Iako je montažu tuš kabine ili tuš stijene najbolje prepustiti majstoru, nije zgoreg da i sami znate sve korake tog postupka. 

Kako postaviti kvadratnu tuš kabinu Voxort Pro NS Line

Kako postaviti polukružnu tuš kabinu Voxort Yellow 2M?

Kako montirati polukružnu tuš kabinu Basic?


Klasična tuš kabina krom boje pstavljena na pločice u imitaciji drvetaKlasična tuš kabina krom boje pstavljena na pločice u imitaciji drveta


Ne morate gledati na kalendar, dovoljno je da zavirite u kupaonicu - u 21. stoljeću ste. Današnja prosječna kupaonica, za razliku od iste prostorije prije dvadesetak godina, najčešće sadrži prostor za tuširanje umjesto klasične kade. Posljedica je to stila života; malo tko danas ima vremena uživati u dugim kupkama, većina nas radije bira tuširanje jer je praktičnije, troši se manje vode i traje kraće. Osim toga, istraživanja su dokazala i da ćete ispod tuša izaći čišći nego iz kade jer se pri tuširanju mlaz vode učinkovito miješa sa sapunicom, razgrađuje nečistoće i efikasno ih ispire s tijela. Tuširanje potiče i imunitet, što je također važno u ovom "novom normalnom", a dokazano je i da naše tijelo nakon tuširanja intenzivnije proizvodi endorfin, hormon zahvaljujući kojem se dobro osjećamo.

Sve su to razlozi zbog kojih tuš sve češće izbacuje klasične kade iz naših kupaonica. I to doslovno, jer se sve više ljudi odlučuje i za zamjenu kade tuš kadom pri adaptaciji ili renovaciji kupaonice. Ako ste i vi jedni od njih, ovaj će vam tekst pomoći da vaš novi prostor za tuširanje postane i ostane mjesto opuštanja, vedro i vodonepropusno.

Tuš stranica crnog okvira u kupaonici svijetlih boja i namještajaTuš stranica crnog okvira u kupaonici svijetlih boja i namještaja

Hidroizolacija prije svega

Prije nego uopće počnete montirati tuš kabinu ili tuš stijenu, morate biti sigurni da ste osigurali temelj - dobru hidroizolaciju podloge. Kupaonica je "mokra" prostorija koja zahtjeva savršenu hidroizolaciju; u protivnom, ako hidroizolacija između podloge i pločica nije dobro izvedena, moglo bi doći do progresivnog slabljenja podloge i "cvjetanja" fuga, čime se povećava i rizik od odvajanja pločica. Prodru li vlaga i voda u podlogu, blago rečeno, susjedi koji stanuju ispod vas neće biti sretni i uslijedit će skup popravak.

Hidroizolaciju ne čini jedan već niz proizvoda, koji zajednički čine hidroizolacijski sustav. Oni štite kritične točke poput dilatacijskih spojeva, slivnika, promjena nivoa, kutova i rubova. Kad je kupaonica u pitanju, na pripremljenu podlogu valja nanijeti hidroizolacijski premaz (u dva sloja, gleterom, četkom ili valjkom), tako da se formira neprekinuta elastična membrana. Brtvljenje spojeva između horizontalnih i vertikalnih površina valja obraditi hidroizolacijskom trakom. Nakon što se hidroizolacijski premaz osuši, možete početi s polaganjem pločica.

Pravokutna tuš kabina s dobrom hidroizolacijom.Pravokutna tuš kabina s dobrom hidroizolacijom.

Klasična tuš kabina

Za početak, bez obzira gradite li kupaonicu "od nule" ili je adaptirate, morate se odlučiti kakav prostor za tuširanje želite. Jer danas imate priliku birati između više ponuda.

Najjednostavnija je varijanta ugradnja klasične tuš kabine. Ovisno o tome koja vam se verzija više sviđa, možete dodatno birati kvadratne tuš kabine ili polukružne tuš kabine. Spaja ih činjenica da je u njih moguće ući i zatvoriti vrata iza sebe, što znači da tijekom tuširanja nećete napraviti "poplavu" u kupaonici. Zajednička im je i mogućnost instalacije na tuš kadu ili na pod, ako ste se odlučili umjesto kade koristiti samo keramičke pločice i tuš kanalicu.

Najčešće se tuš kabine ipak ugrađuju na tuš kade, koje se danas mogu nabaviti najrazličitijih dubina. Montaža tuš kabine na tuš kadu odvija se u više koraka. Prvi je korak mjerenje; dobro izmjerite i označite mjesta gdje se kabina spaja sa zidovima. Zatim bi bilo dobro mjernim detektorom provjeriti sva mjesta na kojima ćete bušiti pločice - na taj ćete način izbjeći iznenađenja u vidu bušenja vodovodnih cijevi ili električnih vodova. Okvir tuš kabine učvrstite o zid, sastavite ostatak kabine, pažljivo umetnite kaljena stakla u profile i sve zajedno spojite. Nakon što kabinu postavite na mjesto, sve spojeve dobro zabrtvite silikonom ili masom za brtvljenje, kojih je širok izbor. Naglasak je na SVE spojeve: voda može prodrijeti i kroz najsitniju rupu, stoga nemojte škrtariti kad je masa za brtvljenje u pitanju. Nije dovoljno silikonom prijeći samo mjesta na kojima se tuš kabina spaja sa zidom, već i sve spojeve unutar nosećih profila kabine kroz koje bi voda eventualno mogla proći.

Tuš kabina s crnom stranicom i bijelom tuš kadomTuš kabina s crnom stranicom i bijelom tuš kadom

Tuš stijene

Kupaonice su najčešće male prostorije, stoga je svaki optički trik koji pomaže da bi se prostor kupaonice doimao većim dobrodošao. Jedan od takvih trikova, u posljednje vrijeme sve popularniji, kreiranje je prostora za tuširanje korištenjem staklenih tuš stijena. Na taj način izbjegavamo prostor dijeliti vidljivim pregradama, što ga čini optički većim. Tuš stijene dolaze u kompletu s fiksatorom i donjom lajsnom. Prednosti pri korištenju tuš stijena su brojne - puno je lakše dimenzije prilagoditi prostoru, možete ih koristiti samostalno ili u kombinaciji s vratima, a moguće je prilagoditi i duljinu fiksatora i tako promijeniti udaljenost stakla od suprotnog zida.

Tuš stijena se također može postaviti na kadu ili na pločice (NIKADA DIREKTNO na pločice, već na priloženu lajsnu). Prije montaže je potrebno dobro sve izmjeriti, a sam postupak montaže relativno je jednostavan. Pri montaži je izuzetno važno dobro paziti na samu staklenu stijenu; iako je od izrađena od debelog kaljenog stakla, nije otporna na jake udarce, naročito dok još nije fiksirana. Stoga treba obratiti pozornost pri odlaganju i prislanjanju na zid, da staklo ne dolazi u dodir s podlogom nezaštićeno. Uvijek ga zaštitite debljim kartonom ili ručnikom da se ne razbije.

Također, tuš stijenom nemojte baratati sami, bez pomoći još jedne osobe. Nakon postavljanja tuš stijene, sve spojeve dobro zabrtvite silikonom i pustite da se silikon dobro osuši - tek se tada postiže potpuna vodonepropusnost.

Tuš stijena s crnim obrubom postavljena na pločice u imitaciji drvetaTuš stijena s crnim obrubom postavljena na pločice u imitaciji drveta

Walk-in prostor za tuširanje

Usporedno s tuš stijenama, sve se više kupaca odlučuje na walk-in verziju tuša. Radi se o minimalističkom konceptu koji bi vremenom mogao postati standard kad je prostor za tuširanje u pitanju - umjesto tuš kabine, vrata i stranica, walk-in tuševi obično se sastoje samo od staklene stijene, dok voda otječe niz tuš kanalicu (podni odvod) ugrađenu u pod popločen pločicama. Takvi su tuševi idealni za male prostore, a istovremeno kupaonici daju profinjen izgled jer se pločice prirodno nastavljaju u prostor tuša.

Kod takvog je koncepta dobra hidroizolacija najvažnija, stoga tuš kanalice najčešće dolaze u kompletu sa zaštitnom mrežicom i hidroizolacijskim trakama koje sprječavaju prodor vode u donji sloj. Upravo se iz tog razloga tuš kanalice postavljaju zajedno sa sifonom, prije keramike. Protok vode koje kanalice omogućuju je vrlo visok i jamči idealno otjecanje vode. Još jedna dobra stvar kod tuš kanalica je okretni sifon, koji omogućuje da se odvod pri adaptaciji kupaonice prilagodi starom rasporedu instalacije, bez potrebe za dodatnim radovima.

Walk in tuš stijena s ogledalom postavljena na pločice svijetle bojeWalk in tuš stijena s ogledalom postavljena na pločice svijetle boje

Obratite pozornost na miješalice

Pri planiranju prostora za tuširanje posebnu pozornost posvetite pozicioniranju miješalice za tuš u odnosu na tuš ružu. Jedno je istraživanje pokazalo da je ispitanicima najneugodnije iskustvo u kupaonici, uz nedovoljnu zagrijanost prostora, ulazak pod tuš iz kojeg izlazi mlaz hladne vode. Da vam se to ne bi dogodilo, dovoljno je pri planiranju odmaknuti tuš miješalicu od tuš ruže, a ne postaviti je direktno ispod. To instalacijski nije teško učiniti, a poštedjet će vas neugode u budućnosti. Također, razmislite gdje miješalicu postaviti da vam najmanje smeta pri tuširanju, da ne biste zapinjali o nju. Svi proizvodi čekaju vas na Fero-Term webshopu ili najbližoj Fero-Term poslovnici.