Kad su kupaonski radijatori u pitanju - nema zime! Otkrijte sve što trebate znati o ovim grijaćim tijelima i odaberite radijator koji će ugodno zagrijati vašu kupaonicu.

Bijeli kupaonski radijator naslonjen na bijele pločice sa sivim uzorkomBijeli kupaonski radijator naslonjen na bijele pločice sa sivim uzorkom


Kad biste morali birati jednu prostoriju u domu u kojoj želite da je jednako toplo tijekom cijele zime, vjerojatno biste izabrali - kupaonicu. Jer u svim drugim prostorijama je lakše podnijeti koji stupanj hladniji zrak, ali u kupaonici smo često (prilikom kupanja ili tuširanja) u "odjeći" u kojoj smo se rodili, stoga želimo da ta prostorija bude zagrijana i ugodna za boravak. Istraživanja pokazuju da su hodnici i spavaće sobe prostori koje je potrebno najmanje grijati tijekom zimskih mjeseci (pa je prosječna temperatura u tim prostorijama otprilike 18°C), dok je prosječna temperatura u kupaonici, za vrijeme boravka u njoj, oko 24°C.

Dakle, možemo se složiti da svi želimo boraviti u kupaonici u kojoj je toplo - ostaje nam samo da izaberemo odgovarajući radijator. Na pitanje "Kako odabrati radijator za kupaonicu" lako je odgovoriti - odredite budžet i odaberete onaj koji vam se vizualno najviše sviđa. S druge strane, odgovor na pitanje "Kako odabrati ODGOVARAJUĆI radijator za kupaonicu" malo je kompleksniji. Evo na što sve trebate paziti pri odabiru.

Crni vertikalni radijator s cijevima za modernu kupaonicu u sivim bojama. Crni vertikalni radijator s cijevima za modernu kupaonicu u sivim bojama.

SNAGA GRIJANJA

Radijator za kupaonicu mora biti oku ugodan - ali morate biti svjesni da je vizualni doživljaj pri odabiru odgovarajućeg kupaonskog radijatora tek na drugom mjestu, iza SNAGE GRIJANJA. Ono što morate znati prije odlaska u kupovinu jest količina topline koju radijator mora prenijeti u prostor koji će zagrijavati. Snaga radijatora izražava se u vatima (W) i istaknuta je na deklaraciji; kod nas su snage prikazane u EN 442 - 75°C/65°C režimu.

Kako izračunati snagu radijatora u vatima, koja će jamčiti da će vaša kupaonica biti dobro zagrijana? Uzmimo, za primjer, da imate kupaonicu širine 2,3, dužine 3 i visine 2,5 metara. , Formula za izračun snage u vatima potrebne za zagrijavanje prostorije prilično jednostavna: (širina prostorije x dužina prostorije x visina prostorije) x 70 = snaga u vatima potrebna za zagrijavanje vaše kupaonice. Znači, ako imate kupaonicu tih dimenzija, morat ćete nabaviti radijator snage oko 1,2 kW. Broj 70 u jednadžbi predstavlja prosječnu toplinsku učinkovitost po kvadratu [W/m3]; ovisno o geografskom položaju i karakteristikama objekta, ta vrijednost obično varira između 60 i 80 [W/m3].

Ono što je krucijalno kod sustava centralnog grijanja je temperaturni režim medija polaza/povrata i uspredba sa stvarnom snagom koju ima kupaonska ljestvica: na primjer, radijator dimenzija 600x1800 mm ima različitu snagu grijanja ako je spojen na visokotemperaturni sustav (kotlovi na kruto gorivo, kotlovi na pelet, elektro kotlovi ili slično) ili na niskotemperaturni režim grijanja (recimo, dizalicom topline, jer joj je maksimalni polaz ogrijevnog medija oko 55°C).

Bijeli kupaonski radijator za grijanje naslonjen na pločice svjetlije bojeBijeli kupaonski radijator za grijanje naslonjen na pločice svjetlije boje

ŠTO JE, ZAPRAVO, KUPAONSKI RADIJATOR?

Bilo bi dobro definirati o čemu govorimo kad pričamo o kupaonskim radijatorima. Dakle, kupaonski je radijator grijaće tijelo koje izgledom podsjeća na ljestve te može biti s ugrađenim električnim grijačem ili radijator koji se spaja na centralno grijanje. Riječ je o cijevnim radijatorima, a zbog oblika ih se često u trgovinama naziva i "ljestvama" ili grijačima ručnika. Neki, manje snažni primjerci, uistinu i jesu namijenjeni grijanju ručnika, ali velik je dio kupaonskih radijatora dovoljno snažan i da bude jedino grijaće tijelo u kupaonici. Želite li uistinu samo grijač ručnika, modeli poput  TermaBad R01 175/750 ili Terma Calorea 1240/530 mogli bi se dobro uklopiti u vašu kupaonicu.

Kupaonski radijator crne boje naslonjen na zid pored  crne walkin stijeneKupaonski radijator crne boje naslonjen na zid pored  crne walkin stijene


Da ne bi bilo zabune: u kupaonicu se, naravno, mogu instalirati i klasični radijatori za centralno grijanje, pločasti ili aluminijski, pa kupaonski radijator može služiti i kao dodatno grijaće tijelo za hladnijih ili osnovno za toplijih mjeseci, kad se za to ukaže potreba. Kombinacije raznih vrsta grijanja u kupaonicama su sve češća pojava: možete, na primjer, koristiti podno grijanje u kombinaciji s kupaonskim radijatorima ili, pak, kupaonski radijator u kombinaciji s radijatorom za centralno grijanje; kombinacija je mnogo.

ELEKTRIČNI KUPAONSKI RADIJATORI

Moderni električni radijatori mogu se koristiti kao osnovna grijaća tijela ili kao dodatno grijaće tijelo kad osnovni sustav grijanja nije uključen. Za razliku od električnih grijaćih tijela kakva su se koristila u kupaonicama u neka prošla vremena (najčešće električne grijalice iznad vrata kupaonice) suvremene električne radijatore odlikuje niska potrošnja električne energije, termostat, više programa rada, brojne funkcije koje se mogu individualno podešavati, IP24 zaštita od prskanja vode i još niz drugih naprednih značajki. Električni radijatori TermaBad R01 600x1200 i TermaStar 508x1250 dobri su primjeri suvremenih električnih kupaonskih radijatora.

Crni radijator za grijanje postavljen u kupaonici sa smeđim tonovima.Crni radijator za grijanje postavljen u kupaonici sa smeđim tonovima.


Grijanje na električnu energiju nije pri vrhu ljestvice najpoželjnijih kad je u pitanju cijena energenata, ali električni radijatori imaju niz drugih prednosti. Za početak, morate znati da su električni radijatori novijih generacija energetski visoko efikasni, što će smanjiti račun za električnu energiju na kraju mjeseca. Osim toga, riječ je o niskoj početnoj investiciji, a i montaža je relativno jednostavna - nakon što ga kupite, električni radijator može zagrijavati vašu kupaonicu već isti dan.

Zahvaljujući velikoj površini grijača, električni radijatori izuzetno brzo zagrijavaju zrak u prostoriji, što je svakako velika prednost. Najčešće su izrađeni od čelika, koji vrlo dobro zadržava toplinu.  Čelični su radijatori dugovječni - znači da ćete ih moći bez problema koristiti dulji niz godina, bez bojazni od "istrošenosti materijala". Prilikom rada ne ispuštaju nikakve štetne tvari, što im daje epitet ekološki prihvatljivih grijaćih tijela.

Bijeli kupaonski radijator u kupaonici s bijelim sanitarijamaBijeli kupaonski radijator u kupaonici s bijelim sanitarijama

KUPAONSKI RADIJATORI ZA CENTRALNO GRIJANJE

Centralno grijanje je najrašireniji sustav grijanja kad su u pitanju kućanstva, a najčešći su izbor grijaćeg tijela kod takvog sustava upravo radijatori. Oni prostor zagrijavaju principom konvekcije topline: zrak koji struji uz njih penje se prema gore, a hladniji zrak se spušta i zagrijava strujanjem uz radijator te se prostor tako zagrijava kružnim procesom cirkulacije zraka.

U kupaonice se instaliraju sve vrste radijatora: klasični pločasti, aluminijski i cijevni radijatori. Klasični pločasti radijatori su zbog specifične konstrukcije manje dubine od rebrastih, pa se mogu puno diskretnije uklopiti u prostor, povoljnog su omjera cijene i kvalitete, dugotrajni su i jednostavniji za čišćenje od rebrastih. Aluminijski radijatori se sastoje od članaka povezanih u cjelinu; broj članaka ovisi o veličini prostora koji treba zagrijati. Dugotrajni su, a jedini im je minus kompliciranije čišćenje.

Cijevni radijatori najčešća su vrsta radijatora koja se postavlja u kupaonicu - toliko česta, zapravo, da ih najčešće i zovemo kupaonskim radijatorima. Konstrukcijski su sastavljeni od međusobno povezanih cijevi, koje mogu biti postavljene vodoravno ili (puno češće) okomito; u ovom drugom slučaju ih se često naziva i "ljestvama". Sam je oblik takvih radijatora, postavljenih okomito,  u prvi plan "gurnuo" još jednu namjenu osim grijanja: na njima se vrlo efikasno mogu sušiti i grijati ručnici, a nerijetko ih se koristi i za sušenje manjih komada rublja. (Napomena: ako radijator "okitite" rubljem, to će povećati vrijeme potrebno za zagrijavanje prostora kupaonice.)

Bijeli kupaonski cijevni radijator naslonjen na pločice u imitaciji kamena.Bijeli kupaonski cijevni radijator naslonjen na pločice u imitaciji kamena.


Cijevne kupaonske radijatore možete nabaviti u raznim dimenzijama, tako da ih je i širinom i dužinom jednostavno uklopiti u svaku kupaonicu. Osim raznih dimenzija, možete birati i boju: osim tradicionalno bijelih, u Fero-Termovoj ponudi ćete pronaći i (u posljednje vrijeme naročito popularne) cijevne radijatore u crnoj boji, poput modela TermaBad R01 1200/600 Black. Tu su i cijevni radijatori , koji također izgledaju atraktivno u svakoj kupaonici.

Osim dimenzije i boje, možete birati i oblik radijatora. Već se i same cijevi razlikuju po tome jesu li ravne ili zaobljene, a isto tako možete izabrati cijevni radijator koji je, gledano iz profila, ravan ili zaobljen (poput modela TermaBad R03 1200/600 ili TermaBad R27 600x1750). Takav, zaobljen radijator, praktičniji je ako trebate "centimetar više" između cijevi radijatora i zida. Cijevni se kupaonski radijatori izrađuju najčešće od čelika, koji dugo zadržava toplinu i jamči dugotrajnost samog radijatora. Ako ste se već odlučili slobodno posjetite naš webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu.