Pucketanje vatre u kaminu usred dnevnog boravka, dok vani sniježi ili pada kiša, idealna je kulisa za kvalitetan odmor i opuštanje. Priuštite si takvu scenu nabavkom atraktivnog kamina na pelet

Kamin na pelet u dnevnoj sobi montiran na zid i spojen na dimovodne cijevi.Kamin na pelet u dnevnoj sobi montiran na zid i spojen na dimovodne cijevi.


Toplina koja dolazi iz kamina nešto je sasvim drugačije od topline koju dobijemo pritiskom na prekidač termostata. Jer pogled na vatru koja veselo pucketa iza kaljenog stakla vašeg sobnog kamina donosi poseban osjećaj povezanosti s prirodom i osobnog postignuća. Da, lijepo je dodirom prsta po ekranu mobitela paliti i gasiti grijanje, ali prirediti pelet i fizički ga staviti u kamin, a potom uživati u zdravom plamenu, nešto je sasvim drugačije.

Peć na pelet u blagavaoni pored okruglog stola.Peć na pelet u blagavaoni pored okruglog stola.


Kamini na pelet sretna su kombinacija tradicionalnog i suvremenog, mirisa drva i zaslona osjetljivog na dodir. Ova je vrsta kamina stvorena za sve koji vole pogled na vatru, ali ne žele se mučiti s cijepanjem i skladištenjem drva. Za razliku od kamina na drva kod kojeg možete samo regulirati dovod zraka, kamin na pelet će vam (ovisno o modelu) omogućiti da putem ekrana osjetljivog na dodir, daljinskog upravljača ili termostata određujete temperaturu. Isto tako, možete izabrati između više programa rada, a neke ćete modele moći u potpunosti kontrolirati putem pametnog mobitela.

Samostojeći sobni kamini na pelet pripadaju skupini toplozračnih kamina, a mogu biti kanalski ili s prednjim ispuhom. Dizajnom su izrazito atraktivni i često postaju magnet za poglede interijera u kojem se nalaze. Glavne komponente kamina na pelet su upravljačka jedinica, gorionik, grijač za potpalu, ventilator zraka, ventilator dimnih plinova, presostat, pužni transporter, zvijezda-dozator, elektromotor, granični termostat i temperaturni osjetnici.

Peć na pelete u dnevnom boravku neto uz moderan bijeli trosjed.Peć na pelete u dnevnom boravku neto uz moderan bijeli trosjed.

Princip rada kamina na pelet

Kako rade kamini na pelet? Prostor u kojem se kamin nalazi grije se tako da se zagrijani zrak upuhuje pomoću ventilatora zraka. Želite li tiši rad kamina, na nekim je modelima taj ventilator moguće isključiti. Upravljanjem brzinom rada ventilatora dimnih plinova možete kontrolirati izgaranje. Naime, ventilator dimnih plinova stvara podtlak u ložištu i putem dimovodnog sustava izbacuje van dimne plinove.

Elektronska kontrolna jedinica koja se sastoji od ekrana i elektronike upravlja radom kamina na pelet. Putem ekrana je moguće paliti i gasiti uređaj, podešavati temperaturu, te prilagoditi snagu rada, vrijeme i vremenski program upravljanja. Na ekranu se prikazuju i upozorenja i greške.

Ubacivanje peleta u ložište regulira sustav dobave. Kad je o dozatorima riječ, postoje pužni i dozator oblika zvijezde, koji su pogonjeni elektromotorom. Jednoličnija dobava peleta postiže se dozatorom u obliku zvijezde, što ga čini odličnim izborom za kamine manjih snaga grijanja. Kamin na pelet je opremljen i sigurnosnim elementima: to su presostat dimnih plinova (izbacuje uređaj iz pogona u slučaju začepljenja dimovodnih kanala), granični termostat (prekida rad uređaja u slučaju povrata plamena u spremnik za pelete) te temperaturni osjetnik dimnih plinova i zraka u prostoru. Uz ostalo, tu je i grijač za potpalu (najčešće metalni ili keramički,) koji služi za automatsku potpalu peleta u gorioniku. Veličina gorionika ovisi o snazi grijanja kamina; gorionici se često izrađuju iz limenih inox-ploča ili kao lijevano-željezni.

Crna peć na pelete montirana na zid u dnevnom boravku pored sive sofe.Crna peć na pelete montirana na zid u dnevnom boravku pored sive sofe.

Što je sve potrebno osigurati prije montaže

Postavljanje kamina u prostoriju jednostavan je proces, ali prije toga moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Kao prvo, potrebno je odrediti najbolju poziciju u prostoriji, pri čemu treba paziti da kamin bude dovoljno udaljen od namještaja, a naročito od lakozapaljivih predmeta (poput zavjesa). Pod ispod kamina mora biti ravan, a potrebno ga je i zaštiti odgovarajućom podlogom - najčešće je to čelična ili podloga od kaljenog stakla, koja izgleda posebno atraktivno.

Samu montažu kamina moraju obaviti za to osposobljeni stručnjaci, naročito kad je u pitanju spajanje na dimovodni sustav. Uvjeti spajanja uređaja na dimnjak mogu se razlikovati, ali najvažnije je držati se preporuke da izbjegavate više od tri promjene smjera (ona na samom izlazu iz kamina računa se kao prva). Prilikom promjene smjera preporučljivo je korištenje T-priključaka s revizijom. Također valja napomenuti da je obvezna uporaba dimovodnih cijevi s brtvama, koje se proizvode se u dimenzijama promjera od 80, 100 i 120 mm. Na jedan se dimnjak smije spojiti samo jedan izvor topline - posebno obratite pozornost da se na isti dimnjak NE SMIJU SPAJATI sustavi za izvlačenje zraka (poput napa ili krovnih ventilatora). Cijeli dimovodni sustav treba redovno održavati, što uključuje čišćenje i provjeru ispravnosti.

Dotok svježeg zraka u prostoriju u kojoj se nalazi kamin jednako je važan kao i dimovodni sustav jer je svježi zrak važan za kvalitetan proces izgaranja. Stoga ne bi bilo loše spojiti dovod vanjskog zraka s usisnom cijevi - tako ćete izbjeći utjecaj ostalih uređaja (nape, ventilatori) u kućanstvu. Ako to nije moguće učiniti, najbolje bi bilo  napraviti otvor na vanjskom zidu i postaviti ventilacijsku rešetku koja se ne može zatvoriti.

Crvena peć na pelete prislonjena na ciglasti zid pored slike i okruglog stolaCrvena peć na pelete prislonjena na ciglasti zid pored slike i okruglog stola

Kako nabaviti najkvalitetniji pelet

Jednostavnim rječnikom, pelet je biogorivo nastalo iz komprimirane organske tvari ili biomase. Moguće ga je proizvesti iz drva, prehrambenog i industrijskog otpada, poljoprivrednih ostataka ili energetskih usjeva. Najveća mu je prednost visoka efikasnost, čak 90 posto - što znači da vam kroz dimnjak ode samo 10 posto generirane topline. (Za razliku od klasičnih cjepanica, čija je najviša efikasnost 80 posto, često i manja). Pelet je ugljično neutralno gorivo - količina ugljika nastala njegovim izgaranjem jednaka je količini ugljika koje je stablo tijekom svog životnog vijeka apsorbiralo. Najpoznatija vrsta peleta je drveni pelet i najčešće se proizvodi od hrasta, jele ili bukve. Krajnji rezultat prešanja piljevina ovih vrsta drva pod visokim tlakom su valjkasti štapići dužine 10 do 40 mm, a promjera 6 do 8 mm.

Najbolji pelet za svoj kamin pronaći ćete držeći se nekoliko jednostavnih pravila. Prvo je provjera certifikata - peleti klase A1 i A2 jamče vrhunsku kvalitetu. Uz klasu A1 i A2, postoji i klasa B. Razlika među klasama je u udjelu pepela u peletu: udio pepela u A1 klasi je manji ili jednak 0.7%, kod A2 klase 1.2%, a kod B klase 2%. Uz pepeo, klase peleta razlikuju se i po mrvljivosti, udjelu prašine, kaloričnoj vrijednosti te udjelu sumpora, dušika i klora. Osim pogleda na certifikat, prilikom odabira zavucite ruku u vreću s peletima: kad je izvučete, na ruci vam ne smije ostati previše prašine. Osim toga, kad ga savijete, kvalitetniji pelet puca, a ne razmrvi se. Pelet prinesite nosu i pomirišite - ako miriše na drvo, a ne na kemijske sastojke, riječ je o kvalitetnom peletu.

Postoji još jedan jednostavan test kvalitete peleta: stavite nekoliko peleta u čašu vode i promatrajte što se s njima događa. Ako je uistinu kvalitetan, pelet će potonuti na dno i vremenom će nabubriti. Ako nije odveć kvalitetan, ostat će plutati, a voda bi se mogla zamutiti.

Kad odaberete kvalitetan pelet, ugodno se smjestite pred svoj kamin, poput atraktivnih primjeraka Terma Vesta ili Terma Lory, i uživajte u zdravoj toplini. Bez obzira tražite li svoj savršeni kamin na pelet ili možda dodatni ili rezervni pribor za njega, navratite u jedan od Fero-Term prodajnih salona ili na naš webshop i pomoći ćemo vam odabrati najkorisniji (i najatraktivniji) proizvod za vas!