Renovacija koja zahtijeva uklanjanje starih pločica automatski znači podizanje oblaka prašine i privremenu nemogućnost korištenja prostorije koja se obnavlja. Ali ponekad se taj korak može izbjeći - odlučite li se za lijepljenje novih pločica preko starog sloja.

Kupaonica popločena s pločicama u imitaciji betona.Kupaonica popločena s pločicama u imitaciji betona.

Želite li da vaša kuhinja ili kupaonica izgleda kao nova, postavljanje novih keramičkih pločica najbolji je izbor. Ali već je i pomisao na radove, prašinu, nemogućnost korištenja kupaonice ili kuhinje te na čekanje da majstori svih struka obave svoj posao dovoljna da obeshrabri i najstrpljivije i najstaloženije među nama. Stoga često odlažemo renovaciju ili adaptaciju i trpimo pogled na stare pločice, stil kojih svjedoči o nekim prošlim vremenima.

Ali postoji i jednostavniji način da osvježite izgled svoje kupaonice ili kuhinje - nove pločice možete postaviti i preko starih!

Ako se odlučite za taj potez, izbjeći ćete puno prašine i znoja, a uštedjeti si vrijeme i živce. Nećete morati poskidati sve stare pločice, obraditi podlogu i obnoviti hidroizolaciju, zbrinuti ostatke materijala... Prekrižite li sve te poslove, značajno ćete uštedjeti, i financijski i vremenski. U taj projekt možete ući sami, ali naša je preporuka da ipak angažirate iskusnog majstora koji se već susreo sa svim izazovima tog posla.

Odlučite li se za postavljanje novog sloja pločica na stare pločice, cijeli će proces zahtijevati nekoliko koraka.

Mramorne pločice u dnevnom boravku s.Mramorne pločice u dnevnom boravku s.

Prvi korak: Ispitajte staru podlogu

Za početak, morate biti svjesni da će postavljanje novog sloja pločica na stari - logično - smanjiti dimenzije prostorije. Novi će pod biti viši za debljinu novih pločica i ljepila, što može rezultirati neugodnom "stepenicom" na ulazu u prostoriju. Prije nego se odlučite na ovaj korak, probajte razmisliti kako riješiti taj problem.

Zidne pločice za kupaonicu u crnoj boji s bijelim linijamaZidne pločice za kupaonicu u crnoj boji s bijelim linijama


Lijepite li nove zidne pločice na stare, morate razmisliti o statici - je li zid dovoljno snažan da izdrži novi sloj pločica? U najvećem broju slučajeva odgovor je potvrdan, ali svakako to provjerite prije nego se prihvatite posla.

Da biste mogli uspješno postaviti novi sloj pločica, podloga mora biti ravna, čista i izdržljiva. Što znači da ne možete jednostavno staviti nove pločice preko uništenih i okrhnutih starih pločica. Stoga prvo provjerite jesu li stare pločice statički i fizički u dobrom stanju ili ih je načeo zub vremena. Ako se pločice dobro drže, a većina ih nije  napuknuta ni okrhnuta, onda su vaši podovi i zidovi spremni za novi sloj pločica.

Šarene pločice naljepljene preko starih u kupaonici s visećom otvorenom bazom.Šarene pločice naljepljene preko starih u kupaonici s visećom otvorenom bazom.

Drugi korak: Zamijenite oštećene stare pločice

Hrvatsku su u posljednje vrijeme pogodili potresi, koji su ostavili tragove i u našim kuhinjama i kupaonicama. Mnogi od nas su primijetili one ružne crte na ponekim pločicama, što znači da je pločica pukla. A kad pločica pukne, kroz pukotine će vrlo brzo prodrijeti voda i vlaga, što na duže staze može oštetiti podlogu (zidove ili podove), a na kraće može rezultirati razvojem plijesni.

Da se to ne bi dogodilo, potrebno je te pločice zamijeniti.

Isto treba učiniti i prije polaganja novog sloja pločica na stari. Stari sloj pločica mora činiti savršeno ravnu, čistu i vodonepropusnu podlogu, stoga nećete moći koristiti "prečace" i jednostavno postaviti nove pločice na razbijene ili okrhnute stare.

Podne i zidne pločice u imitaiciji kamena naljepljene preko starihPodne i zidne pločice u imitaiciji kamena naljepljene preko starih


Naročito bi to bio loš potez kad se radi o popločavanju poda - svaka neravnina ili pukotina na starom sloju automatski će se odraziti na novom sloju. Jednostavno, novi će sloj "plivati" na starim pukotinama, što će tijekom vremena oslabiti dio novog sloja i učiniti ga podložnim pucanju.

Stoga je izuzetno važno zamijeniti sve stare pločice koje su napukle ili oštećene. Pažljivo uklonite sve takve pločice iz starog sloja. To ćete učiniti tako da prvo uz pomoć specijaliziranog noža za rezanje fuga skinete fugu oko oštećene pločice; nakon toga ćete na oštećenu pločicu položiti ručnik i lagano je izlomiti čekićem. Komade izlomljene pločice uklonit ćete čekićem i dlijetom te očistiti dobro ostatke starog ljepila i fuga. Nakon toga ćete nazubljenom gletalicom nanijeti sloj novog ljepila, utisnuti zamjensku pločicu na mjesto i križićima je odvojiti od ostalih pločica. Nakon barem 24 sata, kad se ljepilo dobro osuši, gumenom ćete gladilicom nanijeti masu za fugiranje, ukloniti višak, sve zagladiti i poravnati. Novopostavljenu pločicu ne smijete opterećivati najmanje 24 sata.

Pločice u imitaciji kamena naljepljene preko starih.Pločice u imitaciji kamena naljepljene preko starih.


Treći korak: Priprema podloge

Kad ste zamijenili napukle i oštećene pločice, vrijeme je da stari sloj pločica pripremite kao podlogu za novi. To konkretno znači da stari sloj mora biti savršeno ravan, a po mogućnosti i hrapav, kako bi se ljepilo još bolje primilo.

Stari sloj treba izravnati kako novi sloj ne bi "ponovio grešku" prateći neravnine staroga. To ćete najbolje napraviti koristeći električnu brusilicu i libelu. Ako je stari sloj sasvim ravan, svejedno valja brusnim papirom obraditi površinu starog sloja pločica jer će hrapava površina omogućiti ljepilu da još bolje poveže stari i novi sloj pločica.

Nakon brušenja starog sloja, cijela će prostorija biti u sitnim česticama prašine. Ako cijeli prostor ne očistite dobro od tih zrnaca, ljepilo se na nekim mjestima neće savršeno primiti za podlogu, što bi moglo rezultirati slabijim točkama prianjanja i donijeti probleme u budućnosti. Zato dobro usisavačem očistite stari sloj i cijelu prostoriju te mokrom krpom uklonite i posljednje ostatke prašine.

Važno je napomenuti da valja dobro očistiti i fuge između starih pločica, kako se ondje ne bi skrila prašina i prljavština i pokvarila vam posao.

Zidne pločice u sivoj bojiZidne pločice u sivoj boji

Četvrti korak: Postavljanje novog sloja pločica

Nakon što ste zamijenili oštećene pločice u starom sloju te dobro pripremili i počistili podlogu, vrijeme ja za polaganje novog sloja pločica - posao je to za koji preporučujemo da angažirate iskusnog keramičara.

Dobro je znati da prije polaganja novog sloja pločica moramo na stari sloj nanijeti odgovarajuću impregnaciju, točnije, impregnaciju za neupijajuću podlogu. Ova se vrsta impregnacije koristi baš kod

lijepljenja pločica na pločice; impregnacija Mapei Eco Prim Grip odličan je izbor. Od ljepila se koriste sva ljepila oznake C2TE S1 (npr. Mapei Keraflex Maxi Zero, Kerakoll Biogel No Limits, Murexin KGF65, MAY PROFIX S1, Weber S1).

Kad ste obavili sve ove radnje, ostaje vam samo da uživate u novim pločicama oplemenjenoj prostoriji. I u miru smišljate novi kućni projekt. ;) Sve ideje potražite na Fero-Term webshopu ili Fero-Term poslovnicama!