Klima vas hladi, klima vas grijeKlima vas hladi, klima vas grije

Idealan klima uređaj hladi kad je vani vruće i grije kad je vani hladno. Upoznajte se s prednostima modernog klima uređaja, poput modela Terma Arbora 18

Većina ljudi počne razmišljati o nabavci rashladnog uređaja tek kad u prodajnim katalozima velikih trgovačkih lanaca počnu uočavati sličice klima uređaja, obično uparene s velikim natpisom "Akcija". 

Tad je obično već kasno.

Naime, "klime na akciji" počinju se pojavljivati kad je vani već vruće, a onda svi navale na kupnju i montažu novih klima uređaja ili se sjete da bi trebali servisirati svoj stari uređaj. Potražnja za majstorima za klimu vrtoglavo raste, a liste čekanja sve su dulje.

Mudriji među nama ne čekaju takav rasplet.

Oni dobro planiraju i majstora traže kad je potražnja za njegovim uslugama relativno mala - početkom godine ili u rano proljeće. Kad je vani još hladno. Kad nitko drugi još ne razmišlja o klimi.

Pa kad montirate svoj novi klima uređaj, odmah možete provjeriti i kako - grije!

Bijeli klima uređaji za dnevnu sobu sa zelenom sofom i šarenim tepihom.Bijeli klima uređaji za dnevnu sobu sa zelenom sofom i šarenim tepihom.

Snaga klima uređaja

Zahvaljujući naprednim tehnologijama, nove generacije klima uređaja efikasno rashlađuju, ali i zagrijavaju prostor ako se za time ukaže potreba. Stoga kod klima uređaja razlikujemo rashladni i ogrjevni učinak. Rashladni se bazira na temperaturi u prostoriji 27°C i vanjskoj 35°C, a ogrjevni na 21°C u prostoriji, a 7°C vani. Oba se najčešće izražavaju u kilovatima (kW).

Prvo pravilo kojeg se valja držati je jednostavno: podijelite broj kvadrata prostora koji treba rashladiti s 10 i dobit ćete potrebnu snagu klima uređaja u kilovatima. Dakle, ako imate prostor veličine 35 kvadrata, trebat ćete nabaviti klima uređaj jačine 3,5 kW (klima uređaji te snage najčešći su izbor kad su domaćinstva u pitanju). Kvadratura prostora nije jedino na što treba obratiti pozornost. Ako prostor koji treba rashladiti ima puno staklenih stijena, ako je prostor okrenut prema jugu, ako je prostor slabije izoliran ili živite u toplijim krajevima, vjerojatno će vam trebati uređaj veće snage. U praksi, ako živite na jadranskoj obali, za rashladiti prostor od dvadesetak kvadrata preporučuje se jači uređaj, snage do 3,5 kW.

Ako pak živite u hladnijem području ili klima uređaj želite koristiti i za grijanje prostora, to također utječe na izbor odgovarajućeg klima uređaja - ponovno, u tom slučaju vam treba snažniji uređaj.

Moderna klimatizacijska jedinica za hlađenje i grijanje u spavaćoj sobi na zidu.Moderna klimatizacijska jedinica za hlađenje i grijanje u spavaćoj sobi na zidu.

Energetska klasa

Klima uređaji se prema energetskoj učinkovitosti svrstavaju u sedam klasa (od A+++, najbolje, do G, najlošije). Prema novim odredbama EU energetske klase se određuju na sljedeći način (EU 626/2011): sezonska efikasnost pokazuje koeficijent učinkovitosti uređaja SEER i SCOP u sezoni hlađenja i grijanja što bolje odgovara stvarnoj potrošnji. 

SEER (eng. Seasonal Energy Efficiency Ratio) označava sezonski koeficijent učinkovitosti u režimu hlađenja, dok SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označava sezonski koeficijent učinka u režimu grijanja. Mjerne točke u području hlađenja su na vanjskoj temperaturi 20°, 25°, 30° i 35°C, a za cijelu Europu kao mjerodavni uzeti su podaci za Strasbourg.

Za režim grijanja nema jedinstvenog područja za cijelu Europu, nego su područja podijeljena na tri klimatske zone, a proizvođač samostalno bira temperaturnu točku između -10°C i 2°C, pri čemu se za opterećenje grijanja od 100% dobivaju različite vrijednosti. Nova energetska naljepnica prikazuje i jačinu zvučne snage – navode se veličine zvučne snage za unutarnju i vanjsku jedinicu.

Klima uređaj za hlađenje i grijanje na zidu kraj visoke police za knjige.Klima uređaj za hlađenje i grijanje na zidu kraj visoke police za knjige.

Idealan uređaj za kućanstvo - Terma Arbora 18

Moderni klima uređaj Terma Arbora 18 visokoučinkoviti je model klime, u kojem se koristi novi ekološki prihvatljiv rashladni medij R-32. Zahvaljujući naprednoj varijabilnoj inverterskoj tehnologiji rada kompresora i rashladnom mediju R-32, Terma Arbora 18 svrstava se u vrh ponude s respektabilnim vrijednostima SEER A++ i SCOP A+.

Dizajn uređaja je minimalistički, stoga će se idealno uklopiti u većinu modernih interijera. Ovaj klima uređaj osigurava efikasno i ugodno hlađenje stambenih prostora površine do 50 m2, dok kod stambenih prostora s odličnim izolacijskim svojstvima navedena snaga može ugodno rashladiti i prostor nešto veće površine. Snaga grijanja ovog modela Terma Arbora 18 klima uređaja iznosi 5,4 kW, što je dovoljno za učinkovito dogrijavanje manjih stambenih prostora u prijelaznim razdobljima u kontinentalnim dijelovima zemlje. 

Unutarnja jedinica dolazi s USB modulom za Wi-Fi upravljanje putem mobilne aplikacije AC Freedom, koji korisnik po želji može uključiti ispod prednje maske pod poklopcem zaslona. Za povezivanje USB Wi-Fi modula s mobilnom aplikacijom potrebno je u stambenom prostoru imati aktivnu bežičnu internetsku mrežu.

Terma Arbora 18 dopušta temperaturni raspon namještanja između 16 i 32 °C, uz mogućnost odabira različitih stalnih brzina rada ventilatora. Filtracija zraka se izvodi preko finog mehaničkog filtera koji na sebe preuzima sve veće nečistoće, prašinu i čestice iz zraka u prostoru i tako osigurava ugodno klimatiziran prostor. Osim navedenog, Terma Arbora 18 ima i ugrađen sustav samodijagnostike kojim upozorava korisnika na eventualne nepravilnosti u radu i - što je izuzetno praktično - prikazuje uzroke potencijalnih kvarova. Uz hlađenje i grijanje, uređaj nudi i mogućnost ventiliranja i odvlaživanja prostora, a tu je i automatski način rada koji samostalno određuje brzinu ispuha na temelju praćenja postavljene i trenutne temperature zraka u prostoru.

Klima uređaj u kuhinji je odličan izbor za ventilaciju zraka i ugodnu temperaturu kod blagavaonskog stola.Klima uređaj u kuhinji je odličan izbor za ventilaciju zraka i ugodnu temperaturu kod blagavaonskog stola.

Gdje postaviti unutarnju jedinicu?

O pravilnom pozicioniranju unutarnje jedinice vašeg novog Terma Arbora 18 klima uređaja ovisi efikasnost hlađenja i grijanja prostora, te visina vašeg računa za potrošnju električne energije - pravilnim ćete pozicioniranje postići veću efikasnost i samim time uštedjeti na potrošnji. Kad razgovaramo o najuobičajenijem scenariju, u kojoj glavnu ulogu ima unutarnja (zidna) jedinica mono split sistema, to znači da bi bilo idealno uređaj postaviti tako da puše prema dužoj strani prostorije, paralelno sa zidnom stijenom na kojoj su staklene površine (prozori, balkonska vrata). Pored toga, treba obratiti pozornost na to da uređaj ne puše po osobama koje se nalaze u hlađenom prostoru. 

Klimatizacijski uređaj za hlađenje i grijanje u kuhinji kraj bijelih kuhinjskih elemenata.Klimatizacijski uređaj za hlađenje i grijanje u kuhinji kraj bijelih kuhinjskih elemenata.

Pozicioniranje vanjske jedinice

Kod instalacije vanjske jedinice, osnovno je pravilo da se ona postavi na prozračnom prostoru, po mogućnosti u hladu, na udaljenosti od 3 do 5 metara od unutarnje jedinice. Ako ćete klima uređaj često koristiti za grijanje, postavite vanjsku jedinicu tako da vjetar ne puše direktno u ventilator jer to smanjuje efikasnost rada.

Vanjsku bi jedinicu trebalo postaviti tako da može "slobodno disati", da pred njom ne postoje prepreke (zidovi, pregrade) - tako će vaš klima uređaj raditi "punim plućima".  

Na zid postavljen crni klimatizacijski uređaj u kuhinju za grijanje i hlađenje kraj crnih kuhinjskih elemenata. Na zid postavljen crni klimatizacijski uređaj u kuhinju za grijanje i hlađenje kraj crnih kuhinjskih elemenata.

Što je inverterska tehnologija?

Terma Arbora 18 je inverterski klima uređaj. Riječ je o naprednoj tehnologiji upravljanja motorom, odnosno rashladnim kompresorom koji se nalazi u vanjskoj jedinici klima uređaja. Elektronika i frekventna regulacija opterećenja, ovisno o razlici temperaturnih vrijednosti, omogućava kontrolu rada brzine motora, tj. kompresora. Kad uključite klima uređaj, kompresor radi snagom i do 130% kako bi što prije rashladio prostor, a kako se bliži željenoj temperaturi snaga se smanjuje. Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji, kompresor tada održava postignutu temperaturu i tu se ostvaruje najveća ušteda energije u odnosu na klasične (fix-speed) klima uređaje.

Ovaj model Terma Arbora 18 klima uređaja jačine je 5 kW, a u Fero-Term poslovnice i u naš webshop dolaze i modeli jačine 3,5 te 7 kW. Osim ovih, u ponudi su i drugi modeli klima uređaja, kao i bogat izbor dodatnog i rezervnog pribora za klima uređaje. Jer toplu atmosferu obiteljskog ili druženja s prijateljima najljepše je doživjeti u ugodno rashlađenom prostoru, zar ne?