Kupnja klima uređaja može biti stresna – toliko je modela koji neiskusnom oku nalikuju kao jaje jajetu. Ako pri odabiru pripazite na ovih 5 stvari, u novoj ćete klimi bezbrižno uživati godinama.

Kupujete klima uređaj? Obratite pozornost na ovih 5 stvariKupujete klima uređaj? Obratite pozornost na ovih 5 stvari

Početkom ljeta poštanski i sandučići elektronske pošte pune nam se propagandnim materijalima koji nude elektroniku koja će nam pomoći prebroditi ljetne vrućine. "Pa stvarno bismo mogli kupiti novu klimu ove godine", razmišljate dok listate katalog. "Ali koju kupiti? Gle, sviđa mi se ova srebrna... A na ovoj mi je fora displej!"

Naravno da vam se klima uređaj mora dopasti dizajnom, naročito kad je u pitanju unutarnja jedinica, ali to nikako ne smije biti prvi kriterij pri odabiru. Ako želite klima uređaj koji će dugi niz godina vaš životni prostor činiti ugodnijim, pri odabiru morate voditi računa o sljedećih 5 stvari... 

Zidni klima uređaj za dnevni boravak za vruće ljetne dane.Zidni klima uređaj za dnevni boravak za vruće ljetne dane.

SNAGA HLAĐENJA

Jasno, snaga klima uređaja je prva stvar koja vam zapne za oko pri proučavanju podataka o uređaju. U ovom slučaju, veća snaga ne znači automatski da je taj klima uređaj bolja opcija za vaš prostor. Odmah ćete primijetiti vezu između cijene i snage uređaja - snažniji uređaj, veća cijena. Pri kupnji klima uređaja najvažniji je omjer snage i učinkovitosti: kupite li klima uređaj premale snage, on neće biti u stanju učinkovito rashladiti prostor.

Kod klima uređaja razlikujemo rashladni i ogrjevni učinak. Rashladni se bazira na temperaturi u prostoriji 27°C i vanjskoj 35°C, a ogrjevni na 21°C u prostoriji, a 7°C vani. Oba se najčešće izražavaju u kilovatima (kW).

Pojednostavljeno pravilo kojeg se možete držati glasi: podijelite broj kvadrata prostora koji treba rashladiti s 10 i dobit ćete potrebnu snagu klima uređaja u kilovatima. Dakle, ako imate prostor veličine 35 kvadrata, trebat ćete nabaviti klima uređaj jačine 3,5 kW (klima uređaji te snage najčešći su izbor kad su domaćinstva u pitanju). Kao primjer takvog uređaja može nam poslužiti Terma Diversa 12, visokoučinkoviti model klima uređaja modernog minimalističkog dizajna. Ovakav klima uređaj osigurava pouzdano i ugodno hlađenje stambenih prostora površine do 40 m2 - prodajni rezultati pokazuju da je upravo to kvadratura na koju "cilja" većina kupaca.

Ali kvadratura prostora nije jedino na što treba obratiti pozornost. Ako prostor koji treba rashladiti ima puno staklenih stijena, okrenut je prema jugu ili je slabije izoliran, možda će vam trebati uređaj veće snage.

ENERGETSKA KLASA

Klima uređaji se prema energetskoj učinkovitosti svrstavaju u sedam klasa (od A+++, najbolje, do G, najlošije). Prema novim odredbama EU energetske klase se određuju na sljedeći način (EU 626/2011): sezonska efikasnost pokazuje koeficijent učinkovitosti uređaja SEER i SCOP u sezoni hlađenja i grijanja, što bolje odgovara stvarnoj potrošnji.

SEER (eng. Seasonal Energy Efficiency Ratio) označava sezonski koeficijent učinkovitosti u režimu hlađenja, dok SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označava sezonski koeficijent učinka u režimu grijanja. Mjerne točke u području hlađenja su na vanjskoj temperaturi 20°, 25°, 30° i 35°C, a za cijelu su Europu kao referentni uzeti podaci za Strasbourg. Za režim grijanja nema jedinstvenog područja za cijelu Europu, nego su područja podijeljena na tri klimatske zone, a proizvođač samostalno bira temperaturnu točku između -10°C i 2°C, pri čemu se za opterećenje grijanja od 100% dobivaju različite vrijednosti.

Stoga potražite klima uređaj koji će zadovoljavati što više standarde, poput modela Terma Arbora 18. Zahvaljujući naprednoj varijabilnoj inverterskoj tehnologiji rada kompresora i rashladnom mediju R-32, ovaj klima uređaj svrstava se u vrh ponude s respektabilnim vrijednostima SEER A++ i SCOP A+.

Terma invertar klima uređaj za vruće ljetne dane.Terma invertar klima uređaj za vruće ljetne dane.

WI-FI KONTROLA UREĐAJA

Unutarnja jedinica klima uređaja u pravilu se nalazi na takvom mjestu da nam ne omogućuje jednostavan pristup uređaju. Stoga smo klima uređajem donedavno upravljali jednostavnim infracrvenim daljinskim upravljačem. Ali 21. stoljeće je donijelo nove zahtjeve kupaca, kojima više nije dovoljno tek pri dolasku u kuću ili stan uključiti klima uređaj i čekati da uređaj ostvari idealnu temperaturu. Prije ste mogli klima uređaj unaprijed programirati da vas dočeka rashlađen prostor, ali mnoge već i sama riječ "programiranje" podsjeća na nešto teško i komplicirano...

Proizvođači su stoga pojednostavili cijeli proces - u novije se modele klima uređaja ugrađuju bežični (Wi-Fi) moduli koji spajanjem na kućnu bežičnu mrežu (Wi-Fi router) korisnicima pametnih mobitela ili računala omogućuju da putem aplikacije upravljaju radom svoga klima uređaja s udaljene lokacije. Na primjer, moderni klima uređaji iz serije Terma Arbora dolaze s USB modulom za Wi-Fi upravljanje putem mobilne aplikacije AC Freedom, koji korisnik po želji može uključiti ispod prednje maske pod poklopcem zaslona. (Naravno, za povezivanje USB Wi-Fi modula s mobilnom aplikacijom potrebno je u stambenom prostoru imati aktivnu bežičnu internetsku mrežu.) Tako možete prije kretanja s posla putem aplikacije pokrenuti klima uređaj u svom domu kako bi vas nakon napornog radnog dana prostor dočekao ugodno rashlađen. 

UPOZNAJTE SE S INVERTERSKOM TEHNOLOGIJOM

Riječ je o naprednoj tehnologiji upravljanja motorom, odnosno rashladnim kompresorom koji se nalazi u vanjskoj jedinici klima uređaja. Elektronika i frekventna regulacija opterećenja, ovisno o razlici temperaturnih vrijednosti, omogućava kontrolu rada brzine motora, tj. kompresora. Kad uključite klima uređaj, kompresor radi snagom i do 130% kako bi što prije rashladio prostor, a kako se bliži željenoj temperaturi snaga se smanjuje. Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji, kompresor tada održava postignutu temperaturu i tu se ostvaruje najveća ušteda energije.

Kao primjer kvalitetnog inverterskog klima uređaja možemo navesti Terma Gelida 24, najsnažniji model iz Termine serije Diversa uređaja.

DOSTUPNOST SERVISA I PODRŠKA

Na kraju - ali ne manje važno! - potrebno je upozoriti na podršku koju ostvarujete nakon kupnje novog klima uređaja. Važno je odabrati tvrtku koja će vam osigurati kvalitetnu servisnu mrežu i koja uz kupljeni uređaj pruža i višegodišnje jamstvo. Jer ne smijete zaboraviti na činjenicu da bi svaki klima trebao proći redoviti godišnji servis, koji treba obaviti stručna osoba. Nakon obavljenog redovitog servisa biste trebali dobiti pečat u jamstvenu knjižicu, na temelju kojeg ostvarujete pravo na dogovoreno jamstvo. Redovnim ćete održavanjem omogućiti svom klima uređaju da vas godinama vjerno služi i ugodno rashlađuje (i prema potrebi i grije) vaš dom.

Dijelovi klima uređaja kako bi vas godinama služila.Dijelovi klima uređaja kako bi vas godinama služila.


Nadamo se da smo vam ovim savjetima malo pomogli u odabiru novog klima uređaja. U poslovnicama Fero-Terma i u našem webshopu možete pronaći brojne modele klima uređaja za svoj dom, kao i bogat izbor dodatnog i rezervnog pribora za klima uređaje. Želimo vam dugo toplo ljeto, ali u ugodno rashlađenom prostoru:)