Povratak na Fero-term.hr

Prijavite se na svoj račun

Prvi put? Registrirajte se!

B2B (ugovorni kupac)prijava

Kuhinja otvorenog tipa - moderna alternativa klasičnoj kuhinji

Kuhinja otvorenog tipa - moderna alternativa klasičnoj kuhinji

Suvremena dizajnerska rješenja otvaraju interijere naših domova, što naš životni prostor čini ugodnijim i funkcionalnijim. Sve se mijenja, pa tako i kuhinja kakvu smo poznavali

Stručnjaci za prodaju nekretnina tvrde da je stanje kuhinje često presudno pri prodaji stana ili kuće - ako je kuhinja lijepo uređena i dobro opremljena, veća je vjerojatnost da će nekretnina brže promijeniti vlasnika. Zašto je tome tako? Brojna su istraživanja pokazala da je kuhinja mjesto na kojem se ukućani najčešće okupljaju: osnovna joj je namjena priprema hrane, ali kuhinja često postaje centar zbivanja, mjesto druženja koje zbližava cijelu obitelj. Mislite li da su kulinarske emisije popularne isključivo zbog hrane? Nisu - hrana jest važan "sastojak", ali priprema hrane samo je začin pravoj obiteljskoj dinamici koja se pritom razvija. 

Kuhinja je oduvijek bila istinsko srce svakog doma; svjesni su toga i arhitekti, koji su odlučili - doslovno - srušiti zidove koji kuhinju odvajaju od ostatka stambenog prostora i pretvoriti je u prostoriju otvorenog tipa. Kuhinja otvorenog plana omogućuje nesmetanu komunikaciju: dok pripremate hranu, istovremeno možete sudjelovati u razgovoru s ukućanima ili paziti jednim okom na mališane koji se igraju u dnevnom boravku. Drugim riječima, osoba koja priprema obroke nije "osuđena" na izolaciju od ostatka obitelji.

Bijela kuhinja s crnom radnom pločom odlično pristaje uz srcni stol i bijele keramičke pločice.

Pločice koje otvaraju prostor

Jedna od najvećih prednosti kuhinja otvorenog tipa jest upravo ta nesmetana komunikacija i stvaranje jedinstvenog prostora. Da biste dodatno vizualno povezali kuhinju s blagovaonicom ili dnevnim boravkom, birajte podne pločice istog ili sličnog dizajna, koje će jednako dobro izgledati i u kuhinji i u dnevnom boravku ili blagovaoni. Kad je kuhinja u pitanju, pazite na oznaku protukliznosti - pošto je u kuhinji veća vjerojatnost da će se pod smočiti, birajte pločice otpornije na klizanje, oznake protukliznosti R9 i više. Ako želite istu seriju pločica i u kuhinji i blagovaonici ili dnevnom boravku, ali istovremeno želite barem simbolično razdvojiti te prostore, možete izabrati pločice iste serije, ali različitih dimenzija - kao primjer mogu poslužiti pločice u imitaciji mramora May Murinni Armani Dove u dimenzijama 60x60 i 60x120 cm.

Bijela radna ploča kuhinje, crni sudoper i miješalica vode boje su savršen spoj.

Savršen spoj sudopera i miješalice

Kuhinja otvorenog tipa ima prednosti, ali i nekih mana. Osnovna zamjerka je miris koji se širi pri pripremi jela, koji ne mora u svim fazama pripreme biti ugodan (sjetite se samo pirjanja luka). Taj se problem može riješiti efikasnom napom (i tempiranjem pripreme jela prije no što gosti stignu). Druga je mana činjenica da se u kuhinji otvorenog tipa ništa ne može sakriti od znatiželjnih pogleda, prljavo posuđe ne možete ostaviti u sudoperu, iza zatvorenih kuhinjskih vrata. U takvoj kuhinji mora vladati red - a tu će vam od najveće pomoći biti kvalitetan sudoper.

Radna ploča kuhinje u uzorku drveta odlično prisatje bijelom sudoperu i kromiranoj miješalici vode.

Prije nego izaberete sudoper koji odgovara vašim potrebama, dobro je znati što vam se nudi. Najočitija je razlika u materijalu izrade, pa tako možete birati granitni ili inox sudoper. Oba materijala imaju svojih prednosti i mana. Očigledna prednost granitnog sudopera leži u činjenici da ga je moguće nabaviti u nizu boja i nijansi, tako da će se savršeno uklopiti u paletu boja svake kuhinje. S druge strane, inox ćete pronaći u kuhinjama restorana, kirurškim salama i svim ostalim mjestima gdje izdržljivost i trajnost nehrđajućeg čelika dolazi do izražaja - što znači da će vas inox sudoper i u vašoj kuhinji dugo i vjerno služiti.

Tradiconalni sudoper i miješalice vode uz drveni uzorak izdržljive kuhinjske radne ploče za lagano održavanje.

Osim materijala od kojih su izrađeni, sudoperi se dijele i na one s jednim ili dva korita. Jedno je korito najpraktičnije u kuhinjama u kojima se manje kuha ili ako imate i perilicu posuđa, dok kuhinjska radna ploča kojom dominira sudoper s dvostrukim koritom šalje moćnu poruku da se u toj kuhinji ozbiljno kuha. Sudoperi s dvostrukim koritom su poput statusnog simbola, impresivni su i praktični. Naime, ako je u jednom koritu posuđe za pranje, salatu možete oprati u drugom. Ili, ako imate veće komade posuđa, dodatno korito možete koristiti kako biste ga na miru oprali, ne "sudarajući" se s ostalim posuđem u koritu. Osim prema broju korita, sudopere možete birati i prema obliku: u ponudi su pravokutni, okrugli i zaobljeni (zaobljeni imaju okrugla korita i zaobljeni ocjeđivač).

Moderan dizajn kuhnjiskog prostora uz bijele radne površine i crne kućanske aparate i sudoper.

Već smo rekli da kuhinja otvorenog tipa ne podnosi gomilanje posuđa u sudoperu - a dobra kuhinjska miješalica pomoći će vam da pranje posuđa bude brže i efikasnije. Svatko tko je barem jednom stao za sudoper i ručno oprao posuđe nakon obiteljskog ručka zna da se kuhinjske miješalice ne kupuju isključivo prema izgledu. Visina miješalice jedna je od važnijih stavki jer želite bez problema prati i veće komade posuđa, a ako miješalica ima i tuš - tim bolje! Tuš se jednostavno izvlači iz miješalice i olakšava usmjeravanje vodenog mlaza, što čini pranje većih komada posuđa bitno ugodnijom radnjom. S druge strane, miješalice bez tuša su konstrukcijski manje zahtjevne, bez suvišnih dijelova, stoga izgledaju skladnije i jednostavnije su za održavanje.

Osim visine, valja obratiti pozornost i na dubinu miješalice, o kojoj ovisi udaljenost mlaza vode od ruba prema središtu korita sudopera. Praktičnije su one miješalice koje visinom i dubinom "pokrivaju" veći dio korita sudopera jer će vam zahvaljujući tome biti lakše baratati posuđem prilikom pranja. Uz različite dimenzije, kuhinjske miješalice možete birati i prema bojama: iako su i dalje najčešće kromirane miješalice, sve su popularnije miješalice s bijelim ili crnim detaljima.

Kuhinja otvorenog prostora i blagavaonica s crnim stolom i stolicama za moderan dizajn prostorija.

Porculanski stol kao točka na 'i'

Kuhinja otvorenog tipa podrazumijeva i prostor za objedovanje, bio to kuhinjski otok, šank ili pravi stol. A najbolji izbor za kuhinje otvorenog tipa je - porculanski stol! Zašto? Dizajnerski, zahvaljujući porculanskoj ploči, ovakav se stol idealno "nastavlja" na kuhinjske pločice i tako idealno objedinjuje prostor kuhinje i blagovaonice. Ili, još bolje, ploča porculanskog stola može dizajnom slijediti radnu ploču kuhinje, što je vizualno pravi slatkiš za oko. 

Porculanski stolovi već sami za sebe izgledaju poput umjetničkog djela, savršen su spoj vrhunske porculanske ploče i sofisticiranog postolja. Osim luksuznog izgleda u imitaciji mramora, mat ili sjajne završne obrade, porculanska je ploča izuzetno otporna na udarce, ogrebotine i mrlje, a jednostavna je za čišćenje poput keramičkih pločica. Upravo je porculanska ploča jedan od glavnih aduta ovih stolova; naime, poznato je da se porculan razlikuju od "obične" keramike po udjelu komponenti od kojih je izrađen, kao i po proizvodnom procesu (viša temperatura pečenja, veći tlak). Sve to porculansku ploču čini čvršćom i trajnijom od keramičke. Postotak upijanja vode bitno je manji, a zbog manjeg postotka upijanja vode porculanske su ploče puno otpornije na smrzavanje i samim time pogodnije za sve vanjske prostore. Imajući to na umu, možete se pouzdati u to da će vas vaš stol vjerno godinama služiti i izgledati sjajno u vašoj kuhinji otvorenog tipa.

Prednosti kuhinje otvorenog tipa

1) Stvorene za druženje - Otvoreni prostori spajaju ljude, stoga osoba koja priređuje hranu nije isključena iz obiteljskih aktivnosti.

2) Dizajnerski jedinstven prostor - Kuhinja, blagovaonica i dnevna soba jednostavnom uporabom sličnih elemenata postaju dizajnerski zaokružen interijer.

3) Više zraka i prirodnog svjetla - U zatvorenim kuhinjama, zidovima odvojenim od ostatka doma, često nedostaje prirodnog svjetla 

Mane kuhinje otvorenog tipa

1) Širenje "miomirisa" - Ako nemate efikasnu napu, mirisi koji se stvaraju pri pripremi hrane ispunit će i prostor dnevne sobe.

2) Veća potreba za čišćenjem - Neuredna kuhinja izložena je pogledima, stoga prljavo posuđe ne možete sakriti zatvaranjem kuhinjskih vrata.

3) Manje prostora za pohranu - Kuhinje otvorenog tipa u pravilu sadrže manje elemenata, a samim time ćete imati manje prostora za pohranu posuđa.

 
Podijelite ovaj članak s prijateljima
Pogledani proizvodi
Povezani proizvodi
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Sveukupno
{{totalPrice}} Uključen PDV
Preuzimanje u FT: 0,00 kn
Dostava na adresu: {{deliveryPrice}}
Cijena paleta: {{paletePrice}}
Završite kupovinu Nastavite kupovati
Pošalji sadržaj košarice na e-mail
Zatraži poziv
Pošalji košaricu
Povratak na vrh