Pločice: Vodič za one koji žele prije kupnje imati sve posloženoPločice: Vodič za one koji žele prije kupnje imati sve posloženo

 

Poznat vam je izraz "daske koje život znače"; isto možemo reći i za keramičke pločice. Iako se ne radi o pitanju života i smrti, odabir pločica može biti stresan ako ne znate osnovne pojmove - mi smo se potrudili da ih naučite. Na brzinu;) 


San je svakoga od nas posjedovati vlastiti dom, "svoja četiri zida". Kad uspijemo ostvariti taj san i kad radost ostvarenim malo splasne, brzo shvatimo da goli zidovi i pod nisu dovoljni, da ih treba odjenuti u ruho koje odražava našu estetiku. Odabrati nijansu i obojati zidove najjednostavniji je posao, pred puno smo težim izazovom kad je riječ o odabiru zidnih i podnih pločica za kupaonicu, kuhinju, dnevnu sobu, terasu... Kad u internetsku tražilicu upišete pojmove poput "pločice za kupaonicu" ili "pločice za kuhinju", broj rezultata koje takvom pretragom dobijete je milijunski - ponuda pločica je uistinu ogromna. A odabrati prave za vaš prostor iz snova postaje ozbiljan posao: osim samog dizajna pločica, odjednom morate razmišljati o teksturi, varijaciji nijansi, postotku upijanja vode, protukliznosti, otpornosti na habanje... 
Puno je stvari u kojima se pločice međusobno razlikuju i postoje dobri razlozi zašto je spektar cijena tako širok - od materijala od  kojih su pločice izrađene do proizvodnih procesa korištenih u njihovoj izradi. U Fero-Term prodajnim centrima i u našem web shopu možete pronaći više od tisuću različitih pločica - izbor je takav da za sve što ste zamislili postoje deseci, ako ne i stotine pločica koje će se savršeno uklopiti u vaš projekt iz snova. Uz visokokvalitetne pločice vlastite robne marke May Ceramics, iz naše ponude možete izabrati i pločice najpoznatijih talijanskih i španjolskih proizvođača. Što je još bolje, većinu artikala iz naše ponude imamo na lageru, tako da na dostavu naručenih pločica nećete morati dugo čekati.
Da, izbor je bogat, ali ne brinite - mi smo ovdje da bismo vam olakšali posao. Pomoći ćemo vam da uđete u svijet zidnih i podnih pločica što bezbolnije i da vam sam proces odabira pločica umjesto noćne more postane zabavna aktivnost.

ZIDNE I PODNE PLOČICE

Kad kupujete pločice, prva pitanje koje će vam prodavač postaviti jest trebate li zidne ili podne pločice. Iako se čini logičnim, ovo će pitanje zbuniti neke od nas. Koja je, zapravo, razlika između podnih i zidnih pločica? Iako nije jedina, osnovna je razlika u čvrstoći - podne su pločice čvršće i izdržljivije od zidnih i moguće ih je postaviti i na podove i na zidove. Zidne pločice se postavljaju isključivo na zidove, tanje su i manje izdržljive od podnih.

Sive podne pločice u dnevnom boravku.Sive podne pločice u dnevnom boravku.
Svijetle keramičke pločice zidne za kupaonicu.Svijetle keramičke pločice zidne za kupaonicu.

KERAMIČKE I PORCULANSKE PLOČICE

Podjela pločica na keramičke i porculanske, tvrde neki, samo je marketinški trik. Ali tome nije tako: porculanske se pločice razlikuju od keramičkih po udjelu komponenti od kojih su izrađene, kao i po proizvodnom procesu (viša temperatura pečenja, veći tlak). Sve to porculansku pločicu čini čvršćom i trajnijom od keramičke. Postotak upijanja vode bitno je manji kod porculanskih pločica, što ih čini boljim izborom za popločavanje prostorija poput kupaonica i kuhinja. Također, zbog manjeg postotka upijanja vode porculanske su pločice puno otpornije na smrzavanje i samim time pogodnije za sve vanjske prostore.

ZAVRŠNA OBRADA – MAT ILI SJAJNE?

Pločice se po završnoj obradi mogu dijeliti i na mat, sjajne te pločice visokog sjaja. Visoki se sjaj postiže ili lijevanjem glazure prije procesa pečenja ili se pločica, poput kamena, polira do visokog sjaja. Odabir jedne od ove tri vrste pločica ovisi o vašim osobnim afinitetima – sviđa li vam se više razigrana ploha koju refleksijom stvaraju pločice visokog sjaja ili vam je važniji umirujući ambijent koji se postiže mat pločicama. 

Pločice visokog sjaja jednostavnije su za čišćenje – ali ćete ih morati čistiti češće zbog sjajne površine na kojoj je lakše uočiti nečistoću. S druge strane, mat pločice su nešto zahtjevnije što se čišćenja tiče, ali će oko na njima teže spasiti nečistoću, stoga ćete se “izvući” s duljim razdobljima između dva čišćenja.

 

Bijele podne mat pločice i zidne sitne bijele pločice s uzorkom.Bijele podne mat pločice i zidne sitne bijele pločice s uzorkom.
Bijele podne velike pločive visokog sjaja za dnevnu sobu.Bijele podne velike pločive visokog sjaja za dnevnu sobu.

TEKSTURA PLOČICA

Vremena kad su pločice bile isključivo ravne površine odavno su iza nas - današnje pločice, i podne i zidne, često i dizajnom i teksturom prate materijale poput betona, drva, kamena, tkanine ili mramora.

KAMEN

Malo je materijala koji u ljudskoj podsvijesti bude osjećaj sigurnosti i mira; kamen je jedan od njih. Pločice teksture kamena oplemenit će svaku prostoriju: idealne su za zaigrati se i uklopiti ih u klasični, rustikalni ili moderni interijer. Iako se pločice teksture kamena najbolje uklapaju u klasični stil, lako ih je dobro osmišljenim pozicioniranjem uklopiti u čitav niz stilova. Na taj ćete način doći do jedinstvenog, samo vama svojstvenog interijera.

 

Podne pločice imitacije keramike za dnevni boravak.Podne pločice imitacije keramike za dnevni boravak.

MRAMOR

Najpoznatije građevine i najljepša kiparska dijela antike napravljena su baš od mramora, nakon čega je ovaj materijal ostao pojam vezan uz luksuzne interijere i eksterijere. Pločice teksture mramora i danas su među najtraženijima jer, bile one visokog sjaja ili u mat izvedbi, reflektiraju duh profinjenosti i čistoće. Ove se pločice odlično uklapaju u sve moderne, ali i klasične ambijente.

Velike sive keramičke pločice za dnevni boravak.Velike sive keramičke pločice za dnevni boravak.
Mramorne pločice velike zidne i podne za kupaonicu bijele boje.Mramorne pločice velike zidne i podne za kupaonicu bijele boje.

DRVO

Kad razmišljamo o drvu, prve su nam asocijacije toplina i sigurnost. Od najdavnijih nam je vremena drvo vjerno služilo, bilo kao građevni materijal za nastambe ili kao ogrjev koji nas je štitio od hladnoće. Pločice teksture drveta stoga percipiramo kao toplije i mekše; ako njima popločimo pod, one jednostavno pozivaju da se opustimo i bosim nogama osjetimo podatnu teksturu. Kako teksturom i dizajnom oponašaju drvo, možemo ih postaviti u prostorije u koje bismo inače postavili parket - naročito ako ste se odlučili na podno grijanje. S druge strane, obzirom na puno manji postotak upijanja vode od pravog drva, pločice teksture drveta lijepo je vidjeti i u kupaonicama i kuhinjama.

Zidne i podne pločice smeđe imitacija drveta.Zidne i podne pločice smeđe imitacija drveta.
Smeđe podne pločice imitacija drveta za unutarnje prostore.Smeđe podne pločice imitacija drveta za unutarnje prostore.

BETON

Iako vam pri pomisli na beton prvo na pamet padaju moderni i minimalistički uređeni interijeri, beton se kao materijal koristi već tisućama godina. Ova smjesa veziva (cementa, bitumena, sadre...), agregata (pijeska, šljunka, tucanika...) i vode bila je poznata još u antici i korištena je pri izgradnji brojnih građevina, od kojih su se neke održale do današnjih dana. Beton kao materijal može djelovati sirovo i grubo, stoga bi pločice dizajna i teksture betona zbog tih karakteristika materijala koji prate, interijeru mogle udahnuti duh  autoritativne smirenosti. Ali kako je s godinama beton dobio na "toplini", tako i pločice teksture betona mogu vaš interijer pretvoriti u ugodnu opuštajuću oazu u kojoj se osjećate sigurno.  

Velike unutarnje sive pločice za dnevni boravak.Velike unutarnje sive pločice za dnevni boravak.
Svijetle unutarnje pločice za dnevni boravak.Svijetle unutarnje pločice za dnevni boravak.

STILOVI

"Sto ljudi, sto ćudi", kaže stara poslovica. Kad je stil u pitanju, brojka je još puno veća - svatko od nas voli određeni stil, ali to ne znači da nam se ne dopada više stilova istovremeno. Kad u tu jednadžbu ubacite još jednu "nepoznanicu", pločice, broj mogućih kombinacija na kraju postaje uistinu velik. Da bismo vam olakšali uspješno riješiti tu stilsku jednadžbu, evo nekoliko rečenica o najčešćim stilovima.

KLASIČNI STIL

Kad je riječ o klasičnom stilu, zaboravite fotografije kupaonica naftnih oligarha - stil je nešto što se ne kupuje novcem. Zaboravite i na bakinu kupaonicu, klasični stil nisu ni kupaonske pločice iz 70-ih godina prošlog stoljeća (a ni pripadajući plastični kupaonski ormarić). Kad su pločice u pitanju, klasični stil nije ograničen materijalom koji pločica prati (drvo, beton, mramor...) ni određenim dizajnom - važno je ozračje koje pločica priziva. Kod klasičnog stila to je ozračje bezvremensko, a karakteriziraju ga pločice prirodnih tonova, često u imitaciji kamena, mramora ili drva.

Bijele zidne pločice za kupaonicu visokog sjaja.Bijele zidne pločice za kupaonicu visokog sjaja.

MODERNI STIL

Želite li kupaonicu ili kuhinju u modernom stilu, razmišljajte o velikim, čistim plohama. Kad u mislima crtate interijer modernog stila, trebat će vam ravnalo i šestar, malo ćete zanemariti "slobodnu ruku". Pločice koje se najbolje uklapaju u ovakav stil obično su bijele, sive, sivoplave ili bež boje. Iako se na prvu čini hladnim i monolitnim, ovaj je stil lako učiniti "toplijim" pametnim pozicioniranjem detalja - pomoći će već i tekstura pločica imitacije drva.

Bijele pločice visokog sjaja za kupaonicu u kombinaciji s podnim pločicama imitacija drveta.Bijele pločice visokog sjaja za kupaonicu u kombinaciji s podnim pločicama imitacija drveta.

RETRO STIL

Znate onu uzrečicu koja kaže da ste stari tek kad počnete govoriti kako je prije bilo bolje? Psiholozi tvrde da je to stvar ljudske prirode - stvari koje smo voljeli u djetinjstvu ili mladosti u nama bude osjećaj sigurnosti. Kad takve stvari unosimo u interijer koji uređujemo, on postaje maksimalno osoban, naš se potpis lako iščitava na svakom koraku. Retro stil obično priziva neka prošla, bolja vremena, kad je život bio jednostavniji. I baš poput naših sjećanja, retro stil živi od detalja - stoga moramo biti oprezni da ne pretjeramo. Kad su pločice u pitanju, prostor je preporučljivo opločiti u neutralnim tonovima, a onda priču začiniti pločicama bogatog retro dizajna.

 

Kombinacija bijelih zidnih pločica s podnim pločicama koje imaju bijelo plavi uzorak.Kombinacija bijelih zidnih pločica s podnim pločicama koje imaju bijelo plavi uzorak.

INDUSTRIJSKI STIL

Sirovo, grubo, neobrađeno, hladno - pridjevi su koji najčešće opisuju industrijski stil uređenja interijera. Stoga su pločice koje dizajnom i teksturom prate materijale poput betona i kamena svojevrsni standard kad je industrijski stil u pitanju. Metalni predmeti, po mogućnosti bogate patine (ne, u to ne spada vaš stari stroj za pranje rublja), također će obogatiti takav prostor, stoga su dobrodošle i pločice s metalnim detaljima ili šarama.

Sive vanjske pločice imitacije mramora za podove i zidove.Sive vanjske pločice imitacije mramora za podove i zidove.