Kupaonica je površinom jedna od manjih prostorija u svakom domu, ali manjak kvadrata će samo probuditi vašu kreativnost!

Mala kupaonica sa stojećom bijelom kadom krom stojećom mješalicomMala kupaonica sa stojećom bijelom kadom krom stojećom mješalicom

U našim krajevima često čujemo uzrečicu koja tvrdi da "od viška glava ne boli". Pod tim "viškom" se redovito misli na one pozitivne viškove, u vidu novca, hrane i pića, zabave i - kvadrata. Kad je kvadratura doma u pitanju, to je samo relativno točno, jer višak kvadrata podrazumijeva i veća davanja za režije, više površina za čišćenje i održavanje, više potrošene energije za grijanje ili rashlađivanje prostora...
 
Isto vrijedi i za "najmlađu" prostoriju u domu, kupaonicu. Zašto najmlađu? Kupaonice su kao zasebne prostorije u prosječne građanske domove ušle relativno kasno, tek polovicom prošloga stoljeća. Održavanje higijene prije toga nije zahtijevalo posebnu prostoriju, lavor i vrč s vodom mogao se smjestiti i u spavaću sobu, a pranje cijelog tijela nije ni izdaleka bio svakodnevni ritual. Kupaonica je u početku uglavnom iz praktičnih razloga bila odvojena od zahoda, a kasnije su se ta dva prostora spojila u jedan.
 
Dugo je vremena kupaonica bila relativno malena prostorija koja je ispunjavala svoju funkciju: bilo je to mjesto za održavanje higijene, bez potrebe da se ondje zadržavamo dulje no što bismo trebali. U posljednjih četrdesetak godina takvo se viđenje kupaonice promijenilo: osim za svakodnevno održavanje higijene, kupaonica je postala i mjesto za opuštanje, svojevrsna spa-zona. Više nije bilo bitno samo "ugurati" ondje umivaonik, toaletnu školjku i kadu, već smo počeli voditi računa o atmosferi, stilu uređenja, paleti boja, dizajnu... Uz kupaonicu su se počeli vezati termini poput feng-shuija i hyggea, kupaonica je postala mjesto relaksacije, mjesto na koje smo došli oprati tijelo i umiti dušu.
 
S druge strane, dimenzijama se kupaonica nije bitno mijenjala, kvadrati se nisu počeli štedjeti na drugim prostorijama da bi se "prelili" u kupaonicu. Tako da su i danas kupaonice, najčešće, po kvadraturi relativno malene prostorije. A u tako malo kvadrata treba sve posložiti, kupaonica mora istovremeno biti funkcionalna, zračiti pozitivnom energijom i djelovati opuštajuće.     
 
Kako to postići?

 

Mala kupaonica s crnim tuš vratima crnom tuš kadom i crnim sanitarijamaMala kupaonica s crnim tuš vratima crnom tuš kadom i crnim sanitarijama

Pločice


Izbor pločica kojima ćete opločiti pod i zidove prvi je korak na putu do savršene kupaonice - vjerojatno još i važniji kad je riječ o uređenju male kupaonice. Vjerojatno ste već čuli ili pročitali neka pravila kojih biste se trebali pridržavati kad je u pitanju uređenje kvadraturom malih prostora, ali pravila također imaju "rok trajanja". Stoga vam savjetujemo da ih uvažite, ali nemojte ih se slijepo držati.
 
Recimo, prvo pravilo koje ćete čuti jest da samo pločice svijetlih tonova mali prostor čine vizualno većim. Što jest činjenica, ali isto tako tamnijim pločicama možete postići jedinstvenu atmosferu, onaj "Wow!" faktor. Na primjer, bijele zidne pločice May Murinni White Cubics Glossy vašu će kupaonicu učiniti svijetlom i atraktivnom, ali sličnim pločicama u crnoj boji približit ćete se industrijskom stilu uređenja. Slično je i s dimenzijama: još donedavno je vrijedilo pravilo da pločice velikih dimenzija (recimo 60x120 cm) ne idu u male kupaonice jer ih vizualno smanjuju. Ali moderne pločice velikih dimenzija imaju retificirane (ravno rezane) rubove, što znači da ih možemo preciznije postavljati jednu uz drugu. Veće pločice znače manje fuga, u ovom slučaju i tanje fuge, tako da je površina  isprekidana s manje (i to tanjih) linija - što je čini optički većom. Dodatni bonus: podne pločice možete postaviti i na zid, a prostor dodatno dobiva na veličini nastavi li se istim pločicama opločavati i zid.
 
Zaključak: svijetle pločice da, ali ne zazirite ni od tamnijih tonova. I ne bojte se pločica većih dimenzija, one mogu vašoj maloj kupaonici udahnuti dozu luksuza.

 

Klasična ili tuš kada?


Izabrali ste pločice, što je sljedeće na redu? Drugi je korak opredijeliti se za klasičnu kadu, tuš kadu ili walk-in verziju tuša; o ovom će izboru ovisiti konačni izgled kupaonice. Prvo pitanje: jeste li tip koji se voli opustiti ležeći u kadi ili vam je draže na brzaka se istuširati? Obje varijante imaju svojih prednosti i mana, koje smo opisali u jednom od prošlih blogova. Odlučite li se za klasičnu kadu, poput onih iz serije Voxort Image, morate znati da je najmanja kada duljine stranice 140 cm (ili 120 cm, kad je u pitanju kutna kada).
 
Tuš kade puno su sretnije rješenje za male prostore. Tuš kabina, poput polukružnog modela Voxort Blue 90/90, možda će malo "zatvoriti" prostor, ali nećete morati brinuti o opasnosti od zalijevanja čitave kupaonice pri tuširanju, zahvaljujući mogućnosti da iza sebe zatvorite vrata. Walk-in verzija tuša podrazumijeva staklenu tuš stijenu i tuš kanalicu, iako se možete odlučiti i na ugradnju niske tuš kade. Verzija sa staklenom stijenom te s pločicama na podu naročito je elegantna i prostor kupaonice čini prozračnim, a ambijent minimalističkim - što je poseban plus kad je riječ o malenim kupaonicama.

Klasična bijela kada postavljena u maloj kupaonici pored dva bijela umivaonikaKlasična bijela kada postavljena u maloj kupaonici pored dva bijela umivaonika

Sanitarije


Sljedeće na popisu za nabavku su sanitarije: toaletna školjka,  umivaonik, bide, vodokotlić... Naša je preporuka da razmislite o visećim elementima jer ćete tako osloboditi pod, što će prostor vizualno učiniti većim, a čišćenje jednostavnijim. Viseće toaletne školjke, naročito rimless verzije (školjka bez ruba, kod koje voda za ispiranje teče iz bočnih otvora), izuzetno su praktične. U kombinaciji s podžbuknim vodokotlićem čine savršenu cjelinu - jedini dodatni napor je odabrati tipke za vodokotlić koje vam stilski najbolje odgovaraju. Ako ugradnja podžbuknog vodokotlića nije opcija, razmislite o slim (uskoj) verziji klasičnog vodokotlića; ako možete iskoristiti neki kut u kupaonici, podsjećamo vas da postoje i kutni vodokotlići.
 
Umivaonik možete postaviti samostalno ili na kupaonsku bazu. A izbor umivaonika uistinu je velik: crni, bijeli ili zlatni, ovalni, kvadratni, dublji, plići, ravnih rubova... Tu su i umivaonici manjih dimenzija, naročito praktični kad treba opremiti kupaonicu manje kvadrature, a možete se odlučiti i za kutni umivaonik, poput modela  Concepto Melody C-43. Većina će se ipak opredijeliti za jedan od klasičnih umivaonika, poput modela Concepto Ocean 65, koji možete postaviti na zid, s vidljivim sifonom - odlučite li se za crnu miješalicu i sifon, kupaonicu biste tako mogli usmjeriti ka industrijskom stilu. Isto ga je tako moguće postaviti na neku od kupaonskih baza i dobiti dodatni prostor za organizaciju i pohranu.  

Kupaonica s okruglim ogledalom i bijeli umivaonikom postavljen na bijelu viseću bazu.Kupaonica s okruglim ogledalom i bijeli umivaonikom postavljen na bijelu viseću bazu.

Kupaonski namještaj


Kad smo kod organizacije i pohrane, vaša će kupaonica trebati i ormariće i ladice, sve ono što se može svesti pod zajednički nazivnik kupaonski namještaj. Malene je kupaonice, ne pripazimo li, vrlo lako zakrčiti ručnicima i mnoštvom tuba, bočica, kutija... Stoga je prostor za pohranu svih tih sitnica jako važan, najbolje je sve suvišno skloniti od pogleda. Prva linija obrane su kupaonske baze i kupaonski ormarići s ogledalom - barem jedan od ova dva elementa nalaze se u svakoj maloj kupaonici. Možete se odlučiti i za kupaonski komplet, koji objedinjuje kupaonsku bazu, ogledalo i rasvjetu. I za kupaonski namještaj vrijedi isti savjet kao i za sanitarije: kad god možete, za manje prostore birajte viseće varijante namještaja koje možete postaviti na zid.

 

Kupaonski ormarić s ogledalom montiran na svijetle pločice ispod bijele stojeće baze s umivaonikomKupaonski ormarić s ogledalom montiran na svijetle pločice ispod bijele stojeće baze s umivaonikom

Grijanje


Jedan od "obveznih elemenata" koji se nalaze u svakoj kupaonici je grijaće tijelo. Najčešće je to kupaonski radijator, zbog oblika popularno zvan i "ljestve", poput cijevnog radijatora Terma Calore 1200/400 ili električnog kupaonskog radijatora Terma Star 930/508.
 
Najelegantnije rješenje za malu kupaonicu predstavlja podno grijanje. Ono ima više prednosti: ne zauzima prostor kao sobna grijaća tijela, neznatno stvara prašinu i omogućuje postizanje ravnomjerne raspodjele topline u prostoru. Podno je grijanje moguće uključiti i isključiti prema želji, stoga ni troškovi, budući da je riječ o malom prostoru koji treba zagrijati, ne bi bili visoki. U ponudi možete naći već gotove setove za određenu kvadraturu, poput seta za električno podno grijanje Danfoss Ecmat koji je dovoljan za površinu od 5 kvadrata.

 

Crni rebrasti električni radijator montiran na bijeli zid sa sivim uzorkomCrni rebrasti električni radijator montiran na bijeli zid sa sivim uzorkom

Galanterija

Ako ste izabrali prave pločice, funkcionalno razmjestili sanitarije i kupaonski namještaj, uklopili grijaća tijela i izabrali odgovarajuću rasvjetu, sve što još trebate napraviti jest staviti šlag na tortu i atraktivnim komadima kupaonske galanterije lijepo zaokružiti cijelu priču. Iako se možda na prvu ne čini da galanterijom možete uštedjeti na prostoru i svoju malu kupaonicu učiniti većom, činjenica je da dobra organizacija često ovisi upravo o detaljima. Na primjer, na vješalicu Voxort 3000 i držač ručnika Voxort 3600 možete objesiti po dva ručnika koja koristite, dok ćete čiste ručnike moći odložiti na dvostruku policu za ručnike Voxort 8000. Umjesto na rub kade, sredstva za kupanje možete posložiti na Voxort policu na dvije razine za kadu, a toaletnu četku i toaletni papir ćete imati na jednom mjestu nabavite li držač Voxort.

Mala bijela kupaonica s bijelim sanitarijama i crnom viješalicom za ručnikMala bijela kupaonica s bijelim sanitarijama i crnom viješalicom za ručnik

 

U svakom slučaju, uređenje male kupaonice predstavlja veliki izazov - ali, sigurni smo, izazov koji ćete uspješno riješiti! Za jednostavniji način rješavanja izazova posjetite naš webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu!