Povratak na Fero-term.hr

Prijavite se na svoj račun

Prvi put? Registrirajte se!

B2B (ugovorni kupac)prijava

Mozaik pločica: dio slagalice koji nedostaje

Mozaik pločica: dio slagalice koji nedostaje

Njezino savršenstvo, mozaik pločica :).

Od antičkih vremena pa sve do danas, mozaik je vrlo čest izbor pri uređenju domova. Bez obzira govorimo li o staklenim, keramičkim ili porculanskim mozaik pločicama, mozaik je detalj koji će svaku prostoriju riješiti monotonije i dosade te je pretvoriti u nešto potpuno novo i drugačije.

Iako se mozaik pločice većinom mogu vidjeti na zidovima kod radnih površina u kuhinji ili u kupaonici, one mogu dati i odličan raskoš luksuza ako ih postavite i na pod!


Zašto baš mozaik pločice?


Mozaik pločice pozivaju na luksuz! Ističu stil, daju eleganciju i unose dodatan pokret u svaku prostoriju. Budući da mozaik pločice u današnje vrijeme možete pronaći u različitim oblicima (kvadratni, pravokutni, okrugli, heksagon), bojama, pa i u materijalima, ovu glamuroznu pločicu morate dobro upoznati i razumjeti kako bi uspjeli odabrati onu najbolju!


Mozaik pločice Fero-Term

Iskoristivost mozaik pločica je neograničena, mogu se postaviti gotovo u svaku prostoriju, na svaki zid ili dio zida pa čak i na pod. 

Tako mozaik pločicama možete prekriti zidove tuš kabine ili stijene, dodatno istaknuti neki dio kupaonice kao zid ispod prozora ili zidić podžbuknog vodokotlića, radne površine u kuhinji, obložiti bazene, a uz malo umjetničkog nadahnuća možete stvoriti i mozaik tepihe na podu! U slučaju da želite spojiti različite tonove postojećih podnih i zidnih pločica, mozaik pločice možete iskoristiti i kao diskretnu borduru koja će ih savršeno povezati.

U svakom slučaju, mogućnosti ima mnogo, pa idemo nekim redom :)


1. Vrste mozaik pločica

Mozaik pločice dolaze u različitim oblicima, veličinama i stilovima, i iako ih postavljamo na manjim dijelovima zidova ili podova, svojim kontrastom od ostatka površine u većini slučajeva one postaju dominantne u prostoru te definiraju stil uređenja. Stoga, prije nego pokažete prstom na neku mozaik pločicu i kažete "To je to", dobro promislite je li to pločica koja će se uklopiti sa vašim namještajem i bojama koje prevladavaju.

Na primjer, ako je vaša kuhinja uređena u svjetlijim tonovima i modernom stilu, svakako preporučujemo mozaik nježnije teksture, čak i onaj sa umetnutim metalnim segmentima.  Ako unutar kuhinjskog prostora imate drvenih površina, idealno će se uklopiti mozaik smeđih nijansi koji će tu drveninu dodatno naglasiti i učiniti je modernijom. 

Mozaik za kupaonice je pak puno lakše odabrati s obzirom na ostatak kupaonskog namještaja koji je u većini situacija u bijelim nijansama pa je zapravo mozaik potrebno uskladiti samo sa ostatkom pločica i naravno, ono što smo već naveli, uskladiti ga sa željenim stilom. 

Naravno, možete se poigrati i s mozaikom kompleksnijih oblika, no morate zaista biti pažljivi jer sigurno ne želite da se ljudi pitaju: “Što se ovdje dogodilo?”. Ako pretjerate, izgubit ćete sklad i prostor će izgledati kao neuspjeli pokušaj nečege, potpunog uređenja, renovacije… 

Najbitnije je da krajnji rezultat bude jedinstvena površina, odnosno da se pločice jedne sa drugom savršeno slažu te budu idealna podloga svemu namještaju koji dolazi na tu površinu. Isto je tako važno napomenuti da što su pločice veće to je manja površina za fugiranje. 

Obzirom da je mozak pločica zapravo puno malih komadića pločica na jednoj podlozi i da se svaki taj mali komadić fugira, idealno bi bilo da ga se fugira sa epoksidnom fugom na kojoj se ne može stvoriti plijesan, zbog čega je održavanje puno jednostavnije. 
 

2. Kombinirajte i uskladite različite uzorke

Napokon ste pronašli onu pravu! Odlično!

Jao, ne. Možda bi ipak onu drugu. Ili da se držite prvog izbora? Hm… ili ipak drugog.

Nemojte toliko razmišljati jer, kako smo prije rekli, s mozaik pločicama dobivate bezbroj mogućnosti! Najbitnije je dobro razmisliti na koji zid ili dio zida ga želimo postaviti, koji dio namještaja želimo naglasiti i koji stil želimo postići. 

Tako u jednoj prostoriji možete uskladiti i pomiješati i više modela pločica. Na što točno mislimo? Na primjer, već ste odabrali podnu i zidnu pločicu, pa čak i dekor i onda mislite da je mozaik suvišan? Apsolutno ne! Jer dobrom kombinacijom možete dobiti prostor pun dinamike, a zapravo potpuno skladan i elegantan. 

Mozaik pločice kupaona

Mozaik pločice kupaonica zid

Mozaik pločice kupaonica interijer
 


3. Gdje koristiti mozaik pločice?

Mozaik pločice se većinom koriste u kupaonici i kuhinji, posebno na zidovima kod radnih ploča ili na dijelovima kuhinjskih fronti. No mogu se koristiti i na podovima. Mozaik se osobito preporučuje u opremanju rustikalnih kuhinja, kao i minimalističkih gdje će mozaik pločice postići odličan efekt.

Podne mozaik pločice općenito su izdržljivije i zbog toga nešto skuplje. Iako su skuplje, nikako nemojte popločiti pod pločicama za zid jer ćete u tom slučaju u skorije vrijeme morati ponovno posegnuti u džep i upustiti se u renovaciju. Zašto? Zidna pločica nema potrebnu debljinu, ni čvrstoću, a ni završni protuklizni sloj koju ima podna pločica pa ćete se bezuspješno natjecati s vremenom do kad prva pločica ne pukne.


4. Stakleni mozaik pravi izbor za kupaonice i kuhinje

Kupaonice su idealne za staklene mozaik pločice. Što zbog estetskih efekata, što zbog jednostavnog održavanja. Što se tiče performansi, izdržljivosti i higijene, stakleni mozaik otporan je na plijesni i bakterije.

Što se tiče mrlja, nisu odlične za skrivanje prljavštine, pa ćete barem vrlo lako vidjeti kada je vrijeme za njihovo čišćenje. No s druge strane, otporne su na kemijska oštećenja i nisu porozne tako da ne morate brinuti o tvrdokornoj prljavštini. Također su vrlo jednostavne za čišćenje pa se mogu obrisati vlažnom krpom ili toplom vodom. U slučaju mrlja od sapunice nakon toplih kupaka, bit će dovoljna i blaga otopina octa.


5. Mozaik pločicama naglasite željeni zid

Zašto obložiti cijeli zid kad možete samo dio? Odličan efekt možete postići i postavljanjem mozaik pločica u spavaću sobu odmah kod uzglavlja kreveta! Zašto stavljati tapetu kad možete pločice koje su svakako izdržljivije i dugotrajnije kao i bolje za održavanje? :)

Isto tako, mozaik pločicama možete naglasiti i željeni zid u dnevnom boravku. Na primjer, iza kauča, komode ili televizora. Mozaik je idealan i za naglašavanje detalja kao što su podne lampe, ogledala, visoke lončanice, i još mnogo toga.


6. Sam svoj majstor ili unajmiti profesionalca?

Danas se najčešće koriste mozaici u formi keramičkih pločica, a najčešće su sačinjeni od stakla ili keramike. Mozaik pločice se unaprijed slože u formate određenih dimenzija (najčešće u obliku kvadrata), i postave se na mrežicu. Ovim procesom mozaik pločice postaju fleksibilne što olakšava oblaganje ovalnih površina i okruglih stupova.

Iako ih je u teoriji lako za postaviti, u praksi to najčešće nije slučaj. Često se moraju i rezati, a ako se krivo postave jedna do druge, vrlo je moguće da će se poslije fugiranja primijetiti razlika u spoju između pločica.

Dakle naš savjet - bolje profesionalac nego vi sami. Osim ako se ne želite naći u jednom od serijala “A je To” crtića :)

U Fero-Termu imamo veliki izbor mozaik pločica, pa slobodno prošvrljajte okom:)

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno dođite do nas ili nas kontaktirajte!

Mozaik pločice. Kupite
 
 
Podijelite ovaj članak s prijateljima
Pogledani proizvodi
Povezani proizvodi
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Sveukupno
{{totalPrice}} Uključen PDV
Preuzimanje u FT: 0,00 kn
Dostava na adresu: {{deliveryPrice}}
Cijena paleta: {{paletePrice}}
Završite kupovinu Nastavite kupovati
Pošalji sadržaj košarice na e-mail
Zatraži poziv
Pošalji košaricu
Povratak na vrh