Kupaonica: luksuzna, a vašaKupaonica: luksuzna, a vaša


Put do luksuzne kupaonice nije popločen snopovima novčanica, već bogatstvom mašte i praktičnim savjetima. Sigurni smo da vam mašte ne nedostaje, a za praktične savjete uvijek imate nas.


Pojam "luksuzna kupaonica" pri samom je vrhu popisa želja kad je u pitanju renoviranje, gradnja kuće ili kupnja novog stana. Ali mnogima se čini da do luksuzne kupaonice mogu doći samo uz znatna financijska sredstva, da se o luksuzu ne može ni maštati ako vam je lisnica prosječne debljine ili čak tanja. Na sreću, to nije istina. Luksuzni interijer se ne mora nužno sastojati isključivo od skupih dizajnerskih predmeta i najskupljih komada namještaja poznatih brendova. Ne. I sami znate za izreku da "novac ne može kupiti dobar ukus". I to je istina. Duh luksuza interijeru ćete udahnuti i skromnijim sredstvima, ali koristeći vlastitu (bogatu) maštu. Jasno, manja je vjerojatnost da ćete pogriješiti uđete li u prodajno-izložbeni centar i redom kupujete najskuplje iz svake kategorije, ali to vam neće jamčiti i vrhunski ugođaj kad sve kupljeno postavite u prostor.

Stoga kupujte pametno i dajte mašti na volju. Do luksuzne ćete kupaonice doći slijedeći svoje instinkte, a sigurni smo da će vam u tome pomoći i naši praktični savjeti. Krenimo u avanturu!

Svjetlost u kupaonici s mramornim pločicama i bijelim detaljima.Svjetlost u kupaonici s mramornim pločicama i bijelim detaljima.


Što kupaonicu čini luksuznom?

Za početak biste trebali znati odgovor na gore postavljeno pitanje. Čini li kupaonicu luksuznom dizajnerska kada? Zlatni umivaonik? Mramorni pod? Impresivna kvadratura? Sve od navedenog?

Prvo i osnovno: želite li uistinu uživati u kupaonici, ona mora biti - čista. Kad kupaonica blista i sve se u njoj sjaji, bez obzira kako bila opremljena, i vi i vaši gosti u njoj ćete se osjećati ugodno. Želite li si olakšati posao, birajte viseći namještaj (kupaonske ormare i baze) i sanitarije (toaletna školjka) jer je ispod njih lakše čistiti. Dodatni bonus: viseći namještaj i sanitarije vizualno će proširiti prostor.

Nakon što dobro očistite kupaonicu, pobrinite se da sve bude nadohvat ruke. Jer vašim gostima neće biti ugodno budu li vas morali zazivati jer su na roli ostala samo dva toaletna papirića... Rezervna rola toaletnog papira neka uvijek bude nadohvat ruke, na vidljivom mjestu. Ako vam u dom stižu gosti koji će prespavati, svakako im ostavite dovoljno mekih ručnika za ruke, lice i tijelo. U svakom slučaju, kupaonica koja pretendira na naziv luksuzne uvijek mora biti dobro opskrbljena toaletnim papirom, sapunima, ručnicima, šamponima, kupkama i gelovima za tuširanje.

Uređenje kupaonice sa velikim crnim pločicama i bijelim detaljima.Uređenje kupaonice sa velikim crnim pločicama i bijelim detaljima.


Miris luksuza

Još jedno važno svojstvo luksuznih kupaonica: uvijek lijepo mirišu. U suprotnom, "uzalud vam trud svirači", boravak u kupaonici kojom se šire neugodni mirisi odvoda, vlage ili prljavog veša koji čeka pranje bit će podjednako neugodno iskustvo i vama i vašim gostima. Stoga se pobrinite da vaša kupaonica lijepo miriše; to možete postići mirisnim štapićima, osvježivačima prostora, eteričnim uljima ili, recimo, na diskretna mjesta skrivenim jastučićima punjenim lavandom.

Kad smo kod lavande, u luksuznim ćete kupaonicama često pronaći i mirisne sapune proizvedene u malim serijama, mirisne pločice za masažu, "bombe za kupanje" i slična, pomalo drukčija sredstva za održavanje higijene. Sve to na vašu kupaonicu baca novo svjetlo i čini je različitom od ostalih. Još jedan od načina da kupaonicu učinite luksuznijom su kvalitetni ručnici. Ne štedite na ručnicima jer je razlika u cijeni između prosječnog i uistinu kvalitetnog ručnika relativno mala, a dojam koji kvalitetni ručnici ostavljaju puno je jači.

Za kraj, još jedan trik kojim ćete svoju kupaonicu približiti najluksuznijima: objesite na zidove kakav umjetnički rad ili reprodukciju i probajte pronaći mjesta za biljku ili dvije.

Kupaonica s crnim pločicama i zelenim biljkama u kupaonici.Kupaonica s crnim pločicama i zelenim biljkama u kupaonici.


Kako običnu kupaonicu pretvoriti u luksuznu

Osim gore navedenih trikova koji svaku kupaonicu mogu barem na miris i dodir približiti luksuznim kupaonicama, evo i nekoliko savjeta za novu ili kupaonicu spremnu za preuređenje. Za početak, razmislite o pločicama. Pločice su temelj svake kupaonice, svojevrsno platno koje ćete nanošenjem boje (čitajte: uređenjem) pretvoriti u remek-djelo. Naša su preporuka pločice velikih formata (recimo, 60x120) jer prostor automatski čine impresivnijim. Velikih se formata ne morate libiti čak ni u manjim kupaonicama, ali je preporučljivo da se pritom ne "zaigrate" s dizajnom i da se držite monokromatskih kombinacija.

Kad je u pitanju tekstura, pločice u imitaciji mramora ili kamena daju interijerima posebnu notu luksuza. Na sreću, danas možete kupiti izuzetno kvalitetne pločice u imitaciji mramora i kamena, raznih dizajna i po povoljnim cijenama te tako instant pretvoriti svoju kupaonicu u pravu spa-zonu. Da biste uštedjeli, ne morate zidove opločiti do stropa; umjesto toga, zidove od željene visine do stropa obojite u nježnu nijansu sive. Siva boja daje kupaonici dozu smirenosti i rafiniranosti, s njom ne možete pogriješiti.

Bijela kupaonica s crnim detaljima i pločicama s dizajnom.Bijela kupaonica s crnim detaljima i pločicama s dizajnom.


Dekorativne pločice su također jedan od načina kako kupaonicu učiniti atraktivnijom. One su skuplje od običnih zidnih pločica, ali ne trebate ih puno; pametnim pozicioniranjem dekorativnih pločica ćete oplemeniti čak i interijer popločen jeftinijim pločicama. Ako baš želite, možete uzeti kvadrat-dva skupljih podnih pločica, dizajna različitog od ostatka podnih pločica, i pomoću njih napraviti svojevrsni keramički tepih usred kupaonice. Takav način popločavanja poda možete vidjeti u mnogim luksuznim kupaonicama.

 

Bijelo crne mozaik pločice u kupaonici s bijelim detaljima.Bijelo crne mozaik pločice u kupaonici s bijelim detaljima.


Jedna kada mijenja sve

Centralni (i najveći) predmet u svakoj kupaonici je - kada. Ako možete potrošiti nešto više novca na jedan predmet, potrošite ga na kadu. Samostojeća kada je idealan "mamac za poglede", ona priziva duh starih vremena, elegantne klasike. Kako znate da ste odabrali pravu? Jednostavno: ako ste se "zaljubili na prvi pogled", onda je to ta kada. Ako drugi, trezveniji pogled na vašu "ljubav" otkrije da je kada preskupa, birajte cjenovno povoljniju verziju, ali u tom stilu.

Luksuzni interijeri često donose nešto neočekivano, nešto izvanserijski: kadu, komad namještaja, pločice zanimljivog dizajna... Iznenaditi možete i sami. Evo kako: umjesto standardne kupaonske baze, potrudite se pronaći neku koja odskače od ostalih - poput Concepto+ Antea kupaonskih baza iz naše ponude. Slično je i s kupaonskim namještajem, radijatorima i sanitarijama u neočekivanim bojama, sve to vašoj kupaonici daje izrazitu dozu individualnosti i elegancije. Ogledalo većih dimenzija također čini vašu kupaonicu većom, a pomno odabrana kupaonska galanterija može staviti točku na "i" elegantno uređene kupaonice.

Na kraju, posebnu pozornost posvetite kupaonskoj rasvjeti; često je upravo neadekvatna rasvjeta razlog zašto kupaonica ne zablista. Rasvjetna tijela ugrađena u spušteni strop te diskretna, strateški pametno razmještena rasvjeta vašoj će kupaonici udahnuti novi život.

Luksuzna kupaonica s crnim pločicama i drvenim elementima.Luksuzna kupaonica s crnim pločicama i drvenim elementima.