac podnim grijanjem 

Iako podno grijanje nije "od jučer", na našim se prostorima još uvijek njime grije relativno malen postotak stanovništva. Glavni razlog tome je neupućenost u prednosti koje podno grijanje pruža. Podno grijanje ne samo da nije skupo kako se misli, već je riječ o efikasnijoj i zdravijoj vrsti grijanja u odnosu na one klasične. 

Jedna od najvećih prednosti podnog grijanja u usporedbi s "klasičnim" sustavima grijanja leži (doslovno) u površini grijaće plohe - zbog velike je grijaće plohe potrebna niža djelatna temperatura, zahvaljujući čemu je moguće ostvariti bitne uštede na računima za grijanje. Za početak, potrebno je razjasniti princip rada podnog u odnosu na klasično grijanje. Topli je zrak manje gustoće od hladnoga, stoga se diže prema gore, što znači da veliki dio topline generirane klasičnim sustavima grijanja završi pri stropu, prije nego zagrije članove domaćinstva. Kod podnog grijanja to se ne događa jer ugrijani zrak struji iz poda - pod je najtopliji, a strop najhladniji dio prostorije, sasvim obratno nego pri klasičnom grijanju. Tako se redovito događa da je kod podnog grijanja temperatura prostorije realno niža, a osjećaj topline veći. Stručnjaci su izračunali da je iskoristivost topline generirane grijanjem preko radijatora oko 30%, dok je taj postotak kod podnog grijanja bitno bolji, čak 50 do 80%. 

Da bi se postigla ista temperatura prostorije, voda se u toplovodnom sustavu podnog grijanja mora zagrijati na 25 do 30°C, a kod klasičnog sustava grijanja na 60°C - znači da je kod podnog grijanja potrebno utrošiti dvostruko manje energije nego kod klasičnog grijanja da bi se postigao isti rezultat. Rezultat takve učinkovitosti sustava podnog grijanja je ušteda na troškovima od 6 do 12% mjesečno u odnosu na grijanje putem radijatora. 

Zahvaljujući sobnim termostatima i temperaturnim osjetnicima, moguće je vrlo precizno odrediti sobnu temperaturu - i jednako je efikasno održavati. Naime, kad kod klasičnog grijanja otvorite prozore, veliki dio topline iz prostorije će jednostavno izvjetriti i uslijedit će drastičan pad temperature. Kod podnog grijanja, zahvaljujući činjenici da toplina dolazi odozdo i to cijelom površinom poda, prostorija se neće tako brzo rashladiti. Samim time neće biti potrebe za povećanom potrošnjom energije, a iznos na računu za grijanje bit će još niži. 

Uživajte u kvalitetnijem zraku

Radijatori su učinkoviti zahvaljujući načelu konvekcije (kruženja zraka) u prostoriji, što rezultira i pojačanim dizanjem i kruženjem prašine prostorom koji se zagrijava. Te čestice udišemo i unosimo u svoj organizam, što može prouzročiti niz zdravstvenih problema. Podno grijanje funkcionira na sasvim drukčijem principu, zahvaljujući kojem se u prostoru koji se grije ne diže prašina. Čak i one čestice prašine koje kruže u podnim grijanjem zagrijanim prostorijama, pokazala su istraživanja, sadrže čak do 80% manje grinja nego u prostorijama zagrijanim klasičnim grijanjem. 

Još jedna činjenica upućuje na to da je zrak u prostorijama grijanim podnim grijanjem bolji: zbog niže temperature grijaćeg tijela (poda) u odnosu na klasične oblike grijanja, zrak se manje isušuje i relativna je vlaga prostorije viša. Sve su to razlozi zbog kojih je zrak u prostorima grijanim podnim grijanjem čišći i kvalitetniji za život nego u prostorima grijanim klasičnim sistemima grijanja.

Bosa stopala hodaju po podnim oblogama.Bosa stopala hodaju po podnim oblogama.

Ugodniji životni prostor

Koliko vam se puta dogodilo da razbijate glavu gdje smjestiti  krevet, stol ili neki drugi komad namještaja jer vam smeta klasični radijator? Nitko radijator ne postavlja zbog kako bi vizualno oplemenio prostor, radijatori su na neki način "nužno zlo" koje bismo najradije sakrili od pogleda. Podno grijanje rješava taj problem: cijeli se pod pretvara u grijaću površinu, a prostor koji bi zauzeli radijatori možemo iskoristiti na puno bolji način. U spavaćoj sobi ne moramo više brinuti kako, recimo, pozicionirati krevet da nam glava ili noge budu dovoljno udaljeni od radijatora, a u kupaonici možemo pri uređenju pustiti mašti na volju, ne razmišljajući kako uklopiti grijaće "ljestve" između kade, umivaonika i kupaonskog ormarića. Slično je i s manjim prostorijama poput hodnika - cijela nam je površina na raspolaganju, bez opasnosti da ćemo zapeti za radijator. 

Jedini vidljivi dio podnog grijanja bit će termostat, zadužen za savršeno precizno reguliranje grijanja jedne ili više prostorija. Budete li pritom koristili neki od naprednijih termostata, moći ćete ne samo kontrolirati potrošnju energije, nego i predvidjeti buduću potrošnju - gotovo do u lipu.

Jednostavno čišćenje i održavanje

Jedna od velikih prednosti podnog grijanja je njegova dugotrajnost, zahvaljujući činjenici da zahtijeva minimalno održavanje. Ako je ispravno postavljeno, podno grijanje dolazi s dugotrajnim jamstvima i malo je elemenata koji mogu zakazati. Kad je o čišćenju riječ, za podno će vam grijanje trebati samo usisavač, metla ili krpa za pod - zaboravite one mukotrpne pokušaje čišćenja nagomilane prašine, dobro skrivene između rebara radijatora...

Postavljanje električnog podnog grijanja

Prvo i osnovno: instalaciju električnog podnog grijanja ne izvodite u "sam svoj majstor" aranžmanu, nego angažirajte kvalificiranog električara. Iako sama montaža nije komplicirana, mnogi hobisti često previde neki od koraka ili zaborave neko od pravila, poput onog da se grijaći kabel nikad ne smije skraćivati ni rezati.

Prvi je korak crtanje skice instalacije koja prikazuje raspored elemenata, hladnih vodova i priključaka, razvodne kutije/provrta za kablove, osjetnika, spojne kutije i termostata. Imajte na umu prije polaganja mreže, folije ili kabla da je najmanja udaljenost između grijaćih kablova i drugih izvora topline (poput cijevi s vrelom vodom ili dimnjacima) mora biti najmanje 50 mm, da se grijaći kablovi ne smiju dodirivati ni križati međusobno te da morate paziti da ih ne oštetite oštrim ili teškim predmetima (alatima, lopatama, kantama). Budite oprezni - ako je potrebno hodati po elementima tijekom instalacije, koristite samo mekanu obuću. 

Mrežice i kablovi se ne smiju postavljati ispod zidova i fiksnih prepreka, a nije preporučljivo na njih stavljati ni predmete koji će zapriječiti toplinsko strujanje (ormari, obične i tuš kade i slično). 

Mrežice uvijek moraju biti u dobrom kontaktu s razvodnikom topline (npr. beton) i zaštićene od opterećenja i povlačenja.

Mrežicu valja položiti prateći nacrt instalacije, sa što manje preklapanja te osigurati da je kabel napajanja blizu priključne električne kutije. Ako treba promijeniti smjer prilikom postavljanja mrežice, potrebno ju je izrezati škarama pazeći da se ne ošteti grijaći kabel. Ni u kom slučaju ne režite grijaći kabel! Nakon polaganja mrežice na pod, te postavljanja napojnog kabla i osjetnika temperature u priključnu kutiju, nanesite oprezno tanak sloj ljepila na grijaću mrežicu. Prilikom izravnavanja ljepila koristite ravnu stranu gletera kako bi izbjegli moguća oštećenja mrežice. Zagladite ljepilo tako da popunite sve rupe između poda, mrežice i grijaćeg kabla. Nakon što je površina izravnana i glatka, ostavite je da se dobro posuši prije postavljanja keramičkih pločica ili kamena.

Prije i nakon postavljanja grijaće mrežice treba obaviti testove provjere otpora izolacije, otpora grijaćeg kabla i otpora osjetnika, kako biste bili sigurni da grijaći kabel ili osjetnik temperature nisu prilikom postavljanja oštećeni. Nakon toga možete postaviti termostat - i spremni ste za sezonu grijanja!

Ako vas je ovaj tekst zaintrigirao, o prednostima i opremi za podno grijanje možete se informirati u svim Fero-Term prodajnim centrima diljem Hrvatske, a bogatu ponudu svega vezanog uz podno grijanje možete pronaći na našem webshopu.

Djevojčica crta i piše u bilježnicu na podu.Djevojčica crta i piše u bilježnicu na podu.