Snaga, kvaliteta hlađenja i grijanja, razina buke, estetika, cijena - puno je stvari na koje treba misliti prilikom odabira odgovarajućeg klima uređaja.

Terma klima bijele boje postavljena u dnevnom boravku pored smeđih pločaTerma klima bijele boje postavljena u dnevnom boravku pored smeđih ploča


Kad je kupnja klima uređaja u pitanju, sigurno vam je poznat sljedeći scenarij: znate kvadraturu prostora koji treba rashladiti ili zagrijati i znate koliko novca možete utrošiti za nabavku uređaja. Jedina nepoznanica u toj jednadžbi ostaje sam klima uređaj koji ćete, na temelju prva dva faktora, potražiti u letku nekog od trgovačkih centara. Unutarnji su uređaji dizajnom više-manje nalik jedan na drugoga, stoga pogledom lovite neki ispod kojeg piše "akcija" ili "popust". 
Prema gornjem se scenariju "snimi" najveći broj filmova naslova "Kako smo nabavili klima uređaj". Ali malo koji od tih filmova ima sretan svršetak - jer puno je čimbenika na koje treba obratiti pozornost kako bi vaš film ušao u konkurenciju za Oscara. Odabir odgovarajućeg klima uređaja nije "atomska fizika", ali ima svoje zakonitosti, s kojima ćemo vas u ovom tekstu upoznati. Nakon toga nećete imati problema pronaći odgovarajući klima uređaj za vaš prostor u Fero-Term prodajnim centrima ili u našem web shopu. Idemo vam pronaći klima uređaj odgovarajuće kvalitete hlađenja i grijanja, energetski efikasan i niske razine buke!

VRSTE SISTEMA

Osnovna je podjela klima uređaja ona za kućnu (kuće, stanovi) i uređaje za komercijalnu uporabu (uredi, trgovine, kafići...). Prema broju unutarnjih jedinica dijele se na mono split sustave (jedna unutarnja i jedna vanjska jedinica) te sustave s jednom vanjskom i više unutarnjih jedinica (od kojih svaka ima svoj daljinski upravljač, a snaga vanjske jedinice određuje ukupnu snagu rada svih unutarnjih jedinica).
U ponudi su još i klima uređaji bez vanjske jedinice, koji se upotrebljavaju u objektima kod kojih ugradnja vanjske jedinice iz bilo kojeg razloga nije prihvatljiva.

VRSTE UNUTARNJIH JEDINICA

Kad su kućanstva u pitanju, najčešća vrsta unutarnje jedinice je zidni klima uređaj. Skuplja verzija unutarnje jedinice je podni klima uređaj, koji se ugrađuje u stambenim, ali i poslovnim prostorima. Kanalni, kazetni i stropno/parapetni uređaji uglavnom su namijenjeni ugradnji u poslovne prostore koji zahtijevaju veći kapacitet hlađenja ili grijanja.

Bijela klima postavljena u dnevnoj sobi iznad fotelje.Bijela klima postavljena u dnevnoj sobi iznad fotelje.

SNAGA KLIMA UREĐAJA

Kupnja klima uređaja je kao kupnja automobila - što jači, to bolji, zar ne? Iako se čini logično, više ne znači uvijek i bolje. Pri kupnji klima uređaja najvažniji je omjer snage i učinkovitosti: kupite li uređaj koji je presnažan za prostor koji treba rashladiti, intervali paljenja i gašenja bit će učestaliji no što bi trebalo. S druge strane, kupite li klima uređaj koji je premale snage, on neće biti u stanju učinkovito rashladiti prostor.

Kod klima uređaja razlikujemo rashladni i ogrjevni učinak. Rashladni se bazira na temperaturi u prostoriji 27°C i vanjskoj 35°C, a ogrjevni na 21°C u prostoriji, a 7°C vani. Oba se najčešće izražavaju u kilovatima (kW).

Prvo pravilo kojeg se valja držati je jednostavno: podijelite broj kvadrata prostora koji treba rashladiti s 10 i dobit ćete potrebnu snagu klima uređaja u kilovatima. Dakle, ako imate prostor veličine 35 kvadrata, trebat ćete nabaviti klima uređaj jačine 3,5 kW (klima uređaji te snage najčešći su izbor kad su domaćinstva u pitanju).

Kvadratura prostora nije jedino na što treba obratiti pozornost. Ako prostor koji treba rashladiti ima puno staklenih stijena, ako je prostor okrenut prema jugu, ako je prostor slabije izoliran ili živite u toplijim krajevima, vjerojatno će vam trebati uređaj veće snage. U praksi, ako živite na jadranskoj obali, za rashladiti prostor od dvadesetak kvadrata preporučuje se jači uređaj, snage do 3,5 kW.

Ako pak živite u hladnijem području ili klima uređaj želite koristiti i za grijanje prostora, to također utječe na izbor odgovarajućeg klima uređaja - ponovno, u tom slučaju vam treba snažniji uređaj.

Klima uređaji se prema energetskoj učinkovitosti svrstavaju u sedam klasa (od A+++, najbolje, do G, najlošije). Prema novim odredbama EU energetske klase se određuju na sljedeći način (EU 626/2011): sezonska efikasnost pokazuje koeficijent učinkovitosti uređaja SEER i SCOP u sezoni hlađenja i grijanja što bolje odgovara stvarnoj potrošnji. 

SEER (eng. Seasonal Energy Efficiency Ratio) označava sezonski koeficijent učinkovitosti u režimu hlađenja, dok SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označava sezonski koeficijent učinka u režimu grijanja. Mjerne točke u području hlađenja su na vanjskoj temperaturi 20°, 25°, 30° i 35°C, a za cijelu Europu kao mjerodavni uzeti su podaci za Strasbourg.

Za režim grijanja nema jedinstvenog područja za cijelu Europu, nego su područja podijeljena na tri klimatske zone, a proizvođač samostalno bira temperaturnu točku između -10°C i 2°C, pri čemu se za opterećenje grijanja od 100% dobivaju različite vrijednosti.

Nova energetska naljepnica prikazuje i jačinu zvučne snage – navode se veličine zvučne snage za unutarnju i vanjsku jedinicu.

RAZINA BUKE

Jedna od najvažnijih značajki rada klima uređaja jest razina buke koju pri radu proizvodi. Razina buke mjeri se u decibelima (dB) - u ovom slučaju, što je brojka manja, klima uređaj je bolji. Uređaji koji su pri radu tiši, generalno gledano, spadaju u viši cjenovni razred jer je razina buke niža upravo zahvaljujući boljoj izradi, kvalitetnijim materijalima ili naprednijoj tehnologiji. Kad je buka u pitanju, mjeri se buka rada unutarnje i vanjske jedinice. Prihvatljiva je brojka - kad je unutarnja jedinica u pitanju - oko 30 dB, dok neki skuplji uređaji (pri određenim modalitetima poput noćnog rada) proizvode  buku od samo 19 dB (što je ekvivalent buke koja nastaje pri šaptanju). U pravilu, razina buke vanjske jedinice ne bi trebala biti viša od 5 dB više u odnosu na uobičajenu razinu buke u okolišu. Dakle, što je razina buke niža, cijena uređaja je u pravilu viša.

POZICIONIRANJE UNUTARNJE JEDINICE

O pravilnom pozicioniranju unutarnje jedinice klima uređaja ovisi efikasnost hlađenja i grijanja prostora, te visina vašeg računa za potrošnju električne energije - pravilnim ćete pozicioniranje postići veću efikasnost i samim time uštedjeti na potrošnji. Kad razgovaramo o najuobičajenijem scenariju, u kojoj glavnu ulogu ima unutarnja (zidna) jedinica mono split sistema, to znači da bi bilo idealno uređaj postaviti tako da puše prema dužoj strani prostorije, paralelno sa zidnom stijenom na kojoj su staklene površine (prozori, balkonska vrata). Pored toga, treba obratiti pozornost na to da uređaj ne puše po osobama koje se nalaze u hlađenom prostoru. (Neki skuplji uređaji imaju ugrađenu tehnologiju koja "prepoznaje" gdje se unutar prostora nalaze osobe i hladnu zračnu struju usmjerava od njih; kad je grijanje u pitanju, ista tehnologija toplom zračnom strujom "prati" osobe i tako smanjuje potrošnju električne energije, a pojačava osjećaj topline.)

Bijela klima na zidu u spavaćoj sobi.Bijela klima na zidu u spavaćoj sobi.

POZICIONIRANJE VANJSKE JEDINICE

Kod instalacije vanjske jedinice, osnovno je pravilo da se ona postavi na prozračnom prostoru, po mogućnosti u hladu, na udaljenosti od 3 do 5 metara od unutarnje jedinice. Ako ćete klima uređaj često koristiti za grijanje, postavite vanjsku jedinicu tako da vjetar ne puše direktno u ventilator jer to smanjuje efikasnost rada. 
Vanjsku bi jedinicu trebalo postaviti tako da može "slobodno disati", da pred njom ne postoje prepreke (zidovi, pregrade) - tako će vaš klima uređaj raditi "punim plućima".

INVERTERSKA TEHNOLOGIJA

Riječ je o naprednoj tehnologiji upravljanja motorom, odnosno rashladnim kompresorom koji se nalazi u vanjskoj jedinici klima uređaja. Elektronika i frekventna regulacija opterećenja, ovisno o razlici temperaturnih vrijednosti, omogućava kontrolu rada brzine motora, tj. kompresora. Kad uključite klima uređaj, kompresor radi snagom i do 130% kako bi što prije rashladio prostor, a kako se bliži željenoj temperaturi snaga se smanjuje. Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji, kompresor tada održava postignutu temperaturu i tu se ostvaruje najveća ušteda energije u odnosu na klasične (fix-speed) klima uređaje.

FILTRI

Svi klima uređaji dolaze s osnovnim mehaničkim filtrom zraka, ali osim njega postoje i razna druga rješenja filtracije zraka. Uloga filtra zraka u klima uređajima je odstraniti sitne čestice i/li neugodne mirise. Kroz filtre klima uređaja prolazi velik volumen zraka u prostoru kojega hladimo - ako su higijenski uvjeti u prostoru na visokom nivou, tada će se u filtru zraka zadržati manja količina nečistoće. S druge strane, ako prostor koji se rashlađuje ili grije klima uređajem nije higijenski najispravniji, filtre će trebati češće čistiti i održavati.

DALJINSKO UPRAVLJANJE


Infracrveni daljinski upravljač nam omogućuje upravljanje radom klima uređaja samo u prostoru gdje se nalazi unutarnja jedinica - proizvođači su tome doskočili, tako da danas većina proizvođača klima uređaja u unutarnje jedinice ugrađuju i bežične (Wi-Fi) module koji spajanjem na kućnu bežičnu mrežu (Wi-Fi router) korisnicima pametnih mobitela ili računala omogućuju da putem aplikacije upravljaju radom svoga klima uređaja s udaljene lokacije. Tako možete prije kretanja s posla putem aplikacije pokrenuti klima uređaj u vašem domu,  kako bi vas nakon napornog radnog dana vaš stambeni prostor dočekao ugodno rashlađen.

ODRŽAVANJE KLIMA UREĐAJA

Kad je u pitanju održavanje klima uređaja, redoviti godišnji servis treba obaviti stručna osoba. Ono što vi možete napraviti jest održavanje i čišćenje filtera. Kako u unutarnjoj jedinici ima više različitih filtera, najbolje je da zamolite stručnu osobu da vam pokaže koje filtere možete i kako čistiti. Naime, neke je filtere moguće višekratno čistiti, a neki se moraju zamijeniti. U svakom slučaju, nemojte se igrati poznate igre "sam svoj majstor", koja često može loše završiti ako nemate potrebna znanja i vještine.