Keramičke i porculanske pločice su izuzetno izdržljive, ali nisu neuništive. Kad se to dogodi, ne morate zvati majstora: dovoljno je imati dobru volju, alat i uputstvo kako pločicu zamijeniti.

Kako zamijeniti oštećenu pločicu?Kako zamijeniti oštećenu pločicu?


Ne događa se često, ali događa se: keramičke i porculanske pločice izuzetno su izdržljive, ali neće svaka  izdržati pad teškog predmeta, udarac oštrim predmetom ili, u najgorem slučaju, potres. Dobra vijest: ako su štetu pretrpjele samo jedna-dvije pločice, ne morate odmah zvati majstora, pa čekati da on u svom prebukiranom kalendaru uspije pronaći vremena da vam zamijeni oštećenu pločicu. Ako nikad niste mijenjali pločice, znajte da vam treba samo dobra volja, mirna ruka i nešto alata. I, jasno, zamjenska pločica. (Eto zašto ste sve te godine čuvali pola kvadrata pločica u garaži ili spremištu!)

Prvi korak: Sigurnost prije svega

Ako niste vični sličnim poslovima, svakako vas moramo podsjetiti da vodite računa o zaštiti. Rukovat ćete s alatima poput čekića, klina i rezača fuge, stoga vam toplo preporučujemo da nosite zaštitne rukavice. Pri lomljenju i uklanjanju oštećene pločice dobro bi bilo i da nosite plastične zaštitne naočale - jeftine su, a zaštitit će vas od komada pločica i ostataka starog ljepila koji će "frcati" na sve strane.

Drugi korak: Skinite fugu  

Prvo što ćete trebati napraviti jest skidanje fuge oko oštećene pločice. Iako se na prvi pogled ne čini napornim poslom, ipak će najbolje biti da to obavite uz pomoć specijaliziranog noža za rezanje fuga - riječ je o jeftinoj investiciji koja će vam dobro doći. Fuge oko oštećene pločice valja očistiti da biste spriječili da se pri uklanjanju pločice ošteti i neka od pločice koje je okružuju. Bolje spriječiti nego liječiti. ;)

Treći korak: Izlomite oštećenu pločicu

Nakon toga ćete na oštećenu pločicu položiti ručnik ili nešto slično i "kvrcnuti" je nekoliko puta čekićem. Na taj ćete način pločicu izlomiti u više manjih komada, koje ćete jednostavnije ukloniti. 

Četvrti korak: Uklonite razbijenu pločicu

Komade izlomljene pločice uklonite čekićem i dlijetom. Nakon što to učinite, temeljito očistite ostatke starog ljepila. Budite što precizniji jer nova pločica mora "sjesti" na ravnu površinu, ne smije biti viša od ostalih. Kad ste gotovi s uklanjanjem starog ljepila, sve dobro očistite.

Peti korak: Nalijepite novu pločicu

Nazubljenom gletalicom nanesite sloj novog ljepila,  utisnite zamjensku pločicu na mjesto i križićima odvojite od ostalih pločica. Libelom je postavite u ravninu i ostavite najmanje 24 sata da se ljepilo dobro osuši. 

Šesti korak: Nanesite fugu

Nakon toga gumenom gladilicom nanesite masu za fugiranje, uklonite višak, sve zagladite i poravnajte. Ovaj posao zahtjeva strpljenje i mirnu ruku, stoga si dajte vremena i ne brzajte. Kad završite, zadovoljno bacite još jedan pogled na svojih ruku djelo. Uspjeli ste! I još jedan savjet za kraj: novopostavljenu pločicu nemojte opterećivati najmanje 24 sata, dajte joj vremena da se poveže s pločicama starosjediteljima. ;)

Ne zaboravite pogledati Fero-Term webshop ili najbližu Fero-Term poslovnicu za više pločica. :)