Vaša kupaonica ne smije biti samo "jedna od mnogih" - uređenjem kupaonice kreirajte opuštajuću spa-atmosferu i pretvorite je u prostor koji odiše vašom osobnošću.

Dva crna umivaonika sa zlatnim podžbuknim miješalicama montirane na bijeli zid sa zlato sivim uzorkomDva crna umivaonika sa zlatnim podžbuknim miješalicama montirane na bijeli zid sa zlato sivim uzorkom

Znamo to iz vlastitog iskustva, ali do istog su zaključka došli i stručnjaci: u gotovo svakom domu je upravo kupaonica ta prostorija u kojoj imamo najviše privatnosti. Kad uđemo u kupaonicu i zatvorimo vrata iza sebe, kao da smo ušli u svijet u kojem vladaju neka druga pravila - u svijet u kojem je sve baš po našem.

Smeđa kupaonska ploča i crno bijeli umivaonik s crnom miješalicom naslonjeni na pločice u imitaciji kamena.Smeđa kupaonska ploča i crno bijeli umivaonik s crnom miješalicom naslonjeni na pločice u imitaciji kamena.


Ovo se pokazalo istinitim naročito posljednjih godinu dana, kad smo zbog pandemije bili prisiljeni još više vremena provoditi kod kuće. Kad smo već, silom prilika, morali biti zatvoreni u vlastita četiri zida, počeli smo intenzivnije gledati oko sebe i primjećivati stvari koje inače ne primjećujemo. Rezultat toga je znatno povećan broj manjih ili većih renovacija. A, pogađate, kupaonica je na samom vrhu liste prioriteta; mnogi od nas su se zapitali kako tu prostoriju učiniti još ugodnijom za boravak.

Jer, ako su nas ova vremena nečemu naučila, to je da ne vrijedi štedjeti na sebi i na ljudima koje volimo.

I tako ste se odlučili vlastitu kupaonicu podignuti na "nivo više" i želite je urediti prema najnovijim trendovima. Donijeli ste odličnu odluku - na nama je da vas upoznamo s trendovima i pomognemo vam da kreirate kupaonicu kakvu zaslužujete!

Sivo plave kupaonske podne pločice u kupaonici sa smeđim interijeromSivo plave kupaonske podne pločice u kupaonici sa smeđim interijerom

Prvo pravilo: Budite odvažni!

Kad je uređenje kupaonica u pitanju, trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Svima je zajednička neka osnovna estetika, jer svi želimo da nam kupaonica izgleda atraktivno, ali fokus se posljednjih godina pomaknuo sa samog izgleda kupaonskog namještaja i sanitarija na funkcionalnost i sposobnost stvaranja specifičnog "spa" ozračja. To konkretno znači da je sam izgled važan, ali je važan i sveukupni dojam, atmosfera kojom kupaonica zrači.

A vaša će kupaonica, tvrde trendseteri, zablistati u punom sjaju samo ako na trenutak zaboravite "ziheraške" postavke. Što to konkretno znači? Kao prvo, to znači da budete odvažniji. Neka vam ne bude cilj dizajn koji je "copy-paste" verzija, koja će vašu kupaonicu pretvoriti samo jednom od simpatičnih, sterilnih kupaonica u nizu - budite hrabri, budite odvažni, birajte pločice, sanitarije i kupaonski namještaj koji će vašu kupaonicu dići na viši nivo!

Crne zidne pločice na kojima se nalazi viseća crna baza s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom.Crne zidne pločice na kojima se nalazi viseća crna baza s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom.


Kad su pločice u pitanju, to znači birati uzorke koji nisu neutralni i "nevidljivi", već one koji se ističu, koji imaju karakter. Dobar primjer su pločice iz serije May Ceramics Clinker, koje se dizajnom nikom ne ispričavaju: one su odvažne, atraktivne i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim što privlače pogled, njihova će vas površina privući da je osjetite i pod prstima. Jednobojne mat pločice izdvajaju se zanimljivom teksturom, dok izvedbe Cape Bronze, Cape Dark i Cape Snow svojim 3D strukturom stvaraju uistinu zanimljivu priču.

Jednobojne cape pločice na kojima se nalaze 2 ogledala 2 zlatna umivaonika i 2 crne miješalice za vodu.Jednobojne cape pločice na kojima se nalaze 2 ogledala 2 zlatna umivaonika i 2 crne miješalice za vodu.


Dekorativne pločice poput Clinker serije ipak valja koristiti umjereno: dovoljno je njima istaknuti detalje ili opločiti njima jedan od zidova. Uz ove pločice, u trendu su pločice velikih formata, naročito one u odvažnijim izvedbama imitacije mramora, kamena i drva.

Tamne pločice velikog formata u kupaonici s crnim umivaonikom i crnom podžbuknom miješalicom.Tamne pločice velikog formata u kupaonici s crnim umivaonikom i crnom podžbuknom miješalicom.

Izložite obiteljsko blago

Jedan od trikova kako kupaonicu učiniti luksuznijom je korištenje skupljih tekstila, poput ručnika i kupaonskih tepiha. Kvalitetan će ručnik svakako podići izgled kupaonice i pokazati da osoba koja ga je birala ima ukusa, ali pritom nemojte zaboraviti na detalje - neka i vješalica za ručnike ugodno iznenadi! Veliki ovogodišnji trend je povratak zlatnih detalja u kupaonicu - dugo je vremena boja zlata bila (nepravedno) izgnana iz kupaonice, ali sada se ponovno vraća na velika - kupaonska - vrata.

Dva siva kupaonska tepiha u kupaonici s dvije smeđe kupaonske baze i dva scrna umivoanika i dvije crne miješalice.Dva siva kupaonska tepiha u kupaonici s dvije smeđe kupaonske baze i dva scrna umivoanika i dvije crne miješalice.


Zlato može biti prisutno u vašoj kupaonici kao detalj, poput suptilne vješalice za ručnike Voxort 4000 Gold ili toaletne četke Voxort 8000 Gold. Možete biti kreativni i umiješati u masu za fuge Mapei Glitter Gold zlatne listiće, nakon čega će fuge između vaših pločica diskretno zasjajiti. Ali ne morate se zadržati na tome, možete biti još hrabriji i odlučiti se za nešto konkretnije, poput zlatnih umivaonika Concepto Bell 46,5 i Concepto Bell 42.

U svakom slučaju, zlato i mjed se vraćaju na pozornicu, s pretenzijom da postanu moderna klasika.

Dva zlatna umivaonika i dvije zlatne miješalice položene na bijeli kupaonski pultDva zlatna umivaonika i dvije zlatne miješalice položene na bijeli kupaonski pult

Samo za taj "spa" osjećaj


Kao što smo napisali, opremanje kupaonice više nema svrhu zadiviti "putnika namjernika", nego korisniku dočarati atmosferu vrhunskog spa mjesta za opuštanje - svojevrsnih privatnih toplica. Walk-in verzije tuša, gdje pločice i tuš-kanalice zamjenjuju klasične tuš-kabine i tuš kade, ove se godine još snažnije probijaju u prvi plan. Jer uistinu nema boljeg nego nakon napornog dana ispunjenog obvezama stati pod tuš, koji je samo staklenom tuš stijenom odvojen od ostatka kupaonice, i pod relaksirajućim mlazom iz tuš ruže doslovno osjetiti kako vam se mišići opuštaju, a svi problemi cure niz vaše tijelo i nestaju u odvodu.

Crna tuš ruža iz koje izlazi voda montiran na pločice sive boje ograđen tuš stijenom.Crna tuš ruža iz koje izlazi voda montiran na pločice sive boje ograđen tuš stijenom.


Trendovi sugeriraju da taj "spa osjećaj" pojačate postavljajući u kupaonicu - a naročito u prostor walk-in tuša - zelenilo, biljke koje dobro reagiraju na mnogo vode. To je jednostavan trik kojim ćete svoju kupaonicu učiniti još atraktivnijom, ali koji će ujedno i oživjeti vaš prostor.

Tuširanje je u trendu, ali niti klasične kade - naročito dizajnerski primjerci - nisu izgubile trku s vremenom. Stručnjaci za uređenje interijera preporučuju da se pri odabiru kade vodite mišlju o funkciji kade, ali da je poželjno i da iznenadite izborom. Budite hrabri, budite kreativni, pa u moderno namještenu kupaonicu slobodno ubacite kadu na nogicama, poput sjajne Voxort Linea Retro 175 kade.

Samostojeća retro kada postavljena na sive pločiceSamostojeća retro kada postavljena na sive pločice

Crno-bijeli svijet

Prošle smo godine doživjeli prodor crne boje u kupaonice. Počelo je s detaljima poput komada kupaonske galanterije, nakon toga su se pojavile prve crne tuš kade, zacrnili su se i kupaonski radijatori, da bi na kraju i zidovi i podovi postali crni zahvaljujući nizu kvalitetnih pločica u crnoj boji. Taj se trend nastavlja i ove godine, s tim da ćete danas pronaći predivne komade crnih sanitarija, poput Concepto Bell 46,5 nadgradnog umivaonika koji će se odlično uklopiti u svaku kupaonicu, ili fenomenalne Concepto Brilla Rimless Black viseće toaletne školjke mat crne boje.

Kad je crna u pitanju, i dalje joj najbolje odgovara minimalistički ambijent, stoga razmislite upariti crne komade sanitarija i kupaonskog namještaja s pločicama velikih dimenzija u imitaciji mramora, drva ili kamena.

Crno bijeli umivaonik u kupaonici koja je popločena crno bijelim pločicama.Crno bijeli umivaonik u kupaonici koja je popločena crno bijelim pločicama.

U visine, u visine!


Ove godine možemo očekivati i pravu eksploziju visećih elemenata u kupaonici. Naime, slobodan pod nije samo praktičniji za čišćenje, on istovremeno vašu kupaonicu čini i vizualno većom. Stoga ozbiljno razmislite hoćete li svoj novi crni umivaonik postaviti na klasičnu ili viseću kupaonsku bazu, poput modela Concepto+ Vanja Green 60.

Zelena viseća baza s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom postavljena na pločice u imitaciji kamena.Zelena viseća baza s bijelim umivaonikom i crnom miješalicom postavljena na pločice u imitaciji kamena.


Na zid je moguće premjestiti gotovo sve, od toaletne školjke do kupaonskog ormara za pohranu ručnika i raznih potrepština. Ali zidove kupaonice možete učiniti još atraktivnijima, a samu kupaonicu luksuznijom ako ih iskoristite za postavljanje reprodukcija umjetničkih slika, dizajnerskih plakata ili fotografija vlastite obitelji. Osim što će vaša kupaonica postati zanimljivija i ljepša, skinut ćete s nje auru "prostorije za održavanje higijene" i pretvoriti je gotovo u prirodni nastavak dnevne sobe. Nakon ovih trendova vjerujem da ste već dobili ideju kako urediti kupaonicu, zato trk u najbližu Fero-Term poslovnicu ili webshop kako bi ste svoju kupaonicu doveli na veći nivo.