Novi trendovi u uređenju kupaonice uvode atraktivne promjene u vašu omiljenu prostoriju u domu.

Crna stojeća kada na rustik pločicamaCrna stojeća kada na rustik pločicama


Kupaonica je, tvrde stručnjaci, uz kuhinju najposjećenija prostorija u svakom domu. Kad uđemo u kupaonicu i zatvorimo vrata iza sebe, kao da smo ušli u svijet u kojem vladaju neka druga pravila - u svijet u kojem je sve baš po našem. Kad kupujete stan ili kuću, nailazite na kupaonicu u kojoj baš i nije "sve po vašem", stoga zasigurno poželite ponešto promijeniti. Slično je i s kupaonicom koju niste dugo vremena mijenjali - da, umivaonik, toaletna školjka i kada još uvijek služe svrsi, ali daleko je to od onog što uistinu želite što se dizajna tiče.

Dobra vijest: baš kao što određenim promjenama možete osvježiti kuhinju ili dnevni boravak, ni vaša kupaonica nije unaprijed osuđena na isti izgled kroz desetljeća. Ako ste vlastitu kupaonicu  odlučili podignuti na "nivo više" i želite je urediti prema najnovijim trendovima, donijeli ste odličnu odluku - na nama je da vas upoznamo s trendovima i pomognemo vam da kreirate kupaonicu kakvu zaslužujete!

Kupaonski pult sa crnim umivaonikom i miješalicomKupaonski pult sa crnim umivaonikom i miješalicom

Totalno drukčiji od drugih

Kad je uređenje kupaonica u pitanju, trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Svima je zajednička neka osnovna estetika, jer svi želimo da nam kupaonica izgleda atraktivno, ali fokus se posljednjih godina pomaknuo sa samog izgleda kupaonskog namještaja i sanitarija na funkcionalnost i sposobnost stvaranja specifičnog "spa" ozračja. To konkretno znači da je sam izgled važan, ali je važan i sveukupni dojam, atmosfera kojom kupaonica zrači.

A vaša će kupaonica, tvrde trendseteri, zablistati u punom sjaju samo ako na trenutak zaboravite "ziheraške" postavke. Što to konkretno znači? Kao prvo, to znači da budete odvažniji. Neka vam ne bude cilj dizajn koji je "copy-paste" verzija, koja će vašu kupaonicu pretvoriti samo jednom od simpatičnih, sterilnih kupaonica u nizu - budite hrabri, budite odvažni, birajte pločice, sanitarije i kupaonski namještaj koji će vašu kupaonicu dići na viši nivo!

Kad su pločice u pitanju, to znači birati uzorke koji nisu neutralni i "nevidljivi", već one koji se ističu, koji imaju karakter. Dobar primjer su pločice iz serije May Murinni Sugar Effect Terazzo, koje se dizajnom nikom ne ispričavaju: one su odvažne, atraktivne i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim što privlače pogled, njihova će vas površina privući da je osjetite i pod prstima. Ove su pločice  u imitaciji kamena, polusjajne završne obrade i umjerene varijacije tonova, izrađene od glaziranog porculana i ravno rezanih (retificiranih) rubova što omogućuje polaganje s minimalnom fugom. Njihov zaigrani dizajn stvorit će u vašoj kupaonici uistinu zanimljivu priču. 

Ovim pločicama možete istaknuti detalje ili opločiti njima jedan od zidova. Uz ove pločice, u trendu su i pločice velikih formata, naročito one u odvažnijim izvedbama imitacije mramora, kamena i drva.

Elegantno uređena kupaonica s crnim sanitarijama i šarenim pločicamaElegantno uređena kupaonica s crnim sanitarijama i šarenim pločicama

Veliki povratak kupaonske galanterije

Jedan od trikova kako kupaonicu učiniti luksuznijom je korištenje skupljih tekstila, poput ručnika i kupaonskih tepiha. Kvalitetan će ručnik svakako podići izgled kupaonice i pokazati da osoba koja ga je birala ima ukusa, ali pritom nemojte zaboraviti na detalje - neka i vješalica za ručnike ugodno iznenadi! Veliki ovogodišnji trend je povratak zlatnih detalja u kupaonicu - dugo je vremena boja zlata bila (nepravedno) izgnana iz kupaonice, ali sada se ponovno vraća na velika - kupaonska - vrata.

Zlatna galanterija montirana na tamnu površinu pored crnih umivaonikaZlatna galanterija montirana na tamnu površinu pored crnih umivaonika


Zlato može biti prisutno u vašoj kupaonici kao detalj, poput  suptilne vješalice za ručnike Voxort 4000 Gold ili toaletne četke Voxort 8000 Gold. Možete biti kreativni i umiješati u masu za fuge Mapei Glitter Gold zlatne listiće, nakon čega će fuge između vaših pločica diskretno zasjajiti. Ali ne morate se zadržati na tome, možete biti još hrabriji i odlučiti se za nešto konkretnije, poput zlatnog umivaonika Concepto Bell 46,5 ili nadgradnog umivaonika u boji ružičastog zlata Concepto Bell Tamba

U svakom slučaju, boje ružičastog i žutog zlata se vraćaju na pozornicu, s pretenzijom da postanu moderna klasika.

Crne kupaonske pločice uz umivaonik od boje zlata i otvoreni kupaonski pult.Crne kupaonske pločice uz umivaonik od boje zlata i otvoreni kupaonski pult.

Savršeni spa doživljaj u vašoj kupaonici

Kao što smo napisali, opremanje kupaonice više nema svrhu zadiviti "putnika namjernika", nego korisniku dočarati atmosferu vrhunskog spa mjesta za opuštanje - svojevrsnih privatnih toplica. Walk-in verzije tuša, gdje pločice i tuš-kanalice zamjenjuju klasične tuš-kabine i tuš kade, ove se godine još snažnije probijaju u prvi plan. Jer uistinu nema boljeg nego nakon napornog dana ispunjenog obvezama stati pod tuš, koji je samo staklenom tuš stijenom odvojen od ostatka kupaonice, i pod relaksirajućim mlazom iz tuš ruže doslovno osjetiti kako vam se mišići opuštaju, a svi problemi cure niz vaše tijelo i nestaju u odvodu.

Walk in tuš stijena sa tamnim staklima postavljena na pločice u imitaciji drvetaWalk in tuš stijena sa tamnim staklima postavljena na pločice u imitaciji drveta


Trendovi sugeriraju da taj "spa osjećaj" pojačate postavljajući u kupaonicu - a naročito u prostor walk-in tuša - zelenilo, biljke koje dobro reagiraju na mnogo vode. To je jednostavan trik kojim ćete svoju kupaonicu učiniti još atraktivnijom, ali koji će ujedno i oživjeti vaš prostor.

Tuširanje je u trendu, naročito kad svoj prostor za tuširanje možete upotpuniti tuš stijenom u industrijskom stilu. Upravo su takvi modeli tuš stijene Voxort Pro Stripe, širine od 80 do 120 centimetara. Izrađeni od prozirnog kaljenog stakla i mat crnih profila, modernog je dizajna, s profilima koji podsjećaju na prozore, modeli ove tuš stijene idealni su za stvaranje industrijskog stila u ambijentu vaše kupaonice.

Crna tuš stijena postavljena na pločicama u imitaiciji od kamenaCrna tuš stijena postavljena na pločicama u imitaiciji od kamena

Tamnije je modernije

Tamniji se tonovi i ove sezone pokazuju kao pun pogodak. Počelo je s detaljima poput komada kupaonske galanterije, nakon toga su se pojavile prve crne tuš kade, zatamnili su se i kupaonski radijatori, da bi na kraju i zidovi i podovi postali crni zahvaljujući nizu kvalitetnih pločica u crnoj boji. Taj se trend nastavlja i ove godine, s tim da ćete danas pronaći predivne komade crnih sanitarija, poput Concepto Bell 46,5 nadgradnog umivaonika koji će se odlično uklopiti u svaku kupaonicu, ili fenomenalne Concepto Brilla Rimless Black viseće toaletne školjke mat crne boje. 

Kad je crna u pitanju, i dalje joj najbolje odgovara minimalistički ambijent, stoga razmislite upariti crne komade sanitarija i kupaonskog namještaja s pločicama velikih dimenzija u imitaciji mramora, drva ili kamena.

Smeđa kupaonska baza na kojoj se nalazi crni umivaonik s crnom miješalicom.Smeđa kupaonska baza na kojoj se nalazi crni umivaonik s crnom miješalicom.

Neka vise - sanitarije!

Viseći elementi također su sve popularniji u kupaonici. Naime, slobodan pod nije samo praktičniji za čišćenje, on istovremeno vašu kupaonicu čini i vizualno većom. Stoga ozbiljno razmislite hoćete li svoj novi crni umivaonik postaviti na klasičnu ili viseću kupaonsku bazu, poput modela Concepto+ Smooth Steel 80 viseće kupaonske baze, namijenjene za nadgradne umivaonika. 

Na zid je moguće premjestiti gotovo sve, od toaletne školjke do kupaonskog ormara za pohranu ručnika i raznih potrepština. Ali zidove kupaonice možete učiniti još atraktivnijima, a samu kupaonicu luksuznijom ako ih iskoristite za postavljanje reprodukcija umjetničkih slika, dizajnerskih plakata ili fotografija vlastite obitelji. Osim što će vaša kupaonica postati zanimljivija i ljepša, skinut ćete s nje auru "prostorije za održavanje higijene" i pretvoriti je gotovo u prirodni nastavak dnevne sobe.