Solarna je energija najčišći i najbogatiji obnovljivi izvor energije. I ima još jednu veliku prednost - nikad vam neće poslati račun za grijanje ili toplu vodu!

Aktualna situacija u svijetu, gdje ratni sukobi cijene energenata umjetno pumpaju u nebo, natjerala je mnoge da razmisle o sustavima grijanja koji će im omogućiti da ne budu manje izloženi divljanju cijena. Neki su se okrenuli tradicionalnim energentima poput drva, a nekima su zanimljiviji moderniji sustavi, poput solarnih.

Solarni sustavi za grijanje dolaze u tri oblika - pasivni, aktivni i kombinirani. U pasivne se sustave ubrajaju elementi poput toplinske izolacije ili na sunčanu stranu (južno) orijentiranih velikih prozora. Aktivni solarni sustavi predstavljaju implementaciju solarnog sustava, dok je kombinacija s pasivnim sustavom najisplativija na dulji vremenski period.

Toplinski solarni sustavi mogu se koristiti samostalno, ali se vrlo često kombiniraju sa solarnim kolektorima, kojima se ostvaruje znatna ušteda prilikom pripreme tople vode ili grijanja. Solarni sustav koji se koristi za toplinsku energiju sastoji se od nekoliko komponenata koje čine solarni komplet: solarnog kolektora, solarnog spremnika (akumulatora topline), cirkulacijske pumpe, solarne tekućine, upravljačke jedinice, armature, cjevovoda i toplinske izolacije. U Fero Term poslovnicama možete nabaviti efikasne solarne pakete, koji uključuju sve potrebne komponente.

Terma termosifonski solarni sustav jedan je od najjednostavnijih solarnih sustava za zagrijavanje sanitarne potrošne tople vode koji može zadovoljiti većinu potreba za toplom vodom u kućanstvima. Za njegov rad nije potrebna cirkulacijska crpka i dodatna elektronika kao kod klasičnih zatvorenih solarnih sustava, već se prijenos topline ostvaruje pomoću prirodnog svojstva vode koja postaje rjeđa uslijed grijanja i povećanja temperature, odnosno teža uslijed hlađenja i smanjenja temperature. Zahvaljujući tom svojstvu ostvarena je prirodna cirkulacija solarne tekućine koja toplinsku energiju sunca prenosi na potrošnu toplu vodu.

 

Terma solarni kolektor - koji je ujedno i srce tog sustava - jedan je od najučinkovitijih proizvoda u svojoj klasi. Baziran je na prevlaci Si-Titaniuma na aluminijski absorber. Ovaj absorber daje najbolju moguću apsorpciju solarnog zračenja i vrlo nisku emisiju toplinskog zračenja. Fluid koji prenosi toplinu prolazi kroz bakrene cijevi, koje su zavarene za ploču absorbera postupkom laserskog zavarivanja. Toplina absorbera se provodi preko bakrenih cijevi na tekućinu. Absorber je zatvoren u kućište kolektora koje je vrlo dobro izolirano kako bi izdržalo visoke temperature. Gubici kolektora su smanjeni na minimum korištenjem visokokvalitetnih izolacijskih materijala poput kamene vune, koja može izdržati visoke temperature. Kolektor je pokriven solarnim sigurnosnim staklom, niskog postotka željeza i temperirano u svrhu niske emisije, smanjenja gubitaka refleksijom i bolje mehaničke izdržljivosti.

Spremnik sanitarne vode toplinski je izoliran izvana, a unutarnji dio spremnika je emajliran na 860°C (prema njemačkom standardu DIN4753) te zajedno s magnezijevom anodom štiti spremnik od korozije. Svaki je spremnik zasebno ispitan poslije postupka emajliranja, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta emajla. Spremnici sadrže tvornički ugrađen električni grijač snage 1500 W koji može služiti za dogrijavanje u danima kad nema dovoljno sunca.

Solarni sustav može biti instaliran na ravni ili kosi krov, poželjan je nagib od 40 do 45 stupnjeva. Za optimalne je performanse poželjno da orijentacija solarnih kolektora bude prema jugu. U slučaju da to nije moguće, mogu se napraviti određena odstupanja, prema istoku i zapadu do 30°. U oba bi slučaja nastali gubici zbog odstupanja u orijentaciji trebali biti manji od 6 posto. Gubici se mogu nadoknaditi tako da se poveća broj kolektora.

 

Pri montaži valja voditi računa o statičkoj izdržljivosti krova da bi se osigurala stabilna i sigurna instalacija. Treba uzeti u obzir da sustav od 300 litara napunjen ima veću masu (550 kg). Da bi se izbjeglo smrzavanje, sustav mora sadržati adekvatnu mješavinu propilen glikola, sve cijevi moraju biti dobro izolirane i električni grijač mora biti uključen da ne bi došlo do smrzavanja potrošne tople vode u spremniku. U suprotnom, sustav treba potpuno isprazniti.

Ovisno o veličini zahtjeva za potrošnom toplom vodom, Terma termosifonski solarni sustavi dostupni su u tri veličine 150, 200 i 300 litara. Odlike tih sustava su visoka iskoristivost, jednostavna instalacija, dugi vijek trajanja uz redovno održavanje te niska cijena u odnosu na ostale solarne sustave.

 

Sve vezano za solarne sustave možete nabaviti u nekom od Fero-Term prodajnih centara ili na našem webshopu. Ako želite u svijet solarne energije ući korak po korak, možda bi bilo dobro da za početak na terasu instalirate Voxort Joy 35 solarni tuš i tako sunčevu energiju iskoristite da vam zagrije vodu za tuširanje. Sljedeći korak onda može biti instaliranje solarnog sustava u vlastito domaćinstvo: učinite li to, bit će vam toplije i oko srca:)